12p
Mely alapok lesznek EHO-mentesek, azaz felelnek meg annak az új adókedvezménynek, amely szerint a többségében állampapírokba fektető alap hozama nem EHO-köteles? Erről kérdeztük a magyarországi alapkezelőket. A válaszadók többsége gyorsan átalakítja 1-2 alapját, más inkább a magas hozamra koncentrál.

Az új kamatadó-szabályok az adózást alaposan megbonyolítják és lényegében háromkulcsossá teszik: egyes befektetésekre nulla, másokra az eddigi 16, megint másokra 22 százalékot kell fizetni összesen (az eddigi 16 százalék kamatadó +6 százalék egészségügyi hozzájárulás /EHO/). Kedvezmények járnak viszont állampapírokra, és azokra a befektetési alapokra, amelyek tőkéjük legalább 80 százalékát forintban kibocsátott állampapírban tartják.

Melyiket szeressük?

Hogy melyik alap felel meg és melyik nem, az több mindentől függ, a tényleges befektetéseken kívül vagy az alapok szabályzatában is ki kell kötni a 80 százalékos állampapír-arányt, vagy egyes alapkezelők szerint nyilatkozat kiadásával is meg lehet felelni a feltételeknek. (A jogszabály vonatkozó szövege a cikk végén keretes írásunkban olvasható.) Ezért megkérdeztük az alapkezelőktől, mely alapjaik felelnek meg vagy fognak megfelelni az említett kritériumoknak, és várhatóan mely dátumtól?

 

Valamint, ha több ilyen is lesz, ezek közül melyiket ajánlják inkább a jelenlegi tőkepiaci helyzetben? Mi szükséges a megfeleléshez? Terveznek-e esetleg új alapot indítani az adószabályok változása miatt? És végül a befektetők hogyan reagálnak az adószabályok mostani változásaira, beleértve a tranzakciós illeték emelését is?

 

Aberdeen: augusztus végén egy meglehet

Az Aberdeen Asset Management két alapja is megfelel az EHO-mentes kritériumnak a portfólió összetétele szempontjából, de kezelési szabályzatukat módosítani szükséges. Reményeik szerint a Futura Rövid Kötvény tájékoztatójának módosítását augusztus végére jóváhagyja a PSZÁF, így az akkortól a befektetők rendelkezésére áll. A Futura Kötvény Alap tájékoztatójának módosítására is sor kerül az ősz folyamán.

A Futura Rövid Kötvény Alap átlagos futamideje fél év körül van, referencia indexe az RMAX index, így ennek az alapnak alacsony a volatilitása, rövid távon gondolkodó, alacsony kockázattűrésú befektetőknek ajánlott. A Futura Kötvény Alap átlagos futamideje jóval hosszabb, tipikusan 2-4 év között ingadozik. Ezért azoknak ajánlják, akik a többlethozam reményében magasabb áringadozást is el tudnak viselni vagy hosszú távra szeretnének befektetni.

A cég tapasztalatai szerint a befektetők keresik a költséghatékony befektetési megoldásokat, ezért véleményük szerint jelentős igény lesz a jövőben EHO-mentes kötényalapokra.

Aegon: három alap és egy mintaportfólió

Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő igazgatósági határozatai alapján július 15-i, illetve július 30-i hatállyal EHO-mentesnek tekint három befektetési alapot, az Aegon Belföldi Kötvényt, az Aegon Pénzpiacit és az Aegon Ózon Éves Tőkevédett Alapot. „Ezen befektetési alapjainknak a hatálybalépés dátumától a mindenkori befektetési portfóliójának legalább 80 százalékos arányban kell EGT-állam által kibocsátott, forintban jegyzett, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírt tartalmaznia” – írják.

A szabályt az alapok kezelési szabályzatán a lehető leghamarabb, de legkésőbb 2013. év végéig átvezetik és a PSZÁF-hoz engedélyeztetésre benyújtják. Az alapok közötti választáshoz az ügyfelek figyelmébe rendszeresen frissített mintaportfóliójukat ajánlják. Az Aegonnál nem gondolják, hogy az új szabályok miatt drasztikus átalakulás várható a befektetési piacon, de a Tartós Befektetési Számla népszerűsége mindenképpen nőni fog. Az alacsony hazai kamatkörnyezet kedvez a legtöbb megtakarítási terméknek, így kiemelten a befektetési alapoknak.

A BB egyet alakít

A Budapest Alapkezelőnél jelenleg egy alap sem felel meg a kritériumoknak, mivel a kezelési szabályzatukban nem szerepel a szükséges kitétel. Január 1-től egy pénzpiaci alapjukat tervezik a feltételeknek megfelelően átalakítani. Egyelőre csak egy alapot kívánnak átalakítani, ehhez a kezelési szabályzatot kell módosítani és minimális mértékben átstrukturálni a befektetéseket.

Ami az új adószabályok hatását illeti, a Budapest Banknál júliusban fokozott érdeklődést tapasztaltak a tartós befektetési szerződések (TBSZ) iránt. Az ügyfelek kihasználták annak lehetőségét, hogy a július 31-ig nyitott TBSZ-ekre nem vonatkozik a hat százalékos egészségügyi hozzájárulás.

Generali: Lehet, hogy nem az EHO a legfontosabb?

A Generali Cash Pénzpiaci Alap jelenleg is megfelel az EHO-mentes feltételnek, azaz 100 százalékban forintban kibocsátott hazai állampapír van benne. „Azonban, hogy a kibocsátási tájékoztatóban is szerepeljen számszerűsítve az a tény, hogy legalább 80 százalékban ezen papírokat tartalmazza az alap, a befektetési politika változása miatti PSZÁF-engedélyezési eljárás után, az alapkezelő közzétételét követő 30. naptól, vélhetően szeptembertől lehet az EHO-fizetési kötelezettség alól mentes befektetési jegyet vásárolni” – írják.

A cég úgy véli, hogy bár rövid távon csak a Generali Casht tudja ajánlani, mint EHO-mentes állampapírokat tartalmazó alapot, és a Generali Hazai Kötvény Alap ebben az évben nem lesz EHO- mentes, de vélhetően még így is olyan többlethozamot biztosítanak az egyéb hazai kötvények (többek között PEMÁK, diákhitel-kötvények), hogy megéri megvenni a kötvényalap befektetési jegyét is.

Eltolódás a kockázat felé

A Generali Alapkezelő úgy véli, hogy a kezelési szabályzatban a befektetési politikájába kell belefoglalni a 80 százalékos limitszabályt. A "mindvégig a meghatározottak szerint kell tartalmaznia" kitétel a 80 százalékos limitnek az alap befektetési politikájában való meglétére értendő, azaz a befektetési politika megfelelő megfogalmazása biztosítja az EHO mentességet. Tehát még ha időnként a 80 százalékos limit előre nem látható okból sérül (például jelentősebb összegű készpénzbefolyás miatt), az még nem jár együtt a mentesség elveszítésével - írják.

A Generali szerint „nyilván el fog tolódni a befektetői kedv a kockázatosabb, de magasabb hozammal kecsegtető befektetési instrumentumok irányába, hogy a magasabb adókkal, díjakkal terhelt befektetéseik megtérüljenek”. Ezenkívül a TBSZ-számlán lévő értékpapír-forgalom növekedése várható.---- Egy nyilatkozat elég? ----

MKB: két alap már megfelel

„Két alapunkra adtunk ki igazolást a forgalmazónak: az MKB Prémium Rövid Kötvény Befektetési alap és az MKB Nyíltvégű Állampapír Befektetési Alap augusztus 1-től megfelel a törvényben megfogalmazott kritériumnak” – válaszolt az MKB Alapkezelő. Szerinte: „a jogalkotó megadta azt a lehetőséget, hogy egy nyilatkozat kiadásával is meg lehet felelni a feltételeknek, nem feltétlenül kell a tájékoztató és kezelési szabályzathoz nyúlni (ha egyébként is megengedi a befektetési politika).”

Ennek ellenére a törvény által meghatározott feltételeket be fogják emelni az alapok tájékoztatójába és kezelési szabályzatába is, ami előre láthatólag pár hónapos folyamat, de addig is megfelelnek a  kritériumnak, mivel a befektetési politika lehetővé teszi. Az MKB Állampapír egyébként hosszabb lejáratú eszközökbe fektet, a portfólió átlagos hátralévő futamideje a három évet is meghaladhatja, hosszú távon gondolkodóknak ajánlják. Az MKB Prémium Rövid Kötvény a kisebb kockázatot vállaló befektetőknek jelenthet megoldást, a rövidebb futamidők miatt a napi ingadozása mérsékeltebb lehet .

Az MKB is úgy véli, hogy az ügyfelek részéről várhatóan még erőteljesebb lesz a hosszabb távú befektetési formák, a TBSZ-számlák előnyben részesítése. A hat százalékos EHO ugyanakkor a jelenlegi rekord alacsony kockázatmentes kamatszint mellett csak több milliós befektetéseknél jelent érezhető terhelést, így a mentességet nyújtó befektetési formák irányába a nagyobb megtakarításokkal rendelkező ügyfelek felől várható elmozdulás.

OTP: ősszel jön egy pénzpiaci alap

Az OTP Alapkezelő válasza szerint „jelenleg nincs ilyen alap a kínálatunkban, de ősszel elsőként egy pénzpiaci alappal jelentkezünk, illetve további alapok létrehozatalának a lehetőségét is vizsgáljuk”. A rendelkezések szerint a kezelési szabályzatban a befektetési politikába kell foglalni az állampapírok minimális arányát. A portfólió kezelése során ezekhez a limitekhez kell igazodni, amit a letétkezelő is ellenőriz – részletezték.

A csökkenő betéti kamatok miatt már hónapok óta jelentős tőkebeáramlást tapasztalhattunk a befektetési alapokba- írja a legnagyobb alapkezelő a piacról. „Az adójogszabályok változása miatt a tőke egy része a hosszú távú megtakarítást támogató TBSZ felé mozdul el. Ugyanakkor a likviditási igény miatt az alapokban kezelt vagyon többsége továbbra is értékpapír számlán marad, főleg a pénzpiaci és kötvény alapok befektetési jegyei.”

Quaestor: emelik az állampapír-arányt

Az EHO-mentesség kérdésében a Quaestor-alapcsalád két tagja, a Bamosz-besorolás szerint szabad futamidejű kötvényalap (Quaestor Borostyán) és pénzpiaci alap (Quaestor Kurázsi) érintett. A megfeleléshez a kezelési szabályzatok módosítása volt szükséges (az azokban szereplő 75 százalékos forintban denominált állampapír-arányt 80 százalékra emelni). Ennek felügyeleti átfutási, valamint érvénybe lépési ideje minimum két hónap, így reálisan ősz közepére várható a mentesség kritériumának teljesítése – írja a társaság.

„Befektetőinknek a kockázatvállalási hajlandóságuknak megfelelő alap jegyeinek vásárlását szoktuk javasolni, ezen felül a két alap ajánlott befektetési időtávja is eltérő. A pénzpiaci alapok hozamingadozása igen alacsony, kötvényalapunk pedig jelenleg defenzív stratégiát folytat, a hasonló nagyobb tőkepiaci kilengéseket elkerülendő” – teszik hozzá.

Pioneer: egy van, még egy lesz

Jelenleg a Pioneer Magyar Pénzpiaci Alap felel meg az EHO-mentesség kritériumának a Pioneer Alapkezelőnél. Szeptember elején terveznek indítani egy új alapot, ami szintén EHO-mentes lesz. Mindkét alap kötvényeket tart majd. A pénzpiaci alacsonyabb, míg a szeptemberben induló alap kicsit magasabb kamatkockázatot hordoz. Az érdeklődő befektető céljaitól és kockázatviselési hajlandóságától függ majd, hogy számára melyik lesz a megfelelő.---- Mi az ábra a PEMÁK-kal? ----

A pénzpiaci alapnál csak a kezelési szabályzatot kellett módosítani, az új alapot pedig már az új rendelkezések figyelembevételével hozzák létre. Ezt már egyébként is tervezték elindítani, és „szerencsés egybeesés, hogy meg tudjuk feleltetni az EHO-mentességi kritériumnak” - írták.

PEMÁK vagy EHO-mentesség?

Mivel csak a forintos állampapírokra vonatkozik a kedvezmény, terveznek-e devizás állampapírokat eladni, különös tekintettel a PEMÁK-ra? – tettük fel a kérdést az alapkezelőknek. Erre sokan azt a választ adták, hogy nem, mert érintett alapjaikban az ilyen papírok mennyisége csekély vagy nulla. A Pioneer viszont azt írja, mérlegelték, hogy a befektetési politika korlátozása miatti potenciális hozamelmaradás megéri-e a befektetők szemszögéből?

 

„Arra jutottunk, hogy a pénzpiaci alapot leszámítva, ahol csak kis mértékben volt szükség a befektetési politika változtatására, a többi esetben nem vállaltuk fel az EHO-mentességet, például pont a PEMÁK-kötvények miatt. Ez azt is jelenti, hogy nem szórjuk ki ezeket” – írják.

 

A Pioneer szerint egyébként az adóváltozások miatt a privátbanki ügyfelek körében várhatóan valamennyire növekedni fog a külföldre vitt megtakarítások állománya, a lakosság körében pedig a TBSZ és NYESZ számla lesz egyre népszerűbb.

Raiffeisen: szeptember 5-től lesz

A PSZÁF felé már beadtuk a Raiffeisen Kötvény Alap tájékoztatójának és kezelési szabályzatának módosítását annak érdekében, hogy megfeleljen az EHO-mentesség feltételeinek – írja az alap kezelője. A módosított tájékoztatót a PSZÁF már el is fogadta, ami szeptember 5-től lesz hatályos, tehát attól a naptól kezdve az alap EHO-mentes befektetési formává válik. Emellett az abszolút hozamcélú Raiffeisen Index Prémium Származtatott Alap esetében is megszületett a döntés az átalakításról, folyamatban van az engedélyeztetés.

A két alap közül az alapkezelő a nagyobb befektetési lehetőségekkel rendelkező Raiffeisen Index Prémiumot választaná a jelenlegi környezetben, mert a betéti kamatszintek felett megcélzott hozamcélja mellett legalább 365 napos tartás esetén 90 százalékos árfolyamvédelmet is kínál. A Raiffeisen Kötvény Alap esetén óvatos vételt ajánlanának azoknak, akik hisznek abban, hogy tartósan csökkenő hozamszintek alakulhatnak ki a 3-4 éves futamidejű magyar állampapírok piacán. Rövid távon viszont tisztában kell lenni a meglévő kockázatokkal – teszik hozzá.

2013. évi CXXIII. törvény (részlet)

"(2) Mentes az egészségügyi hozzájárulás alól

a) a kamatjövedelem, amely után az Szja tv. 84/G. §-a alapján az adó mértéke 0 százalék,

b) az Szja tv. szerinti EGT-állam által kibocsátott, forintban jegyzett, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír után fizetett kamattal, hozammal összefüggésben megállapított, vagy az ilyen értékpapír beváltásakor, visszaváltásakor, valamint átruházásakor megállapított kamatjövedelem,

c) az olyan kollektív befektetési értékpapír után fizetett kamattal, hozammal összefüggésben, vagy a kollektív befektetési értékpapír beváltásakor, visszaváltásakor, valamint átruházásakor megállapított kamatjövedelem, amelynél

ca) az értékpapír tulajdonban tartásának időszakában mindvégig a kollektív befektetési értékpapírt kibocsátó szervezet szabályzatában vagy más hasonló, a befektető által megismerhető belső szabályában meghatározottak szerint a szervezet befektetésének legalább 80 százalékos arányban kell a b) pont szerinti értékpapírt tartalmaznia, és

cb) a kollektív befektetési értékpapírt kibocsátó szervezet az uniós jogi aktusokban megállapított tőkepiaci felügyelet hatálya alatt áll."

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17300 17265 17580 -2,26% 17300 17310 2 536 452 615 HUF 2024-04-16 11:54:05
MOL 3020 3016 3056 -0,92% 3016 3020 700 073 084 HUF 2024-04-16 11:57:09
MTELEKOM 910 906 925 -1,09% 908 910 162 926 782 HUF 2024-04-16 11:54:57
RICHTER 9170 8790 9360 -1,77% 9150 9170 1 877 230 965 HUF 2024-04-16 11:56:10
OPUS 392 391 396 -1,01% 392 394 10 607 716 HUF 2024-04-16 11:55:11
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Húszéves lett az egyik legismertebb befektetési alap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 12:09
A konzervatív befektetési politikának és az árfolyam stabil alakulásának köszönhetően a legnagyobb hazai ingatlanalappá nőtte ki magát az idén húszéves Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. A hazai ingatlanalapok közül elsőként ESG minősítést szerző alap nettó eszközértéke az indulás óta csaknem a hétszázszorosára nőtt.
Befektetési alapok Nőtt a befektetási alapok vagyona februárban - a hozamok változatosak
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 12:54
Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Bamosz tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Befektetési alapok Ingatlanalapok: kiemelkedő eredmények nehéz piaci helyzetben
PR | 2024. március 13. 08:58
Noha a tavalyi- év jelentős kihívásokat tartogatott a hazai és a nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiacon, az ingatlanalapok és a magyarországi befektetési alapkezelők szempontjából 2023 kifejezetten eredményes évnek volt tekinthető. Ezen belül pedig kiemelkedően teljesítettek a Gránit Alapkezelő ingatlanos termékei. Az elemzők várakozása szerint a következő években az ingatlanbefektetések volumene emelkedni fog hazákban és a régióban, ami új lendületet adhat a kereskedelmi ingatlanpiacnak, és kedvezően hathat az ingatlanalapok teljesítményére is. A hazai és nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiac, valamint az ingatlanalapok tavalyi teljesítményéről és idei kilátásairól beszélgettünk Pozsgai Gáborral, a Gránit Alapkezelő értékesítési vezetőjével és Duha Bencével, szenior értékesítési és terméktámogatási menedzserrel.
Befektetési alapok Az év legjobb alapkezelőjét díjazták
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 11:23
A Real Estate Awards Gálán az Erste Alapkezelő Zrt. kapta az Év Asset Management Cége 2023 elismerést. Ezzel a társaság másodszor nyerte el az ingatlanpiaci szakma egyik legjelentősebb díját.
Befektetési alapok Egy vagy két számjegyű hozam jutott az ingatlanalap-befektetőknek tavaly?
Eidenpenz József | 2024. január 26. 05:41
Nagy átlagban elmaradtak az évi tíz százaléktól a hazai ingatlanalapok hozamai tavaly, de volt néhány kivétel. Ennek számos oka lehet, nem csak a gazdaság és az ingatlanpiac lehűlése, még a kamatszint és a forint is belejátszhatott.
Befektetési alapok Már túl erős a forint, százmilliárdokat fizet nekünk idén a PMÁP
Eidenpenz József | 2024. január 18. 15:01
Az Equilor szerint 2024-ben a magyar gazdaság kilábalhat a recesszióból, 3,2 százalékkal bővülhet a GDP, a forint viszont enyhén gyengülhet, év végén 395 forint lehet az euró. Nemsokára több százmilliárd forintnyi állampapírkamat keres majd új helyet. Az év azonban a nagy kérdőjelek éve lesz a sok kockázat miatt.
Befektetési alapok Mi történt a magyarok legkedveltebb alapjaival?
Eidenpenz József | 2024. január 15. 05:44
Megnéztük a kötvényalapok tavalyi teljesítményét, a hozamuk pedig átlagosan jóval meghaladta az inflációt, 14,77 százalékra rúgott az évben. Ám nagy a szórás, devizában például nem volt jó ötlet megtakarítani. Másrészt pedig még ez sem tudja feledtetni a rettenetes 2022-es esztendőt.
Befektetési alapok Az MBH önálló, specializált befektetési bankjánál is a reneszánszukat élik a kötvénybefektetések
Natív tartalom | 2024. január 2. 13:04
A három hitelintézet fúziójából létrejött és 2023. május 1-jén indult MBH Bank a turbulens gazdasági környezet és az egyesüléssel járó plusz feladatok mellett is kiemelkedő tavalyi első háromnegyedéves eredményeket tudhat maga mögött. A privátbanki üzletág által kezelt vagyon mintegy 20 százalékos gyarapodásához vezető folyamatok mellett természetesen szó esett az idei kilátásokról is az újonnan alakult MBH Befektetési Bank vezérigazgató-helyettesével, Pleschinger Gyula Márkkal készült interjúban.
Befektetési alapok Van, ahol 362 milliárd forintot ért a november
Privátbankár.hu | 2023. december 14. 15:41
Szépen híznak a befektetési alapok.
Befektetési alapok Évi 35 százalékos hozam kötvényalappal
Eidenpenz József | 2023. október 24. 09:31
Az utóbbi egy évben 15-35 százalék közötti hozamot értek el a forintos hazai rövid és hosszú kötvényalapok, de ennek megismétlődése valószínűtlen. Ha a hozamcsökkenési trend tovább tart, akkor azért még előfordulhatnak két számjegyű értékek. A devizavétel sem jött be tavaly, a devizás alapok eredményei szerényebbek voltak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG