Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.

A nagy nemzetközi ingatlan tanácsadók – közülük sok már évtizedek óta Magyarországon is működik – rendre elkészítik a befektetők mozgását és szándékait tükröző jelentéseiket. Ezek abban szinte mindig megegyeznek, hogy Közép-Európában és néhány kelet-európai országban még mindig megéri nagy pénzeket ölni irodaházakba, logisztikai központokba és más ipari ingatlanba. Hotelbe és üzletközpontba már kevésbé, de a befektetők itt is bizakodók.

A minap a Colliers International is kiadta az idei első félévre vonatkozó összefoglalóját, amiből természetesen nem hagyhatta ki a koronavírus járvány hatásait. Ebből kiderült, hogy a befektetői érdeklődés valóban megmaradt a régióban, de a piacok talpra állása mellett az óvatosság továbbra is megfigyelhető.

A befektetések megoszlása, milliárd euróban (forrás: Colliers International)
A befektetések megoszlása, milliárd euróban (forrás: Colliers International)

A befektetési volumen 2020 első félévében elérte a 6,26 milliárd eurót, ebből Csehország és Lengyelország összesen 78 százalékkal részesült. A kiemelkedő első féléves aktivitás főként két nagyobb, összesen 2,2 milliárd euro értékű portfólió tranzakciónak köszönhető. A Heimstaden nevéhez köthető jelentős lakóingatlan portfolió a csehországi volumen 67 százalékát, míg a teljes régió volumenének 21 százalékát tette ki. A GTC 61,5 százalékos tulajdonának a megvásárlása a magyar kormány vállalkozói holdudvarához tartozó Optima Befektetési Zrt. által a régióban jegyzett teljes volumen 15 százalékát adta.

A nagy lakossági portfolió mellett az irodai és logisztikai piac is jól teljesített, 41 százalékos illetve 22 százalékos részesedéssel. Mindenütt probléma azonban, hogy a fejlesztők visszafogták beruházásaikat, különösen a sérült hotelpiacon és a kiskereskedelmi ingatlanoknál. Az irodai beruházások több helyütt lelassultak, nyilván ebben nagy szerepe van annak, hogy a bérlők kivárnak és sokan átszervezik cégük működését, változó méretű irodaigénnyel számolva.

Az összes hazai befeketési alap teljesítménye (forrás: BAMOSZ, 2020. július)
Az összes hazai befeketési alap teljesítménye (forrás: BAMOSZ, 2020. július)

Nyáron általában nem túl sok mozgás van a nagyobb a befektetéseket kezelő ingatlanalapoknál. Az idei július azonban kivétel lehet Magyarországon. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) adatai szerint az összes alaptípust figyelve a kezelt vagyon 0,2 százalékkal, azaz 15 milliárd forinttal csökkent júliusban (a tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként, a hónap végén a tagok 6199 milliárd forintot kezeltek – a szerk.).

Az ingatlanalapoknál azonban az idén még nem tapasztalt mértékű, 15,5 milliárd forint tőkebeáramlás valósult meg. A hozamok sem maradtak el, így a tőkeáramlás és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,5 százalékkal, 1513 milliárd forintra nőtt. Vagyis akinek az ingatlanalapokban van-volt a pénze, nem panaszkodhatott.

Egymilliárd eurós álomhatár

Érdemes az Eston International előrejelzésére is figyelni. Ebben azt vetítették előre, hogy idén a második félévben a folyamatban lévő tárgyalások alapján több prémium ingatlan értékesítése is lezárulhat. Ezzel az idei ingatlanbefektetési volumen meghaladhatja az egymilliárd eurót.

Amennyiben a járványhelyzetre sikerül megnyugtató megoldást találni, rövid időn belül a helyzet normalizálódását, valamint a likviditásbőség miatt a befektetések felpörgését prognosztizáljuk a jövő év második felére. A hozamokban az év végéig várhatóan további, enyhe mértékű korrekció következik be, az egyes ingatlantípusok iránti bérlői kereslet alakulásának megfelelően.

A logisztikai ingatlanok piacán változatlanul szűk kínálattal számol a legtöbb szakértő, de minden jel szerint a befektetői érdeklődés továbbra is erős marad. Lapunk az elmúlt hetekben több nagy logisztikai tranzakcióról számolt be: Ecseren nagy elosztóközpontokat építenek nyugat-európai nagyvállalatok, ehhez nagy telkeket vásároltak, míg Gyálon átadták a Pepco áruházlánc mintegy 100 ezer négyzetméteres raktárát. Mindegyik befektetési akció mérföldkőnek számít.

A prémium irodák iránti kereslet 2020 második felében nem csökken; a szektorban a távoli munkavégzés (home office) elterjedése kihathat a bérlői igényekre, ez később a befektetési termékek árazásában is megjelenhet. A járványhelyzet miatti gazdasági visszaesés által leginkább érintett kiskereskedelmi és hotel szektorban jelenleg nagy a bizonytalanság. A legtöbb esetben a tranzakciók halasztása várható, kényszerű értékesítés esetén egyedi árazás valószínűsíthető - fűzték hozzá az Eston szakértői.

Kevin Turpin, a Colliers International regionális piackutatási igazgatója szerint

“Nem meglepő módon a kiskereskedelmi- és szállodapiac aktivitása alacsony volt, hiszen ezen szektorokat érintette legérzékenyebben a járványhelyzet. Az árakat tekintve a prémium ipari és logisztikai piaci hozamok stabilak maradtak, bizonyos piacokon még kisebb csökkenés is tapasztalható volt. A prémium irodapiaci hozamok 25 bázispontos növekedést mutattak, míg a prémium kiskereskedelmi hozamok 50 bázisponttal növekedtek. A befektetők érdeklődése erős maradt a CEE régióban, de a piacok talpra állása mellett az óvatosság továbbra is megfigyelhető a piacon, amit erősít az is, hogy az utazási korlátozások több országban/régióban továbbra is érvényben maradtak.”

Az EMEA régióhoz köthető befektetők (nem számítva a CEE régió szereplőit) voltak a legaktívabbak 2020 első félévében, elsősorban a cseh lakossági portfóliót megvásárló svéd befektetők 1,3 milliárd euros összeggel, akiket a németek és franciák követnek 250-250 millió euros összes volumennel. A Colliers nem mulasztotta el megjegyezni, hogy a korábbi évekhez hasonlóan, a régió belföldi befektetői is aktívak voltak, a teljes összes volumen mintegy harmadát adva.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap A csodák éve sok meglepetést hozott az abszolút hozamú alapok tulajdonosainak is
Eidenpenz József | 2021. január 11. 05:37
A tavalyi rendkívül hektikus tőkepiaci évben a hazai abszolút hozamú alapok is rendkívül hektikusan teljesítettek, nagyjából plusz 30 és mínusz 30 százalék között. Voltak olyanok, amelyek felkészülve várták a márciusi esést, vagy évközben annyi részvényt vásároltak, ami az év végén szép hozammal ajándékozta meg őket. Mások veszítettek, de az átlag legalább pozitív. Mutatjuk a hozamlistát.
Befalap Mi még trendi a Zoom-on, Teslán kívül, és van-e hasonló a magyar tőzsdén?
Eidenpenz József | 2020. december 7. 05:07
Ebben az évben hatalmas visszaesések és csodás felpattanások színtere volt a részvénypiac. Régi paradigmák dőltek meg, de egyes szektorok felülteljesítése hosszú távú, megatrend maradhat. Kevés ide tartozó cég van a kelet-közép-európai régióban, ez is lehet térségünk alulteljesítésének egyik oka. Interjú Szigetvári Dániellel, az Aegon Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Friss
hírlevél