<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Évente 40 milliárd forintos kárt okoz az aszály Magyarországon, négyszer akkorát, mint az árvíz. Egy komolyabb szárazságot hozó évben pedig akár 400 milliárd forintos is lehet a kár. Az időjárás egyre szélsőségesebb, a hazai földek öntözésének szintje azonban az 1950-es éveket idézi, pedig volt, amikor a mostani területek háromszorosán is pótolták a vizet a gazdák.
Egy mezőgazdasági munkás megtörli arcát egy öntözőpisztoly mellett a Fejértó Szövetkezet dohányföldjén, Ófehértón 2015. július 6-án. MTI Fotó: Balázs Attila

40, vagy akár 400 milliárdos is lehet a kár

Mintegy 40 milliárd forintnyi kárt okoz az aszály évente Magyarországon - mondta Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese az M1-en. Láng István hozzátette, ehhez képest a belvíz 15, az árvíz 10, a helyi vízkár pedig körülbelül egymilliárd forintnyi kárt okoz évente.

Ez főként azért van így, mert az aszály egy lassú, elhúzódó folyamat és nagy területet érint - magyarázta a szakember az MTI összefoglalója szerint. Hozzátette, 2012-ben a rendkívüli szárazság miatt az átlagos érték tízszeresét, több mint 400 milliárd forint kárt okozott az aszály.

Úgy öntözünk, mint az '50-es években

Miközben az aszály ilyen jelentős károkat okoz, a magas költségek miatt alig öntözik termőföldjeiket a hazai gazdák. Egy korábbi összeállítás szerint az összesen megközelítőleg 110 000 árutermelő gazdaságból 2200, azaz két százalékuk rendelkezik vízjogi engedéllyel, és nekik is csak a felük öntözte földjeit 2015-ben. Az összes, mintegy félmillió mezőgazdasági termelőnek ez mindössze öt ezrelékét teszi ki.

Hány liter víz kell egy kiló búzához?

Átlagosan egy kilogramm búza előállítása 1500 liter, egy kilogramm kukorica 1000 liter és egy kilogramm szója 1800 liter vizet igényel.

A Földművelésügyi Minisztérium által összeállított Magyarország Élelmiszergazdasági Programja 2016-2050 című dokumentumban az áll: hazánk mezőgazdasági területének csupán 1,8%-án történik vízpótló öntözés. A vízjogilag engedélyezett területből (közel 170 ezer hektár) a ténylegesen öntözött terület mindössze 130,4 ezer hektár volt 2014-ben. Öntözésünk jelenleg az 1950-es évek szintjének felel meg, ami az 1970-es évek „öntözési csúcsának” harmada.

Az elmúlt húsz évben mezőgazdasági területünknek még a legaszályosabb években is csak 2%-át öntöztük, ami jóval az uniós átlag (8,7%) alatti szint. Magyarországon az öntözés döntően szántóterületen folyik, az öntözött gyümölcs, szőlő- és gyepterületek aránya alacsony.

Mi kellene az öntözés felpörgetéséhez?A minisztérium összeállítása szerint egyebek mellett
  • valamennyi állami és nem állami tulajdonú csatornát, létesítményt üzemképes állapotba kell hozni és karban tartani
  • meg kell teremteni a jogszabályi és finanszírozási hátterét annak, hogy egy nem állami tulajdonú csatorna tulajdonosa is köteles legyen a vizet továbbszállítani
  • meg kell teremteni a hatékony mezőgazdasági öntözés feltételeit, növelni kell az öntözhető területek arányát
  • ki kell alakítani egy mezőgazdasági öntözési katasztert, amely lényegében a mezőgazdasági vízkeresletre, az öntözési és halgazdasági vízigényekre vonatkozó minden fontosabb információt rögzítő rendszer.

Pedig az egész gazdaságnak nagyon fontos lenne

A hazai mezőgazdaság GDP-ből való közvetlen részesedése az elmúlt években stabilan 4 százalék körül alakult, míg a vele szorosan együtt mozgó élelmiszeriparral együtt a GDP mintegy 7 százalékát tette ki. Relatíve kis súlya ellenére a mezőgazdaság teljesítményének jelentős ingadozása ugyanakkor érdemi hatással van a GDP alakulására.

Egyes évek között, az ágazat gazdasági növekedéshez való hozzájárulása akár +/- 1 százalékpont között is változhat, ami még nemzetközi összevetésben is kiugróan magas ingadozást jelent. A magas volatilitáshoz érdemben hozzájárulnak a hazai mezőgazdaság szerkezeti sajátosságai. Az időjárási feltételeknek szorosabban kitett növénytermesztés magas súlya jellemzően növeli a kibocsátás változékonyságát, amit tovább súlyosbít a rendszeres öntözés alatt tartott területek relatíve alacsony részaránya - olvasható az MNB szakértőjének szakcikkében, amelyet a Privátbankár.hu publikált.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Már Orbán Viktor szülőföldjén is kétmillió forint a termőföld hektárja
Mester Nándor | 2022. június 29. 14:04
A mostani kormányzása alatt, vagyis 2010 óta háromszoros volt a drágulás országszerte.
Agrár Agrárfejlesztéseket is elvihet az áremelkedés
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 12:49
Rengeteg fejlesztési pénz érkezik a mezőgazdaságba, de az áremelkedés miatt sok beruházás nagyon megdrágulhat.
Agrár Leállt Románia legnagyobb műtrágyaüzeme a magas energiaárak miatt
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 16:58
Ismét felfüggesztette tevékenységét a magas energiaárak miatt Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában levő Azomures.
Agrár Kevesebb gázt küldenek az oroszok, de Szijjártó Péter nem izgul
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 17:11
A magyar külügyminiszter telefonon egyeztetett az orosz vezetőkkel.
Agrár Szijjártó Péter zöld utat adott az ukrán élelmiszerszállítmányoknak
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 16:34
Ördögi körbe lépett a világ a külügyminiszter szerint. 
Agrár Miért olyan jó kempingezni és mit vigyünk magunkkal?
Márkázott tartalom | 2022. június 11. 12:23
A nyári kempingezés az egyik legjobb kikapcsolódás bárki számára. Jó, de mit vigyünk magunkkal? Mutatjuk a válaszokat!
Agrár Segítséget kaphatnak a gazdák a fagykárok ellen
Privátbankár.hu | 2022. június 4. 12:12
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
Agrár Zöld utat kaphat az ukrán gabona – persze feltételekkel
Privátbankár.hu | 2022. június 3. 14:48
A világ egyik legnagyobb gabonaexportőre nem tudja használni fekete-tengeri kikötőit a szállításokhoz, amióta az oroszok megtámadták őket.
Agrár Kezdődik? Egy országban már élelmezési veszélyhelyzetet hirdettek
Privátbankár.hu | 2022. június 3. 11:51
A gabonakészletek csökkenése miatt romlott az élelmezési helyzet, sürgős nemzetközi segítséget kérnek Csádban.
Agrár Utat nyitna az ukrán gabonának az agrárminiszter Magyarországon át
Privátbankár.hu | 2022. június 3. 10:38
Fontos lenne ez magyar szempontból is, hogy csökkenjen a pánik.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG