<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Citadella Alap mérete elérte a 60 milliárd forintot, ezért megemelték a vételi jutalékot öt százalékra, lényegében eltanácsolva ezzel a további befektetőket. Ennek oka, hogy egy túl nagy alappal nem tudnák ugyanazt a teljesítményt hozni, mint egy kisebbel. Az alapkezelő egyébként pesszimista a részvénypiacokkal kapcsolatban és kivár, ezt tükrözi az árfolyam is.
Zsiday Viktor (archív kép)

A Citadella Alap nettó eszközértéke elérte a 60 milliárd forintot, ezért a kezelési szabályzat alapján a vételi jutalékot öt százalékra növelik – jelentették be. „A lényeg az, hogy nem szeretnénk, ha az alap nagysága a teljesítmény rovására menne. Magyarországon ez nem szokásos, de külföldön sok olyan alap van, amelyik ugyanabból az okból kifolyólag bezárt” – kommentálta a Privátbankárnak Zsiday Viktor alapkezelő.

Nem mindenhová fér be az elefánt

Ennek a háttere az, hogy egy nagyobb alap nyilván nem ugyanúgy mozog a tőkepiacon, mint egy kisebb. Ha ugyanakkora hányadát költi el tőkéjének valamire, az komolyabban befolyásolhatja a piacot, felhajthatja az árakat. Különösen így van ez kisebb részvénytársaságok vagy kisebb sorozatú értékpapírok esetében.

De például az euró/forint árfolyamra is egészen biztosan másképpen hat egy hatszázmilliós vagy egy 12 milliárdos megbízás. Egy kicsi, rugalmas alap könnyen megtalálhatja a piaci réseket, apró félreárazásokat is, amelyeket egy nagyobb nem fog tudni kihasználni, vagy ha igen, az a hozamán meg sem látszik. (A Citadella egyébként ezzel távolról sem a legnagyobb hazai abszolút hozamú alap.)

Szép volt az első félév

A Citadella növekedéséhez nyilván hozzájárult a hozama, amely november 12-én egy évre visszatekintve 18,8 százalék volt. Bár ez inkább az időszak elején keletkezett, fél év alatt már csak 2, három hónap alatt 1 százalékot ért el (nem évesítve). Az utóbbi hónapokban tehát inkább stagnált az alap árfolyama.

(Forrás: Bamosz.hu)

Aminek oka lehet az, hogy az alapkezelő kivár. Legutóbbi blogbejegyzéséből és az alap októberi havi jelentéséből egyaránt az derül ki, hogy Zsiday Viktor pesszimista a világgazdaság és a részvénypiacok kilátásaival kapcsolatban. Az utóbbiban ezt írja:

„A korábban nyitott pozíciók lezárásra kerültek. A hónap végére az Alap eszközeinek nagy része viszonylag alacsony kockázatú magyar állampapírokban volt befektetve. Úgy gondolom, hogy a világgazdaság erőteljes lassuláson megy keresztül, aminek számos hatása lesz a következő hónapokban a tőkepiacokon, ám a jelenlegi környezetben nem lehet még erre pozícionálni az Alapot. Így, amíg megfelelő belépési lehetőséget nem látok ezekbe a várható trendekbe történő befektetésre, addig a partvonalra húzódom.”

Plotinus 13 százalékos felárral

Zsiday Viktor a tőzsdén szereplő Plotinus Nyrt. vagyonát is kezeli, kézenfekvő lehet, hogy aki nem tud vagy akar drágábban Citadellát venni, az a jóval kisebb, pár milliárdos részvénytársaságot válassza. Amint arról beszámoltunk, annak a hozama is kedvező volt. Kérdés, mennyire helyettesíthető a kettő.

A részvény vásárlásakor brókerjutalék merül fel, a vételi és eladási árfolyamok között jelentős marzs van és a részvény az egy részvényre számított nettó eszközérték felett forog. (Az október végi eszközérték 4266 forint, a legutóbbi záróárfolyam 4820 forint, ez 13 százalékos felár.)

A stratégia majdnem ugyanaz

Megkérdeztük az alapkezelőtől, mennyire hasonló az alap és a részvénytársaság portfóliója. „A korábbiaknak megfelelően a Citadella és a Plotinus Nyrt. tőkepiaci stratégiája ugyanaz, de különböző a kockázatosság. Ebben nincs változás. Ugyanakkor, mint több közleményben és jelentésben is írtuk, az Nyrt. fokozottabban fog a reálgazdasági befektetések felé fordulni, ha erre lehetőség van.”

(Forrás: Plotinus.hu)

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 19045 18810 19090 +0,24% 0 0 3 558 565 630 Ft 2021-10-18 17:06:15
MOL 2720 2698 2760 -0,66% 0 0 2 635 051 158 Ft 2021-10-18 17:05:12
MTELEKOM 425 425 427 -0,47% 0 0 97 582 091 Ft 2021-10-18 17:05:06
RICHTER 8525 8510 8570 -0,47% 0 0 863 390 865 Ft 2021-10-18 17:05:13
OPUS 243 243 247 -1,22% 0 0 21 496 572 Ft 2021-10-18 16:53:03
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap A jövő zenéi – mesterséges intelligenciával működő alapot kínálnak a bankárok
Eidenpenz József | 2021. szeptember 29. 18:29
Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.
Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos