TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Citadella Alap mérete elérte a 60 milliárd forintot, ezért megemelték a vételi jutalékot öt százalékra, lényegében eltanácsolva ezzel a további befektetőket. Ennek oka, hogy egy túl nagy alappal nem tudnák ugyanazt a teljesítményt hozni, mint egy kisebbel. Az alapkezelő egyébként pesszimista a részvénypiacokkal kapcsolatban és kivár, ezt tükrözi az árfolyam is.
Zsiday Viktor (archív kép)

A Citadella Alap nettó eszközértéke elérte a 60 milliárd forintot, ezért a kezelési szabályzat alapján a vételi jutalékot öt százalékra növelik – jelentették be. „A lényeg az, hogy nem szeretnénk, ha az alap nagysága a teljesítmény rovására menne. Magyarországon ez nem szokásos, de külföldön sok olyan alap van, amelyik ugyanabból az okból kifolyólag bezárt” – kommentálta a Privátbankárnak Zsiday Viktor alapkezelő.

Nem mindenhová fér be az elefánt

Ennek a háttere az, hogy egy nagyobb alap nyilván nem ugyanúgy mozog a tőkepiacon, mint egy kisebb. Ha ugyanakkora hányadát költi el tőkéjének valamire, az komolyabban befolyásolhatja a piacot, felhajthatja az árakat. Különösen így van ez kisebb részvénytársaságok vagy kisebb sorozatú értékpapírok esetében.

De például az euró/forint árfolyamra is egészen biztosan másképpen hat egy hatszázmilliós vagy egy 12 milliárdos megbízás. Egy kicsi, rugalmas alap könnyen megtalálhatja a piaci réseket, apró félreárazásokat is, amelyeket egy nagyobb nem fog tudni kihasználni, vagy ha igen, az a hozamán meg sem látszik. (A Citadella egyébként ezzel távolról sem a legnagyobb hazai abszolút hozamú alap.)

Szép volt az első félév

A Citadella növekedéséhez nyilván hozzájárult a hozama, amely november 12-én egy évre visszatekintve 18,8 százalék volt. Bár ez inkább az időszak elején keletkezett, fél év alatt már csak 2, három hónap alatt 1 százalékot ért el (nem évesítve). Az utóbbi hónapokban tehát inkább stagnált az alap árfolyama.

(Forrás: Bamosz.hu)

Aminek oka lehet az, hogy az alapkezelő kivár. Legutóbbi blogbejegyzéséből és az alap októberi havi jelentéséből egyaránt az derül ki, hogy Zsiday Viktor pesszimista a világgazdaság és a részvénypiacok kilátásaival kapcsolatban. Az utóbbiban ezt írja:

„A korábban nyitott pozíciók lezárásra kerültek. A hónap végére az Alap eszközeinek nagy része viszonylag alacsony kockázatú magyar állampapírokban volt befektetve. Úgy gondolom, hogy a világgazdaság erőteljes lassuláson megy keresztül, aminek számos hatása lesz a következő hónapokban a tőkepiacokon, ám a jelenlegi környezetben nem lehet még erre pozícionálni az Alapot. Így, amíg megfelelő belépési lehetőséget nem látok ezekbe a várható trendekbe történő befektetésre, addig a partvonalra húzódom.”

Plotinus 13 százalékos felárral

Zsiday Viktor a tőzsdén szereplő Plotinus Nyrt. vagyonát is kezeli, kézenfekvő lehet, hogy aki nem tud vagy akar drágábban Citadellát venni, az a jóval kisebb, pár milliárdos részvénytársaságot válassza. Amint arról beszámoltunk, annak a hozama is kedvező volt. Kérdés, mennyire helyettesíthető a kettő.

A részvény vásárlásakor brókerjutalék merül fel, a vételi és eladási árfolyamok között jelentős marzs van és a részvény az egy részvényre számított nettó eszközérték felett forog. (Az október végi eszközérték 4266 forint, a legutóbbi záróárfolyam 4820 forint, ez 13 százalékos felár.)

A stratégia majdnem ugyanaz

Megkérdeztük az alapkezelőtől, mennyire hasonló az alap és a részvénytársaság portfóliója. „A korábbiaknak megfelelően a Citadella és a Plotinus Nyrt. tőkepiaci stratégiája ugyanaz, de különböző a kockázatosság. Ebben nincs változás. Ugyanakkor, mint több közleményben és jelentésben is írtuk, az Nyrt. fokozottabban fog a reálgazdasági befektetések felé fordulni, ha erre lehetőség van.”

(Forrás: Plotinus.hu)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
hírlevél