TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A miniszterelnök szerint ez ellen tenni kell. Már a tervek is megvannak.

Orbán Viktor a Magyar Cukor Zrt. új, 3 milliárd forintból épült és 60 ezer tonna cukor tárolására szolgáló silójának átadásakor mondott beszédében azt mondta: Magyarországon a hagyományoknak és az adottságoknak köszönhetően húzóágazat a mezőgazdaság, továbbá az arra épülő élelmiszeripar, a jó minőségű élelmiszerek előállítása pedig elemi, nemzeti érdek.

A kormányfő szerint az új siló átadása nagy esemény, hiszen ezt azt jelenti, hogy nemcsak keserű szájízzel lehet beszélni a magyarországi cukorgyártásról. A Orbán Viktor abban bízik, hogy a most átadott siló a XXI. századi mezőgazdaság és élelmiszeripar szimbóluma is lesz.

A miniszterelnök szerint Magyarország valamikor a szó szoros értelemben cukornagyhatalomnak számított. A XIX. században elsőként ismertük fel, hogy az akkor luxusnak számító cukor előbb-utóbb tömegcikk lesz. Ezért olyan cukoripart építettek Magyarországon, amelyet még a két világháború sem tudott lerombolni. 1990-ben 12 gyár működött, több mint 8 ezer munkással. Évente 600 ezer tonna cukrot állítottunk elő, később azonban egymás után zárták be a gyárakat.

Orbán Viktor azt mondta, hogy 2006-ban a magyar cukorkvóta 75 százalékát Magyarország visszaadta Brüsszelnek. A kvóta 402 ezer tonnáról 105 ezer tonnára csökkent. Ugyanakkor - tette hozzá a miniszterelnök -, más, cukoriparral rendelkező országok csak a kvóta 15-20 százalékét adták vissza. Orbán Viktor szerint Magyarország érdeke éppen a termelés bővítése lett volna.

Forrás: MTI/Varga György

Sok importcukrot használunk

Ma már csak egyetlen, a kaposvári gyár maradt fenn, amely a megmaradt kvótát képes termelni. A kormányfő szerint örülhetünk annak, hogy ma már egy gyár is képes ekkora kapacitásra. Hozzátette: a lakosság cukorfogyasztásának 2/3-ad részét importból kell megoldani.

A miniszterelnök szerint a tavalyi év nem volt ugyan a legjobb a gazdaságnak, mégis a magyar mezőgazdaság exportteljesítménye, a kivitel értéke meghaladta a milliárd eurót, az agrárexport pedig a nemzetgazdasági export 10 százalékát tette ki. Ebből is látszik, hogy van jövője a mezőgazdaságnak - fogalmazott a kormányfő.

Nagy "disznóságok" vannak

A kormány célja, hogy a cukorrépa-termelés és a cukorgyártás nemzetgazdasági jelentőségét megőrizzék. További cél, hogy bővítsék az ágazatot. Ezért is adtak meg minden, az uniós szabályok szerint is adható maximális támogatást a kaposvári cukorgyárnak.

Nagy problémát okoz az áfacsalások magas aránya, ami az állam mellet a termelőknek is nehézséget okoznak.

"Itt kérem nagy disznóságok vannak. Olyan méretűek, amelyek nemzetgazdasági méretben okoznak károkat Magyarországnak. És azok, akik feketén lerontják cégeink, terelőink és ennek a gyárnak a teljesítményét, valójában súlyos bűnt követnek el Magyarországgal szemben. És nem mentség a számukra, hogy egyébként olyan szabályozás létezik ma Magyarországon és az Európai Unióban, amely nem teszi túlságosan nehézzé a számukra ezt a viselkedést." - fogalmazott Orbán Viktor.

A mai megállapodás egyik eleme volt, hogy Magyarország a fordított áfa rendjét kívánja majd bevezetni, amit Brüsszelben most még nem támogatnak.


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Nem elég a Covid, még a sertéspestis is pusztít
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 11:32
Az előző negyedévi, 27,5-ről 30,5-re emelkedett a Takarék AgrárTrend Index értéke. Az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom jelentős mértékű bővülése jótékonyan hatott az egyes termékpályák szereplőire, továbbá a vendéglátóhelyek újranyitása is javuló hangulatot eredményez a mezőgazdaságban. Az előző negyedévhez képest csak a sertéságazat kilátásai romlottak, miután szeptemberben Németországban megjelent a sertéspestis.
Agrár A világgal kell versenyeznünk a búzáért - újabb lisztáremelés jön
MTI | 2020. október 21. 06:35
Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg - írja gabonakereskedői forrásokra hivatkozva a Világgazdaság szerdai száma.
Agrár Lesz olyan magyar termelő, akinek nagyon fog fájni a brexit
Király Béla | 2020. október 20. 17:04
A múlt heti uniós csúcson sem született érdemi eredmény a britekkel folyó tárgyalásokról, így egyre fenyegetőbb a megállapodás nélküli brexit. Ha év végig nem sikerül megegyezni, akkor jövőre vámok sújtják majd az uniós termékeket, ez pedig sok mezőgazdasági termelőnek is veszélyezteti majd a piacát. Magyar vállalkozások is lehetnek közöttük.
Agrár Patthelyzetben a BKV, óriási kötbért kell fizetnie
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 07:47
Egy 15 évvel korábbi ingatlan eladása miatt kell a BKV-nak 1,2 milliárd forintos kötbért fizetnie. Ráadásul az összeg napról-napra növekszik, mert esély sincs a telep átadására.
Agrár Most ért véget a tavaszi korona-spórolás, viszik a gazdák a traktorokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 09:08
40 százalékkal több új traktort adtak el szeptemberben, mint egy évvel korábban.
Agrár Új adókönnyítések: októberben a parlament elé kerülhet
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 4. 07:31
A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt, mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Agrár Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört
Vég Márton | 2020. szeptember 18. 16:32
Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat. 
Agrár Nem tiltják be a rituális állatöléseket az EU-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 10. 16:59
Úgy tűnik, a közösségi jogot az állatok joga fölé helyezte az Európai Bíróság.
Agrár Rég nem látott szinten a jüan, és hol van még a vége
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 2. 14:08
A nagy nemzetközi befektetési bankok a jüan árfolyamának további emelkedésére számítanak a dollár várhatóan tartós gyengülése és az erőteljes külföldi tőkebeáramlás miatt Kínában.
hírlevél