TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Mely alapok lesznek EHO-mentesek, azaz felelnek meg annak az új adókedvezménynek, amely szerint a többségében állampapírokba fektető alap hozama nem EHO-köteles? Erről kérdeztük a magyarországi alapkezelőket. A válaszadók többsége gyorsan átalakítja 1-2 alapját, más inkább a magas hozamra koncentrál.

Az új kamatadó-szabályok az adózást alaposan megbonyolítják és lényegében háromkulcsossá teszik: egyes befektetésekre nulla, másokra az eddigi 16, megint másokra 22 százalékot kell fizetni összesen (az eddigi 16 százalék kamatadó +6 százalék egészségügyi hozzájárulás /EHO/). Kedvezmények járnak viszont állampapírokra, és azokra a befektetési alapokra, amelyek tőkéjük legalább 80 százalékát forintban kibocsátott állampapírban tartják.

Melyiket szeressük?

Hogy melyik alap felel meg és melyik nem, az több mindentől függ, a tényleges befektetéseken kívül vagy az alapok szabályzatában is ki kell kötni a 80 százalékos állampapír-arányt, vagy egyes alapkezelők szerint nyilatkozat kiadásával is meg lehet felelni a feltételeknek. (A jogszabály vonatkozó szövege a cikk végén keretes írásunkban olvasható.) Ezért megkérdeztük az alapkezelőktől, mely alapjaik felelnek meg vagy fognak megfelelni az említett kritériumoknak, és várhatóan mely dátumtól?

 

Valamint, ha több ilyen is lesz, ezek közül melyiket ajánlják inkább a jelenlegi tőkepiaci helyzetben? Mi szükséges a megfeleléshez? Terveznek-e esetleg új alapot indítani az adószabályok változása miatt? És végül a befektetők hogyan reagálnak az adószabályok mostani változásaira, beleértve a tranzakciós illeték emelését is?

 

Aberdeen: augusztus végén egy meglehet

Az Aberdeen Asset Management két alapja is megfelel az EHO-mentes kritériumnak a portfólió összetétele szempontjából, de kezelési szabályzatukat módosítani szükséges. Reményeik szerint a Futura Rövid Kötvény tájékoztatójának módosítását augusztus végére jóváhagyja a PSZÁF, így az akkortól a befektetők rendelkezésére áll. A Futura Kötvény Alap tájékoztatójának módosítására is sor kerül az ősz folyamán.

A Futura Rövid Kötvény Alap átlagos futamideje fél év körül van, referencia indexe az RMAX index, így ennek az alapnak alacsony a volatilitása, rövid távon gondolkodó, alacsony kockázattűrésú befektetőknek ajánlott. A Futura Kötvény Alap átlagos futamideje jóval hosszabb, tipikusan 2-4 év között ingadozik. Ezért azoknak ajánlják, akik a többlethozam reményében magasabb áringadozást is el tudnak viselni vagy hosszú távra szeretnének befektetni.

A cég tapasztalatai szerint a befektetők keresik a költséghatékony befektetési megoldásokat, ezért véleményük szerint jelentős igény lesz a jövőben EHO-mentes kötényalapokra.

Aegon: három alap és egy mintaportfólió

Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő igazgatósági határozatai alapján július 15-i, illetve július 30-i hatállyal EHO-mentesnek tekint három befektetési alapot, az Aegon Belföldi Kötvényt, az Aegon Pénzpiacit és az Aegon Ózon Éves Tőkevédett Alapot. „Ezen befektetési alapjainknak a hatálybalépés dátumától a mindenkori befektetési portfóliójának legalább 80 százalékos arányban kell EGT-állam által kibocsátott, forintban jegyzett, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírt tartalmaznia” – írják.

A szabályt az alapok kezelési szabályzatán a lehető leghamarabb, de legkésőbb 2013. év végéig átvezetik és a PSZÁF-hoz engedélyeztetésre benyújtják. Az alapok közötti választáshoz az ügyfelek figyelmébe rendszeresen frissített mintaportfóliójukat ajánlják. Az Aegonnál nem gondolják, hogy az új szabályok miatt drasztikus átalakulás várható a befektetési piacon, de a Tartós Befektetési Számla népszerűsége mindenképpen nőni fog. Az alacsony hazai kamatkörnyezet kedvez a legtöbb megtakarítási terméknek, így kiemelten a befektetési alapoknak.

A BB egyet alakít

A Budapest Alapkezelőnél jelenleg egy alap sem felel meg a kritériumoknak, mivel a kezelési szabályzatukban nem szerepel a szükséges kitétel. Január 1-től egy pénzpiaci alapjukat tervezik a feltételeknek megfelelően átalakítani. Egyelőre csak egy alapot kívánnak átalakítani, ehhez a kezelési szabályzatot kell módosítani és minimális mértékben átstrukturálni a befektetéseket.

Ami az új adószabályok hatását illeti, a Budapest Banknál júliusban fokozott érdeklődést tapasztaltak a tartós befektetési szerződések (TBSZ) iránt. Az ügyfelek kihasználták annak lehetőségét, hogy a július 31-ig nyitott TBSZ-ekre nem vonatkozik a hat százalékos egészségügyi hozzájárulás.

Generali: Lehet, hogy nem az EHO a legfontosabb?

A Generali Cash Pénzpiaci Alap jelenleg is megfelel az EHO-mentes feltételnek, azaz 100 százalékban forintban kibocsátott hazai állampapír van benne. „Azonban, hogy a kibocsátási tájékoztatóban is szerepeljen számszerűsítve az a tény, hogy legalább 80 százalékban ezen papírokat tartalmazza az alap, a befektetési politika változása miatti PSZÁF-engedélyezési eljárás után, az alapkezelő közzétételét követő 30. naptól, vélhetően szeptembertől lehet az EHO-fizetési kötelezettség alól mentes befektetési jegyet vásárolni” – írják.

A cég úgy véli, hogy bár rövid távon csak a Generali Casht tudja ajánlani, mint EHO-mentes állampapírokat tartalmazó alapot, és a Generali Hazai Kötvény Alap ebben az évben nem lesz EHO- mentes, de vélhetően még így is olyan többlethozamot biztosítanak az egyéb hazai kötvények (többek között PEMÁK, diákhitel-kötvények), hogy megéri megvenni a kötvényalap befektetési jegyét is.

Eltolódás a kockázat felé

A Generali Alapkezelő úgy véli, hogy a kezelési szabályzatban a befektetési politikájába kell belefoglalni a 80 százalékos limitszabályt. A "mindvégig a meghatározottak szerint kell tartalmaznia" kitétel a 80 százalékos limitnek az alap befektetési politikájában való meglétére értendő, azaz a befektetési politika megfelelő megfogalmazása biztosítja az EHO mentességet. Tehát még ha időnként a 80 százalékos limit előre nem látható okból sérül (például jelentősebb összegű készpénzbefolyás miatt), az még nem jár együtt a mentesség elveszítésével - írják.

A Generali szerint „nyilván el fog tolódni a befektetői kedv a kockázatosabb, de magasabb hozammal kecsegtető befektetési instrumentumok irányába, hogy a magasabb adókkal, díjakkal terhelt befektetéseik megtérüljenek”. Ezenkívül a TBSZ-számlán lévő értékpapír-forgalom növekedése várható.---- Egy nyilatkozat elég? ----

MKB: két alap már megfelel

„Két alapunkra adtunk ki igazolást a forgalmazónak: az MKB Prémium Rövid Kötvény Befektetési alap és az MKB Nyíltvégű Állampapír Befektetési Alap augusztus 1-től megfelel a törvényben megfogalmazott kritériumnak” – válaszolt az MKB Alapkezelő. Szerinte: „a jogalkotó megadta azt a lehetőséget, hogy egy nyilatkozat kiadásával is meg lehet felelni a feltételeknek, nem feltétlenül kell a tájékoztató és kezelési szabályzathoz nyúlni (ha egyébként is megengedi a befektetési politika).”

Ennek ellenére a törvény által meghatározott feltételeket be fogják emelni az alapok tájékoztatójába és kezelési szabályzatába is, ami előre láthatólag pár hónapos folyamat, de addig is megfelelnek a  kritériumnak, mivel a befektetési politika lehetővé teszi. Az MKB Állampapír egyébként hosszabb lejáratú eszközökbe fektet, a portfólió átlagos hátralévő futamideje a három évet is meghaladhatja, hosszú távon gondolkodóknak ajánlják. Az MKB Prémium Rövid Kötvény a kisebb kockázatot vállaló befektetőknek jelenthet megoldást, a rövidebb futamidők miatt a napi ingadozása mérsékeltebb lehet .

Az MKB is úgy véli, hogy az ügyfelek részéről várhatóan még erőteljesebb lesz a hosszabb távú befektetési formák, a TBSZ-számlák előnyben részesítése. A hat százalékos EHO ugyanakkor a jelenlegi rekord alacsony kockázatmentes kamatszint mellett csak több milliós befektetéseknél jelent érezhető terhelést, így a mentességet nyújtó befektetési formák irányába a nagyobb megtakarításokkal rendelkező ügyfelek felől várható elmozdulás.

OTP: ősszel jön egy pénzpiaci alap

Az OTP Alapkezelő válasza szerint „jelenleg nincs ilyen alap a kínálatunkban, de ősszel elsőként egy pénzpiaci alappal jelentkezünk, illetve további alapok létrehozatalának a lehetőségét is vizsgáljuk”. A rendelkezések szerint a kezelési szabályzatban a befektetési politikába kell foglalni az állampapírok minimális arányát. A portfólió kezelése során ezekhez a limitekhez kell igazodni, amit a letétkezelő is ellenőriz – részletezték.

A csökkenő betéti kamatok miatt már hónapok óta jelentős tőkebeáramlást tapasztalhattunk a befektetési alapokba- írja a legnagyobb alapkezelő a piacról. „Az adójogszabályok változása miatt a tőke egy része a hosszú távú megtakarítást támogató TBSZ felé mozdul el. Ugyanakkor a likviditási igény miatt az alapokban kezelt vagyon többsége továbbra is értékpapír számlán marad, főleg a pénzpiaci és kötvény alapok befektetési jegyei.”

Quaestor: emelik az állampapír-arányt

Az EHO-mentesség kérdésében a Quaestor-alapcsalád két tagja, a Bamosz-besorolás szerint szabad futamidejű kötvényalap (Quaestor Borostyán) és pénzpiaci alap (Quaestor Kurázsi) érintett. A megfeleléshez a kezelési szabályzatok módosítása volt szükséges (az azokban szereplő 75 százalékos forintban denominált állampapír-arányt 80 százalékra emelni). Ennek felügyeleti átfutási, valamint érvénybe lépési ideje minimum két hónap, így reálisan ősz közepére várható a mentesség kritériumának teljesítése – írja a társaság.

„Befektetőinknek a kockázatvállalási hajlandóságuknak megfelelő alap jegyeinek vásárlását szoktuk javasolni, ezen felül a két alap ajánlott befektetési időtávja is eltérő. A pénzpiaci alapok hozamingadozása igen alacsony, kötvényalapunk pedig jelenleg defenzív stratégiát folytat, a hasonló nagyobb tőkepiaci kilengéseket elkerülendő” – teszik hozzá.

Pioneer: egy van, még egy lesz

Jelenleg a Pioneer Magyar Pénzpiaci Alap felel meg az EHO-mentesség kritériumának a Pioneer Alapkezelőnél. Szeptember elején terveznek indítani egy új alapot, ami szintén EHO-mentes lesz. Mindkét alap kötvényeket tart majd. A pénzpiaci alacsonyabb, míg a szeptemberben induló alap kicsit magasabb kamatkockázatot hordoz. Az érdeklődő befektető céljaitól és kockázatviselési hajlandóságától függ majd, hogy számára melyik lesz a megfelelő.---- Mi az ábra a PEMÁK-kal? ----

A pénzpiaci alapnál csak a kezelési szabályzatot kellett módosítani, az új alapot pedig már az új rendelkezések figyelembevételével hozzák létre. Ezt már egyébként is tervezték elindítani, és „szerencsés egybeesés, hogy meg tudjuk feleltetni az EHO-mentességi kritériumnak” - írták.

PEMÁK vagy EHO-mentesség?

Mivel csak a forintos állampapírokra vonatkozik a kedvezmény, terveznek-e devizás állampapírokat eladni, különös tekintettel a PEMÁK-ra? – tettük fel a kérdést az alapkezelőknek. Erre sokan azt a választ adták, hogy nem, mert érintett alapjaikban az ilyen papírok mennyisége csekély vagy nulla. A Pioneer viszont azt írja, mérlegelték, hogy a befektetési politika korlátozása miatti potenciális hozamelmaradás megéri-e a befektetők szemszögéből?

 

„Arra jutottunk, hogy a pénzpiaci alapot leszámítva, ahol csak kis mértékben volt szükség a befektetési politika változtatására, a többi esetben nem vállaltuk fel az EHO-mentességet, például pont a PEMÁK-kötvények miatt. Ez azt is jelenti, hogy nem szórjuk ki ezeket” – írják.

 

A Pioneer szerint egyébként az adóváltozások miatt a privátbanki ügyfelek körében várhatóan valamennyire növekedni fog a külföldre vitt megtakarítások állománya, a lakosság körében pedig a TBSZ és NYESZ számla lesz egyre népszerűbb.

Raiffeisen: szeptember 5-től lesz

A PSZÁF felé már beadtuk a Raiffeisen Kötvény Alap tájékoztatójának és kezelési szabályzatának módosítását annak érdekében, hogy megfeleljen az EHO-mentesség feltételeinek – írja az alap kezelője. A módosított tájékoztatót a PSZÁF már el is fogadta, ami szeptember 5-től lesz hatályos, tehát attól a naptól kezdve az alap EHO-mentes befektetési formává válik. Emellett az abszolút hozamcélú Raiffeisen Index Prémium Származtatott Alap esetében is megszületett a döntés az átalakításról, folyamatban van az engedélyeztetés.

A két alap közül az alapkezelő a nagyobb befektetési lehetőségekkel rendelkező Raiffeisen Index Prémiumot választaná a jelenlegi környezetben, mert a betéti kamatszintek felett megcélzott hozamcélja mellett legalább 365 napos tartás esetén 90 százalékos árfolyamvédelmet is kínál. A Raiffeisen Kötvény Alap esetén óvatos vételt ajánlanának azoknak, akik hisznek abban, hogy tartósan csökkenő hozamszintek alakulhatnak ki a 3-4 éves futamidejű magyar állampapírok piacán. Rövid távon viszont tisztában kell lenni a meglévő kockázatokkal – teszik hozzá.

2013. évi CXXIII. törvény (részlet)

"(2) Mentes az egészségügyi hozzájárulás alól

a) a kamatjövedelem, amely után az Szja tv. 84/G. §-a alapján az adó mértéke 0 százalék,

b) az Szja tv. szerinti EGT-állam által kibocsátott, forintban jegyzett, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír után fizetett kamattal, hozammal összefüggésben megállapított, vagy az ilyen értékpapír beváltásakor, visszaváltásakor, valamint átruházásakor megállapított kamatjövedelem,

c) az olyan kollektív befektetési értékpapír után fizetett kamattal, hozammal összefüggésben, vagy a kollektív befektetési értékpapír beváltásakor, visszaváltásakor, valamint átruházásakor megállapított kamatjövedelem, amelynél

ca) az értékpapír tulajdonban tartásának időszakában mindvégig a kollektív befektetési értékpapírt kibocsátó szervezet szabályzatában vagy más hasonló, a befektető által megismerhető belső szabályában meghatározottak szerint a szervezet befektetésének legalább 80 százalékos arányban kell a b) pont szerinti értékpapírt tartalmaznia, és

cb) a kollektív befektetési értékpapírt kibocsátó szervezet az uniós jogi aktusokban megállapított tőkepiaci felügyelet hatálya alatt áll."

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Friss
hírlevél