4p
A Bizottság nagyobb döntésteret adna a tagállamoknak a GMO-termesztéssel kapcsolatban. A javaslat már csak a Tanács egyetértésére vár

A Törvényszék 2013. szeptember 26-i határozata szerint a Bizottság elmulasztott reagálni egy tizenkét évvel ezelőtt, azaz 2001-ben benyújtott kérelemre, amelynek egy géntechnológiával módosított növény (GMO) termesztésére vonatkozott.

A Pioneer vállalat ugyanis 12 évvel ezelőtt kérelmet nyújtott be, hogy engedélyezzék az úgynevezett 1507-es kukorica (Bt kukorica) termesztését. Ezt a fajtát azért fejlesztették ki, hogy ellenálló legyen egyes, a kukoricára ártalmas molyfajták, például a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) lárváival szemben. Élelmezési és takarmányozási célra jelenleg fel lehet használni az Európai Unióban, de termesztése nem megengedett.

A régi szabályok szerint

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság 2005-ben, 2006-ban, 2008-ban, 2011-ben és 2012-ben kiadott összesen hat szakvéleményében mindannyiszor kedvezően ítélte meg a szóban forgó GMO-t. Most a Miniszterek Tanácsa foglal majd állást minősített többséggel a kérdésben.

Mivel a kérelmet 2001-ben nyújtották be, a Lisszaboni Szerződés előtti „régi” komitológiai eljárást kell alkalmazni, ami annyit tesz, hogy ha a Tanács nem éri el az engedély megadásához vagy elutasításához szükséges minősített többséget, a Bizottságot jogszabály kötelezi arra, hogy megadja az engedélyt.

Ezzel egyidejűleg a Bizottság arra kérte a Miniszterek Tanácsát, hogy vitassa újra a GMO-termesztésre irányuló, az Európai Parlament által már véleményezett javaslatot. A javaslat lehetővé tenné a tagállamok számára, hogy ne csak az egészség és a környezet védelmében korlátozhassák, illetve tilthassák meg területükön a GMO-k termesztését, hanem egyéb okokból is.

Tonio Borg, az egészségügyért felelős biztos így nyilatkozott: „A mai napon a Bizottság úgy döntött, hogy a Törvényszék határozatának eleget téve elküldi a Tanácsnak az 1507-es kukorica engedélyezésére vonatkozó határozattervezetét. Az elkövetkező hónapokban a miniszterek felkérést fognak kapni, hogy foglaljanak állást a kérelemmel kapcsolatban.”

Borg biztos hozzátette: „Az 1507-es kukorica tárgyában hozott törvényszéki határozat is megerősíti, hogy a GMO-termesztéssel kapcsolatban nem csupán szigorú és következetes európai szintű engedélyezési szabályokra van szükség, hanem a tagállami sajátosságokat is kellő mértékben figyelembe kell venni."

Három éve nem döntöttek a javaslatról

A Bizottság 2010 júliusában több tagállam kérésének eleget téve javaslatot tett közzé, amely szerint a tagállamoknak joguk lenne arra, hogy a GMO-k termesztéséről ne csak az egészségi és környezeti kockázatokról készült európai szintű tudományos értékelések alapján dönthessenek, hanem egyéb okokra hivatkozva is. E módosításnak köszönhetően a tagállamok a területükön vagy területük egy részén anélkül korlátozhatják vagy tilthatják meg a GMO-k termesztését, hogy védzáradékokat kellene elfogadniuk.

Az Európai Parlament 2011 júliusában az első olvasat során már kialakította véleményét. A Tanácsban több egymást követő elnökség, kivált a 2012-es dán elnökség erőfeszítései ellenére sem sikerült megállapodásra jutni, mivel néhány tagállam blokkolta a javaslatot. A Bizottság azóta is kitartóan fáradozik, hogy eloszlassa a blokkoló kisebbséget alkotó tagállamok aggodalmait, miközben a tagállamok többségét megnyerte az ügynek.

Itthon zéró tolerancia

Magyarországon vita nélkül alakult ki az álláspont a termesztéssel kapcsolatban. A pártok egyhangúlag szavazták meg azt a jogszabályt, amely megtiltja a génmódosított növények termesztését. Az állam eltökéltségét mi sem jelzi jobban, hogy két éve, amikor kiderült, hogy génmódosított növényt vetettek el több megyében is, azonnal kényszerszántást rendeltek el a hatóságok. Ahogy arról a Privátbankár cikksorozata is beszámolt, ma már 5 napon belül be kell jelentenie a kereskedőnek, ha más uniós, illetve egy harmadik országból hoz be először vetőmagot.

Ahogy az lenni szokott, mindeközben jelentős vita alakult ki, hogy ártalmas-e az egészségre, vagy sem a módosított növény. Két fő célból módosítják genetikailag a növényeket. Az egyik cél, hogy a növény ellenálljon a kártevőknek, a másik cél, hogy a növényvédő szerekkel szemben legyen ellenálló. Ez azért lehet célszerű, mert úgy lehet permetezni, hogy mondjuk a kukorica nem, míg a gyomnövény elpusztul a vegyszerektől.

És bár Magyarországon zéró tolerancia van érvényben, sokszor nem is tudunk róla, hogy módosított növényből készült élelmiszert fogyasztunk. A jelenlegi szabályok szerint ugyanis a GMO jelenlétét csak akkor kell feltüntetni, ha eléri a 0,9 százalékot. Az élelmiszerekben kizárólag az uniós engedélyezési eljárás után lehet módosított növényt felhasználni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Francia szélsőbalosok rárontottak a mezőgazdasági víztárolóra – aszálykár?
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 11:35
Francia rendőrök csaptak össze víztároló-ellenes tüntetőkkel La Rochelle-ben, ahol többen megsérültek.
Agrár Sokkal több pénzt akarnak a magyar gazdák az EU-tól Orbán Viktor segítségével
Privátbankár.hu | 2024. július 3. 10:22
A magyar EU-elnökség alatt több uniós támogatást akarnak az édesvízi halgazdálkodásra és a talajvédelem elősegítésére.
Agrár Génmódosított kukoricát is lehet élelmiszerként használni - Brüsszel megadta az engedélyt
Privátbankár.hu | 2024. július 2. 17:44
Az Európai Bizottság két, géntechnológiával módosított kukoricafajta élelmiszerként és takarmányként való felhasználását engedélyezte - közölte kedden a brüsszeli testület.
Agrár Ukrajna túllépte a határt, az EU rögtön intézkedett
Privátbankár.hu | 2024. július 2. 16:07
Az Európai Unió keddtől újra vámokat vezetett be az ukrán cukor és tojás importjára.
Agrár Drágulhat a hús, ha divatba jön az új adó
Buksza blog | 2024. június 27. 14:31
A világ első mezőgazdasági szén-dioxid-kibocsátási adójának bevezetésével Dánia megtette az első lépést, amelynek követői lehetnek más országok is.
Agrár Megszületett az EU első agrárszektoros széndioxid-adója
Szirmai S. Péter | 2024. június 27. 05:38
Dánia 2030-tól szén-dioxid-adót vet ki a mezőgazdaságra, miután a kormány hétfőn megállapodott az agrár- és zöldszervezetekkel.
Agrár A Zwack is megszenvedte a tavalyi horribilis inflációt
Privátbankár.hu | 2024. június 26. 16:32
Mégis lesz osztalékfizetés, így döntöttek a most megtartott éves közgyűlésen.
Agrár Milliókat bukhatnak a mezőgazdasági vállalkozók
Privátbankár.hu | 2024. június 25. 09:13
Több tényező is egyszerre sújtja őket.
Agrár Kell-e félnünk az újabb járvány-berobbanástól?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 08:55
Mit tehetünk ellene?
Agrár Bezárja csíkszeredai gyárát a tejfeldolgozó Lactalis
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 15:54
Az üzem mind a 95 munkavállalóját elbocsátják, a csíkszeredai üzem feladatait a Lactalis négy másik romániai üzeme veszi át - írja az economica.net a vállalat közleménye alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG