TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.

A nagy nemzetközi ingatlan tanácsadók – közülük sok már évtizedek óta Magyarországon is működik – rendre elkészítik a befektetők mozgását és szándékait tükröző jelentéseiket. Ezek abban szinte mindig megegyeznek, hogy Közép-Európában és néhány kelet-európai országban még mindig megéri nagy pénzeket ölni irodaházakba, logisztikai központokba és más ipari ingatlanba. Hotelbe és üzletközpontba már kevésbé, de a befektetők itt is bizakodók.

A minap a Colliers International is kiadta az idei első félévre vonatkozó összefoglalóját, amiből természetesen nem hagyhatta ki a koronavírus járvány hatásait. Ebből kiderült, hogy a befektetői érdeklődés valóban megmaradt a régióban, de a piacok talpra állása mellett az óvatosság továbbra is megfigyelhető.

A befektetések megoszlása, milliárd euróban (forrás: Colliers International) A befektetések megoszlása, milliárd euróban (forrás: Colliers International)

A befektetési volumen 2020 első félévében elérte a 6,26 milliárd eurót, ebből Csehország és Lengyelország összesen 78 százalékkal részesült. A kiemelkedő első féléves aktivitás főként két nagyobb, összesen 2,2 milliárd euro értékű portfólió tranzakciónak köszönhető. A Heimstaden nevéhez köthető jelentős lakóingatlan portfolió a csehországi volumen 67 százalékát, míg a teljes régió volumenének 21 százalékát tette ki. A GTC 61,5 százalékos tulajdonának a megvásárlása a magyar kormány vállalkozói holdudvarához tartozó Optima Befektetési Zrt. által a régióban jegyzett teljes volumen 15 százalékát adta.

A nagy lakossági portfolió mellett az irodai és logisztikai piac is jól teljesített, 41 százalékos illetve 22 százalékos részesedéssel. Mindenütt probléma azonban, hogy a fejlesztők visszafogták beruházásaikat, különösen a sérült hotelpiacon és a kiskereskedelmi ingatlanoknál. Az irodai beruházások több helyütt lelassultak, nyilván ebben nagy szerepe van annak, hogy a bérlők kivárnak és sokan átszervezik cégük működését, változó méretű irodaigénnyel számolva.

Az összes hazai befeketési alap teljesítménye (forrás: BAMOSZ, 2020. július) Az összes hazai befeketési alap teljesítménye (forrás: BAMOSZ, 2020. július)

Nyáron általában nem túl sok mozgás van a nagyobb a befektetéseket kezelő ingatlanalapoknál. Az idei július azonban kivétel lehet Magyarországon. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) adatai szerint az összes alaptípust figyelve a kezelt vagyon 0,2 százalékkal, azaz 15 milliárd forinttal csökkent júliusban (a tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként, a hónap végén a tagok 6199 milliárd forintot kezeltek – a szerk.).

Az ingatlanalapoknál azonban az idén még nem tapasztalt mértékű, 15,5 milliárd forint tőkebeáramlás valósult meg. A hozamok sem maradtak el, így a tőkeáramlás és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,5 százalékkal, 1513 milliárd forintra nőtt. Vagyis akinek az ingatlanalapokban van-volt a pénze, nem panaszkodhatott.

Egymilliárd eurós álomhatár

Érdemes az Eston International előrejelzésére is figyelni. Ebben azt vetítették előre, hogy idén a második félévben a folyamatban lévő tárgyalások alapján több prémium ingatlan értékesítése is lezárulhat. Ezzel az idei ingatlanbefektetési volumen meghaladhatja az egymilliárd eurót.

Amennyiben a járványhelyzetre sikerül megnyugtató megoldást találni, rövid időn belül a helyzet normalizálódását, valamint a likviditásbőség miatt a befektetések felpörgését prognosztizáljuk a jövő év második felére. A hozamokban az év végéig várhatóan további, enyhe mértékű korrekció következik be, az egyes ingatlantípusok iránti bérlői kereslet alakulásának megfelelően.

A logisztikai ingatlanok piacán változatlanul szűk kínálattal számol a legtöbb szakértő, de minden jel szerint a befektetői érdeklődés továbbra is erős marad. Lapunk az elmúlt hetekben több nagy logisztikai tranzakcióról számolt be: Ecseren nagy elosztóközpontokat építenek nyugat-európai nagyvállalatok, ehhez nagy telkeket vásároltak, míg Gyálon átadták a Pepco áruházlánc mintegy 100 ezer négyzetméteres raktárát. Mindegyik befektetési akció mérföldkőnek számít.

A prémium irodák iránti kereslet 2020 második felében nem csökken; a szektorban a távoli munkavégzés (home office) elterjedése kihathat a bérlői igényekre, ez később a befektetési termékek árazásában is megjelenhet. A járványhelyzet miatti gazdasági visszaesés által leginkább érintett kiskereskedelmi és hotel szektorban jelenleg nagy a bizonytalanság. A legtöbb esetben a tranzakciók halasztása várható, kényszerű értékesítés esetén egyedi árazás valószínűsíthető - fűzték hozzá az Eston szakértői.

Kevin Turpin, a Colliers International regionális piackutatási igazgatója szerint

“Nem meglepő módon a kiskereskedelmi- és szállodapiac aktivitása alacsony volt, hiszen ezen szektorokat érintette legérzékenyebben a járványhelyzet. Az árakat tekintve a prémium ipari és logisztikai piaci hozamok stabilak maradtak, bizonyos piacokon még kisebb csökkenés is tapasztalható volt. A prémium irodapiaci hozamok 25 bázispontos növekedést mutattak, míg a prémium kiskereskedelmi hozamok 50 bázisponttal növekedtek. A befektetők érdeklődése erős maradt a CEE régióban, de a piacok talpra állása mellett az óvatosság továbbra is megfigyelhető a piacon, amit erősít az is, hogy az utazási korlátozások több országban/régióban továbbra is érvényben maradtak.”

Az EMEA régióhoz köthető befektetők (nem számítva a CEE régió szereplőit) voltak a legaktívabbak 2020 első félévében, elsősorban a cseh lakossági portfóliót megvásárló svéd befektetők 1,3 milliárd euros összeggel, akiket a németek és franciák követnek 250-250 millió euros összes volumennel. A Colliers nem mulasztotta el megjegyezni, hogy a korábbi évekhez hasonlóan, a régió belföldi befektetői is aktívak voltak, a teljes összes volumen mintegy harmadát adva.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
hírlevél