3p
Az OTP Bank az elmúlt 2 évben közel 50 százalékkal növelte agrárhitel-állományát - közölte Gyuris Dániel, a pénzintézet vezérigazgató-helyettese, az OTP Bank által szervezett agrárszakmai rendezvényen.
Ahogy arról a Privátbanbkár korábban beszámolt, az OTP 40 százalékos piaci részesedést akar elérni az agráriumban. Részletek >>

A vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy az OTP EU-támogatás-előfinanszírozási modellt exportált a régió több országába. Az elmúlt években a pénzintézet 8 leánybankja vette át a határokon átnyúló szolgáltatásokat. A bank kiemelt célja, hogy a közeljövőben ne csak saját leánybankjainak, hanem mindenekelőtt hazai partnereinek nyújtson ezen a területen tanácsadási, pénzügyi, garanciális támogatást a megjelenéshez azokban az országokban, ahol már az OTP Bank jelen van.

A helyi foglalkoztatás miatt is fontos

Gyuris Dániel kiemelte: a magyar agrobiznisznek van szellemi, technológiai, adott esetben tőkeháttere is ahhoz, hogy Kelet-Közép-Európában regionális súllyal legyen jelen. A vezérigazgató-helyettes szerint az agrárium jelentőségét világszerte felerősítette a népesség növekedése. Ennek fényében különösen fontos, hogy Magyarországon a mezőgazdaságba tőkét, munkát, időt és tudást befektetők megtalálják az élelmiszer-termelés leghatékonyabb, legproduktívabb módjait.

A fórumon felolvasták Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója üzenetét, aki azt hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaság nemcsak a GDP-ből való részesedése miatt meghatározó ágazat, szerepe a helyi foglalkoztatás megtartásában, valamint a vidéki környezet fenntartásában is nélkülözhetetlen.

Szükség van tőkére

Kapronczai István az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) főigazgatója arról beszélt, hogy a mezőgazdaság helyzete az utóbbi években javult: a mezőgazdaság adózás előtti eredménye 2012-ben már 146,2 milliárd forint volt, míg az előző évben a 131,1 milliárd forint. Ez a főigazgató szerint azt jelzi, hogy az ágazat pénzügyi helyzete stabil.

Hozzátette: az ágazat hitelállománya 2012-ben meghaladta a 300 milliárd forintot, és ebben már nem volt támogatott hitel. Jelezte azt is, hogy a mezőgazdaságnak kifizetett támogatás összege is jelentősen növekedett, megjegyezve ugyanakkor, hogy az agrárium tőkeellátottsága nem megfelelő.

A növénytermesztés a húzóágazat

Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára tájékoztatott arról, hogy a mezőgazdaság részesedése a magyar GDP-ből 3,8 százalék, a teljes agrárium pedig mintegy 15 százalék. A mezőgazdaság kibocsátása a múlt évben elérte a 2229 milliárd forintot, szemben az előző évben realizált 2168 milliárd forinttal.

Ebből a növénytermesztés aránya 57,8 százalék, míg az állattenyésztésé mintegy 35 százalék. Tavaly az agrárgazdasági export mintegy 8,1 milliárd euróra, az import pedig mintegy 4,5 milliárd euróra rúgott. Az agrárgazdasági export a teljes nemzetgazdasági kivitelnek közel 10 százalékát adja. Az ágazat realizálta a nemzetgazdasági külkereskedelmi aktívum 52 százalékát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Már megint a németek, elkészült a sajtlista
Buksza blog | 2023. november 30. 13:52
Talán meglepő, de a németek a legnagyobbak, ha sajttermelésről van szó. A franciák például csak a második helyen vannak. 
Agrár Látni sem akarják a francia termelők az ukrán cukrot az EU-ban
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:21
Korábban a gabona és a tejtermékek behozatalát is bírálta több ország.
Agrár A birkavirtus megnyomorítja egy ország élelmiszer-ellátását
Rácz Gergő | 2023. november 26. 14:14
Az ausztrál birkatartóknak nagy gondjaik vannak. Sok eső esett, lett bőven legelhető fű, az állományok pedig ennek megfelelően megnőttek. A gazdák nem akarják irtani az állományt, ingyen is odaadnák a birkáikat, kereslet viszont az árazás átalakulása miatt még így sincs.
Agrár Bevetik a bioreaktort: laboratóriumból jöhet a kisállatok új kedvence
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 08:55
Felforgatnák az állateledelek piacát a műhúsból, azaz a laboratóriumokban előállított húsokból készült termékek. A hús előállításához élő állatokból származó sejteket használnak, amelyek egy tartályban növekednek, és tápanyagokkal táplálják közben. A laboratóriumi hús támogatói szerint ez jóval fenntarthatóbb megoldás mint a hagyományos állattenyésztés.
Agrár Soha ilyen drágán nem adtak még el egy üveg whiskyt - de vajon milyen az illata?
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 10:44
Közel egymilliárd forintot kóstált a 60 évig érlelt itóka.
Agrár Gabonafrász után jön a tejfrász Ukrajnából? Áh, dehogy!
Mester Nándor | 2023. november 14. 14:55
Nem fürdenek benne, inkább exportálják a tejet és a vajat az ukránok. Folyamatosan növekszik az ukrán kivitel tejből és többféle tejtermékből, de egyelőre nem kell megijednie az uniós országoknak, mert túlnyomórészt a szövetségen kívüli európai piacokra mennek a szállítmányok. A tejszín, a tartós tej és tejföltermelés fele azonban már az unióban landol. 
Agrár „Burgonyavész” alakult ki Európában az árak miatt
Buksza blog | 2023. november 9. 13:20
Az alapvető élelmiszerek közül a burgonya óriási dráguláson ment keresztül az elmúlt időszakban.  
Agrár A vásárlók keblükre ölelik az állatokat a tehenektől a disznókig: mire elég a 90 százalékos magyar eredmény?
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. október 26. 15:02
A sok cuki állatos videó, a kutya- és macskapszichológiai, illetve állatorvosi tévésorozatok megtették a hatásukat. Az európaiak kiterjesztenék jóléti társadalmukat az állatokra is.
Agrár Rengeteg gabonát exportálhat idén Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. október 24. 13:36
Az APK-Inform ukrán agrárgazdasági tanácsadó vállalat rontotta ugyan Ukrajna idei gabonatermésére vonatkozó előrejelzését, de a mennyiség így is szerényen meghaladja majd a múlt évit.
Agrár Óva intjük a gazdálkodókat attól, hogy esetleg az árakkal spekuláljanak!
Szirmai S. Péter | 2023. október 23. 14:02
Ezt üzente lapunkon keresztül Héjja Csaba, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának szenior elemzője. Aki szerint megfelelő tudás nélkül,  intenzív és hatékony művelési módszerek nélkül a kis gazdaságok versenyképtelenek, és szinte nem termelnek jövedelmet. A komparatív előnyöket megtalálva, minőséggel és magas hozzáadott értékkel azonban versenyképessé tudnak válni, de ehhez érdemes megbarátkozni az integráció gondolatával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG