<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A biztosítási díjtámogatás igénylésére már csak másfél hete maradt a gazdáknak - ráadásul a keret szűkös, szinte biztosan lesz, aki hoppon marad.
Bihari Gábor mezőtúri gazdálkodó belvízzel elöntött őszibúza-ültetvényén 2015. február 18-án. MTI Fotó: Mészáros János

Amikor a biztosítási díj kétharmadát az állam fizeti

Az úgynevezett kétpilléres mezőgazdasági kockázatkezelési rendszert 2012 januárjában vezették be. Az egyik pillér a már korábban is létező kárenyhítési rendszer, míg a másik a biztosítási díjtámogatás, melynek során a gazdálkodók a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának legfeljebb 65 százalékát támogatásként visszakapják. További ösztönző elem a rendszerben, hogy csak a második pillérben részt vevők válnak jogosulttá a megítélt kárenyhítő juttatás teljes összegére.

Négy biztosító, az Allianz, a Generali, a Groupama, illetve az osztrák Hagelversicherung termékei közül választhatnak a gazdálkodók.

Idén változott a támogatási rendszer, a változások egy része fontos határidőket érint - figyelmeztet összeállításában a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége.

Változik az igénylés menete - szigorúbb lett a határidő

Míg az előző három évben az egységes kérelem megújításával egyidejűleg kellett rendelkezni az adott évi növénybiztosításokhoz kapcsolódó támogatási igényekről, ezt most külön igénylő lapon kell megtenni. Az igénylő lap mellé ugyanakkor az összes érintett biztosítási ajánlat másolatát csatolni kell, az így összeálló csomagot pedig az aláírástól számított 5 napon belül, de legkésőbb május 31-én postázni kell a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felé.

Változás, hogy idén az öt napos időszak és a május 31-i határidő is jogvesztő. Magyarul mindazon igénylőknek, akik az idén részesülni kívánnak a támogatásból, immár mindössze alig több mint másfél hetük maradt az intézkedésre - írja a FBAMSZ.

Szinte biztosan nem lesz elég a pénz

2012-ben a termelők mintegy 1,5 milliárd forintnyi mezőgazdasági biztosításra kérték a támogatást, ez 2013-ban elérte a 4 milliárdot, majd 2014-ben megközelítette az 5,7 milliárd forintot - így a tavalyi 3,3 milliárd forintos keret már nem is volt elegendő. Idén csak 3 milliárd forint áll rendelkezésre (ezúttal nem uniós, hanem tisztán állami forrásból) - így jó eséllyel lesznek pályázók, akik hoppon maradnak.

Korábban érkezik a visszatérítés

További fontos változás, hogy idén a teljes éves díjat egy hónappal korábban, már szeptember 30-áig rendezni kell. Ennek fejében ugyanakkor a visszatérítést már az idén a gazdák számlájára utalják, ami jelentős könnyebbség ahhoz képest, hogy az előző években erre gyakran csak a következő év tavaszán került sor - írja a szövetség.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Az ársapka hatása: jövő év végéig többezer kisbolt húzhatja le a rolót – véli Raskó György
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 19:14
Immár 21. alkalommal került sor lapcsoportunk Klasszis Klub-rendezvényére, amelyen 2021 februárjától havonta rendszeresen beszélgetünk a hazai közélet egy-egy neves személyiségével, egy órán keresztül. Ezúttal Raskó György agrárközgazdász, gazdálkodó, az Antall-kormány idején, 1991-94 között a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára volt a vendégünk, akinek nemcsak mi, hanem a szép számú nézőközönség is feltehette és fel is tette a kérdéseit.
Agrár Ön is kérdezhet Raskó Györgytől a Klasszis Klub csütörtöki rendezvényén!
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:46
Októberben immár 40 százalék volt az élelmiszerek éves inflációja. Alapvetően ez járult hozzá ahhoz, hogy az általános árszínvonal huszonhat éve nem látott szintre ment fel. Vajon ez már a csúcs, vagy látunk még nagyobb mértékű drágulást? Egyebek mellett erről is kifejti a véleményét Raskó György agrárközgazdász,  gazdálkodó, egykori államtitkár Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában, amelyen ön is felteheti a kérdéseit.
Agrár Még feljebb is mehetnek az élelmiszerárak? Raskó György lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 17:21
Abban, hogy az immár hónapok óta több évtizedes rekordokat döntögető hazai infláció éves szintje októberben immár 21 százalék fölé került, az energiaárak mellett alapvetően az élelmiszerárak játszottak közre, amelyek éves átlagos növekedésének mértéke immár elérte a 40 százalékot. Kérdés, hol lehet a drágulási folyamat vége? Mit kéne tennie a kormánynak és a jegybanknak? Egyebek mellett ezekről is kérdezzük Raskó György agrárközgazdászt, gazdálkodót, egykori államtitkárt Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában.
Agrár ENSZ: meghosszabbítják a fekete-tengeri gabonaexport-megállapodást
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 10:14
Megállapodás született az ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról szóló megállapodás meghosszabbításáról - jelentette be csütörtökön kiadott közleményében António Guterres ENSZ-főtitkár.
Agrár A nap képe: ásót ragadott az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. november 15. 14:52
Vidéki romantika Lázár János módra.
Agrár Van értelmük az élelmiszerár-sapkáknak? Következő Klasszis Klubunkban Raskó Györggyel beszélgetünk
Privátbankár.hu | 2022. november 14. 10:37
Abban, hogy az immár hónapok óta több évtizedes rekordokat döntögető hazai infláció éves szintje októberben immár 21 százalék fölé került, az energiaárak mellett alapvetően az élelmiszerárak játszottak közre, amelyek éves átlagos növekedésének mértéke immár elérte a 40 százalékot. Kérdés, hol lehet a drágulási folyamat vége? Mit kéne tennie a kormánynak és a jegybanknak? Egyebek mellett ezekről is kérdezzük Raskó György agrárközgazdászt, gazdálkodót, egykori államtitkárt Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában.
Agrár Az ukránok verhetetlenek a tojásinflációban
Mester Nándor | 2022. november 13. 17:28
Más alapvető élelmiszerek is folyamatosan drágulnak.
Agrár Nem kell félni, lesz elég tojás és krumpli!
Privátbankár.hu | 2022. november 13. 14:54
Ezt állítja Nagy István agrárminiszter.
Agrár Csoda, ha az ársapka miatt hiány lesz a krumpliból?
Privátbankár.hu | 2022. november 13. 12:24
Az alapján, hogy a hatósági árkorlátozás alá eső termékekből hiányok alakultak ki, ez vár a héten ársapkát kapott krumplira. Ezt még valószínűbbé teszi, hogy annak termelése 10 év alatt a harmadára csökkent.
Agrár Az Auchan üzletet nyitott a hírhedt ukrajnai Bucsában
Mester Nándor | 2022. november 10. 10:20
A szintén elhíresült Irpinyben is van már egy kisebb egysége.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG