<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A több mint 140 milliárd forint értékben létrehozandó Termőföld Magántőkealapba mintegy 100 milliárd forintos állami pénz megy. A magántőkealapok idehaza a 2010-es évek közepétől szaporodnak gombamódra, mivel egyre többen élnek azzal a lehetőséggel, hogy az e konstrukciókba fektetőknek nem kell felfedniük a kilétüket.

Termőföld Magántőkealap létrehozásáról döntött a kormány - derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből. A magántőkealap célja a hivatalos indoklás szerint a kelet-közép-európai régióban termőföld vásárlása, megteremtve ezáltal a hazai mezőgazdasági vállalkozások nemzetközi terjeszkedésének alapjait.

A kormány Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter feladatául szabta, hogy legkésőbb 2021. szeptember 30-áig a Magyar Export-Import Bank Zrt. útján, alapítói határozat kibocsátásával gondoskodjon a tőkealap működéséhez és nyilvántartásához szükséges feltételek és követelmények biztosításáról. 

Mindenekelőtt, legkésőbb 2021. november 15-éig, válassza ki az alapkezelőt, majd az alapkezelőn keresztül hozza létre a tőkealapot 400 millió euró – mostani árfolyamon mintegy 140 milliárd forintos – keretösszeggel. Ennek 70 százalékát – 280 millió eurónak megfelelő forintösszeget, vagyis durván 100 milliárdot – a magyar állam biztosítja a központi költségvetés terhére. 

A hazai mezőgazdasági vállalkozások régiós terjeszkedésének kívánnak megágyazni. Fotó: depositphotosA hazai mezőgazdasági vállalkozások régiós terjeszkedésének kívánnak megágyazni. Fotó: depositphotos

A külgazdasági és külügyminiszternek minden év június 30-áig be kell számolnia a kormánynak a tőkealap tárgyévet megelőző évi működéséről és aktuális helyzetéről.

A külföldön már jó ideje létező magántőkealapok 2010 közepétől kezdtek meghonosodni Magyarországon. Azon üzletemberek körében népszerűek, akik élnek azzal a törvény adta lehetőséggel, hogy a magántőkealapok tulajdonosai nem kötelesek felfedni a kilétüket. Jelenleg a Magyar Nemzeti Bank 94 magántőkealapot tart nyilván. A valaszonline.hu két hónappal ezelőtti összesítése szerint 43 magántőkealapot egyértelműen az úgynevezett kormányközeli felsőelit kezel, de a többi sem esik messze a hatalomtól, a Nemzeti Együttműködés Rendszerétől (NER).

A létrehozandó Termőföld Magántőkealap értelemszerűen nem illik teljesen a már működő konstrukciók sorába, hiszen annak az egyik, ráadásul a jelentős többségű, 70 százalékos befektetője ismert: a magyar állam. 

Kitaposott út

Az persze nem példátlan, hogy az adófizetők pénzéből tevékenykedik ilyen alap, hiszen éppen a Termőföld Magántőkealap létrehozására kijelölt Eximbank már évek óta működtet egy hasonló konstrukciót, EXIM Exportösztönző Magántőkealap néven, amelybe 2019 október végén egy másik tőkealap, az EXIM Növekedési Magántőkealap olvadt be. Az EXIM Exportösztönző Magántőkealap tőkéjét száz százalékban az állam biztosította, más kérdés, hogy az a 140 milliárdos Termőföld Magántőkealaphoz képest még feleakkora tőkét sem tartalmaz, 56 milliárd forintot. 

Az EXIM Exportösztönző Magántőkealapot a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. kezeli, amely megbízatása annak idején azért is került kereszttűzbe, mert a névadó páros egyikéről, Gubicza Ágostonról úgy hírlik, jó barátságban van a fideszes politikai elit tagjaival, az Index szerint ő vette el például Rogán Antal első feleségét és így neveli a miniszter első gyermekét is.

Ha az nem is biztos, hogy megtudjuk, ki(k) száll(nak) majd be az állam mellé 30 százalékos befektetők(k)ént a Termőföld Magántőkealapba, az talán kiderül, hogy mely társaság kezeli majd az alapot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Az ársapka hatása: jövő év végéig többezer kisbolt húzhatja le a rolót – véli Raskó György
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 19:14
Immár 21. alkalommal került sor lapcsoportunk Klasszis Klub-rendezvényére, amelyen 2021 februárjától havonta rendszeresen beszélgetünk a hazai közélet egy-egy neves személyiségével, egy órán keresztül. Ezúttal Raskó György agrárközgazdász, gazdálkodó, az Antall-kormány idején, 1991-94 között a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára volt a vendégünk, akinek nemcsak mi, hanem a szép számú nézőközönség is feltehette és fel is tette a kérdéseit.
Agrár Ön is kérdezhet Raskó Györgytől a Klasszis Klub csütörtöki rendezvényén!
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:46
Októberben immár 40 százalék volt az élelmiszerek éves inflációja. Alapvetően ez járult hozzá ahhoz, hogy az általános árszínvonal huszonhat éve nem látott szintre ment fel. Vajon ez már a csúcs, vagy látunk még nagyobb mértékű drágulást? Egyebek mellett erről is kifejti a véleményét Raskó György agrárközgazdász,  gazdálkodó, egykori államtitkár Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában, amelyen ön is felteheti a kérdéseit.
Agrár Még feljebb is mehetnek az élelmiszerárak? Raskó György lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 17:21
Abban, hogy az immár hónapok óta több évtizedes rekordokat döntögető hazai infláció éves szintje októberben immár 21 százalék fölé került, az energiaárak mellett alapvetően az élelmiszerárak játszottak közre, amelyek éves átlagos növekedésének mértéke immár elérte a 40 százalékot. Kérdés, hol lehet a drágulási folyamat vége? Mit kéne tennie a kormánynak és a jegybanknak? Egyebek mellett ezekről is kérdezzük Raskó György agrárközgazdászt, gazdálkodót, egykori államtitkárt Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában.
Agrár ENSZ: meghosszabbítják a fekete-tengeri gabonaexport-megállapodást
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 10:14
Megállapodás született az ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról szóló megállapodás meghosszabbításáról - jelentette be csütörtökön kiadott közleményében António Guterres ENSZ-főtitkár.
Agrár A nap képe: ásót ragadott az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. november 15. 14:52
Vidéki romantika Lázár János módra.
Agrár Van értelmük az élelmiszerár-sapkáknak? Következő Klasszis Klubunkban Raskó Györggyel beszélgetünk
Privátbankár.hu | 2022. november 14. 10:37
Abban, hogy az immár hónapok óta több évtizedes rekordokat döntögető hazai infláció éves szintje októberben immár 21 százalék fölé került, az energiaárak mellett alapvetően az élelmiszerárak játszottak közre, amelyek éves átlagos növekedésének mértéke immár elérte a 40 százalékot. Kérdés, hol lehet a drágulási folyamat vége? Mit kéne tennie a kormánynak és a jegybanknak? Egyebek mellett ezekről is kérdezzük Raskó György agrárközgazdászt, gazdálkodót, egykori államtitkárt Klasszis Klubunk következő, november 24-ei adásában.
Agrár Az ukránok verhetetlenek a tojásinflációban
Mester Nándor | 2022. november 13. 17:28
Más alapvető élelmiszerek is folyamatosan drágulnak.
Agrár Nem kell félni, lesz elég tojás és krumpli!
Privátbankár.hu | 2022. november 13. 14:54
Ezt állítja Nagy István agrárminiszter.
Agrár Csoda, ha az ársapka miatt hiány lesz a krumpliból?
Privátbankár.hu | 2022. november 13. 12:24
Az alapján, hogy a hatósági árkorlátozás alá eső termékekből hiányok alakultak ki, ez vár a héten ársapkát kapott krumplira. Ezt még valószínűbbé teszi, hogy annak termelése 10 év alatt a harmadára csökkent.
Agrár Az Auchan üzletet nyitott a hírhedt ukrajnai Bucsában
Mester Nándor | 2022. november 10. 10:20
A szintén elhíresült Irpinyben is van már egy kisebb egysége.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG