<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az OTP Bank az elmúlt 2 évben közel 50 százalékkal növelte agrárhitel-állományát - közölte Gyuris Dániel, a pénzintézet vezérigazgató-helyettese, az OTP Bank által szervezett agrárszakmai rendezvényen.
Ahogy arról a Privátbanbkár korábban beszámolt, az OTP 40 százalékos piaci részesedést akar elérni az agráriumban. Részletek >>

A vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy az OTP EU-támogatás-előfinanszírozási modellt exportált a régió több országába. Az elmúlt években a pénzintézet 8 leánybankja vette át a határokon átnyúló szolgáltatásokat. A bank kiemelt célja, hogy a közeljövőben ne csak saját leánybankjainak, hanem mindenekelőtt hazai partnereinek nyújtson ezen a területen tanácsadási, pénzügyi, garanciális támogatást a megjelenéshez azokban az országokban, ahol már az OTP Bank jelen van.

A helyi foglalkoztatás miatt is fontos

Gyuris Dániel kiemelte: a magyar agrobiznisznek van szellemi, technológiai, adott esetben tőkeháttere is ahhoz, hogy Kelet-Közép-Európában regionális súllyal legyen jelen. A vezérigazgató-helyettes szerint az agrárium jelentőségét világszerte felerősítette a népesség növekedése. Ennek fényében különösen fontos, hogy Magyarországon a mezőgazdaságba tőkét, munkát, időt és tudást befektetők megtalálják az élelmiszer-termelés leghatékonyabb, legproduktívabb módjait.

A fórumon felolvasták Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója üzenetét, aki azt hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaság nemcsak a GDP-ből való részesedése miatt meghatározó ágazat, szerepe a helyi foglalkoztatás megtartásában, valamint a vidéki környezet fenntartásában is nélkülözhetetlen.

Szükség van tőkére

Kapronczai István az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) főigazgatója arról beszélt, hogy a mezőgazdaság helyzete az utóbbi években javult: a mezőgazdaság adózás előtti eredménye 2012-ben már 146,2 milliárd forint volt, míg az előző évben a 131,1 milliárd forint. Ez a főigazgató szerint azt jelzi, hogy az ágazat pénzügyi helyzete stabil.

Hozzátette: az ágazat hitelállománya 2012-ben meghaladta a 300 milliárd forintot, és ebben már nem volt támogatott hitel. Jelezte azt is, hogy a mezőgazdaságnak kifizetett támogatás összege is jelentősen növekedett, megjegyezve ugyanakkor, hogy az agrárium tőkeellátottsága nem megfelelő.

A növénytermesztés a húzóágazat

Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára tájékoztatott arról, hogy a mezőgazdaság részesedése a magyar GDP-ből 3,8 százalék, a teljes agrárium pedig mintegy 15 százalék. A mezőgazdaság kibocsátása a múlt évben elérte a 2229 milliárd forintot, szemben az előző évben realizált 2168 milliárd forinttal.

Ebből a növénytermesztés aránya 57,8 százalék, míg az állattenyésztésé mintegy 35 százalék. Tavaly az agrárgazdasági export mintegy 8,1 milliárd euróra, az import pedig mintegy 4,5 milliárd euróra rúgott. Az agrárgazdasági export a teljes nemzetgazdasági kivitelnek közel 10 százalékát adja. Az ágazat realizálta a nemzetgazdasági külkereskedelmi aktívum 52 százalékát.

Agrár A beszállítókra panaszkodott a Tesco elnöke
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 18:00
De nem a magyarokra.
Agrár Sokakat érintő bejelentést tett a gyorsétteremlánc
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 12:27
2023-ban elkezdi partner franchise hálózatának kiépítését a Pizza Hut Magyarországon: az alkalmi gyorsétteremlánc több új éttermet nyitna országszerte, amihez már keresik a partnereket. Ez egy igazán különleges lehetőség, hiszen ritkaságnak számít, amikor egy globálisan ismert márka új kapukat nyit számára új piacokon. A hálózat fejlesztését első körben 50 ezer lakos feletti városokban tervezik, minden helyszínt egyenként mérlegelnek és felmérik a benne rejlő lehetőségeket.
Agrár A kormány megmondóembere már most lefújná az élelmiszerárstopot
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 11:29
Parragh László nem tartja kizártnak, hogy már most kivezetik az árstopot, még ha csak fokozatosan is.
Agrár A logika azt diktálná, hogy az élelmiszerárstopot is el kellene törölni
Privátbankár.hu | 2023. január 9. 17:49
Ahogy tette azt az üzemanyagárstoppal, amelyet alapvetően az egyre terebélyesedő hiány láttán a korábban berögzített december 31. helyett már Mikulás napján eltörölt. Hogy ez milyen hatással járt az inflációra, azt pénteken tudhatjuk meg. Mindenesetre az élelmiszerárstop kivezetése mellett is nemcsak az e körben is megmutatkozó hiányjelenségek szólnak, hanem az is, hogy egyáltalán nem biztos, annak inflációnövelő hatása lenne, sőt. Ezt a témát is körüljárta főszerkesztőnk, Csabai Károly a Trend FM hétfő reggeli adásában.
Agrár Eljött az idő: érkezhetnek Ukrajnába a német Marder harckocsik
Privátbankár.hu | 2023. január 6. 20:11
A tűzszünetet egyik fél sem vette komolyan – továbbra is folyamatosan lövik egymást. Esti háborús összefoglaló.
Agrár Jövőre átalakul a lakossági állampapírok köre - több pénzt vonnának be
Privátbankár.hu | 2022. december 30. 08:27
Jövőre újra nőni fog a teljes forint lakossági állampapír-állomány az idei visszaesés után, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 960 milliárd forintos emelkedéssel számol - derül ki a 2023-as évi finanszírozási tervből, amely az ÁKK honlapján érhető el.
Agrár Itt a legolcsóbb a magyar termőföld
Privátbankár.hu | 2022. december 20. 17:11
A termőföldek ára 8,5 százalékkal, négy éve nem látott mértékben emelkedett 2021-ben az előző évi 6,6 százalék után - közölte a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank. 
Agrár Raskó György: a rossz támogatási rendszer teszi tönkre a magyar mezőgazdaságot!
Tiszóczi Roland | 2022. december 19. 05:33
Miért alacsony Magyarországon a mezőgazdaság és az élelmiszeripar termelékenysége, hogyan járul ehhez hozzá a rossz hazai és az uniós támogatási rendszer, és európai összevetésben miért negatív csúcstartó a magyar élelmiszer-infláció? A természeti kincseivel ilyen rosszul sáfárkodó ország alig van még egy a világon! Interjú Raskó György agrárközgazdásszal.
Agrár Terrorelhárítási központot foglaltak el szélsőségesek Pakisztánban
Privátbankár.hu | 2022. december 18. 17:04
Szélsőségesek foglaltak el az északnyugat-pakisztáni Bannu régióban egy terrorelhárítási központot, ahol túszokat is ejtettek - közölték vasárnap helyi tisztségviselők.
Agrár Durva korlátozásokat vezetett be az Aldi
Privátbankár.hu | 2022. december 17. 16:31
Az árstopos termékek megvásárolható mennyiségét limitálták - karácsony előtt egy héttel.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG