Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az ország három legjobban teljesítő befektetésialap-kezelőjét is egy asztalhoz ültették a Forbes konferenciáján. Mi várható a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben? Mit lehet tenni, ha az ügyfélnek nem elég az állampapír-hozamok felett öt százalékpont sem? Merre tart a forint a legnagyobb koponyák szerint?

Virág Ferenc, a Random Capital vezérigazgatója szerint téves az a felfogás, hogy a kisbefektetők tudják, mi van a piacokon, őket okítani kell. Meg kell előzni, hogy olyasmibe fektessék a pénzüket, amiről nem is tudják, mi az. Az emberek nem tudják, hogy van kockázat és nem értik hogy mi az, a banki ügyintézők sem igazán beszélnek erről, amikor az ügyfélnek betét helyett befektetési jegyet ajánlanak.

Tulajdonképpen mit is vettem?

Hasonlóan gondolja Konkoly Miklós, a Budapest Alapkezelő frissen kinevezett vezérigazgatója is, aki szerint a befektetési piacon fontos,hogy a lakosság megértse, mennyiben változott a helyzet a nulla közeli kamatokkal, mi váltotta ezt ki. Ne csak azokról az időszakokról beszéljünk, amikor egy alap plusz nyolc százalékot hozott, hanem arról is, amikor mínusz hármat - tette hozzá.

Először azt kell tisztázni, hogy egyáltalán a kötvényalap működését érti-e az ügyfél. Tudja-e, mi van az ilyen alapokban, és például mi történik, ha a kamatszint változik, például felmegy háromról öt százalékra.

A csalódások elkerülése végett

Nagyon sok pénz áramlik az abszolút hozamú alapokba, bár mások szerint pedig a vegyes alapok lesznek felkapottak, az abszolút hozamúak felfutása leállhat. A vegyes alapok Konkoly Miklós szerint régen klasszikusan kötvényekből és részvényekből álltak, viszonylag statikus arányok mellett. Ma az alapkezelő menedzserei szabad kezet kapnak és szabadon dönthetnek az arányokról, kicsit hasonlóan az abszolút hozamú alapokhoz.

A következő legérdekesebb kihívás a befektetési alapok előtt az, amikor az ügyfelek szembesülnek azzal, hogy az eddig 5-6 százalékot hozó pénzpiaci alapok már csak 1-2 százalékot érnek el. Ez a folyamat már megindult, próbálják terelni az ügyfeleket más alapfajták felé – mondta el Konkoly.

Ők hárman voltak a legjobbak

Szabó László, a Concorde Alapkezelő elnöke, a Platina Pí abszolút hozamú alap kezelője. Szalma Csaba, az OTP Supra kezelője, amely a befektetők kedvence, a legnagyobb abszolút hozamú alap. Zsiday Viktor, a Citadella Alap és a tőzsdei Plotinus Nyrt. vagyonának kezelője. Ők hárman ültek egy asztalhoz, mint a három, a Forbes által legsikeresebbnek mondott alapkezelő.

 

 

Szabó László azt mondja, a céljuk a kockázatmentes hozam felett mintegy 500 bázispont (öt százalékpont) hozam elérése, tehát jelenleg mintegy hét százalék. Arra a kérdésre, hogy mit tesznek, ha a befektetők elégedetlenek az egy számjegyű hozamokkal, azt mondta, ez végső soron egyéni szociális probléma. Attól, hogy a befektetők magasabb hozamot szeretnének, attól még az nem válik lehetségessé.

Van, amikor nem lehet pénzt keresni

Szalma Csaba másképp lövi be a célt, ott a hozamingadozással egyenértékű felárat szeretnének a kockázatmentes hozam felett elérni, azaz legalább egy körüli Sharpe-rátát. Korábban nagyobb kockázatot vállaltak, de ezt az ügyfelek nem tolerálták, ezért csökkentették a kockázatvállalást. Így persze a várható hozam is csökkent. Az alapba ezután közel 120 milliárd forint áramlott be. A napokban megjelent interjúnk az alapkezelővel itt olvasható.)

A Citadella Alapban Zsiday Viktor viszont éppen növelte a kockázatot. (Erről itt beszélt a Privátbankárnak.) Szerinte vannak időszakok, amikor lehet pénzt keresni, máskor pedig nem. Másrészt a befektetők korábban valóban nem díjazták a kockázatot, de ebben változás van és lesz. Ha valaki esélyt szeretne arra, hogy kétszámjegyű hozama legyen, akkor igenis több kockázatot kell vállalnia.

Nem minden arany, ami abszolút hozamú

Lehet-e jövőre olyan abszolút hozamú alap, amely mínusz húsz százalékos hozamot ér el? – kérdezte Virág Ferenc. Szabó László szerint lehetséges, hogy lesz ilyen alap. Az alapok célja, hogy félreárazásokat keressenek, de lehetnek olyan időszakok, amikor nem lehet jó hozamot elérni, ebben az esetben sokszor célszerű jobb időkre várni.

Ha nincsenek rendben az ár-érték arányok, akkor nem jó csak a befektetési kényszer miatt cselekedni. „Mindig jön új vonat, a türelem kifizetődő szokott lenni, merni kell türelmesnek lenni” – mondja Szabó. Az alapok teljesítménye is nagyon különböző, az átlaghozam szerény, a legrosszabbak rendszeresen rosszul teljesítenek.

Nagy gáz lehet kis piacunkon

A legérdekesebb sztori a piacokon most Zsiday Viktor szerint az, hogy nagyon lelassult az európai gazdaság, és nagyon valószínű, hogy több éven keresztül alacsonyan tartják majd az európai kamatokat. Eközben az amerikai kamatok emelkedni fognak, az ottani gazdaság az egyetlen, ahol jók a kilátások. Ez okozta a dollárerősödést.

Ez 2015-ben is meghatározó történet lehet, akkor is, ha az idén még bekövetkezik egy korrekció. Az árupiacok emiatt gyengék lehetnek, és a feltörekvő országok kötvénypiacán, devizapiacaink nagy problémák lehetnek, köztük nálunk is.

Lefelé tartó spirálban a világ

Szalma Csaba is egyetért ezzel, a nagy kérdés szerinte, hogy ez a dollárerősödési folyamat meddig fog menni. Minden ország a többi kárára próbál növekedést elérni, kamatcsökkentéssel, deviza-leértékeléssel, ami egy spirálba taszítja a világot. Nem tudni, ennek mikor lesz vége, bár most Amerikában halasztódni látszik a kamatemelés. Az alacsony kamatszint ráadásul buborékokat okozhat a piacokon, amik nem tudni, mikor fognak majd kipukkadni.

Ami a magyar eszközöket illeti, Zsiday szerint a magyar részvények az abszolút hozamú alapok jelenlegi mérete miatt már nemigen jöhetnek számításba. Hosszú távra lehet beléjük gyűjtögetni, de az alacsony likviditás miatt jelentősebb mennyiség beszerzése vagy értékesítése nehézségbe ütközhet.

Romolhat az egyensúlyunk

A forint is gyengülhet, a dollár is tovább erősödhet, Zsiday szerint 2016-ban ismét lehet 300 forint egy dollár. Rövidebb távon Varga Mihály megmondta, hová kell mennie év végére a forint/eurónak, de utána jön egy másik év is – mondta. Az euró/dollár annyira erősödhet, hogy a szakember szerint még a paritás (egy dollár=egy euró) sem zárható ki.

Szalma Csaba is forintgyengülő pozíciót tart és a dollár gyengülése is „sanszos” szerinte. Egyelőre a fejünket süti a nap, a piacokon optimizmus van, de mi lesz, ha esik majd az eső? Akkor is lehet-e ilyen kamatszintet fenntartani? Ha beindul a fogyasztás és a beruházás, romlani fog a külső egyensúlyunk is, így a forinttal szemben óvatosság indokolt. Viszont ma 25 bázisponttal esett a 15 éves kötvényünk árfolyama a Fed előző napi bejelentése miatt, így a hazai kötvényeket valószínűleg nem érdemes még shortolni, a külföldiek még tovább vásárolnak.

Nehéz lesz itt kamatot emelni

A kamatemelés nehezen lesz végrehajtható a jövőben, mert sok kamatot, például lakossági hitelekét az alapkamathoz kötik. Emiatt a jegybank várhatóan a végsőkig kitart majd az alacsony kamat mellett, és nehezen szánja el magát emelésre, inkább végignézi a forint gyengülését – mondta Szabó László.

Egyik évben jól teljesítesz, akkor sztár vagy, a következő évben rosszabb a hozam, akkor a főnököd ki akar rúgni – jellemezte az abszolút hozamú alapok kezelőinek életét Szalma Csaba. Az önmagát foglalkoztató Szabó László ettől érthető módon nem fél, szereti ezt csinálni. Olyannak látja magát, mint egy miniszoknya, amelyet tíz évente elővesznek a szekrényből és akkor sztár lesz, máskor meg elfelejtik és a szekrényben eszik a molyok, de ez sem zavarja.

Zsiday Viktor nagyon élvezi a változó világot, hogy mindig vannak új kihívások, mindig változik a piac. Ha nem alapkezelőként csinálná ezt, akkor magának csinálná, akkor meg miért ne kezeljen egyúttal alapot? – mondta el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Bitcoin-befektetés lustáknak – a jövő a kriptodeviza-alapoké?
Eidenpenz József | 2021. február 24. 05:36
Meddig mehetnek még a kriptodeviza-árfolyamok? Az egyszerű vételen túl hogyan lehet a kriptodevizákból pénzt csinálni? Mekkora hozamot ért el az első Magyarországról kezelt kriptodeviza-alap? Lufi, csalás, humbug, vagy világmegváltó újítás ez az egész szektor? Interjú Szabó Dávid alapkezelővel.
Befalap Szerényen kezdték az évet a befektetési alapok
MTI | 2021. február 15. 17:53
A befektetési alapokban kezelt vagyon januárban 0,5 százalékkal, 34 milliárd forinttal nőtt; a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai 6930 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, ami az utóbbi hónapok lendületes emelkedése után lassuló növekedés.
Befalap Sikerült a bravúr, egyik ingatlanalapunk sem veszített tavaly
Eidenpenz József | 2021. január 19. 14:34
A hirtelen kitört gazdasági válság, a lezárások, korlátozások ellenére is pozitív hozammal zártak a lakosságnak szánt hazai ingatlanalapok. A mezőny vegyes, vannak az állampapírok hozama alatt és felett teljesítő sorozatok egyaránt, de az egyes alapok összetétele és befektetési politikája is rendkívül különböző. Erre az évre mindenki gazdasági fellendülést vár, ami pozitívan hathat a szektorra, de kockázatok is bőven akadnak.
Befalap A csodák éve sok meglepetést hozott az abszolút hozamú alapok tulajdonosainak is
Eidenpenz József | 2021. január 11. 05:37
A tavalyi rendkívül hektikus tőkepiaci évben a hazai abszolút hozamú alapok is rendkívül hektikusan teljesítettek, nagyjából plusz 30 és mínusz 30 százalék között. Voltak olyanok, amelyek felkészülve várták a márciusi esést, vagy évközben annyi részvényt vásároltak, ami az év végén szép hozammal ajándékozta meg őket. Mások veszítettek, de az átlag legalább pozitív. Mutatjuk a hozamlistát.
Befalap Mi még trendi a Zoom-on, Teslán kívül, és van-e hasonló a magyar tőzsdén?
Eidenpenz József | 2020. december 7. 05:07
Ebben az évben hatalmas visszaesések és csodás felpattanások színtere volt a részvénypiac. Régi paradigmák dőltek meg, de egyes szektorok felülteljesítése hosszú távú, megatrend maradhat. Kevés ide tartozó cég van a kelet-közép-európai régióban, ez is lehet térségünk alulteljesítésének egyik oka. Interjú Szigetvári Dániellel, az Aegon Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Friss
hírlevél