<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
12p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mely alapok lesznek EHO-mentesek, azaz felelnek meg annak az új adókedvezménynek, amely szerint a többségében állampapírokba fektető alap hozama nem EHO-köteles? Erről kérdeztük a magyarországi alapkezelőket. A válaszadók többsége gyorsan átalakítja 1-2 alapját, más inkább a magas hozamra koncentrál.

Az új kamatadó-szabályok az adózást alaposan megbonyolítják és lényegében háromkulcsossá teszik: egyes befektetésekre nulla, másokra az eddigi 16, megint másokra 22 százalékot kell fizetni összesen (az eddigi 16 százalék kamatadó +6 százalék egészségügyi hozzájárulás /EHO/). Kedvezmények járnak viszont állampapírokra, és azokra a befektetési alapokra, amelyek tőkéjük legalább 80 százalékát forintban kibocsátott állampapírban tartják.

Melyiket szeressük?

Hogy melyik alap felel meg és melyik nem, az több mindentől függ, a tényleges befektetéseken kívül vagy az alapok szabályzatában is ki kell kötni a 80 százalékos állampapír-arányt, vagy egyes alapkezelők szerint nyilatkozat kiadásával is meg lehet felelni a feltételeknek. (A jogszabály vonatkozó szövege a cikk végén keretes írásunkban olvasható.) Ezért megkérdeztük az alapkezelőktől, mely alapjaik felelnek meg vagy fognak megfelelni az említett kritériumoknak, és várhatóan mely dátumtól?

 

Valamint, ha több ilyen is lesz, ezek közül melyiket ajánlják inkább a jelenlegi tőkepiaci helyzetben? Mi szükséges a megfeleléshez? Terveznek-e esetleg új alapot indítani az adószabályok változása miatt? És végül a befektetők hogyan reagálnak az adószabályok mostani változásaira, beleértve a tranzakciós illeték emelését is?

 

Aberdeen: augusztus végén egy meglehet

Az Aberdeen Asset Management két alapja is megfelel az EHO-mentes kritériumnak a portfólió összetétele szempontjából, de kezelési szabályzatukat módosítani szükséges. Reményeik szerint a Futura Rövid Kötvény tájékoztatójának módosítását augusztus végére jóváhagyja a PSZÁF, így az akkortól a befektetők rendelkezésére áll. A Futura Kötvény Alap tájékoztatójának módosítására is sor kerül az ősz folyamán.

A Futura Rövid Kötvény Alap átlagos futamideje fél év körül van, referencia indexe az RMAX index, így ennek az alapnak alacsony a volatilitása, rövid távon gondolkodó, alacsony kockázattűrésú befektetőknek ajánlott. A Futura Kötvény Alap átlagos futamideje jóval hosszabb, tipikusan 2-4 év között ingadozik. Ezért azoknak ajánlják, akik a többlethozam reményében magasabb áringadozást is el tudnak viselni vagy hosszú távra szeretnének befektetni.

A cég tapasztalatai szerint a befektetők keresik a költséghatékony befektetési megoldásokat, ezért véleményük szerint jelentős igény lesz a jövőben EHO-mentes kötényalapokra.

Aegon: három alap és egy mintaportfólió

Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő igazgatósági határozatai alapján július 15-i, illetve július 30-i hatállyal EHO-mentesnek tekint három befektetési alapot, az Aegon Belföldi Kötvényt, az Aegon Pénzpiacit és az Aegon Ózon Éves Tőkevédett Alapot. „Ezen befektetési alapjainknak a hatálybalépés dátumától a mindenkori befektetési portfóliójának legalább 80 százalékos arányban kell EGT-állam által kibocsátott, forintban jegyzett, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírt tartalmaznia” – írják.

A szabályt az alapok kezelési szabályzatán a lehető leghamarabb, de legkésőbb 2013. év végéig átvezetik és a PSZÁF-hoz engedélyeztetésre benyújtják. Az alapok közötti választáshoz az ügyfelek figyelmébe rendszeresen frissített mintaportfóliójukat ajánlják. Az Aegonnál nem gondolják, hogy az új szabályok miatt drasztikus átalakulás várható a befektetési piacon, de a Tartós Befektetési Számla népszerűsége mindenképpen nőni fog. Az alacsony hazai kamatkörnyezet kedvez a legtöbb megtakarítási terméknek, így kiemelten a befektetési alapoknak.

A BB egyet alakít

A Budapest Alapkezelőnél jelenleg egy alap sem felel meg a kritériumoknak, mivel a kezelési szabályzatukban nem szerepel a szükséges kitétel. Január 1-től egy pénzpiaci alapjukat tervezik a feltételeknek megfelelően átalakítani. Egyelőre csak egy alapot kívánnak átalakítani, ehhez a kezelési szabályzatot kell módosítani és minimális mértékben átstrukturálni a befektetéseket.

Ami az új adószabályok hatását illeti, a Budapest Banknál júliusban fokozott érdeklődést tapasztaltak a tartós befektetési szerződések (TBSZ) iránt. Az ügyfelek kihasználták annak lehetőségét, hogy a július 31-ig nyitott TBSZ-ekre nem vonatkozik a hat százalékos egészségügyi hozzájárulás.

Generali: Lehet, hogy nem az EHO a legfontosabb?

A Generali Cash Pénzpiaci Alap jelenleg is megfelel az EHO-mentes feltételnek, azaz 100 százalékban forintban kibocsátott hazai állampapír van benne. „Azonban, hogy a kibocsátási tájékoztatóban is szerepeljen számszerűsítve az a tény, hogy legalább 80 százalékban ezen papírokat tartalmazza az alap, a befektetési politika változása miatti PSZÁF-engedélyezési eljárás után, az alapkezelő közzétételét követő 30. naptól, vélhetően szeptembertől lehet az EHO-fizetési kötelezettség alól mentes befektetési jegyet vásárolni” – írják.

A cég úgy véli, hogy bár rövid távon csak a Generali Casht tudja ajánlani, mint EHO-mentes állampapírokat tartalmazó alapot, és a Generali Hazai Kötvény Alap ebben az évben nem lesz EHO- mentes, de vélhetően még így is olyan többlethozamot biztosítanak az egyéb hazai kötvények (többek között PEMÁK, diákhitel-kötvények), hogy megéri megvenni a kötvényalap befektetési jegyét is.

Eltolódás a kockázat felé

A Generali Alapkezelő úgy véli, hogy a kezelési szabályzatban a befektetési politikájába kell belefoglalni a 80 százalékos limitszabályt. A "mindvégig a meghatározottak szerint kell tartalmaznia" kitétel a 80 százalékos limitnek az alap befektetési politikájában való meglétére értendő, azaz a befektetési politika megfelelő megfogalmazása biztosítja az EHO mentességet. Tehát még ha időnként a 80 százalékos limit előre nem látható okból sérül (például jelentősebb összegű készpénzbefolyás miatt), az még nem jár együtt a mentesség elveszítésével - írják.

A Generali szerint „nyilván el fog tolódni a befektetői kedv a kockázatosabb, de magasabb hozammal kecsegtető befektetési instrumentumok irányába, hogy a magasabb adókkal, díjakkal terhelt befektetéseik megtérüljenek”. Ezenkívül a TBSZ-számlán lévő értékpapír-forgalom növekedése várható.---- Egy nyilatkozat elég? ----

MKB: két alap már megfelel

„Két alapunkra adtunk ki igazolást a forgalmazónak: az MKB Prémium Rövid Kötvény Befektetési alap és az MKB Nyíltvégű Állampapír Befektetési Alap augusztus 1-től megfelel a törvényben megfogalmazott kritériumnak” – válaszolt az MKB Alapkezelő. Szerinte: „a jogalkotó megadta azt a lehetőséget, hogy egy nyilatkozat kiadásával is meg lehet felelni a feltételeknek, nem feltétlenül kell a tájékoztató és kezelési szabályzathoz nyúlni (ha egyébként is megengedi a befektetési politika).”

Ennek ellenére a törvény által meghatározott feltételeket be fogják emelni az alapok tájékoztatójába és kezelési szabályzatába is, ami előre láthatólag pár hónapos folyamat, de addig is megfelelnek a  kritériumnak, mivel a befektetési politika lehetővé teszi. Az MKB Állampapír egyébként hosszabb lejáratú eszközökbe fektet, a portfólió átlagos hátralévő futamideje a három évet is meghaladhatja, hosszú távon gondolkodóknak ajánlják. Az MKB Prémium Rövid Kötvény a kisebb kockázatot vállaló befektetőknek jelenthet megoldást, a rövidebb futamidők miatt a napi ingadozása mérsékeltebb lehet .

Az MKB is úgy véli, hogy az ügyfelek részéről várhatóan még erőteljesebb lesz a hosszabb távú befektetési formák, a TBSZ-számlák előnyben részesítése. A hat százalékos EHO ugyanakkor a jelenlegi rekord alacsony kockázatmentes kamatszint mellett csak több milliós befektetéseknél jelent érezhető terhelést, így a mentességet nyújtó befektetési formák irányába a nagyobb megtakarításokkal rendelkező ügyfelek felől várható elmozdulás.

OTP: ősszel jön egy pénzpiaci alap

Az OTP Alapkezelő válasza szerint „jelenleg nincs ilyen alap a kínálatunkban, de ősszel elsőként egy pénzpiaci alappal jelentkezünk, illetve további alapok létrehozatalának a lehetőségét is vizsgáljuk”. A rendelkezések szerint a kezelési szabályzatban a befektetési politikába kell foglalni az állampapírok minimális arányát. A portfólió kezelése során ezekhez a limitekhez kell igazodni, amit a letétkezelő is ellenőriz – részletezték.

A csökkenő betéti kamatok miatt már hónapok óta jelentős tőkebeáramlást tapasztalhattunk a befektetési alapokba- írja a legnagyobb alapkezelő a piacról. „Az adójogszabályok változása miatt a tőke egy része a hosszú távú megtakarítást támogató TBSZ felé mozdul el. Ugyanakkor a likviditási igény miatt az alapokban kezelt vagyon többsége továbbra is értékpapír számlán marad, főleg a pénzpiaci és kötvény alapok befektetési jegyei.”

Quaestor: emelik az állampapír-arányt

Az EHO-mentesség kérdésében a Quaestor-alapcsalád két tagja, a Bamosz-besorolás szerint szabad futamidejű kötvényalap (Quaestor Borostyán) és pénzpiaci alap (Quaestor Kurázsi) érintett. A megfeleléshez a kezelési szabályzatok módosítása volt szükséges (az azokban szereplő 75 százalékos forintban denominált állampapír-arányt 80 százalékra emelni). Ennek felügyeleti átfutási, valamint érvénybe lépési ideje minimum két hónap, így reálisan ősz közepére várható a mentesség kritériumának teljesítése – írja a társaság.

„Befektetőinknek a kockázatvállalási hajlandóságuknak megfelelő alap jegyeinek vásárlását szoktuk javasolni, ezen felül a két alap ajánlott befektetési időtávja is eltérő. A pénzpiaci alapok hozamingadozása igen alacsony, kötvényalapunk pedig jelenleg defenzív stratégiát folytat, a hasonló nagyobb tőkepiaci kilengéseket elkerülendő” – teszik hozzá.

Pioneer: egy van, még egy lesz

Jelenleg a Pioneer Magyar Pénzpiaci Alap felel meg az EHO-mentesség kritériumának a Pioneer Alapkezelőnél. Szeptember elején terveznek indítani egy új alapot, ami szintén EHO-mentes lesz. Mindkét alap kötvényeket tart majd. A pénzpiaci alacsonyabb, míg a szeptemberben induló alap kicsit magasabb kamatkockázatot hordoz. Az érdeklődő befektető céljaitól és kockázatviselési hajlandóságától függ majd, hogy számára melyik lesz a megfelelő.---- Mi az ábra a PEMÁK-kal? ----

A pénzpiaci alapnál csak a kezelési szabályzatot kellett módosítani, az új alapot pedig már az új rendelkezések figyelembevételével hozzák létre. Ezt már egyébként is tervezték elindítani, és „szerencsés egybeesés, hogy meg tudjuk feleltetni az EHO-mentességi kritériumnak” - írták.

PEMÁK vagy EHO-mentesség?

Mivel csak a forintos állampapírokra vonatkozik a kedvezmény, terveznek-e devizás állampapírokat eladni, különös tekintettel a PEMÁK-ra? – tettük fel a kérdést az alapkezelőknek. Erre sokan azt a választ adták, hogy nem, mert érintett alapjaikban az ilyen papírok mennyisége csekély vagy nulla. A Pioneer viszont azt írja, mérlegelték, hogy a befektetési politika korlátozása miatti potenciális hozamelmaradás megéri-e a befektetők szemszögéből?

 

„Arra jutottunk, hogy a pénzpiaci alapot leszámítva, ahol csak kis mértékben volt szükség a befektetési politika változtatására, a többi esetben nem vállaltuk fel az EHO-mentességet, például pont a PEMÁK-kötvények miatt. Ez azt is jelenti, hogy nem szórjuk ki ezeket” – írják.

 

A Pioneer szerint egyébként az adóváltozások miatt a privátbanki ügyfelek körében várhatóan valamennyire növekedni fog a külföldre vitt megtakarítások állománya, a lakosság körében pedig a TBSZ és NYESZ számla lesz egyre népszerűbb.

Raiffeisen: szeptember 5-től lesz

A PSZÁF felé már beadtuk a Raiffeisen Kötvény Alap tájékoztatójának és kezelési szabályzatának módosítását annak érdekében, hogy megfeleljen az EHO-mentesség feltételeinek – írja az alap kezelője. A módosított tájékoztatót a PSZÁF már el is fogadta, ami szeptember 5-től lesz hatályos, tehát attól a naptól kezdve az alap EHO-mentes befektetési formává válik. Emellett az abszolút hozamcélú Raiffeisen Index Prémium Származtatott Alap esetében is megszületett a döntés az átalakításról, folyamatban van az engedélyeztetés.

A két alap közül az alapkezelő a nagyobb befektetési lehetőségekkel rendelkező Raiffeisen Index Prémiumot választaná a jelenlegi környezetben, mert a betéti kamatszintek felett megcélzott hozamcélja mellett legalább 365 napos tartás esetén 90 százalékos árfolyamvédelmet is kínál. A Raiffeisen Kötvény Alap esetén óvatos vételt ajánlanának azoknak, akik hisznek abban, hogy tartósan csökkenő hozamszintek alakulhatnak ki a 3-4 éves futamidejű magyar állampapírok piacán. Rövid távon viszont tisztában kell lenni a meglévő kockázatokkal – teszik hozzá.

2013. évi CXXIII. törvény (részlet)

"(2) Mentes az egészségügyi hozzájárulás alól

a) a kamatjövedelem, amely után az Szja tv. 84/G. §-a alapján az adó mértéke 0 százalék,

b) az Szja tv. szerinti EGT-állam által kibocsátott, forintban jegyzett, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír után fizetett kamattal, hozammal összefüggésben megállapított, vagy az ilyen értékpapír beváltásakor, visszaváltásakor, valamint átruházásakor megállapított kamatjövedelem,

c) az olyan kollektív befektetési értékpapír után fizetett kamattal, hozammal összefüggésben, vagy a kollektív befektetési értékpapír beváltásakor, visszaváltásakor, valamint átruházásakor megállapított kamatjövedelem, amelynél

ca) az értékpapír tulajdonban tartásának időszakában mindvégig a kollektív befektetési értékpapírt kibocsátó szervezet szabályzatában vagy más hasonló, a befektető által megismerhető belső szabályában meghatározottak szerint a szervezet befektetésének legalább 80 százalékos arányban kell a b) pont szerinti értékpapírt tartalmaznia, és

cb) a kollektív befektetési értékpapírt kibocsátó szervezet az uniós jogi aktusokban megállapított tőkepiaci felügyelet hatálya alatt áll."

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 19045 18810 19090 +0,24% 0 0 3 558 565 630 Ft 2021-10-18 17:06:15
MOL 2720 2698 2760 -0,66% 0 0 2 635 051 158 Ft 2021-10-18 17:05:12
MTELEKOM 425 425 427 -0,47% 0 0 97 582 091 Ft 2021-10-18 17:05:06
RICHTER 8525 8510 8570 -0,47% 0 0 863 390 865 Ft 2021-10-18 17:05:13
OPUS 243 243 247 -1,22% 0 0 21 496 572 Ft 2021-10-18 16:53:03
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap A jövő zenéi – mesterséges intelligenciával működő alapot kínálnak a bankárok
Eidenpenz József | 2021. szeptember 29. 18:29
Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.
Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos