2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kisebb almatermés várható idén a tavalyinál, de még ez is elég lesz a magyar piacnak.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a szakemberek becslése szerint a múlt évi 750 ezer tonna almával szemben az idén 500-570 ezer várható. A legnagyobb termőterülettel rendelkező Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 300-350 ezer tonna almatermést becsülnek, és a nyírségi kertekben a meleg miatt korábban érő fajták szedésével már megkezdődött a szüret is.

A drágább almáért is küzdenek

Indulnak az ellenőrzésekA dinnyefelvásárláshoz hasonlóan az almaátvételt is ellenőriztetik majd, a termelők érdekeinek védelmében. Úgy tűnik, szükség is van az ellenőrzésre: a dinnyével sok gond volt. Részletek >>

Az államtitkár - aki a termelők érdekképviseleti szervezeteinek, valamint a felvásárló, feldolgozó cégeknek a vezetőivel folytatott egyeztetést szerdán - hozzátette, hogy a várható termés mintegy 20 százaléka étkezési, 80 százaléka ipari alma lesz. Ez a termésarány a hazai piac szükségleteit teljes mértékben fedezi - jegyezte meg.

Budai Gyula kitért arra, hogy a tárca folyamatosan egyeztet majd annak érdekében, hogy a termelők minél nagyobb árat kapjanak a gyümölcsért. Ezt szolgálja majd az is, hogy idén szeptemberben is szerveznek országos almaértékesítési akciót a kereskedelmi láncok áruházaiban.

Az orosz piacnak ültetnének almafákat

Az Agrana-Juice Magyarország Kft. az anarcsi üzemben megkezdte az ipari alma felvásárlását. Mintegy ezer tonnát vesznek át a termelőktől, 25 forint kilogrammonkénti nettó áron. Tavaly 28 forint volt az induló ár, a mostani kevesebb összeg a jelentős sűrítménykészletek következménye. A sűrítményt a tavalyi 1300-1350 euróval szemben az idén 1100 euróért lehet a piacon eladni.

Mártonffy Béla, a Fruit-Veb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke elmondta:  90 milliárd forint támogatást igénylő termőterület-fejlesztési programot nyújtottak be az agrártárcához. A korszerű ültetvényterületet szeretnék a jelenlegi egyharmadról kétharmad arányúra növelni a következő években. A fejlesztés százezer új munkahely létrejöttét jelentené, és legtöbb a foglalkoztatási gondokkal küzdő Szabolcsban létesülne. A termőterület növelése az orosz piacon jelentkező importigények kielégítését szolgálhatná.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Lehullt a lepel: ezért nálunk drágult a legjobban az élelmiszer az EU-ban
Szirmai S. Péter | 2024. április 9. 14:18
Az Európai Unióban Magyarországon rakódik a legtöbb adóteher az élelmiszerek árára, ezért itthon szinte már minden élelmiszer drága – emlékeztet Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSz) elnöke. Ezért is kevés a nyereség, elmaradtak a fejlesztések, probléma van a magyar élelmiszeripar hatékonyságával, versenyképességével.
Agrár Kisebb lesz az élelmiszer-infláció az Erste szerint
Szirmai S. Péter | 2024. április 3. 19:29
Lecsendesedik az élelmiszer-infláció, de gyorsul a koncentráció. Ezt előlegezték meg szerdán az Erste Elemzői Klubjában, amelyet az élelmiszerárak alakulásáról, inflációs kilátásokról tartottak.
Agrár Nagyot gurított az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági cég
Privátbankár.hu | 2024. április 2. 13:53
Jelentősen megemelkedett az export aránya az árbevételből az UBM Csoportnál. Az orzság egyik legnagyobb agrárcége kivitele további bővítését tervezi.
Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
Agrár Kevesebb pénzből is több profitot csinált a PepsiCo
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 15:25
A PepsiCo Inc., a világ egyik legnagyobb üdítőital-gyártója csökkenő bevételről és növekvő profitról számolt be pénteken közzétett negyedik negyedéves pénzügyi jelentésben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG