<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Ismét csaknem teljes kapacitással működik a hízott liba és kacsa feldolgozásával foglalkozó orosházi Pannon Fine Food Kft.

A cég ügyvezetője, Nyeste Lajos elmondta: május közepe óta hetente 25-30 ezer darab hízott vízi szárnyast vágnak, amely csaknem eléri a 30-32 ezer darabos maximális kapacitást. Ebből körülbelül hatezer darab a liba, a többi kacsa.

A madárinfluenza miatt januárban csak heti négyezer állatot dolgoztak fel, februárban heti két napra 8-10 ezer darab víziszárnyas levágása jutott. A szárnyas tulajdonosaiktól, a Green Divízió Kft.-től, a Mafarm Kft.-től és az Integrál-Hat Kft.-től származik. 

Péntek a csomagolás napja

A szárnyasállomány pótlása folyamatos, ha még 25-30 munkavállalót fel tudnának venni a jelenlegi 190 dolgozó mellé, el tudnák érni a teljes kapacitást. Jelenleg heti négyszer vágnak és darabolnak, péntekenként pedig csomagolnak.

A szárnyas egy részét, az összes termék értékének körülbelül 20 százalékát a hazai piacon értékesítik, áruházláncoknak és éttermeknek. Itthon főleg a kacsamájat, valamint a combot, far-hátat és a szárnytövet keresik. A fő felvevőpiacuk a kacsa- és libamáj esetén a francia és a belga piac; a libahús esetén Németország.

Fontos importországok nyitották ki újra a kapuikat

Nyeste Lajos elmondta, május elején Kanada elsőként Békés megyével szemben oldotta fel a madárinfluenza miatt elrendelt importkorlátozást. Oda éves szinten körülbelül 60 tonna szárnyast szállítanak, főként kacsacombot. Április végén ismét megnyílt a Hong-Kong-i piac is, amely főként a nagyméretű májat, nyelvet, szárnyat, libalábat igényli, oda is szállítanak egy-két havonta körülbelül 20 tonnát. Ezek a mennyiségek nagyságrendileg azonosak a tavalyi exportmennyiséggel.

Kedvező esetben augusztusban a japánok is feloldják a korlátozást, oda éves szinten 160-180 tonna áru, főként kacsamáj és -mell, kisebb volumenben libamáj kerül.

Az Európa több országát sújtó madárinfluenza-járvány miatt jelenleg magasak az árak, francia viszonylatban 20-30 százalékkal is nagyobb a tavaly nyári szinthez képest - mondta Nyeste Lajos, aki középhosszú távon a kínálat felfutásával a keresleti árak csökkenésére számít.

Agrár Forrnak az indulatok Bulgáriában az ukrán gabona miatt
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 13:59
Háromnapos tiltakozó akciót kezdtek a bolgár gazdák szerdán az ország több körzetében az országba beszállított ukrán gabona miatt - jelentette a bolgár Nova televízió.
Agrár Megint kap egy mélyütést az orosz gazdaság nyugatról
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 10:47
A világ egyik legnagyobb gabonakereskedő cége nem exportál többet Oroszországból.
Agrár Csak összejött: tovább él a gabonamegállapodás
Privátbankár.hu | 2023. március 18. 17:48
Nehezen, de összehozták a hosszabbítást. 
Agrár Szöul is kénytelen elindítani atomprogramját
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 15:49
Dél-Korea már nem követheti azt a célt, hogy egyszer atomfegyvermentessé teszik a Koreai-félszigetet, atomfegyvereket kell fejlesztenie az Észak-Koreával szembeni védelme megerősítésére - jelentette ki a Reuters hírügynökségnek adott exkluzív interjújában O Sze Hun, Szöul főpolgármestere.
Agrár A Kárpát-medencében töltene be vezető szerepet a legnagyobb hazai takarmánygyártó
Szakonyi Péter | 2023. március 10. 18:03
A következő években az állattartás súlypontja Nyugat-Európából áthelyeződik Kelet-Közép-Európába, ahol az állattartás koncentrálódásával egyre nagyobb igény lesz a nagyüzemi, jó technológiával előállított, minőségi tápokra. 
Agrár Az MNB közbelépett: visszavonták egy biztosító egyesület engedélyét
Privátbankár.hu | 2023. március 8. 09:49
Az MNB visszavonta a Magyar Gazdák Kölcsönös Biztosító Egyesületének tevékenységi engedélyét. Az intézmény nem rendelkezik a működése folytatásához szükséges minimális szavatolótőkével, s a tőkepótlásra nincs szándéka .
Agrár Bízik az uniós forrásokban Csányi Sándor, jó évek jöhetnek az agráriumban
Privátbankár.hu | 2023. március 1. 19:07
A recessziót várhatóan el tudjuk kerülni idén, jövőre pedig folytatódhat a gazdasági növekedés, míg a magyar agrárium a korábbinál is lendületesebben fejlődhet a következő években – hangzott el az OTP Agrár Gálán, a hitelintézet Vállalati és Agrár Igazgatóságának partnerrendezvényén. Az eseményen átadták az Agráriumért OTP Díjakat is.
Agrár Nem nyugszik a mély, újabb földrengés történt
Privátbankár.hu | 2023. február 25. 09:42
Most Dél-Walesben rengett a Föld.
Agrár Újabb csapás: lélektani határ fölé drágult a termelőföld
Privátbankár.hu | 2023. február 23. 10:59
Az átlagár 2022-ben 2 millió forint fölé került.
Agrár Rossz hír jött a német árakról
Privátbankár.hu | 2023. február 22. 09:28
Gyorsult az infláció az év elején Németországban, elsősorban az energiaárak emelkedése miatt a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése alapján.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG