TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Havonta tízmilliárdok távoznak a bankbetétekből az alacsony kamatok miatt és mennek át befektetési jegyekbe. Meddig tarthat ez a folyamat? Sokan most találkoznak először az alapokkal, mit érdemes tudniuk? – kérdeztük Forián Szabó Gergelytől, a Pioneer Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatójától.

– Körülbelül egy éve tart az a folyamat, hogy a kamatok egyre alacsonyabbak, a lakosság egyre inkább hátat fordít a bankbetéteknek és befektetési jegyeket meg állampapírokat vásárol. Meddig mehet ez így tovább?

– A kamatcsökkentési sorozat még nem ért véget teljesen, bár a végéhez közeledik. Ilyenkor sok befektető a visszatekintő hozamokat nézi, ahol ez rendelkezésre áll. Előretekintve a bankbetétek kamatai jelentenek kiindulópontot. Szokni kell még ezeket a hármassal kezdődő betéti kamatokat. Pedig még a mostaninál is lejjebb mehetnek a fix banki ajánlatok.

Egyelőre a bankok többségének nincs szüksége forintforrásra, ezért sincs komoly küzdelem a betétekért. A bankok mérlegében zajló átrendeződés keretében a tőke a betétekből az egyéb megtakarítási formák felé terelődik, ennek a folyamatnak az egyik nyertese a befektetésialap-szegmens.

– A forinthitelek kamata 8-10 százalék, elég nagy a különbség, tudnának többet fizetni a bankok a betétekre, ha nagyon akarnának? Beleférne a marzsukba?

– Amögött, hogy a bankrendszernek nincs szüksége új forintforrásokra, elsősorban az a jelenség húzódik, hogy a hitelezési aktivitás évekig nagyon nyomott volt, a jelenlegi élénkülésből pedig jelentős részt képvisel a jegybanki forrásból finanszírozott Növekedési Hitelprogram. Utóbbihoz nincsen szükség lakossági megtakarításokra, bankbetétekre.

– Akkor a kamatok még feltehetően sokáig alacsonyak maradnak?

– Igen, Magyarországon is hozzá kell szokni az alacsonyabb kamatszinthez.

– Azok, akik a visszatekintő hozamokat nézik, nem fogják úgy érezni, hogy becsapták őket vagy pórul jártak, amikor nem fogják ugyanazt viszontlátni a jövőben?

– A visszatekintő hozam önmagában kevés információval bír, különösen amikor jelentősen változik a kamatkörnyezet. Ahol nincsen előre meghirdetett fix kamat vagy hozamígéret, ott elsősorban azt kell megnézni, hogy milyen kockázatvállalás jellemzi az alapot, milyen befektetésekből áll a portfólió.

A magasabb hozampotenciálnak mindig „ára van”: a betéti kamatok feletti hozamok elérése érdekében kisebb-nagyobb árfolyam-ingadozásokat is el kell tudni viselni. Napjainkban nem érdemes olyan illúziókat kergetni, hogy minimális kockázatvállalás mellett is elérhetők a korábban megszokott évi 8-10 százalékos hozamok. Annak az időszaknak vége.

– A Pioneer Alapkezelőhöz mennyi friss tőke érkezett tavaly nyár óta?

– Tavaly nyáron indítottuk ez első abszolút hozamú alapunkat, amit azóta 2 újabb követett, napjainkban közel 30 milliárd forintra nőtt az állományuk. Ezen felül még a pénzpiaci alapunk is nagyon népszerű volt: tavaly nyár óta több mint 30 milliárd forintnyi friss tőke érkezett a befektetőktől ebbe az alapba.

– Ilyen helyzetben milyen alapokat ajánlanak a befektetőknek?

– A befektetők továbbra is viszonylag óvatosak, elsősorban az alacsonyabb kockázatú alapokat keresik. Nálunk eddig a pénzpiaci alap és az alacsonyabb kockázatú abszolút hozamú alapok voltak népszerűek, de a közeljövőben nagyobb tőkebeáramlást várunk a most induló rövid kötvény alapunkba. Ez a szegmens eddig hiányzott a palettánkról, de a változó piaci környezetben nagyon időszerűvé vált a Pioneer Rövid Kötvény Alap elindítása.

A napjainkra kialakult alacsony pénzpiaci kamatszint, illetve az ezzel párhuzamosan meredekebbé váló hozamgörbe azt eredményezi, hogy a bankbetétek feletti hozamok elérése érdekében érdemes lehet elmozdulni az 1 évnél hosszabb befektetések irányába. Egy 1,5-2 éves kötvény ma érdemben magasabb hozam mellett forog, mint a rövid állampapírok (pl.diszkontkincstárjegyek). Ugyanakkor a rövid kötvényalapok kockázata a pénzpiaci alapoknál valamivel magasabb, de ez még mindig egy tolerálható mértéket jelent.

 

Emellett, ugye, van még egy fontos dolog, az augusztus hónap hozott nekünk egy EHO-t, emiatt is időszerű a kötvényalap. (EHO: Egészségügyi Hozzájárulás – a szerk.) A pénzpiaci alapunkat is úgy alakítottuk át nagyon gyorsan, hogy megfeleljen az EHO-mentesség követelményének. A rövid kötvényalap pedig, amelynek jegyzése most indul, szintén EHO-mentes lesz.

Ehhez annyi kompromisszumot kell kötni, hogy 80 százalékban forintban kibocsátott európai, vagyis praktikusan magyar állampapírokat kell tartani. Le kell mondani a nemzetközi diverzifikációról, de úgy éreztük, hogy most többet nyom a latban az EHO-mentesség.

– Milyen időtávra ajánlható az alap?

A Pioneer Rövid Kötvény Alap legalább egy éves horizonton gondolkodva már ajánlható. Azt tapasztaljuk, hogy a hazai befektetők befektetési horizontja még mindig viszonylag rövid, a befektetők nem szeretnek hosszú időre elköteleződni. Ez az egy éves ajánlott minimális tartási idő az ügyfelek többsége számára vállalható.

– Kik jelentik a fő célcsoportot?

Sokan vannak, akik most találkoznak először befektetési alapokkal, eddig a bankbetét jelentette számukra az egyetlen megtakarítási formát, de elégedetlenek a banki kamatokkal. Számukra ez egy jó lehetőség lehet. Az alapnak egyébként, ami a hazai piacon ritkaság, lesz egy évente a hozamot kifizető sorozata is, azoknak, akik rendszeresen fel szeretnék venni a képződő hozamot.

– Az aktív, tapasztalt befektetőket mindig a holnapi árfolyamok érdeklik leginkább... A forinttal, a hazai részvényekkel, az OTP-részvénnyel kapcsolatban mi az előrejelzésük?

– A holnapi árfolyamokkal kapcsolatos klasszikus válasz, hogy ha tudnánk, sem mondanánk meg, illetve ha tudnánk, már nem itt ülnénk. De komolyra fordítva a szót: az euró-forint árfolyam az elmúlt hónapokban a 300-as szint bűvkörébe került, innen nagyon nehezen tűnik kimozdíthatónak. Nemzetközi összehasonlításban a forint nagyon jól állta a közelmúlt nemzetközi piaci viharait, a többi feltörekvő devizához képest az egyik legstabilabbnak mutatkozott.

Ebben feltehetőleg szerepe volt annak, hogy az elmúlt évek fájdalmas kiigazításának köszönhetően Magyarország makrogazdasági sérülékenysége sokat csökkent. Különösen a külső egyensúlyi mutatóink mutatnak jobb képet, ami komoly segítség volt a mostani korrekciós hullámban. A befektetők most ugyanis elsősorban azokat az országokat büntették, ahol komoly külső egyensúlyi problémák voltak. (A Privátbankár itt tudósított róla – a szerk.)

A forint ugyanakkor az erősödés irányában is lomhább, amit a csökkenő kamatfelárral lehet magyarázni. Ezen felül a piacon időről időre felröppennek olyan pletykák, hogy a kormány vagy az MNB tudatosan szeretné gyengíteni az árfolyamot. Egyelőre ez piaci árfolyamban kevéssé tükröződik.

– Ennek van egy pszichológiai vetülete is, nemrég meglepődtem azon, hogy a 290-es keresztárfolyamot már valaki erős forintnak nevezte.

– A gazdasági és piaci szereplők kezdenek hozzászokni a gyengébb árfolyamhoz, emellett a jegybankárok toleranciasávja is valószínűleg eltolódott. Örök vita, hogy a forint gyengítése növekedési szempontból hozhat-e ez valamit az ország konyhájára vagy sem, az én véleményem az, hogy ettől nem várhatunk érdemi növekedési többletet, stabilitási szempontból pedig egyértelműen negatív hatása lenne egy ilyen próbálkozásnak.

– A gazdasági növekedés mikor indul?

– A számok alapján már elindult, az előző negyedévhez képest számított gazdasági növekedés második alkalommal emelkedett. Nem túl acélos, de legalább pozitív. Az év végén a tavalyi gyenge bázis lendíthet az év/év alapú növekedésen. Jövőre további gyorsulás várható, javuló külső környezet és élénkülő belföldi felhasználás mellett 2014-ben a 2 százalék körüli bővülés is reális lehet. Hosszabb távon ugyanakkor aggasztó a magánszféra beruházásainak alacsony szintje, ami a régió országaihoz képest tartós leszakadást eredményezhet.

– Indítanak még másik új alapot is mostanában?

– Igen, Flotta Abszolút Hozamú Alapok Alapja néven, amely hazai és nemzetközi abszolút hozamú stratégiákat ötvöz majd, elsősorban a Pioneer hazai és külföldi alapjaiból válogatunk. Ez annyiban lesz újdonság a hazai piacon, hogy a hazai alapkezelők általában a hazai abszolút hozamú stratégiákat gyúrják össze egy alapba. Miután a Pioneernak erős nemzetközi háttere van, ezért úgy gondoltuk, a hazai ügyfelek számára a hazai abszolút hozamú alapjainkon kívül érdemes lehet a külföldi csapatok stratégiáiból is kiválogatni az izgalmasabbakat.

– A sok különböző mögöttes alap miatt kiegyensúlyozott lesz majd az árfolyam-alakulás?

– A befektetés valóban több lábon fog majd állni, ami csökkenti a kockázatot, ugyanakkor az alapban lévő stratégiák között lesznek magas kockázatúak is. Összességében az alap közepes kockázatú lesz. Az elsődleges cél, hogy legyen benne hozamtermelő képesség, emiatt a kiegyensúlyozott áralakulás nem vállalható. Az óvatosabbaknak több más lehetőséget tudunk kínálni, mint például a rövid kötvényalapot, vagy az alacsonyabb kockázatú abszolút hozamú alapjainkat.

(X)

A befektetési jegyek forgalmazója az UniCredit Bank Hungary Zrt. (tev. eng. sz.: I-1523/2003.), a Budapesti Értéktőzsde tagja. Jelen figyelemfelhívás a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény értelmében kereskedelmi kommunikációnak minősül. Jelen figyelemfelhívás nem ad teljes körű információt, nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. Befektetési döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje a befektetés tárgyát, kockázatát és díjait, melyekről az alapok PSZÁF által jóváhagyott hivatalos Tájékoztatója és Kezelési Szabályzata (elérhető az alapkezelő (www.pioneerinvestments.hu) és a forgalmazó honlapján (www.unicreditbank.hu)), valamint a forgalmazó mindenkori aktuális Kondíciós listája és Üzletszabályzata (hozzáférhető a forgalmazási helyeken és a forgalmazó honlapján) ad részletes tájékoztatást.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
hírlevél