<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A több mint 140 milliárd forint értékben létrehozandó Termőföld Magántőkealapba mintegy 100 milliárd forintos állami pénz megy. A magántőkealapok idehaza a 2010-es évek közepétől szaporodnak gombamódra, mivel egyre többen élnek azzal a lehetőséggel, hogy az e konstrukciókba fektetőknek nem kell felfedniük a kilétüket.

Termőföld Magántőkealap létrehozásáról döntött a kormány - derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből. A magántőkealap célja a hivatalos indoklás szerint a kelet-közép-európai régióban termőföld vásárlása, megteremtve ezáltal a hazai mezőgazdasági vállalkozások nemzetközi terjeszkedésének alapjait.

A kormány Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter feladatául szabta, hogy legkésőbb 2021. szeptember 30-áig a Magyar Export-Import Bank Zrt. útján, alapítói határozat kibocsátásával gondoskodjon a tőkealap működéséhez és nyilvántartásához szükséges feltételek és követelmények biztosításáról. 

Mindenekelőtt, legkésőbb 2021. november 15-éig, válassza ki az alapkezelőt, majd az alapkezelőn keresztül hozza létre a tőkealapot 400 millió euró – mostani árfolyamon mintegy 140 milliárd forintos – keretösszeggel. Ennek 70 százalékát – 280 millió eurónak megfelelő forintösszeget, vagyis durván 100 milliárdot – a magyar állam biztosítja a központi költségvetés terhére. 

A hazai mezőgazdasági vállalkozások régiós terjeszkedésének kívánnak megágyazni. Fotó: depositphotosA hazai mezőgazdasági vállalkozások régiós terjeszkedésének kívánnak megágyazni. Fotó: depositphotos

A külgazdasági és külügyminiszternek minden év június 30-áig be kell számolnia a kormánynak a tőkealap tárgyévet megelőző évi működéséről és aktuális helyzetéről.

A külföldön már jó ideje létező magántőkealapok 2010 közepétől kezdtek meghonosodni Magyarországon. Azon üzletemberek körében népszerűek, akik élnek azzal a törvény adta lehetőséggel, hogy a magántőkealapok tulajdonosai nem kötelesek felfedni a kilétüket. Jelenleg a Magyar Nemzeti Bank 94 magántőkealapot tart nyilván. A valaszonline.hu két hónappal ezelőtti összesítése szerint 43 magántőkealapot egyértelműen az úgynevezett kormányközeli felsőelit kezel, de a többi sem esik messze a hatalomtól, a Nemzeti Együttműködés Rendszerétől (NER).

A létrehozandó Termőföld Magántőkealap értelemszerűen nem illik teljesen a már működő konstrukciók sorába, hiszen annak az egyik, ráadásul a jelentős többségű, 70 százalékos befektetője ismert: a magyar állam. 

Kitaposott út

Az persze nem példátlan, hogy az adófizetők pénzéből tevékenykedik ilyen alap, hiszen éppen a Termőföld Magántőkealap létrehozására kijelölt Eximbank már évek óta működtet egy hasonló konstrukciót, EXIM Exportösztönző Magántőkealap néven, amelybe 2019 október végén egy másik tőkealap, az EXIM Növekedési Magántőkealap olvadt be. Az EXIM Exportösztönző Magántőkealap tőkéjét száz százalékban az állam biztosította, más kérdés, hogy az a 140 milliárdos Termőföld Magántőkealaphoz képest még feleakkora tőkét sem tartalmaz, 56 milliárd forintot. 

Az EXIM Exportösztönző Magántőkealapot a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. kezeli, amely megbízatása annak idején azért is került kereszttűzbe, mert a névadó páros egyikéről, Gubicza Ágostonról úgy hírlik, jó barátságban van a fideszes politikai elit tagjaival, az Index szerint ő vette el például Rogán Antal első feleségét és így neveli a miniszter első gyermekét is.

Ha az nem is biztos, hogy megtudjuk, ki(k) száll(nak) majd be az állam mellé 30 százalékos befektetők(k)ént a Termőföld Magántőkealapba, az talán kiderül, hogy mely társaság kezeli majd az alapot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Töretlenül nő a villamosenergia fogyasztás
MTI | 2021. szeptember 17. 10:34
Ötéves csúcsra emelkedett júliusban a hazai bruttó villamosenergia-fogyasztás, 7,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban; a rendszerterhelés maximuma több napon is megdöntötte a nyári csúcsértékeket - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken.
Agrár Kész, vége! Kivonul Magyarországról a horvát Mlinar pékséghálózat
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 11. 12:20
Hamarosan az összes magyar egységét bezárja és kivonul erről a piacról a horvát Mlinar pékséghálózat. Más országokban viszont folytatja.
Agrár Kicsinálta az időjárás a francia bort
MTI | 2021. szeptember 7. 11:25
Idén 29 százalékkal lehet kisebb a megtermelt bormennyiség a tavalyinál.
Agrár Vadhússal etetnék a magyarokat
MTI | 2021. szeptember 4. 17:43
"Terítéken a vadhúsok - Ízvadászatra fel!" szlogennel egyhónapos kampányt indított az Agrármarkering Centrum a vadhúsfogyasztás ösztönzésére.
Agrár Milliárdos veszteség a műtrágya bizniszben
Szakonyi Péter | 2021. szeptember 4. 13:37
Jelentős engedménnyel kínált import műtrágyát egy kereskedőcég. A megrendelt árú azonban soha nem érkezett meg a gazdákhoz - bár ennek ellenértékét kifizették. A sokmilliárdos veszteségen mezőgazdasági cégek, gazdálkodók, az adóhivatal és egy hazai nagybank is "osztozik".
Agrár Még évekig lesz pénz az agrárcégek fejlesztésére
MTI | 2021. szeptember 2. 15:13
Nem kell aggódnia az agrárcégeknek, továbbra is elérhetők lesznek az EU-s pénzek az agrárium fejlesztéséhez.
Agrár Nem maradt átmenthető agrárvagyon a választásra
Hollós János | 2021. augusztus 31. 05:15
Nem lehet vidékfejlesztési politikát építeni az agrárium népességmegtartó erejére, mert már nincs ilyen - reagált Lázár János volt miniszter interjújára lapunknak Raskó György agrárközgazdász, gazdálkodó, volt földművelésügyi minisztériumi államtitkár. Minden gépesítetté válik az ágazatban. Arról sem érdemes beszélni, hogy milyen ágazati vagyoncsomag lehet a 2022-es választás tétje, mert ez a kérdés 2017-ben lezárult. Az összkép azért nem ennyire tragikus a magyar mezőgazdaságban.
Agrár Közel 300 milliárd forintot szórt ki a kormány az állattartóknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 25. 17:44
Állattartó telepek fejlesztésére országosan eddig 621 nyertes pályázat 290,5 milliárd forint támogatást kapott - mondta az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára.
Agrár Változnak az állatgyógyászati készítményekre vonatkozó előírások
MTI | 2021. augusztus 22. 10:39
Változnak az állatgyógyászati készítményekre vonatkozó előírások, amelyek az állatgyógyászati készítmények gyártóit, forgalmazóit és felhasználóit (állatorvosokat és állattartókat) egyaránt érintik - hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium (AM) az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.
Agrár A borászatokat 4,7 milliárddal támogatja a kormány, lesz bormarketingprogram is
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 17. 08:22
Rengeteg pénzzel támogatja a kormány a szőlő- és borágazatot, azt a szektort, ahol ma már egyre nagyobb a NER-jelenlét is. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos