3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem csak a luxuscikkeket hamisítják előszeretettel a csalók: rémisztően sok hamis növényvédőt, rovarölőt és fertőtlenítőt locsolunk szét az otthonainkban, kertjeinkben és a földeken minden évben. Amellett azonban, hogy ezek a szerek hatalmas kárt okoznak a gazdaságnak, borzalmasan károsak az egészségre. A nem megfelelőben bevizsgált vegyszerek ugyanis több embert ölnek meg, mint gondolnánk.

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) legfrissebb jelentése szerint évente 1,3 milliárd eurónyi kiesést jelent az uniós költségvetésnek a hamis növényvédők forgalmazása, ez a belső piac forgalmának mintegy 14 százalékát teszi ki. A károk alól Magyarország sem kivétel, a hazai költségvetésnek évi 7 milliárdjába kerül, és a forgalom 17 százalékát teszi ki, ezt közölte a HENT a Privátbankár.hu-val.

A hamisítás ráadásul munkahelyeket szüntet meg, a közvetlen iparágban 2600-zal, míg az egyéb kapcsolódó ágazatokat is figyelembe véve összesen 11 ezerrel kevesebb munkahely állt rendelkezésre az elmúlt évben. A szektorban egyébként jelenleg több mint 600 legálisan működő cég üzemel, több mint harmaduk kis- és középvállalkozás, így a hamisítás rájuk jelenti a legnagyobb veszélyt.

Kinek fáj a legjobban?

A tanulmány szerint a különböző vegyszerek értékesítéséből származó közvetlen kiesések tekintetében az EU-ban Görögország áll az élen, a görög költségvetésen 19 százalékos lukat éget a hamisítás. Őket Olaszország, Csehország és Spanyolország követ kb. 18 százalékkal. Magyarország 3 százalékponttal helyezkedik el a 13,8 százalékos uniós átlag felett, ami az elmaradt forgalom közvetlen hatásaként 23 millió eurós veszteséget jelent hazánkra nézve. A „legtisztább” országoknak Dánia, Finnország és Luxemburg számít a maguk 4-8 százalékával.

Milyen hatással van az emberre?

Persze, a vegyszerek alapjában véve nem tesznek jót az emberi szervezetnek, a hamisítványok azonban ennél is súlyosabb kockázatot rejtenek – a bevizsgálatlan adalékanyagok és melléktermékek például a rákot vagy meddőséget okozhatnak. Mindemellett a hamis vegyszerek okozta mérgezésre ellenszer sincs. A betakarított termény ráadásul ismeretlen szermaradékokat, bomlástermékeket tartalmazhat, amelyek veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét, továbbá szennyezik a talajt és az ivóvizet, fűzte hozzá Németh Mónika, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) titkára.

A tanulmány egy két évvel ezelőtti magyar vonatkozású bűnesetről is említést tesz: a hamburgi hatóságok által lefoglalt konténerben több mint 5 tonna, tiametoxamként feltüntetett hamis szert foglaltak le 590 ezer euró értékben 2014-ben. A Sanghajban feladott szállítmány célállomása Magyarország volt és csak a német hatóságoknak köszönhetően nem érte el a hazai piacot. Az eredeti tiametoxam egyébként egy rovarölő szer, amely többek között a tetvek, növényevő darazsak, termeszek és leveleket fogyasztó lárvák ellen nyújt védelmet.

A legális piacon sem egyszerű - most tiltanak be egy népszerű készítményt

Évente 1400 tonna glifozátot szórunk szét a földeken, az Európai Unióban viszont nem jutnak dűlőre abban, hogy pontosan mennyire veszélyes a legelterjedtebb permetezőszer. Mi lesz, ha betiltják? A Privátbankár.hu cikkét a témában itt olvashatod. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Éhségsztrájk kezdődött a varsói parlamentben
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 16:44
Éhségsztrájkba kezdett hétfőn a varsói szejm székházában a gazdák egy csoportja, amely már négy napja ülősztrájkot folytatott a helyszínen - közölte a lengyel média a szejmben tartott hétfői sajtóértekezletről beszámolva, amelyen az Orka nevű földművestársaság öt tagja szólalt fel.
Agrár Beintettek az Uniónak Georgiában, gumilövedékek is repültek
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 06:57
Elfogadták az orosz mintára készült törvényt, ez sokaknak nem tetszett.
Agrár Fellélegezhetnek az ukránok? Hazamennek a tüntető gazdák
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 10:56
Nem kaptak további engedélyt, így befejeződik a lengyel gazdák blokádja.
Agrár Meghosszabbították az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentességét
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 16:26
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a megállapodást, amely szerint Ukrajna túlnyomórészt vám- és mennyiségi korlátozás nélkül hozhatja be az Európai Unióba a termékeit, köztük a mezőgazdasági termékeket további egy éven át. 
Agrár Lehullt a lepel: ezért nálunk drágult a legjobban az élelmiszer az EU-ban
Szirmai S. Péter | 2024. április 9. 14:18
Az Európai Unióban Magyarországon rakódik a legtöbb adóteher az élelmiszerek árára, ezért itthon szinte már minden élelmiszer drága – emlékeztet Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSz) elnöke. Ezért is kevés a nyereség, elmaradtak a fejlesztések, probléma van a magyar élelmiszeripar hatékonyságával, versenyképességével.
Agrár Kisebb lesz az élelmiszer-infláció az Erste szerint
Szirmai S. Péter | 2024. április 3. 19:29
Lecsendesedik az élelmiszer-infláció, de gyorsul a koncentráció. Ezt előlegezték meg szerdán az Erste Elemzői Klubjában, amelyet az élelmiszerárak alakulásáról, inflációs kilátásokról tartottak.
Agrár Nagyot gurított az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági cég
Privátbankár.hu | 2024. április 2. 13:53
Jelentősen megemelkedett az export aránya az árbevételből az UBM Csoportnál. Az orzság egyik legnagyobb agrárcége kivitele további bővítését tervezi.
Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG