<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A több mint 140 milliárd forint értékben létrehozandó Termőföld Magántőkealapba mintegy 100 milliárd forintos állami pénz megy. A magántőkealapok idehaza a 2010-es évek közepétől szaporodnak gombamódra, mivel egyre többen élnek azzal a lehetőséggel, hogy az e konstrukciókba fektetőknek nem kell felfedniük a kilétüket.

Termőföld Magántőkealap létrehozásáról döntött a kormány - derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből. A magántőkealap célja a hivatalos indoklás szerint a kelet-közép-európai régióban termőföld vásárlása, megteremtve ezáltal a hazai mezőgazdasági vállalkozások nemzetközi terjeszkedésének alapjait.

A kormány Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter feladatául szabta, hogy legkésőbb 2021. szeptember 30-áig a Magyar Export-Import Bank Zrt. útján, alapítói határozat kibocsátásával gondoskodjon a tőkealap működéséhez és nyilvántartásához szükséges feltételek és követelmények biztosításáról. 

Mindenekelőtt, legkésőbb 2021. november 15-éig, válassza ki az alapkezelőt, majd az alapkezelőn keresztül hozza létre a tőkealapot 400 millió euró – mostani árfolyamon mintegy 140 milliárd forintos – keretösszeggel. Ennek 70 százalékát – 280 millió eurónak megfelelő forintösszeget, vagyis durván 100 milliárdot – a magyar állam biztosítja a központi költségvetés terhére. 

A hazai mezőgazdasági vállalkozások régiós terjeszkedésének kívánnak megágyazni. Fotó: depositphotosA hazai mezőgazdasági vállalkozások régiós terjeszkedésének kívánnak megágyazni. Fotó: depositphotos

A külgazdasági és külügyminiszternek minden év június 30-áig be kell számolnia a kormánynak a tőkealap tárgyévet megelőző évi működéséről és aktuális helyzetéről.

A külföldön már jó ideje létező magántőkealapok 2010 közepétől kezdtek meghonosodni Magyarországon. Azon üzletemberek körében népszerűek, akik élnek azzal a törvény adta lehetőséggel, hogy a magántőkealapok tulajdonosai nem kötelesek felfedni a kilétüket. Jelenleg a Magyar Nemzeti Bank 94 magántőkealapot tart nyilván. A valaszonline.hu két hónappal ezelőtti összesítése szerint 43 magántőkealapot egyértelműen az úgynevezett kormányközeli felsőelit kezel, de a többi sem esik messze a hatalomtól, a Nemzeti Együttműködés Rendszerétől (NER).

A létrehozandó Termőföld Magántőkealap értelemszerűen nem illik teljesen a már működő konstrukciók sorába, hiszen annak az egyik, ráadásul a jelentős többségű, 70 százalékos befektetője ismert: a magyar állam. 

Kitaposott út

Az persze nem példátlan, hogy az adófizetők pénzéből tevékenykedik ilyen alap, hiszen éppen a Termőföld Magántőkealap létrehozására kijelölt Eximbank már évek óta működtet egy hasonló konstrukciót, EXIM Exportösztönző Magántőkealap néven, amelybe 2019 október végén egy másik tőkealap, az EXIM Növekedési Magántőkealap olvadt be. Az EXIM Exportösztönző Magántőkealap tőkéjét száz százalékban az állam biztosította, más kérdés, hogy az a 140 milliárdos Termőföld Magántőkealaphoz képest még feleakkora tőkét sem tartalmaz, 56 milliárd forintot. 

Az EXIM Exportösztönző Magántőkealapot a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. kezeli, amely megbízatása annak idején azért is került kereszttűzbe, mert a névadó páros egyikéről, Gubicza Ágostonról úgy hírlik, jó barátságban van a fideszes politikai elit tagjaival, az Index szerint ő vette el például Rogán Antal első feleségét és így neveli a miniszter első gyermekét is.

Ha az nem is biztos, hogy megtudjuk, ki(k) száll(nak) majd be az állam mellé 30 százalékos befektetők(k)ént a Termőföld Magántőkealapba, az talán kiderül, hogy mely társaság kezeli majd az alapot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Komoly gondban van a magyar dió
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 14:28
Átalakult a világpiac, ami nem tesz jót a magyar diótermésnek. 
Agrár Elképesztő ütemben nőttek tovább a mezőgazdasági felvásárlási árak
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 12:08
Átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat a mezőgazdasági felvásárlási árak novemberben, van olyan termék, amely 69 százalékkal drágult tavalyhoz képest.
Agrár Olcsóbb sör, bor és pálinka jöhet - ha a NAV is úgy akarja
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 13:58
Kedvezményes jövedékiadót lehet alkalmazni a kisüzemi keretek közt termelt alkoholtartalmú italokra.
Agrár Varsó uniós jogot sértett, amikor nullára vitte egyes élelmiszerek áfáját
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 11:41
A magyar kormánynak is kicsi a mozgástere - állítja egy jogi szakértő.
Agrár A nap képe: szívolvasztó fotót posztolt Lázár János
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 17:03
Teljes az idill a mezőhegyesi birtokon.
Agrár Brutálisan megdrágult a műtrágya, és a helyzet nem lesz jobb
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 13:38
Az elmúlt fél évben a földgáz árának az emelkedése miatt a háromszorosára ment fel a nitrogén műtrágya ára - tájékoztatták szakértők az osztrák APA hírügynökséget.
Agrár Tele vannak távol-keleti munkásokkal a kertészetek, de így is sincs elég dolgozó
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 11:06
De a távol-keleti munkások sincsenek ide ragasztva, lelépnek, ha jobb ajánlatot kapnak, és ez tovább súlyosbítja a munkaerőhiány okozta gondokat a mezőgazdaságban. 
Agrár Önálló élelmiszerellátás kell az országnak - bőven van most kihívás
Privátbankár.hu | 2022. január 6. 10:18
Az élelmiszeriparban is komoly kihívásokat jelent az energiaárak jelentős emelkedése - mondta el Makai Szabolcs, az Opus Global élelmiszeripari divíziójának vezetője. 
Agrár Rendkívüli közpénzt kaptak egyes hazai borászatok 
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 12:20
Az Agrárminisztérium adta a támogatást.
Agrár Dübörgő buborékok: hipsztertermelők juttatták a csúcsra idén a luxuspezsgők piacát
Tiszai Balázs | 2021. december 31. 11:11
Soha korábban nem regisztráltak olyan meredek áremelkedéseket a minőségi pezsgőknél, mint idén. Ennek az az oka, hogy a szegényesebb szőlőtermés miatt szűkösebb lett a kínálat, miközben a kereslet berobbant: hirtelen minden befektető kézműves pezsgőt akart venni.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló