<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Csődbe viheti a Nemzeti Parkokat a földalapú támogatás elvonása - azaz nemcsak a zöldbáróknak gyűlik meg a baja az új szabályozással, aminek módosítását már kilátásba helyezték.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint hosszú távú, visszafordíthatatlan, jóvátehetetlen és katasztrofális károkat okoz a mezőgazdaságban a kormány hétfőn bejelentett döntése, amely szerint az 1200 hektár feletti területen gazdálkodókat „megfosztják” az uniós támogatásoktól. Az érdekképviselet szerint ez az intézkedés az elmúlt 20 év legsúlyosabb döntése, aminek következménye a 90-es évek elejei agrártermelés és foglalkoztatás visszaeséséhez hasonlítható.

A szövetség azt mondja, a kormánydöntés éles ellentétben áll a kabinetnek a foglalkoztatás növelésére és az állattenyésztés fejlesztésére irányuló törekvéseivel, nem szolgálja sem az ország, sem az ágazat és különösen nem a vidék fejlődését. A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint viszont a rendszer kialakításakor a munkahelyteremtés volt az elsődleges szempont, a nagybirtokok érdekeit nem tudták figyelembe venni.

A MOSZ állítja: illúzió azt hinni, hogy bővül az állatállomány, sőt a döntés végső csapást mér az állattenyésztésre.

Hogy megint kicsit kapkodósra sikerült a történet, arra több jel is utal. Nincs teljesen kidolgozva az agrártámogatási rendszer koncepciója, a részletszabályozásban elképzelhető, hogy többlettámogatásban részesülhetnek a nagyüzemek - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszélt a Hír TV-ben.

Közben pedig a Magyar Nemzet arról ír, hogy meghaladhatja a kétmilliárd forintot az az összeg, amennyivel kevesebb területalapú támogatást kap évente tizenhárom állami agrártársaság. Ugyanakkor ezt a kiesést pótolni kell, hiszen az érintett állami agrártársaságok egy része segítség nélkül a csőd szélére kerül majd – írja a Nemzet.

Mint ismert, a kormány úgy döntött; hogy az 1037 hektárnál többet művelő nagy gazdaságoknál az 1200 hektárig járó támogatás öt, az e felett járó összegnek pedig a száz százalékát elvonja, és átcsoportosítja a vidékfejlesztési keret számára. A lépés 525 nagyüzemet érint, ám ebből a körből 13 van állami tulajdonban - három egyetemek üzemeltetésében, tíz pedig nemzeti parkok gazdaságaként - működik. A legérzékenyebben a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.-t, amely a Napi Gazdaság birtokába jutott kimutatás szerint az 525 cég közül is a legnagyobb területet műveli, összesen 15 185 hektárt, és tavaly közel egymilliárd forint területalapú támogatásban részesült, aminek a zömét most elveszítheti. Ehhez társul az agrár-környezetvédelmi támogatások augusztus elsejétől várható leállása, amiből szintén jócskán részesülhetett ez a társaság.  Hasonló helyzet alakulhat ki a Körös-Maros Nemzeti Parknál, ahol 8398 hektár áll művelés alatt, valamint a Kiskunsági Nemzeti Parknál, ahol 6332 hektár az állami birtok nagysága.

A Földművelésügyi Minisztérium a Magyar Nemzet kérdésére közölte, a nemzeti parkokat az állam fenntartja, a jövő évi költségvetést így tervezik majd.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár A búzakínálat az idén sem dönt rekordot, de azért nem kell aggódni
Jernei Gábor | 2022. május 15. 11:46
A hazai ellátás nem forog veszélyben a legfontosabb kenyérgabonánkból.
Agrár Agrárminiszter: öntöttük a pénzt a gazdáknak, tessék jól felhasználni!
Privátbankár.hu | 2022. május 5. 11:37
Nagy István nagyon megvédte a magyar állattenyésztést.
Agrár Scholz kezdhet aggódni: iszonyatosan drágulhat a német sör
Privátbankár.hu | 2022. május 4. 11:15
Akár 30 százalékkal is többe kerülhet a nedű az év végére. Vajon Magyarországra is begyűrűzik majd a sördrágulás?
Agrár A német miniszter figyelmeztet – jön a példátlan éhínség a világban
Káncz Csaba | 2022. április 26. 18:16
Legalább 3,2 milliárd ember élelmezése függ a műtrágyák használatától, márpedig a nitrogén alapú műtrágyák ára tonnánként 300 dollárról 1700 dollárra emelkedett. Egy elhúzódó ukrajnai háború katasztrofális következményekkel járna a világ élelmiszerellátására nézve.  Káncz Csaba jegyzete 
Agrár Globális sokkhatások karmaiban a magyar agrárium
Jernei Gábor | 2022. április 20. 16:52
Megjelent a magyar mezőgazdaság évkönyve, az Agrárláz 2022.
Agrár Országszerte átveszi a használt sütőolajat a Mol
Privátbankár.hu | 2022. április 18. 08:18
A használt sütőolaj veszélyes hulladéknak számít, biztonságos leadására lehetőség van a Mol több mint 350 töltőállomásán - hívta fel a figyelmet a vállalat annak kapcsán, hogy húsvétkor a háztartások az átlagosnál nagyobb mennyiségben használnak zsiradékot, amelyet megfelelő módon gyűjtve és leadva újra lehet hasznosítani.
Agrár A katonai konfliktus és a gyenge forint szorítja az agráriumot
Privátbankár.hu | 2022. április 13. 11:16
Az ukrajnai események és a gyengélkedő forint miatt különösen fontos, hogy hatékonyabb legyen a mezőgazdaság.
Agrár Rettegésben tartott rovarok és gombák
Jernei Gábor | 2022. április 12. 17:28
Új szereplőként jelent meg az agropiacon a Kwizda Garden.
Agrár Újabb ország csap oda az oroszoknak – diplomatákat is kiutasítanak
Privátbankár.hu | 2022. április 8. 11:55
Japán is bekeményít Oroszország ellen, de az orosz nagykövet nincs a kiutasított diplomaták listáján.
Agrár 4300 milliárd forint támogatás ömlik a vidékfejlesztésbe
Privátbankár.hu | 2022. április 6. 15:32
Fontos szerepe lesz az agrár-élelmiszeriparnak a következő évek magyar gazdasági stratégiájában.
hírlevél
Ingatlantájoló