4p
A Bizottság nagyobb döntésteret adna a tagállamoknak a GMO-termesztéssel kapcsolatban. A javaslat már csak a Tanács egyetértésére vár

A Törvényszék 2013. szeptember 26-i határozata szerint a Bizottság elmulasztott reagálni egy tizenkét évvel ezelőtt, azaz 2001-ben benyújtott kérelemre, amelynek egy géntechnológiával módosított növény (GMO) termesztésére vonatkozott.

A Pioneer vállalat ugyanis 12 évvel ezelőtt kérelmet nyújtott be, hogy engedélyezzék az úgynevezett 1507-es kukorica (Bt kukorica) termesztését. Ezt a fajtát azért fejlesztették ki, hogy ellenálló legyen egyes, a kukoricára ártalmas molyfajták, például a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) lárváival szemben. Élelmezési és takarmányozási célra jelenleg fel lehet használni az Európai Unióban, de termesztése nem megengedett.

A régi szabályok szerint

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság 2005-ben, 2006-ban, 2008-ban, 2011-ben és 2012-ben kiadott összesen hat szakvéleményében mindannyiszor kedvezően ítélte meg a szóban forgó GMO-t. Most a Miniszterek Tanácsa foglal majd állást minősített többséggel a kérdésben.

Mivel a kérelmet 2001-ben nyújtották be, a Lisszaboni Szerződés előtti „régi” komitológiai eljárást kell alkalmazni, ami annyit tesz, hogy ha a Tanács nem éri el az engedély megadásához vagy elutasításához szükséges minősített többséget, a Bizottságot jogszabály kötelezi arra, hogy megadja az engedélyt.

Ezzel egyidejűleg a Bizottság arra kérte a Miniszterek Tanácsát, hogy vitassa újra a GMO-termesztésre irányuló, az Európai Parlament által már véleményezett javaslatot. A javaslat lehetővé tenné a tagállamok számára, hogy ne csak az egészség és a környezet védelmében korlátozhassák, illetve tilthassák meg területükön a GMO-k termesztését, hanem egyéb okokból is.

Tonio Borg, az egészségügyért felelős biztos így nyilatkozott: „A mai napon a Bizottság úgy döntött, hogy a Törvényszék határozatának eleget téve elküldi a Tanácsnak az 1507-es kukorica engedélyezésére vonatkozó határozattervezetét. Az elkövetkező hónapokban a miniszterek felkérést fognak kapni, hogy foglaljanak állást a kérelemmel kapcsolatban.”

Borg biztos hozzátette: „Az 1507-es kukorica tárgyában hozott törvényszéki határozat is megerősíti, hogy a GMO-termesztéssel kapcsolatban nem csupán szigorú és következetes európai szintű engedélyezési szabályokra van szükség, hanem a tagállami sajátosságokat is kellő mértékben figyelembe kell venni."

Három éve nem döntöttek a javaslatról

A Bizottság 2010 júliusában több tagállam kérésének eleget téve javaslatot tett közzé, amely szerint a tagállamoknak joguk lenne arra, hogy a GMO-k termesztéséről ne csak az egészségi és környezeti kockázatokról készült európai szintű tudományos értékelések alapján dönthessenek, hanem egyéb okokra hivatkozva is. E módosításnak köszönhetően a tagállamok a területükön vagy területük egy részén anélkül korlátozhatják vagy tilthatják meg a GMO-k termesztését, hogy védzáradékokat kellene elfogadniuk.

Az Európai Parlament 2011 júliusában az első olvasat során már kialakította véleményét. A Tanácsban több egymást követő elnökség, kivált a 2012-es dán elnökség erőfeszítései ellenére sem sikerült megállapodásra jutni, mivel néhány tagállam blokkolta a javaslatot. A Bizottság azóta is kitartóan fáradozik, hogy eloszlassa a blokkoló kisebbséget alkotó tagállamok aggodalmait, miközben a tagállamok többségét megnyerte az ügynek.

Itthon zéró tolerancia

Magyarországon vita nélkül alakult ki az álláspont a termesztéssel kapcsolatban. A pártok egyhangúlag szavazták meg azt a jogszabályt, amely megtiltja a génmódosított növények termesztését. Az állam eltökéltségét mi sem jelzi jobban, hogy két éve, amikor kiderült, hogy génmódosított növényt vetettek el több megyében is, azonnal kényszerszántást rendeltek el a hatóságok. Ahogy arról a Privátbankár cikksorozata is beszámolt, ma már 5 napon belül be kell jelentenie a kereskedőnek, ha más uniós, illetve egy harmadik országból hoz be először vetőmagot.

Ahogy az lenni szokott, mindeközben jelentős vita alakult ki, hogy ártalmas-e az egészségre, vagy sem a módosított növény. Két fő célból módosítják genetikailag a növényeket. Az egyik cél, hogy a növény ellenálljon a kártevőknek, a másik cél, hogy a növényvédő szerekkel szemben legyen ellenálló. Ez azért lehet célszerű, mert úgy lehet permetezni, hogy mondjuk a kukorica nem, míg a gyomnövény elpusztul a vegyszerektől.

És bár Magyarországon zéró tolerancia van érvényben, sokszor nem is tudunk róla, hogy módosított növényből készült élelmiszert fogyasztunk. A jelenlegi szabályok szerint ugyanis a GMO jelenlétét csak akkor kell feltüntetni, ha eléri a 0,9 százalékot. Az élelmiszerekben kizárólag az uniós engedélyezési eljárás után lehet módosított növényt felhasználni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Éhségsztrájk kezdődött a varsói parlamentben
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 16:44
Éhségsztrájkba kezdett hétfőn a varsói szejm székházában a gazdák egy csoportja, amely már négy napja ülősztrájkot folytatott a helyszínen - közölte a lengyel média a szejmben tartott hétfői sajtóértekezletről beszámolva, amelyen az Orka nevű földművestársaság öt tagja szólalt fel.
Agrár Beintettek az Uniónak Georgiában, gumilövedékek is repültek
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 06:57
Elfogadták az orosz mintára készült törvényt, ez sokaknak nem tetszett.
Agrár Fellélegezhetnek az ukránok? Hazamennek a tüntető gazdák
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 10:56
Nem kaptak további engedélyt, így befejeződik a lengyel gazdák blokádja.
Agrár Meghosszabbították az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentességét
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 16:26
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a megállapodást, amely szerint Ukrajna túlnyomórészt vám- és mennyiségi korlátozás nélkül hozhatja be az Európai Unióba a termékeit, köztük a mezőgazdasági termékeket további egy éven át. 
Agrár Lehullt a lepel: ezért nálunk drágult a legjobban az élelmiszer az EU-ban
Szirmai S. Péter | 2024. április 9. 14:18
Az Európai Unióban Magyarországon rakódik a legtöbb adóteher az élelmiszerek árára, ezért itthon szinte már minden élelmiszer drága – emlékeztet Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSz) elnöke. Ezért is kevés a nyereség, elmaradtak a fejlesztések, probléma van a magyar élelmiszeripar hatékonyságával, versenyképességével.
Agrár Kisebb lesz az élelmiszer-infláció az Erste szerint
Szirmai S. Péter | 2024. április 3. 19:29
Lecsendesedik az élelmiszer-infláció, de gyorsul a koncentráció. Ezt előlegezték meg szerdán az Erste Elemzői Klubjában, amelyet az élelmiszerárak alakulásáról, inflációs kilátásokról tartottak.
Agrár Nagyot gurított az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági cég
Privátbankár.hu | 2024. április 2. 13:53
Jelentősen megemelkedett az export aránya az árbevételből az UBM Csoportnál. Az orzság egyik legnagyobb agrárcége kivitele további bővítését tervezi.
Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG