TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Új számítástechnikai rendszeren dolgozik a Keler, amely nemsokára sokkal könnyebbé teszi a hazai befektetési alapok elszámolását. Ennek révén az egyik alapkezelő termékét egyszerűbb és hatékonyabb lesz egy másik pénzügyi csoportnál forgalmazni, ami idővel a kínálat bővülését okozhatja. A rendszert később sokféleképpen továbbfejlesztenék, külföldi rendszerekhez kapcsolnák.

WARP (Wide Application Routing Platform)néven egy új elszámolási rendszert vagy platformot tesztelnek a Kelernél (Központi Elszámolóház és Értéktár Zrt.) Amint Csiszér Péter, a Keler stratégiai és ügyfélkapcsolati igazgatója a Privátbankárnak elmondta, a rendszer alapfeladata, amelyre a kezdetektől felkészítették, hogy automatizmust vigyen a befektetésialap-kezelő társaságok, bankok, brókercégek közötti elszámolásokba.

Faxon nem túl praktikus

Eddig ugyanis ezek ahány ház, annyi szokás-alapon működtek, egyes esetekben faxon, más esetekben elektronikus levélben, sokszor manuális feldolgozással. Az új rendszer mindezt egységes rendszerben, közös szoftveres felületen, standardizálva, automatikus funkciókkal kínálja, ami megkönnyíti és gyorsítja a műveleteket. Mindez elsősorban az úgynevezett „third party” („harmadik fél”) szolgáltatásokat könnyíti meg, amikor egy pénzügyi csoport termékét másik fiókhálózatban forgalmazzák.

Mikor éri meg idegent beengedni?

A befektetési alapok hőskorában, a kilencvenes években minden egyes bank vagy brókercég csak a saját alapkezelője által létrehozott alapokat forgalmazta. Igény már akkor is lett volna rá, hogy egy helyen lehessen megkapni mindent, mint egy szupermarketben, de a legtöbb cég inkább a saját termékeit igyekezett eladni, és féltékenyen távol tartotta a többiekét. Vagy be sem engedte, vagy pedig olyan magas jutalékot számolt volna fel az idegen alapok után, ami versenyképtelenné tette volna azokat. Mindezt tetézték a fejletlenebb elszámolással, informatikai rendszerekkel kapcsolatos problémák is.

Később megtört a jég, ma már több cég is egyfajta pénzügyi bazárként, pénzügyi szupermarketként működik, amelyben tucatjával kaphatók az idegen befektetési alapok. Illetve van olyan alapkezelő, amelynek termékeit, vagy legalább a legnépszerűbbeket 6-8 másik forgalmazó is árulja. Idővel felzárkóztak a külföldi alapok is, sok százat lehet kapni az országban. A nagypénzű ügyfelekre szakosodott privátbanki részlegek kínálata sokszor meghaladja a sima fiókhálózatét (retail), számos külföldi alap csak itt kapható.

A kisbefektetők kezdetben várhatóan semmit nem érzékelnek majd a rendszerből – mondja Csiszér Péter. Lehetőséget ad például a rövidebb elszámolásokra, de hogy lerövidíti-e azokat, az majd kiderül, a cégektől függ, a rendszer a résztvevőit nem kényszeríti semmire. Az elszámolási időket az alapok kezelési szabályzatai szerint állítják be, az eddigi szabályok szerint, de az alapkezelők a jövőben ezen változtathatnak, rövidíthetnek, ha az egyéb körülmények ezt lehetővé teszik.

Új funkciók, nagyobb kínálat

Később azonban az egységes rendszer indukálhat versenyt és egyfajta harmonizációt a piacon, növelheti a hatékonyságot és az alapok kínálatát az egyes forgalmazási helyeken, amiből a kisbefektetők is profitálhatnak. A hatékonyságnövelés irányába további fejlesztésekkel is szeretnének haladni, új funkciókat terveznek, mint különböző lekérdezések, statisztikák készítése, amelyeket jelenleg az alapkezelők csak nagyon munkaigényesen tudnak csak megvalósítani.

Tervezik a WARP összekapcsolását nagy nemzetközi elszámolóházi rendszerekkel is, mint például az Euroclear FundSettle-rendszere vagy a Vestima a Clearstream-nél. Ez megkönnyítené, hogy külföldi befektetők felé magyar alapokat forgalmazzanak, és a külföldi alapok hazai forgalmazását is egyszerűbbé tenné.

Kritikus tömeggel könnyebb lesz

A rendszer indulásának tervezett időpontja március 1-je, egyelőre a tesztüzem folyik. A csatlakozás önkéntes, így feltehetően lesznek, akik nem csatlakoznak majd, mert – amint az igazgató elmondta – nem mindenki számára egyformán fontos a third party-forgalmazás. De reméli, hogy a továbbfejlesztések minden alapkezelőnek és forgalmazónak kínálnak majd valamilyen előnyt, és ha összejön egy kritikus tömeg, akkor az öngerjesztő lesz, egy idő után a többiek is csatlakoznak.

A Keler egyébként még nem készítette el a WARP-pal kapcsolatos publikus díjstruktúrát, így a szerződések megkötésének ideje még nem jött el, de – amint az igazgató mondta – nagy az érdeklődés a piaci szereplők részéről. Törekednek majd arra, hogy arányos és a csatlakozók számára megfelelő legyen a díjszabás, de arra is, hogy a Keler fejlesztései megtérüljenek.

A válság ellenére éledezik az alappiac – a Keler közleménye

Az elhúzódó gazdasági válság hatásai érzékenyen érintik a hazai befektetési alapok piacát, amely a magánnyugdíj-pénztári vagyon átrendeződésével elvesztette intézményi befektetőinek jelentős hányadát – írja a Keler közleménye. A mérséklődő betéti kamatok és a kevésbé kockázatos befektetések iránti igény növekedése azonban ismét vonzóvá teheti a lassan gyarapodó lakossági megtakarítások számára a befektetési alapokat. Ez arra ösztönözte a Központi Elszámolóház és Értéktárat (Keler), hogy olyan új fejlesztésbe kezdjen, amely egyszerűen elérhetővé, hatékonyabbá és gazdaságosabbá teszi ezt a befektetési formát.

Messze vagyunk még a 2010-es csúcstól

A befektetési alapokban kezelt vagyon november végén ugyan több mint 200 milliárd forinttal meghaladta a májusban mért 3100 milliárd forintos mélypontot, az összvagyon azonban egyelőre jócskán elmarad a két évvel korábbi 4000 milliárd forintos csúcstól. Megfigyelhető a befektetési jegyek tulajdonosi szerkezetének átrendeződése is.

Amíg a nyugdíjpénztári vagyonátadás következtében csökkent az intézményi befektetők aránya, a 2012 elején tetőző és a befektetési alapokat mintegy 100 milliárd forinttal apasztó végtörlesztés ellenére is nőni tudott a lakossági kézben lévő állomány. A Magyar Nemzeti Bank tavalyi adatai alapján a befektetési jegyek piaci értéken számolt állományának csaknem kétharmada, azaz 64 százaléka volt a háztartásoknál, s csupán mintegy 14 százaléka összpontosult a pénzügyi intézményeknél.

Szükség van a költségek racionalizására

„Fontossá válnak a hatékonysági szempontok, amelyek a szabványosításra és az elszámolások automatizálására épülnek” – hangsúlyozta Csiszér Péter, a Keler stratégiai és ügyfélkapcsolati Igazgatója. Az új elszámolási és tranzakció-irányítási rendszer illeszkedik a befektetési alapok forgalmazásának automatizálását célzó európai törekvésekbe. A szolgáltatást az első negyedévtől kezdve folyamatosan bővítve vezetik be.

Míg az alapokat közvetlenül érintő alapkezelési és letétkezelési díjak csökkentek az elmúlt években, az alapok forgalmazásával kapcsolatos közvetlen költségek, a sok esetben egyedi és speciális, főként kétoldalú megállapodásokon nyugvó megoldások továbbra is jelentős terheket rónak a piaci szereplőkre. Szükség van az alapokra terhelt költségek racionalizálására, a piaci szereplők hatékonyabb és ezáltal költségkímélőbb együttműködésére.

Külföldi befektetőket szeretnének vonzani

„Néhány év alatt elérhető, hogy az új rendszer külföldi befektetőket és forgalmazókat is bevonzzon a magyar piacra, új üzleti lehetőségeket teremthet a hazai alapkezelők számára, és a forgalmazók is egyre szélesedő befektetési lehetőségeket kínálhatnak ügyfeleik számára” – fejtette ki a Keler igazgatója.

A jelenleg szerteágazó eljárásokat és folyamatokat felvonultató forgalmazási gyakorlat az új rendszer segítségével megfelelő sztenderdeken alapuló, egységes gyakorlattá válhat. Lerövidülhetnek a befektetési jegyek adásvételével kapcsolatos teljesítési idők, közös szabványok és átlátható folyamatok alakulhatnak ki a magyar befektetési alap piac egészére.

A rendszer segíteni fogja az alapkezelőket, hogy hatékonyan használják fel a befektetett pénzeszközöket és visszaváltás esetén a befektetők hamar a pénzükhöz jussanak. A gyors, hatékony és biztonságos feldolgozás révén még több befektetőhöz juthatnak el az alapok által kínált befektetési lehetőségek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Friss
hírlevél