TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az alacsony kamatok miatt most sok kisbefektető keres magának alternatívákat a bankbetétekkel szemben. Ez sokak számára a befektetési alap. Magyarországon a likviditási alapok messze a legnépszerűbbek, az alapok tőkéjének 27 százaléka ilyenekben van.

A jegybanki alapkamat, a betéti kamatok és az állampapír-hozamok süllyedésével párhuzamosan, - tavaly szeptembertől egyre népszerűbbek lettek a befektetési alapok az országban. A 3-4, sok esetben akció nélkül már csak 2 százalékos éves kamatot sokan túlságosan alacsonynak ítélik meg, és ezért más alternatívákat keresnek, havonta sok tízmilliárd forint áramlik alapokba.

Méretgazdaságosság, költséghatékonyság

A befektetési alapok az úgynevezett kollektív befektetési formák közé tartoznak, mert az alap több személy, jellemzően sok kisbefektető pénzét tartalmazza, amit az alap kezelője, az erre szakosodott pénzügyi vállalkozás (alapkezelő) szakember gárdája összegyűjtve kezel. A tulajdonosok a befizetett tőkéjük arányában részesednek a kezelt vagyon hozadékaiból, illetve viselik annak kockázatát. A hazai törvény megfogalmazása szerint a befektetési alap „a kockázatmegosztás elvén működtetett, jogi személyiséggel rendelkező vagyontömeg, amelyet a befektetési alapkezelő a befektetők érdekében kezel”. A befektetési tömeg nagyságával arányosan a vagyonkezelés során felmerülő költségek a méretgazdaságosság folytán jelentősen csökkennek, ami komoly előnyt nyújt a kis befektetők számára.

Az alap a nagyobb súlyánál, tőkéjénél fogva, intézményi befektetőként sok esetben magasabb kamatot tud elérni, mint az egyes befektetők, igaz, ennek egy részét a költségekre kell fordítani. Ugyanakkor nagy előnye, hogy a bankbetétekhez hasonló lekötési idő nincsen, és az értékpapírokhoz hasonló lejárat, futamidő sincs.

Kockázatok megosztása

Gyakorlati tapasztalatok mutatják, hogy minél több eszközből állítunk össze egy portfoliót, az ebből fakadó kockázatcsökkenés annál nagyobb lesz, mivel az egyes pénzügyi eszközök kisebb hatást gyakorolnak az alap árfolyamára. Ilyen szintű kockázatmegosztásra ugyanakkor az egyes befektetők nem képesek, ezt az előnyt a befektetési alapokon keresztül tudják csak elérni.

Likviditás

Az úgynevezett nyílt végű alapok befektetési jegyei bármikor megvásárolhatóak vagy visszaválthatók, ezáltal nagyfokú likviditást biztosítanak a befektető számára. (Kivéve egyes speciális eseteket és alapfajtákat.) A hazai gyakorlatban lényegében bármikor be vagy ki lehet szállni, és 1-3 napos technikai elszámolást követően a tőke jóváírásra kerül a befektető számláján. A befektetők ezáltal nem szembesülnek a bankbetétek, illetve egyéb hosszabb távú befektetési eladása és vétele során felmerülő költségekkel.

Szakértelem

Nyilvánvaló, hogy az értékpapírpiacok jelenlegi fejlettségi szintje mellett a befektetésekhez szükség van megfelelő szakértelemre, amit csak szakemberek tudnak nyújtani. Jellemző, hogy egy-egy alapkezelőn belül az egyes részpiacokkal is különböző, erre specializálódott portfoliómenedzserek foglalkoznak teljes állásban.

Nyilvánosság, biztonság, intézményi garanciák

Az alapok esetében minden más kollektív megtakarítási formánál széles körűbb információszolgáltatás van a befektetők felé a különböző jelentéseken, tájékoztatókon keresztül. Ezáltal az alapok a befektetők számára a legátláthatóbb kollektív befektetési formának tekinthetők. A befektetési alapokra, alapkezelőkre szigorú törvényi szabályozás vonatkozik, amelyet tovább erősít, hogy mind az alapok, mind az alapkezelők működése az egyéb pénzügyi intézményekkel összehasonlítva sokkal áttekinthetőbb és ellenőrizhetőbb. A befektetések biztonságát az alapok esetében egyedülálló, szigorúan szabályozott intézményrendszer garantálja.

Privatbankar Video

Csak nagyon röviden, óvatosan

A május végi adatok alapján a likviditási alapok voltak a legnépszerűbbek Magyarországon a nyilvános alapok között, a négyezer milliárd forinthoz közelítő tőke 27,4 százalékát kezelték. Ez messze magasabb érték, mint a második helyezett tőkevédett alapok 13,0 százaléka. A hazai befektetők hagyományosan kockázatkerülők, majdnem kétharmaduk alacsony kockázatú termékekbe fektet.

De még azok között is az egyik legkisebb kockázatú termék a likviditási alap, amely az alapkezelők szervezete, a definíciója szerint olyan alap, ahol a portfólióban lévő eszközök súlyozott átlagos hátralévő futamideje a 3 hónapot nem haladhatja meg.  A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy főleg nagyon rövid, néhány hetes vagy pár hónapos, nemsokára lejáró állampapírokat és lekötött bankbetéteket tartanak.

Nem éri meg már vándorolni

Az alap a nagyobb súlyánál, tőkéjénél fogva, intézményi befektetőként sok esetben magasabb kamatot tud elérni, mint az egyes befektetők, igaz, ennek egy részét a költségekre kell fordítani. Ugyanakkor nagy előnye, hogy a bankbetétekhez hasonló lekötési idő nincsen, és az értékpapírokhoz hasonló lejárat, futamidő sincs.

A befektető hetekre, hónapokra egyaránt befektetheti a pénzét, sőt ha 1-2 évre ott felejti, az akkor is kamatozik tovább. Nem kell bankok között vándorolni sem, akciós kamatok után – ezt a tranzakciós illeték bevezetése egyébként is annyira megdrágította, hogy sok esetben nem is érdemes.

A cikk támogatója:

 

 

(x)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Friss
hírlevél