<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mit tegyünk, ha van pénzünk, de nem tudjuk, mit tegyünk vele? Ha nem is értünk hozzá és időnk sincs arra, hogy elmélyüljünk a pénzügyekben? Ha kevésnek tűnik a banki kamat és túl magasnak az infláció? Többek között erre találták ki a befektetési alapokat.

Az átlagember nem különösebben kedveli vagy egyenesen utálja a pénzügyeket, bankba menni, számlát nyitni, megbízást adni nem mindenkinek kellemesebb, mint például adóügyeket intézni. Ráadásul a legtöbben nem is értenek hozzá, ami egyébként érthető, hiszen nem, vagy alig tanultak erről az iskolákban.

Mindig lehet egy picit többet

Erre a problémára sokféle megoldás van, aki nem akar kockáztatni, az beteheti pénzét a bankba egy lekötött betétbe, esetleg vehet rajta állampapírt. Ezeknek a hozama azonban fix vagy ha változó is, behatárolt, miközben a gazdag emberek életrajzai között számos olyat találunk, amikor valaki pénzügyi befektetéseken gazdagodott meg – értékpapírokon, mint a részvény vagy a kötvény, devizaüzleteken vagy például árupiaci termékeken, mint az olaj vagy az arany. Időnként az infláció is hajlamos úgy meglódulni, hogy a kockázatmentes kamatok nem tudnak lépést tartani vele.

 

 

Nem lehetne mégis többet kapni a megtakarított pénzünkért, de úgy, hogy ne kelljen ezért öt-hat évig nyomni az iskolapadot, Oxfordban diplomázni, éveket lehúzni egy nemzetközi befektetési banknál vagy sok éven keresztül tanulni és gyűjtögetni a tapasztalatokat autodidakta módon? Esetleg a saját bőrünkön tapasztalni, milyen veszíteni, megfizetni a tanulópénzt, többször elszegényedni közben?

Vannak, akik jobban csinálják

Sokféle elmélet van a tőkepiacokról, van olyan is, amely szerint legérdemesebb egyszerűen részvényeket vásárolni és évtizedekig hozzájuk sem nyúlni. Mégis, úgy tűnik, sokat számít a tudás, kétségtelenül vannak olyanok, akik a befektetések terén különösen sikeresek, mint Warren Buffett vagy Soros György. Évtizedekkel ezelőtt kitalálták tehát, hogy összegyűjtik az átlagemberek vagyonát, és szakemberekre bízva együtt, nagyobb tömegben fektetik be azt.

Így jöttek létre a befektetési alapok, amelyek egy ilyen közös vagyontömeget kezelő intézményt jelentenek, amelyet egy meghatározott alapkezelő kezel legjobb tudása szerint. A befektetők pedig  igazságosan, az eredeti befizetéseik arányában részesednek az elért eredményből, azaz a hozamból. A céljuk az, hogy magasabb hozamot érjenek el (adott minimális ajánlott befektetési időhorizont mellett), mint a kockázatmentes befektetések (állampapír, államilag biztosított bankbetét), de mérsékelt vagy vállalható kockázat mellett.

Osszuk meg a kockázatot együtt

Ha egyetlen társaság részvényébe fektetem mindenemet, akkor pénzem sorsa összefonódik ezzel a vállalattal: ha sikeres lesz, pénzem gyarapodik, de ha csődbe menne, az egész tőke elúszhat. Ezért az egyik legalapvetőbb befektetési szabály, hogy sohase tegyünk fel mindent egy lapra, osszuk el a kockázatot többfelé. Ha tízféle cégben van részvényünk, még nagy válság esetén sem valószínű, hogy mindegyik egyszerre menne csődbe. De lehet hogy jobb húszfelé osztani és részvények mellé kötvényeket, árupiaci termékeket is választani.

 

 

Ugyanakkor kis tőkét nagyon nehéz sokféle befektetésbe tenni, nálunk például még az olcsóbb brókercégeknél is van általában egy legalább pár száz forintos minimumjutalék. Emiatt legalább durván százezer forintot lenne érdemes egy-egy részvénybe tenni a magyar tőzsdén, ami elegendő féle papírnál már milliós nagyságrendű befektetést igényel. Ráadásul nincs is itthon húsz jó minőségű részvény, így külföldre is kéne tenni a pénzünkből. De akadnak olyan részvények és kötvények, főleg külföldön, amelyekből egy darab is több millió forintba kerülhet, vagy a kisbefektetőket eleve ki is zárják a vételéből, az alapokat viszont nem.

Le is kötöm, meg nem is

Az alapokban gyűlő nagyobb tőkének tehát komoly előnyei vannak a pár százezer vagy pár millió forintos kisbefektetői pénzekhez képest, de van itt még más is. Húszféle értékpapír megvásárlása, azok megismerése, tanulmányozása nagy munka lenne, ha pedig el kell adni, akkor úgyszintén. Közben esetleg egyes kötvények lejártak vagy kamatot, illetve a részvények osztalékot fizettek, azok újra befektetéséről is gondoskodni kell.

Jobban jár, aki nem ugrál?

A befektetők sokszor próbálnak befektetési alapokon keresztül időzíteni, aktívan tőzsdézni, tehát ki-be szállnak az alapokba aszerint, mit gondolnak például a részvénypiacról.

 

A Concorde Alapkezelő tavaly kiszámolta, hogy a több mint 15 éve működő Concorde 2000 Alapba ki-be lépő befektetők mekkora hozamot értek el átlagosan a ki- és beszállásokat is figyelembe véve, vagyis mennyi volt a tőkével súlyozott átlaghozamuk a 15 év során. A be-ki ugrálók mintegy évi 6,2 százalékponttal rosszabb hozamot értek el, mint a hosszú távon bennmaradók, akik egyébként évi 12 százalékkal gyarapodtak. (Összesen 5,5-szeresére nőtt egyébként a végig bent maradók vagyona.) Hasonló eredményre vezettek nemzetközi felmérések is.

Egy ilyen összetettebb befektetéscsomag, úgynevezett portfólió mindezekért állandó odafigyelést igényel. Ezeket a feladatokat az alap kezelője átvállalja az ügyfelektől. Eközben – az úgynevezett nyílt végű alapok esetében – kötelezettséget vállal arra, hogy a pénzt bármikor visszafizeti, vagy azonnal, vagy egy meghatározott rend szerint, például két-három napos határidővel. Miközben tehát a pénzünk hosszabb távú befektetésekben van, szükség esetén egy részét vagy egészét gyorsan visszakérhetjük, nagyon hasonlóan a folyószámlákhoz.

Százféle fék és ellensúly

Az államnak, legalábbis rendes piacgazdaságokban, általában elemi érdeke, hogy a tőkepiac olajozottan működjön, az átlagemberek pedig takarékoskodjanak, befektessenek. Az így hasznosuló tőke ugyanis – legyen szó a részvényekbe, kötvénykibocsátókhoz vagy a devizapiacra áramló milliárdokról – közvetlenül vagy közvetett módon a termelésbe áramlik. Gépeket vásárolnak belőle, béreket fizetnek, árukat vesznek, jó alternatívája lehet a bankhitelnek.

Ezért – például a bankok működéséhez hasonlóan – sokféle garanciát építettek az alapok működésébe is. Van tőkepiaci felügyeleti szerv (nálunk a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete), az értékapírokat külön cég (a letétkezelő bank) őrzi, nem maga az alapkezelő, és felügyel a könyvvizsgáló is. Szabályozzák a kötelezően nyilvánosságra hozandó információkat, az egy értékpapírba fektethető tőkerészt, az alapkezelők által teendő vizsgákat és még ezer más fontos dolgot.

Természetesen az alapoknak vannak hátrányai is. Például az alapkezelésnek költségei vannak, az egyes alapkezelők teljesítménye, tudása pedig nagyon különböző lehet. A vakszerencse és a tőkepiaci turbulenciák, válságok is okozhatnak veszteségeket.

A sorozat támogatója a Concorde Alapkezelő

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9966 9900 10385 -3,20% 9966 9970 6 054 533 424 Ft 2022-05-25 11:40:22
MOL 2814 2792 2878 -2,02% 2816 2822 1 057 660 080 Ft 2022-05-25 11:39:31
MTELEKOM 410 410 418 -2,15% 410 412 24 609 179 Ft 2022-05-25 11:27:41
RICHTER 7480 7355 7570 +1,36% 7455 7480 372 959 430 Ft 2022-05-25 11:35:43
OPUS 189 183 189 +1,61% 185 188 8 177 324 Ft 2022-05-25 10:48:36
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Turbulens időkben felértékelődik a diverzifikáció szerepe
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 13:13
A háborúról, gazdasági nehézségekről és tőkepiaci turbulenciákról szóló hírek nem jelentik azt, hogy ne lenne érdemes befektetni. A Raiffeisen Alapkezelő az aktív portfólió-kezelésben hisz, és abban, hogy ilyenkor ingatlanbefektetésekkel, kisebb mennyiségű árupiaci termékkel is érdemes színesíteni a portfóliót. Interjú Gyetvai Károllyal, a Raiffeisen Alapkezelő vezető értékesítés támogatójával.
Befalap Mit kezdjünk pár millió forinttal és melyik kontinensen?
Eidenpenz József | 2022. május 19. 05:14
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az indexek is lefelé tartanak. Lehetséges-e ilyen körülmények között jó befektetéseket találni? Európában vagy Amerikában érdemes ezeket keresni? Mit kezdjünk néhány millió forint megtakarítással? Interjú Szabó Balázzsal, a HOLD Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Befalap Az ESG nem múló divat, és jó hozamot lehet vele elérni
Eidenpenz József | 2022. május 11. 05:17
Egy kisbefektető, aki szívén viseli a bolygó és a társadalom sorsát, hogyan tud hatékonyan ESG portfóliót összeállítani? Miként segíti az új irány, amely jóval több múló divatnál, a vagyonkezelést, befektetést? Interjú Vízkeleti Sándorral, az Év ESG Alapkezelője vezérigazgatójával.
Befalap Csökkent márciusban a befektetési alapok vagyona
Privátbankár.hu | 2022. április 19. 13:31
A befektetési alapokban kezelt vagyon 0,7 százalékkal, 55 milliárd forinttal 7510 milliárd forintra csökkent márciusban - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).
Befalap BÉT-zárás: napközben romlott el a nemzetközi hangulat
Privátbankár.hu | 2022. április 7. 18:30
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 191,71 pontos, 0,46 százalékos emelkedéssel, 41 807,97 ponton zárt csütörtökön.
Befalap Hasított Mészáros Lőrincék jelzálogbankja
Privátbankár.hu | 2022. április 7. 18:16
Terv feletti eredménnyel zárta a Takarék Jelzálogbank a 2021-es évet, miután egy év alatt 40,7%-os növekedéssel 2,7 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el 2021-ben.
Befalap Kimagasló pénzügyi évet zárt az MKB Csoport
Privátbankár.hu | 2022. március 24. 13:08
Közel 20 százalékkal nőtt a Magyar Bankholding tagbankjának mérlegfőösszege.
Befalap Szavazzon, ki kezeli legjobban a pénzt – élménymotorozást nyerhet!
Privátbankár.hu | 2022. március 17. 09:38
Több mint 7500 milliárd forintot kezelnek - de ki köztük a legjobb? Az Év Alapkezelőjéről és az Év Portfóliómenedzseréről most az ön szavazata is dönthet, ráadásul még egy Harley-Davidson élménymotorozást is megnyerhet néhány kattintással.
Befalap A jövő zenéi – mesterséges intelligenciával működő alapot kínálnak a bankárok
Eidenpenz József | 2021. szeptember 29. 18:29
Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.
Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG