6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Érdekesen alakultak a termőföld-piac főbb mutatói tavaly: míg az országos termőföld-átlagár 12 százalékkal nőtt, az adásvételek száma egyharmadával, az eladott földterület összmérete pedig 20 százalékkal zsugorodott. Mindennek oka a tavaly májusban teljes egészében hatályossá vált új földforgalmi törvény.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2014-es ingatlanforgalmi adatbázisát feldolgozó OTP Jelzálogbank Termőföld Értéktérkép szerint az új földforgalmi törvény két részre osztotta a tavalyi év termőföld-piacát.

Kik vehetnek földet?

A törvény tavaly májusi hatályba lépése előtt, a befektetők és gazdálkodók előre hozott vásárlásai miatt rendkívül élénk volt a földpiac. Az új földhasználati törvény azonban az év fennmaradó részében új helyzetet teremtett. Az egy hektárnál több termőföldet vásárolni jogosultak köre ugyanis a magyar állampolgárokról leszűkült a legalább egy nagyságrenddel kisebb számú magyar „földművesekre”.

„Ez azt jelenti, hogy  a Magyarországon nyilvántartásba vett, szakirányú képzettséggel rendelkező, vagy legalább három éve gazdálkodó belföldi természetes személyek élhetnek a vásárlás jogával. A kör azonban ki is bővült, ugyanis az uniós országok földművesei is lehetőséget kaptak. Reálisan nézve ez a változás összességében szűkítette a piaci lehetőségeket” – mondja Szabó István.

Az OTP Bank Agrár Ügyfélkapcsolati Főosztályának értékesítési vezetője úgy véli, a vevőkört tovább szűrő feltétel, hogy a vevő a föld használatát másnak nem engedheti át, azt maga használja, valamint bérbe adott föld megvétele esetén a fennálló földhasználati jogviszony időtartamát nem hosszabbíthatja meg. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy a földszerzést engedélyező eljárások indulása sem volt zökkenőmentes, ez pedig jelentősen növelte az adásvételek engedélyezésének átfutási idejét.

A tavaly megszületett döntések több mint egyharmada negatív volt (az engedélyező hatóság elutasította vagy megtagadta) alaki – nem megfelelő példányszámú szerződések, nyilatkozatok hiánya, stb. – és tartalmi – nem valós elővásárlási jogcím, birtokmaximum túllépése, stb. – hibák miatt. Ugyanakkor elsősorban a szűkülő lehetőségek miatt, az árak az év első részéhez képest is tovább nőttek.

Hol, mennyi?

Az átlagárakat vizsgálva Békés megye 2013-ban még a harmadik, tavaly viszont már a legdrágább volt, megyei szinten először átlépve a millió forintos hektáráras limitet. A hagyományosan legjobb talajminőségű megyénket Fejér és Győr-Moson-Sopron követik alig egymillió forint alatti átlagokkal. A legolcsóbbak pedig továbbra is az észak-magyarországi megyék, Nógrád mindössze 428 ezer Ft/hektárral.

Megyei termőföld átlagár (Ft/ha)Forrás: OTP Jelzálogbank Termőföld Értéktérkép

„A termőföld-árak emelkedő üteme lényegében töretlen. Békés mellett még Vas, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megye emelhető ki, ahol 2011 óta kiugró, 50 százalékot meghaladó ütemű az áremelkedés. Az elmúlt egy évre szűkítve, a legjobban, 25, illetve 26 százalékkal Veszprém és Vas megyékben nőtt az átlagos termőföld hektárár. Vasban ennek fő oka az osztrák kereslet lehet, míg Veszprémben pont a legjobban dráguló szántó és szőlőterületekből nőtt a forgalom tavaly” – jellemezte az árak változását Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

Járásokra lebontva még nagyobb a különbség

Míg megyei szinten a megelőző évihez képest nagyobb, 2,4-szeres volt tavaly az árkülönbség a legolcsóbb (Nógrád, 428 ezer Ft/ha) és legdrágább (Békés, 1.026 ezer Ft/ha) területi egység között, járások esetében – a lokális folyamatok hangsúlyosabbá válásával – ez már több mint hatszorosra nő (Ózdi: 267 ezer Ft/ha és Szentendrei: 1,61 millió Ft/ha). A tíz legolcsóbb járás közül kilenc található az Észak-magyarországi régióban. Ugyanakkor a tíz legdrágább között öt járás Pest megyei. A legdrágább földterületek elsősorban a legjobb talajminőségű térségeket (Alföld, Mezőföld, Kisalföld) rajzolják ki, másrészt az autópályák és nagyvárosok közelsége jelent látványos árfelhajtó tényezőt.

Járási átlagár.

A szántóföld drágult a legjobban

Művelési áganként tavaly így alakultak az átlagárak: szántó 851 ezer Ft/ha, erdő-fásított 572 ezer Ft/ha, gyep-rét-legelő 361 ezer Ft/ha, kert-gyümölcsös 1,2 millió Ft/ha, szőlő 1,65 millió Ft/ha. A termőföld-árakat évek óta monitorozó OTP Jelzálogbank szerint négy év távlatában legnagyobb arányban, 44 százalékkal a szántóföldi átlagár nőtt, míg legkevésbé, mindössze 13 százalékkal a kert-gyümölcsös kategória drágult. A lakóingatlanokkal ellentétben tehát a válság alatt is folyamatosan jó befektetési lehetőség volt a termőföld-vásárlás.

A termőföld-piac – egyértelműen az év közben hatályba lépett új földtörvénynek köszönhetően – 2014-ben látványosan szűkült. A 2013-as minimális bővülés után tavaly az adásvételek száma bő 35 százalékkal 80 ezerre csökkent. A tranzakciószám minden megyében visszaesett, 40 százalékot meghaladó mértékben – a magas bázisról induló, vagy korábban jelentős élénkülést elkönyvelő – Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Nógrád, Csongrád és Baranya megyékben. A másik véglet Heves megye, ahol csupán 9 százalékos volt a piacszűkülés.

Visszaesett a forgalom

A forgalmat az adásvételekben érintett teljes földterület mérete alapján vizsgálva 20 százalékos volt a visszaesés 2014-ben, ugyanakkor ez a mutató tavaly öt megyében (Heves, Komárom-Esztergom, Veszprém, Vas és Borsod-Abaúj-Zemplén) nőtt. 40 százalékot meghaladó csökkenés pedig három megyében volt mérhető: Győr-Moson-Sopron, Baranya és Csongrád.

„Amennyiben összehasonlítjuk az értékesített földterületek méretének és az adásvételek számának változását, azt látjuk, hogy 2013-hoz képest tavaly átlagosan nagyobb földterületeket értékesítettek. Ennek oka lehet, hogy ezek megszerzésénél érdemesebb belevágni a szigorúbb adásvételi folyamatba” – mondja Valkó Dávid.

Tavaly 100,5 ezer hektár termőföld cserélt tulajdonost adásvétel során, amelyet – a korábbi évek adatai alapján –  a 80-100 ezer hektárra becsült öröklés útján történő tranzakcióval kiegészítve éves szinten mintegy 180-200 ezer hektáros összforgalmat kapunk. A 7,28 millió hektár művelt területhez képest a 100,5 ezer hektár forgalom azt jelenti, hogy a termőföld-piac országos forgási sebessége (állományarányos forgalma) a 2013-as 1,7 százalékról tavaly 1,38 százalékra csökkent.

„Idén érdemi előrelépést nem várhatunk a vásárlással kapcsolatos eljárások átfutási idejének gyorsításában, de van esély az eljárás során alkalmazott gyakorlat egységesítésére. Előzetes adatok szerint, illetve a termőföldön elérhető termelési és támogatási jövedelem, valamint a nemzetközi összehasonlítás alapján a termőföld-árak évtizedes növekedési üteme 2015-ben sem szakad meg” – ad előrejelzést Szabó István.

Címkék: Agrár

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Beintettek az Uniónak Georgiában, gumilövedékek is repültek
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 06:57
Elfogadták az orosz mintára készült törvényt, ez sokaknak nem tetszett.
Agrár Fellélegezhetnek az ukránok? Hazamennek a tüntető gazdák
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 10:56
Nem kaptak további engedélyt, így befejeződik a lengyel gazdák blokádja.
Agrár Meghosszabbították az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentességét
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 16:26
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a megállapodást, amely szerint Ukrajna túlnyomórészt vám- és mennyiségi korlátozás nélkül hozhatja be az Európai Unióba a termékeit, köztük a mezőgazdasági termékeket további egy éven át. 
Agrár Lehullt a lepel: ezért nálunk drágult a legjobban az élelmiszer az EU-ban
Szirmai S. Péter | 2024. április 9. 14:18
Az Európai Unióban Magyarországon rakódik a legtöbb adóteher az élelmiszerek árára, ezért itthon szinte már minden élelmiszer drága – emlékeztet Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSz) elnöke. Ezért is kevés a nyereség, elmaradtak a fejlesztések, probléma van a magyar élelmiszeripar hatékonyságával, versenyképességével.
Agrár Kisebb lesz az élelmiszer-infláció az Erste szerint
Szirmai S. Péter | 2024. április 3. 19:29
Lecsendesedik az élelmiszer-infláció, de gyorsul a koncentráció. Ezt előlegezték meg szerdán az Erste Elemzői Klubjában, amelyet az élelmiszerárak alakulásáról, inflációs kilátásokról tartottak.
Agrár Nagyot gurított az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági cég
Privátbankár.hu | 2024. április 2. 13:53
Jelentősen megemelkedett az export aránya az árbevételből az UBM Csoportnál. Az orzság egyik legnagyobb agrárcége kivitele további bővítését tervezi.
Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG