<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Dél-Korea már nem követheti azt a célt, hogy egyszer atomfegyvermentessé teszik a Koreai-félszigetet, atomfegyvereket kell fejlesztenie az Észak-Koreával szembeni védelme megerősítésére - jelentette ki a Reuters hírügynökségnek adott exkluzív interjújában O Sze Hun, Szöul főpolgármestere.

A dél-koreai fegyverkezésről szóló, egyre élesedő közéleti vitához hozzászólva a politikus kifejtette: miután a kommunista Észak egyre fejlettebb nukleáris csapásmérő fegyverekkel fenyegeti az országot, a kormánynak az esetleges kedvezőtlen nemzetközi visszhang ellenére is el kellene vetnie az eddigi irányvonalat.

Egy dél-koreai atomprogram elindítása "kezdetben némi ellenállásába ütközhet a nemzetközi közösség részéről, de úgy vélem, hogy végül nagyobb támogatást kap" - mondta O Sze Hun. Megjegyezte, Észak-Korea több tucatnyi robbanófejjel rendelkezik, és már közel áll ahhoz, hogy nagyon kis méretű és könnyű taktikai nukleáris fegyvereket állítson elő.

Nincs sok választása Dél-Koreának. Fotó: Depositphotos
Nincs sok választása Dél-Koreának. Fotó: Depositphotos

A polgármester Jun Szok Jol köztársasági elnök konzervatív Népi Erő Pártjának a tagja, és az egyik legbefolyásosabb politikus, aki következetesen és aktívan kiáll a dél-koreai nukleáris fegyverkezés mellett. Őt tartják a 2027-ben esedékes elnökválasztás esélyesének, városvezetőként az ország 51 millió lakosának közel felét számláló Szöul teljes polgári védelmi gyakorlatait és apparátusát is felügyeli - írja az MTI.

Sokan kételkednek abban Dél-Koreában, hogy az Egyesült Államok szükség esetén valóban meg akarná-e vagy meg tudná-e védeni az országot. Emiatt és az észak-koreai haderő gyors fejlődése miatt egyre több magas rangú dél-koreai tisztségviselő veti fel a nukleáris fegyverek fejlesztésének szükségességét. A másik, széles körben elterjedt javaslat az, hogy az Egyesült Államok telepítsen vissza Dél-Koreába atomfegyvereket, miután az 1990-es években kivonta őket onnan.

O Sze Hun emlékeztetett arra, hogy elnökjelöltként Jun Szok Jol is ez utóbbit szerette volna, de kormányon elkötelezte magát a félsziget atomfegyvermentessé tétele, illetve amellett, hogy az Egyesült Államokkal összehangolt, hagyományos fegyverekre és fokozott információcserére épülő védelmet épít ki.

A felmérések azonban O Sze Hun szerint azt mutatják, hogy a dél-koreai lakosság soha nem látott mértékben támogatja a saját nukleáris arzenál egykor elképzelhetetlen ötletét.

A Data Research intézet március 1-jén közzétett közvélemény-kutatási eredménye szerint a dél-koreaiak több mint 70 százaléka támogatja, 27 százalékuk pedig ellenzi a nukleáris fegyverek fejlesztését. Emellett a megkérdezettek 59 százaléka véli úgy, hogy ha a Koreai-félszigeten háború törne ki, Észak bevetne nukleáris fegyvert.

A főpolgármester elárulta: az ukrajnai háború tapasztalatai erősítették meg abban a hitében, hogy a nukleáris fegyverek jelentik a leghatékonyabb elrettentő erőt Észak-Koreával szemben.

O Sze Hun vitatta azon véleményeket is, amelyek szerint a nemzetközi szankciós politikával elérhetők az ország biztonsági célkitűzései. Szerinte egy dél-koreai atomprogram az észak-koreai haderőfejlesztés megfékezésére sarkallná az olyan nagyhatalmakat, mint Kína.

Címkék: Agrár

Agrár Lassabban gyorsult az élelmiszer-infláció
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:52
De még mindig rettentően magasak az árak.
Agrár Elégedett lehet Nagy Márton, ha értesül a Tesco legújabb lépéséről
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 11:24
Mától vasárnapig akciózik a kiskereskedelmi áruházlánc.
Agrár Nemcsak Magyarországon alkalmazzák előszeretettel a rejtett áremelést
Molnár Csaba | 2023. június 7. 13:57
A brit vásárlók a "zsugorodási infláció" áldozatává válnak, azaz egyre kisebb kiszerelésekért kell ugyanannyit fizetniük. Ez nagyon nem tetszik nekik.
Agrár A németek már a háború utánra készülnek Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 14:26
Berlin az ukrán mezőgazdaságba, azon belül is a zöldség- és gyümölcstermesztésre, kertészetre (is) fókuszál. Az agrártárca egy fejlesztési projekt keretében eurómilliókkal száll be az ukrán mezőgazdaságba.
Agrár Van, ahol már csökken az élelmiszerek inflációja
Privátbankár.hu | 2023. május 30. 13:52
Az élelmiszer-infláció májusban közel két év óta először lassult nagy-Britanniában, de továbbra is a valaha mért második leggyorsabb éves emelkedés maradt. A brit élelmiszer-drágulás üteme közel két év óta először csökkent - de éves szinten még mindig a 15 százalék feletti tartományban mozog.
Agrár Az éghajlati katasztrófa az egekbe hajtja a misztikus alapélelmiszer árát
Molnár Csaba | 2023. május 23. 09:47
A Spanyolországban tavaly óta tartó súlyos aszály nagy tempóban hajtotta felfelé az olívaolaj árát. Jelenleg több mint 45 százalékkal nőttek a jegyzések a tavalyiakhoz képest, de nem lehet kijelenteni, hogy itt a drágulás vége. A piacon már jó ideje érezhetőek a klímaváltozás hatásai, ám a kedvezőtlen folyamatok az elmúlt két évben felgyorsultak és állandósult a bizonytalanság és a hektikus üzletmenet.
Agrár Pánikban vannak az agrárgazdák - pedig van megoldás!
Privátbankár.hu | 2023. május 22. 12:45
Sok fejtörést okoz az e-permetezési napló.
Agrár Gyökeres változás a Tesco élelmiszerkínálatában
Molnár Csaba | 2023. május 22. 12:23
Jelentős változás állt be a britek élelmiszerfogyasztásának szerkezetében, amennyiben immár 34 százalékra tehető a húst részben vagy teljesen elhagyók aránya. A legnagyobb szigetországi kiskereskedelmi lánc ehhez alkalmazkodva kínálatában jelentősen növeli és szélesíti a vegetárius étkezéshez szükséges alapanyagok és (fél)készételek kínálatát.
Agrár Erre sokan vártak: Putyin külügyminisztere fontos bejelentést tett
Privátbankár.hu | 2023. május 18. 14:15
Szergej Lavrov a gabonamegállapodás kapcsán tett fontos bejelentést.
Agrár Jobb hangulatba kerültek a magyar gazdák is
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 15:05
Alapvetően egyre bizakodóbbak az agrárium és az élelmiszeripar termelői.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG