<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ország három legjobban teljesítő befektetésialap-kezelőjét is egy asztalhoz ültették a Forbes konferenciáján. Mi várható a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben? Mit lehet tenni, ha az ügyfélnek nem elég az állampapír-hozamok felett öt százalékpont sem? Merre tart a forint a legnagyobb koponyák szerint?

Virág Ferenc, a Random Capital vezérigazgatója szerint téves az a felfogás, hogy a kisbefektetők tudják, mi van a piacokon, őket okítani kell. Meg kell előzni, hogy olyasmibe fektessék a pénzüket, amiről nem is tudják, mi az. Az emberek nem tudják, hogy van kockázat és nem értik hogy mi az, a banki ügyintézők sem igazán beszélnek erről, amikor az ügyfélnek betét helyett befektetési jegyet ajánlanak.

Tulajdonképpen mit is vettem?

Hasonlóan gondolja Konkoly Miklós, a Budapest Alapkezelő frissen kinevezett vezérigazgatója is, aki szerint a befektetési piacon fontos,hogy a lakosság megértse, mennyiben változott a helyzet a nulla közeli kamatokkal, mi váltotta ezt ki. Ne csak azokról az időszakokról beszéljünk, amikor egy alap plusz nyolc százalékot hozott, hanem arról is, amikor mínusz hármat - tette hozzá.

Először azt kell tisztázni, hogy egyáltalán a kötvényalap működését érti-e az ügyfél. Tudja-e, mi van az ilyen alapokban, és például mi történik, ha a kamatszint változik, például felmegy háromról öt százalékra.

A csalódások elkerülése végett

Nagyon sok pénz áramlik az abszolút hozamú alapokba, bár mások szerint pedig a vegyes alapok lesznek felkapottak, az abszolút hozamúak felfutása leállhat. A vegyes alapok Konkoly Miklós szerint régen klasszikusan kötvényekből és részvényekből álltak, viszonylag statikus arányok mellett. Ma az alapkezelő menedzserei szabad kezet kapnak és szabadon dönthetnek az arányokról, kicsit hasonlóan az abszolút hozamú alapokhoz.

A következő legérdekesebb kihívás a befektetési alapok előtt az, amikor az ügyfelek szembesülnek azzal, hogy az eddig 5-6 százalékot hozó pénzpiaci alapok már csak 1-2 százalékot érnek el. Ez a folyamat már megindult, próbálják terelni az ügyfeleket más alapfajták felé – mondta el Konkoly.

Ők hárman voltak a legjobbak

Szabó László, a Concorde Alapkezelő elnöke, a Platina Pí abszolút hozamú alap kezelője. Szalma Csaba, az OTP Supra kezelője, amely a befektetők kedvence, a legnagyobb abszolút hozamú alap. Zsiday Viktor, a Citadella Alap és a tőzsdei Plotinus Nyrt. vagyonának kezelője. Ők hárman ültek egy asztalhoz, mint a három, a Forbes által legsikeresebbnek mondott alapkezelő.

 

 

Szabó László azt mondja, a céljuk a kockázatmentes hozam felett mintegy 500 bázispont (öt százalékpont) hozam elérése, tehát jelenleg mintegy hét százalék. Arra a kérdésre, hogy mit tesznek, ha a befektetők elégedetlenek az egy számjegyű hozamokkal, azt mondta, ez végső soron egyéni szociális probléma. Attól, hogy a befektetők magasabb hozamot szeretnének, attól még az nem válik lehetségessé.

Van, amikor nem lehet pénzt keresni

Szalma Csaba másképp lövi be a célt, ott a hozamingadozással egyenértékű felárat szeretnének a kockázatmentes hozam felett elérni, azaz legalább egy körüli Sharpe-rátát. Korábban nagyobb kockázatot vállaltak, de ezt az ügyfelek nem tolerálták, ezért csökkentették a kockázatvállalást. Így persze a várható hozam is csökkent. Az alapba ezután közel 120 milliárd forint áramlott be. A napokban megjelent interjúnk az alapkezelővel itt olvasható.)

A Citadella Alapban Zsiday Viktor viszont éppen növelte a kockázatot. (Erről itt beszélt a Privátbankárnak.) Szerinte vannak időszakok, amikor lehet pénzt keresni, máskor pedig nem. Másrészt a befektetők korábban valóban nem díjazták a kockázatot, de ebben változás van és lesz. Ha valaki esélyt szeretne arra, hogy kétszámjegyű hozama legyen, akkor igenis több kockázatot kell vállalnia.

Nem minden arany, ami abszolút hozamú

Lehet-e jövőre olyan abszolút hozamú alap, amely mínusz húsz százalékos hozamot ér el? – kérdezte Virág Ferenc. Szabó László szerint lehetséges, hogy lesz ilyen alap. Az alapok célja, hogy félreárazásokat keressenek, de lehetnek olyan időszakok, amikor nem lehet jó hozamot elérni, ebben az esetben sokszor célszerű jobb időkre várni.

Ha nincsenek rendben az ár-érték arányok, akkor nem jó csak a befektetési kényszer miatt cselekedni. „Mindig jön új vonat, a türelem kifizetődő szokott lenni, merni kell türelmesnek lenni” – mondja Szabó. Az alapok teljesítménye is nagyon különböző, az átlaghozam szerény, a legrosszabbak rendszeresen rosszul teljesítenek.

Nagy gáz lehet kis piacunkon

A legérdekesebb sztori a piacokon most Zsiday Viktor szerint az, hogy nagyon lelassult az európai gazdaság, és nagyon valószínű, hogy több éven keresztül alacsonyan tartják majd az európai kamatokat. Eközben az amerikai kamatok emelkedni fognak, az ottani gazdaság az egyetlen, ahol jók a kilátások. Ez okozta a dollárerősödést.

Ez 2015-ben is meghatározó történet lehet, akkor is, ha az idén még bekövetkezik egy korrekció. Az árupiacok emiatt gyengék lehetnek, és a feltörekvő országok kötvénypiacán, devizapiacaink nagy problémák lehetnek, köztük nálunk is.

Lefelé tartó spirálban a világ

Szalma Csaba is egyetért ezzel, a nagy kérdés szerinte, hogy ez a dollárerősödési folyamat meddig fog menni. Minden ország a többi kárára próbál növekedést elérni, kamatcsökkentéssel, deviza-leértékeléssel, ami egy spirálba taszítja a világot. Nem tudni, ennek mikor lesz vége, bár most Amerikában halasztódni látszik a kamatemelés. Az alacsony kamatszint ráadásul buborékokat okozhat a piacokon, amik nem tudni, mikor fognak majd kipukkadni.

Ami a magyar eszközöket illeti, Zsiday szerint a magyar részvények az abszolút hozamú alapok jelenlegi mérete miatt már nemigen jöhetnek számításba. Hosszú távra lehet beléjük gyűjtögetni, de az alacsony likviditás miatt jelentősebb mennyiség beszerzése vagy értékesítése nehézségbe ütközhet.

Romolhat az egyensúlyunk

A forint is gyengülhet, a dollár is tovább erősödhet, Zsiday szerint 2016-ban ismét lehet 300 forint egy dollár. Rövidebb távon Varga Mihály megmondta, hová kell mennie év végére a forint/eurónak, de utána jön egy másik év is – mondta. Az euró/dollár annyira erősödhet, hogy a szakember szerint még a paritás (egy dollár=egy euró) sem zárható ki.

Szalma Csaba is forintgyengülő pozíciót tart és a dollár gyengülése is „sanszos” szerinte. Egyelőre a fejünket süti a nap, a piacokon optimizmus van, de mi lesz, ha esik majd az eső? Akkor is lehet-e ilyen kamatszintet fenntartani? Ha beindul a fogyasztás és a beruházás, romlani fog a külső egyensúlyunk is, így a forinttal szemben óvatosság indokolt. Viszont ma 25 bázisponttal esett a 15 éves kötvényünk árfolyama a Fed előző napi bejelentése miatt, így a hazai kötvényeket valószínűleg nem érdemes még shortolni, a külföldiek még tovább vásárolnak.

Nehéz lesz itt kamatot emelni

A kamatemelés nehezen lesz végrehajtható a jövőben, mert sok kamatot, például lakossági hitelekét az alapkamathoz kötik. Emiatt a jegybank várhatóan a végsőkig kitart majd az alacsony kamat mellett, és nehezen szánja el magát emelésre, inkább végignézi a forint gyengülését – mondta Szabó László.

Egyik évben jól teljesítesz, akkor sztár vagy, a következő évben rosszabb a hozam, akkor a főnököd ki akar rúgni – jellemezte az abszolút hozamú alapok kezelőinek életét Szalma Csaba. Az önmagát foglalkoztató Szabó László ettől érthető módon nem fél, szereti ezt csinálni. Olyannak látja magát, mint egy miniszoknya, amelyet tíz évente elővesznek a szekrényből és akkor sztár lesz, máskor meg elfelejtik és a szekrényben eszik a molyok, de ez sem zavarja.

Zsiday Viktor nagyon élvezi a változó világot, hogy mindig vannak új kihívások, mindig változik a piac. Ha nem alapkezelőként csinálná ezt, akkor magának csinálná, akkor meg miért ne kezeljen egyúttal alapot? – mondta el.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18885 18865 19095 -0,84% 18885 18900 513 953 180 Ft 2021-10-19 11:30:31
MOL 2720 2708 2740 0,00% 2720 2722 380 580 492 Ft 2021-10-19 11:27:02
MTELEKOM 425 424 425 0,00% 425 425 12 842 008 Ft 2021-10-19 11:32:52
RICHTER 8570 8490 8575 +0,53% 8530 8570 156 791 120 Ft 2021-10-19 11:31:45
OPUS 243 241 243 -0,21% 243 244 10 997 447 Ft 2021-10-19 11:18:06
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap A jövő zenéi – mesterséges intelligenciával működő alapot kínálnak a bankárok
Eidenpenz József | 2021. szeptember 29. 18:29
Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.
Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos