<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
12p
Mely alapok lesznek EHO-mentesek, azaz felelnek meg annak az új adókedvezménynek, amely szerint a többségében állampapírokba fektető alap hozama nem EHO-köteles? Erről kérdeztük a magyarországi alapkezelőket. A válaszadók többsége gyorsan átalakítja 1-2 alapját, más inkább a magas hozamra koncentrál.

Az új kamatadó-szabályok az adózást alaposan megbonyolítják és lényegében háromkulcsossá teszik: egyes befektetésekre nulla, másokra az eddigi 16, megint másokra 22 százalékot kell fizetni összesen (az eddigi 16 százalék kamatadó +6 százalék egészségügyi hozzájárulás /EHO/). Kedvezmények járnak viszont állampapírokra, és azokra a befektetési alapokra, amelyek tőkéjük legalább 80 százalékát forintban kibocsátott állampapírban tartják.

Melyiket szeressük?

Hogy melyik alap felel meg és melyik nem, az több mindentől függ, a tényleges befektetéseken kívül vagy az alapok szabályzatában is ki kell kötni a 80 százalékos állampapír-arányt, vagy egyes alapkezelők szerint nyilatkozat kiadásával is meg lehet felelni a feltételeknek. (A jogszabály vonatkozó szövege a cikk végén keretes írásunkban olvasható.) Ezért megkérdeztük az alapkezelőktől, mely alapjaik felelnek meg vagy fognak megfelelni az említett kritériumoknak, és várhatóan mely dátumtól?

 

Valamint, ha több ilyen is lesz, ezek közül melyiket ajánlják inkább a jelenlegi tőkepiaci helyzetben? Mi szükséges a megfeleléshez? Terveznek-e esetleg új alapot indítani az adószabályok változása miatt? És végül a befektetők hogyan reagálnak az adószabályok mostani változásaira, beleértve a tranzakciós illeték emelését is?

 

Aberdeen: augusztus végén egy meglehet

Az Aberdeen Asset Management két alapja is megfelel az EHO-mentes kritériumnak a portfólió összetétele szempontjából, de kezelési szabályzatukat módosítani szükséges. Reményeik szerint a Futura Rövid Kötvény tájékoztatójának módosítását augusztus végére jóváhagyja a PSZÁF, így az akkortól a befektetők rendelkezésére áll. A Futura Kötvény Alap tájékoztatójának módosítására is sor kerül az ősz folyamán.

A Futura Rövid Kötvény Alap átlagos futamideje fél év körül van, referencia indexe az RMAX index, így ennek az alapnak alacsony a volatilitása, rövid távon gondolkodó, alacsony kockázattűrésú befektetőknek ajánlott. A Futura Kötvény Alap átlagos futamideje jóval hosszabb, tipikusan 2-4 év között ingadozik. Ezért azoknak ajánlják, akik a többlethozam reményében magasabb áringadozást is el tudnak viselni vagy hosszú távra szeretnének befektetni.

A cég tapasztalatai szerint a befektetők keresik a költséghatékony befektetési megoldásokat, ezért véleményük szerint jelentős igény lesz a jövőben EHO-mentes kötényalapokra.

Aegon: három alap és egy mintaportfólió

Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő igazgatósági határozatai alapján július 15-i, illetve július 30-i hatállyal EHO-mentesnek tekint három befektetési alapot, az Aegon Belföldi Kötvényt, az Aegon Pénzpiacit és az Aegon Ózon Éves Tőkevédett Alapot. „Ezen befektetési alapjainknak a hatálybalépés dátumától a mindenkori befektetési portfóliójának legalább 80 százalékos arányban kell EGT-állam által kibocsátott, forintban jegyzett, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírt tartalmaznia” – írják.

A szabályt az alapok kezelési szabályzatán a lehető leghamarabb, de legkésőbb 2013. év végéig átvezetik és a PSZÁF-hoz engedélyeztetésre benyújtják. Az alapok közötti választáshoz az ügyfelek figyelmébe rendszeresen frissített mintaportfóliójukat ajánlják. Az Aegonnál nem gondolják, hogy az új szabályok miatt drasztikus átalakulás várható a befektetési piacon, de a Tartós Befektetési Számla népszerűsége mindenképpen nőni fog. Az alacsony hazai kamatkörnyezet kedvez a legtöbb megtakarítási terméknek, így kiemelten a befektetési alapoknak.

A BB egyet alakít

A Budapest Alapkezelőnél jelenleg egy alap sem felel meg a kritériumoknak, mivel a kezelési szabályzatukban nem szerepel a szükséges kitétel. Január 1-től egy pénzpiaci alapjukat tervezik a feltételeknek megfelelően átalakítani. Egyelőre csak egy alapot kívánnak átalakítani, ehhez a kezelési szabályzatot kell módosítani és minimális mértékben átstrukturálni a befektetéseket.

Ami az új adószabályok hatását illeti, a Budapest Banknál júliusban fokozott érdeklődést tapasztaltak a tartós befektetési szerződések (TBSZ) iránt. Az ügyfelek kihasználták annak lehetőségét, hogy a július 31-ig nyitott TBSZ-ekre nem vonatkozik a hat százalékos egészségügyi hozzájárulás.

Generali: Lehet, hogy nem az EHO a legfontosabb?

A Generali Cash Pénzpiaci Alap jelenleg is megfelel az EHO-mentes feltételnek, azaz 100 százalékban forintban kibocsátott hazai állampapír van benne. „Azonban, hogy a kibocsátási tájékoztatóban is szerepeljen számszerűsítve az a tény, hogy legalább 80 százalékban ezen papírokat tartalmazza az alap, a befektetési politika változása miatti PSZÁF-engedélyezési eljárás után, az alapkezelő közzétételét követő 30. naptól, vélhetően szeptembertől lehet az EHO-fizetési kötelezettség alól mentes befektetési jegyet vásárolni” – írják.

A cég úgy véli, hogy bár rövid távon csak a Generali Casht tudja ajánlani, mint EHO-mentes állampapírokat tartalmazó alapot, és a Generali Hazai Kötvény Alap ebben az évben nem lesz EHO- mentes, de vélhetően még így is olyan többlethozamot biztosítanak az egyéb hazai kötvények (többek között PEMÁK, diákhitel-kötvények), hogy megéri megvenni a kötvényalap befektetési jegyét is.

Eltolódás a kockázat felé

A Generali Alapkezelő úgy véli, hogy a kezelési szabályzatban a befektetési politikájába kell belefoglalni a 80 százalékos limitszabályt. A "mindvégig a meghatározottak szerint kell tartalmaznia" kitétel a 80 százalékos limitnek az alap befektetési politikájában való meglétére értendő, azaz a befektetési politika megfelelő megfogalmazása biztosítja az EHO mentességet. Tehát még ha időnként a 80 százalékos limit előre nem látható okból sérül (például jelentősebb összegű készpénzbefolyás miatt), az még nem jár együtt a mentesség elveszítésével - írják.

A Generali szerint „nyilván el fog tolódni a befektetői kedv a kockázatosabb, de magasabb hozammal kecsegtető befektetési instrumentumok irányába, hogy a magasabb adókkal, díjakkal terhelt befektetéseik megtérüljenek”. Ezenkívül a TBSZ-számlán lévő értékpapír-forgalom növekedése várható.---- Egy nyilatkozat elég? ----

MKB: két alap már megfelel

„Két alapunkra adtunk ki igazolást a forgalmazónak: az MKB Prémium Rövid Kötvény Befektetési alap és az MKB Nyíltvégű Állampapír Befektetési Alap augusztus 1-től megfelel a törvényben megfogalmazott kritériumnak” – válaszolt az MKB Alapkezelő. Szerinte: „a jogalkotó megadta azt a lehetőséget, hogy egy nyilatkozat kiadásával is meg lehet felelni a feltételeknek, nem feltétlenül kell a tájékoztató és kezelési szabályzathoz nyúlni (ha egyébként is megengedi a befektetési politika).”

Ennek ellenére a törvény által meghatározott feltételeket be fogják emelni az alapok tájékoztatójába és kezelési szabályzatába is, ami előre láthatólag pár hónapos folyamat, de addig is megfelelnek a  kritériumnak, mivel a befektetési politika lehetővé teszi. Az MKB Állampapír egyébként hosszabb lejáratú eszközökbe fektet, a portfólió átlagos hátralévő futamideje a három évet is meghaladhatja, hosszú távon gondolkodóknak ajánlják. Az MKB Prémium Rövid Kötvény a kisebb kockázatot vállaló befektetőknek jelenthet megoldást, a rövidebb futamidők miatt a napi ingadozása mérsékeltebb lehet .

Az MKB is úgy véli, hogy az ügyfelek részéről várhatóan még erőteljesebb lesz a hosszabb távú befektetési formák, a TBSZ-számlák előnyben részesítése. A hat százalékos EHO ugyanakkor a jelenlegi rekord alacsony kockázatmentes kamatszint mellett csak több milliós befektetéseknél jelent érezhető terhelést, így a mentességet nyújtó befektetési formák irányába a nagyobb megtakarításokkal rendelkező ügyfelek felől várható elmozdulás.

OTP: ősszel jön egy pénzpiaci alap

Az OTP Alapkezelő válasza szerint „jelenleg nincs ilyen alap a kínálatunkban, de ősszel elsőként egy pénzpiaci alappal jelentkezünk, illetve további alapok létrehozatalának a lehetőségét is vizsgáljuk”. A rendelkezések szerint a kezelési szabályzatban a befektetési politikába kell foglalni az állampapírok minimális arányát. A portfólió kezelése során ezekhez a limitekhez kell igazodni, amit a letétkezelő is ellenőriz – részletezték.

A csökkenő betéti kamatok miatt már hónapok óta jelentős tőkebeáramlást tapasztalhattunk a befektetési alapokba- írja a legnagyobb alapkezelő a piacról. „Az adójogszabályok változása miatt a tőke egy része a hosszú távú megtakarítást támogató TBSZ felé mozdul el. Ugyanakkor a likviditási igény miatt az alapokban kezelt vagyon többsége továbbra is értékpapír számlán marad, főleg a pénzpiaci és kötvény alapok befektetési jegyei.”

Quaestor: emelik az állampapír-arányt

Az EHO-mentesség kérdésében a Quaestor-alapcsalád két tagja, a Bamosz-besorolás szerint szabad futamidejű kötvényalap (Quaestor Borostyán) és pénzpiaci alap (Quaestor Kurázsi) érintett. A megfeleléshez a kezelési szabályzatok módosítása volt szükséges (az azokban szereplő 75 százalékos forintban denominált állampapír-arányt 80 százalékra emelni). Ennek felügyeleti átfutási, valamint érvénybe lépési ideje minimum két hónap, így reálisan ősz közepére várható a mentesség kritériumának teljesítése – írja a társaság.

„Befektetőinknek a kockázatvállalási hajlandóságuknak megfelelő alap jegyeinek vásárlását szoktuk javasolni, ezen felül a két alap ajánlott befektetési időtávja is eltérő. A pénzpiaci alapok hozamingadozása igen alacsony, kötvényalapunk pedig jelenleg defenzív stratégiát folytat, a hasonló nagyobb tőkepiaci kilengéseket elkerülendő” – teszik hozzá.

Pioneer: egy van, még egy lesz

Jelenleg a Pioneer Magyar Pénzpiaci Alap felel meg az EHO-mentesség kritériumának a Pioneer Alapkezelőnél. Szeptember elején terveznek indítani egy új alapot, ami szintén EHO-mentes lesz. Mindkét alap kötvényeket tart majd. A pénzpiaci alacsonyabb, míg a szeptemberben induló alap kicsit magasabb kamatkockázatot hordoz. Az érdeklődő befektető céljaitól és kockázatviselési hajlandóságától függ majd, hogy számára melyik lesz a megfelelő.---- Mi az ábra a PEMÁK-kal? ----

A pénzpiaci alapnál csak a kezelési szabályzatot kellett módosítani, az új alapot pedig már az új rendelkezések figyelembevételével hozzák létre. Ezt már egyébként is tervezték elindítani, és „szerencsés egybeesés, hogy meg tudjuk feleltetni az EHO-mentességi kritériumnak” - írták.

PEMÁK vagy EHO-mentesség?

Mivel csak a forintos állampapírokra vonatkozik a kedvezmény, terveznek-e devizás állampapírokat eladni, különös tekintettel a PEMÁK-ra? – tettük fel a kérdést az alapkezelőknek. Erre sokan azt a választ adták, hogy nem, mert érintett alapjaikban az ilyen papírok mennyisége csekély vagy nulla. A Pioneer viszont azt írja, mérlegelték, hogy a befektetési politika korlátozása miatti potenciális hozamelmaradás megéri-e a befektetők szemszögéből?

 

„Arra jutottunk, hogy a pénzpiaci alapot leszámítva, ahol csak kis mértékben volt szükség a befektetési politika változtatására, a többi esetben nem vállaltuk fel az EHO-mentességet, például pont a PEMÁK-kötvények miatt. Ez azt is jelenti, hogy nem szórjuk ki ezeket” – írják.

 

A Pioneer szerint egyébként az adóváltozások miatt a privátbanki ügyfelek körében várhatóan valamennyire növekedni fog a külföldre vitt megtakarítások állománya, a lakosság körében pedig a TBSZ és NYESZ számla lesz egyre népszerűbb.

Raiffeisen: szeptember 5-től lesz

A PSZÁF felé már beadtuk a Raiffeisen Kötvény Alap tájékoztatójának és kezelési szabályzatának módosítását annak érdekében, hogy megfeleljen az EHO-mentesség feltételeinek – írja az alap kezelője. A módosított tájékoztatót a PSZÁF már el is fogadta, ami szeptember 5-től lesz hatályos, tehát attól a naptól kezdve az alap EHO-mentes befektetési formává válik. Emellett az abszolút hozamcélú Raiffeisen Index Prémium Származtatott Alap esetében is megszületett a döntés az átalakításról, folyamatban van az engedélyeztetés.

A két alap közül az alapkezelő a nagyobb befektetési lehetőségekkel rendelkező Raiffeisen Index Prémiumot választaná a jelenlegi környezetben, mert a betéti kamatszintek felett megcélzott hozamcélja mellett legalább 365 napos tartás esetén 90 százalékos árfolyamvédelmet is kínál. A Raiffeisen Kötvény Alap esetén óvatos vételt ajánlanának azoknak, akik hisznek abban, hogy tartósan csökkenő hozamszintek alakulhatnak ki a 3-4 éves futamidejű magyar állampapírok piacán. Rövid távon viszont tisztában kell lenni a meglévő kockázatokkal – teszik hozzá.

2013. évi CXXIII. törvény (részlet)

"(2) Mentes az egészségügyi hozzájárulás alól

a) a kamatjövedelem, amely után az Szja tv. 84/G. §-a alapján az adó mértéke 0 százalék,

b) az Szja tv. szerinti EGT-állam által kibocsátott, forintban jegyzett, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír után fizetett kamattal, hozammal összefüggésben megállapított, vagy az ilyen értékpapír beváltásakor, visszaváltásakor, valamint átruházásakor megállapított kamatjövedelem,

c) az olyan kollektív befektetési értékpapír után fizetett kamattal, hozammal összefüggésben, vagy a kollektív befektetési értékpapír beváltásakor, visszaváltásakor, valamint átruházásakor megállapított kamatjövedelem, amelynél

ca) az értékpapír tulajdonban tartásának időszakában mindvégig a kollektív befektetési értékpapírt kibocsátó szervezet szabályzatában vagy más hasonló, a befektető által megismerhető belső szabályában meghatározottak szerint a szervezet befektetésének legalább 80 százalékos arányban kell a b) pont szerinti értékpapírt tartalmaznia, és

cb) a kollektív befektetési értékpapírt kibocsátó szervezet az uniós jogi aktusokban megállapított tőkepiaci felügyelet hatálya alatt áll."

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8540 8428 8560 +1,79% 8530 8540 1 405 079 300 Ft 2022-07-04 14:00:48
MOL 2936 2910 2950 +0,82% 2936 2948 179 500 704 Ft 2022-07-04 14:02:37
MTELEKOM 329 323 329 +2,17% 327 329 9 611 246 Ft 2022-07-04 14:01:04
RICHTER 6880 6800 6995 -0,86% 6860 6880 192 349 735 Ft 2022-07-04 13:59:48
OPUS 168 167 168 +1,57% 168 168 653 074 Ft 2022-07-04 13:56:50
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Ingatlanpiaci helyzetkép: ahol a rugalmatlanság előnyre váltható
Király Béla | 2022. június 29. 18:48
Egyetlen befektetési terület sem vonhatja ki magát a vágtató inflációs környezet hatásai alól, ám mindeddig egyes ingatlanalapok válság- és inflációállónak bizonyultak és a hosszú távú hozamkilátások sem romlottak – mondta Bogár Roland, a Diófa Alapkezelő ingatlan-befektetési igazgatója. A szakértő azt is kiemelte, hogy a bizonytalan árazási környezetben vizsgálni kell a megújuló energiaforrások hasznosításának lehetőségeit, hiszen a környezettudatosság költségoldalon is pozitívumokkal jár, és ennek következtében pedig az ESG-kritériumok további felértékelődésére is számítani lehet.
Befalap Nagyon sokan alulbecsülik, mekkora veszély fenyeget a piacokon - interjú
Gáspár András | 2022. június 20. 05:19
A befektetők még nem ismerték fel, hogy milyen nagy esélye van annak, hogy az amerikai gazdaság akár mélyebb recesszióba is süllyedhet – véli Czifra Gábor, az MKB Pannónia Alapkezelő portfóliómenedzsere. Hogyan veszi észre a profi befektető, hogy közeleg a vihar? Milyen befektetéseket választ, ha megfordul a trend és mit kezd a közönségkedvenc Teslával? Honnan tudja, mikor kell elkezdeni vásárolni és kik a példaképei? Interjú.
Befalap Miklós Csaba: a megugró kockázatok még a profikat is elbizonytalaníthatják
Király Béla | 2022. június 16. 19:48
A 2021-es év a fejlett piacokon erős fellendülést hozott, így az erre fókuszáló alapok magas hozamokat érhettek el. Ezek között is kiemelkedett a Privátbankár.hu Klasszis 2022 - Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alap díját elnyerő Budapest USA Részvény Alap, amelynek alapkezelőjével, Miklós Csabával beszélgettünk a piaci trendekről és az új kihívásokról.
Befalap Móricz Dániel, HOLD Alapkezelő: A jövőben az aktív vagyonkezelésnek nagyobb szerepe lesz
Privátbankár.hu | 2022. június 11. 17:45
A Klasszis díjjal jutalmazott Hold Alapkezelő befektetési igazgatója arra számít, hogy a tartósan nehezebb időszak pozitív változásokat is hozhat.
Befalap Mit várhatunk a részvényektől és árupiaci eszközöktől a magas inflációs környezetben?
Eidenpenz József | 2022. június 7. 05:49
Meddig eshetnek a részvénypiacok? Hogyan, mikor érdemes részvényt vásárolni? Milyen befektetések védenek az inflációtól? Ez már az árupiaci szuperciklus? – interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési igazgatójával.
Befalap Új korszak kezdődött a magyarországi befektetések világában
Eidenpenz József - Gáspár András | 2022. június 6. 15:15
Kilenc éve díjazza a hazai befektetési alapokat és alapkezelőket a Privátbankár.hu, most először szerepeltek a fenntartható befektetések külön kategóriában. A magyarországi ESG-piac még csak a szárnyait bontogatja, de az alapkezelők máris nemzetközi színvonalú eredményeket mutathatnak fel. Bemutatjuk Az Év ESG Alapkezelője díj hátterét és módszertanát.
Befalap Pintér András, Budapest Alapkezelő: Kettős kihívással nézünk szembe
Privátbankár.hu | 2022. június 1. 18:41
A Budapest Alapkezelő szerint komoly kihívásokat rejt az idei év.
Befalap Turbulens időkben felértékelődik a diverzifikáció szerepe
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 13:13
A háborúról, gazdasági nehézségekről és tőkepiaci turbulenciákról szóló hírek nem jelentik azt, hogy ne lenne érdemes befektetni. A Raiffeisen Alapkezelő az aktív portfólió-kezelésben hisz, és abban, hogy ilyenkor ingatlanbefektetésekkel, kisebb mennyiségű árupiaci termékkel is érdemes színesíteni a portfóliót. Interjú Gyetvai Károllyal, a Raiffeisen Alapkezelő vezető értékesítés támogatójával.
Befalap Mit kezdjünk pár millió forinttal és melyik kontinensen?
Eidenpenz József | 2022. május 19. 05:14
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az indexek is lefelé tartanak. Lehetséges-e ilyen körülmények között jó befektetéseket találni? Európában vagy Amerikában érdemes ezeket keresni? Mit kezdjünk néhány millió forint megtakarítással? Interjú Szabó Balázzsal, a HOLD Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Befalap Az ESG nem múló divat, és jó hozamot lehet vele elérni
Eidenpenz József | 2022. május 11. 05:17
Egy kisbefektető, aki szívén viseli a bolygó és a társadalom sorsát, hogyan tud hatékonyan ESG portfóliót összeállítani? Miként segíti az új irány, amely jóval több múló divatnál, a vagyonkezelést, befektetést? Interjú Vízkeleti Sándorral, az Év ESG Alapkezelője vezérigazgatójával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG