<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az ING Alapkezelő július 1-jével beszüntette itteni tevékenységét, és korábban megszüntette hazai kezelésű befektetési alapjait is, annak ellenére, hogy nyereséges volt tavaly. Ez az ING Biztosító jövőbeli terveit nem befolyásolja – tudtuk meg.

Jó ideje rebesgették a szakmában, hogy az ING-csoport egyik-másik hazai érdekeltségét megszünteti. Az ING Alapkezelő sorsával kapcsolatban a cégcsoport írásban válaszolt kérdéseinkre.

– Miért vonul ki a magyar tőkepiacról az ING Alapkezelő?

ING: Az alapkezelő július 1-jével beszüntette tevékenységét, erről április 3-án a cég honlapján megjelent közzétételben tájékoztattuk a befektetőket. A döntést az ING IM International Management Council hozta meg az utóbbi évek üzleti eredményeinek figyelembevételével, összhangban az ING Investment Management (IM) üzleti stratégiájával. (Az IM a csoport nemzetközi alapkezelő cége – a szerk.)

Az Alapkezelő tevékenységének beszüntetése nem befolyásolja az ING Biztosító jövőbeni terveit. Az ING Biztosító továbbra is elkötelezett stratégiája megvalósítása iránt Magyarországon, amelynek célja, hogy segítsünk megteremteni ügyfeleink pénzügyi biztonságát, és az eddig megszokott magas színvonalú kiszolgálást és termékeket nyújtsuk ügyfeleinknek minden országban, ahol jelen vagyunk.

– Milyen bevételt, eredményt értek el tavaly?

ING: Az Alapkezelő összes kezelt vagyona megközelítőleg 500 milliárd forint volt 2013. év végén. Adózott eredménye ugyanebben az évben 760 millió forint volt.

– A Magyarországon bejegyzett, általuk kezelt ING-alapoknak mi lett a sorsa?

ING: Az alapkezelő az alapokat már megszüntette a törvényi előírásoknak megfelelően. A befektetők megkapták a befektetett pénzüket, a befektetéseik arányában. A MNB pedig megkapta a megszűnési jelentéseket és törölte az alapokat a nyilvántartásából.

ING-központ Amsterdamban (fotó: ING Group, Flickr)

Az alapkezelő kivonulása után a vagyonkezelés egy része az ING Biztosítóhoz kerül, egy másik részét pedig az ING Investment Management más egységei fogják kezelni. A biztosító ügyfeleit a változtatások annyiban érintik, hogy öt eszközalapot bezárt, ezek helyett újakat nyitott, a bezártakkal közel megegyező befektetési céllal. A változás az ügyfelek számára nem járt extra költséggel.

– Mennyi volt utoljára az itthonról kezelt alapjaik vagyona?

ING: Az alapkezelő összesen megközelítőleg nyolcmilliárd forintot kezelt az alapokban 2013 végén.

– Hol tart a kivonulás jogilag?

ING: A hazai befektetési alapok bezártak. Az intézményi befektetőkkel kötött vagyonkezelési szerződéseket felmondták. Júliusban az ING Alapkezelő benyújtja a Magyar Nemzeti Bankhoz a tevékenységi engedélye visszavonására szóló kérelmét. Az ING Alapkezelő minden kötelezettségének eleget tett és tesz a befektetői és ügyfelei felé.

– Kik voltak az alapjaik befektetési jegyeinek jellemző tulajdonosai?

ING: Egyrészt a biztosító ügyfelei a befektetési egységekhez kötött biztosításokon keresztül, másrészt a forgalmazó partnerek ügyfelei, jellemzően magánbefektetők.

– A külföldi ING-alapokat árulják továbbra is más hálózatokban, mint eddig a Hozamplaza?

ING: Az Erste Banknál továbbra is hozzá lehet majd jutni az ING Investment Management által kezelt, Luxemburgban bejegyzett befektetési alapokhoz. Más banki partnerekkel kapcsolatban a hazai befektetők a forgalmazó bankjuknál tudnak érdeklődni, hogy van-e bármilyen teendőjük.

– Mely alapjukra voltak a legbüszkébbek, és miért?

ING: A hazai alapok lefedték az alapvető eszközkategóriákat és a referenciaindexükhöz képest szépen teljesítettek.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8534 8428 8560 +1,72% 0 0 2 052 913 658 Ft 2022-07-04 17:14:21
MOL 2950 2910 2950 +1,30% 0 0 452 070 820 Ft 2022-07-04 17:12:53
MTELEKOM 333 323 334 +3,42% 0 0 37 566 693 Ft 2022-07-04 17:06:14
RICHTER 6855 6800 6995 -1,22% 0 0 513 504 925 Ft 2022-07-04 17:11:48
OPUS 169 167 169 +1,81% 0 0 6 521 136 Ft 2022-07-04 17:05:23
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Ha a befektetésed ESG, sokat tettél a bolygóért, és még jó hozamod is lehet
Eidenpenz József | 2022. július 5. 05:17
Mit tehet egy kisbefektető a bolygó, a társadalom fenntartható fejlődéséért? Számíthat-e jó hozamra, aki ESG-alapból vásárol? Mitől lesz fenntartható egy ingatlanalap? Interjú a Raiffeisen Alapkezelő vezérigazgatójával, Simon Péterrel.
Befalap Ingatlanpiaci helyzetkép: ahol a rugalmatlanság előnyre váltható
Király Béla | 2022. június 29. 18:48
Egyetlen befektetési terület sem vonhatja ki magát a vágtató inflációs környezet hatásai alól, ám mindeddig egyes ingatlanalapok válság- és inflációállónak bizonyultak és a hosszú távú hozamkilátások sem romlottak – mondta Bogár Roland, a Diófa Alapkezelő ingatlan-befektetési igazgatója. A szakértő azt is kiemelte, hogy a bizonytalan árazási környezetben vizsgálni kell a megújuló energiaforrások hasznosításának lehetőségeit, hiszen a környezettudatosság költségoldalon is pozitívumokkal jár, és ennek következtében pedig az ESG-kritériumok további felértékelődésére is számítani lehet.
Befalap Nagyon sokan alulbecsülik, mekkora veszély fenyeget a piacokon - interjú
Gáspár András | 2022. június 20. 05:19
A befektetők még nem ismerték fel, hogy milyen nagy esélye van annak, hogy az amerikai gazdaság akár mélyebb recesszióba is süllyedhet – véli Czifra Gábor, az MKB Pannónia Alapkezelő portfóliómenedzsere. Hogyan veszi észre a profi befektető, hogy közeleg a vihar? Milyen befektetéseket választ, ha megfordul a trend és mit kezd a közönségkedvenc Teslával? Honnan tudja, mikor kell elkezdeni vásárolni és kik a példaképei? Interjú.
Befalap Miklós Csaba: a megugró kockázatok még a profikat is elbizonytalaníthatják
Király Béla | 2022. június 16. 19:48
A 2021-es év a fejlett piacokon erős fellendülést hozott, így az erre fókuszáló alapok magas hozamokat érhettek el. Ezek között is kiemelkedett a Privátbankár.hu Klasszis 2022 - Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alap díját elnyerő Budapest USA Részvény Alap, amelynek alapkezelőjével, Miklós Csabával beszélgettünk a piaci trendekről és az új kihívásokról.
Befalap Móricz Dániel, HOLD Alapkezelő: A jövőben az aktív vagyonkezelésnek nagyobb szerepe lesz
Privátbankár.hu | 2022. június 11. 17:45
A Klasszis díjjal jutalmazott Hold Alapkezelő befektetési igazgatója arra számít, hogy a tartósan nehezebb időszak pozitív változásokat is hozhat.
Befalap Mit várhatunk a részvényektől és árupiaci eszközöktől a magas inflációs környezetben?
Eidenpenz József | 2022. június 7. 05:49
Meddig eshetnek a részvénypiacok? Hogyan, mikor érdemes részvényt vásárolni? Milyen befektetések védenek az inflációtól? Ez már az árupiaci szuperciklus? – interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési igazgatójával.
Befalap Új korszak kezdődött a magyarországi befektetések világában
Eidenpenz József - Gáspár András | 2022. június 6. 15:15
Kilenc éve díjazza a hazai befektetési alapokat és alapkezelőket a Privátbankár.hu, most először szerepeltek a fenntartható befektetések külön kategóriában. A magyarországi ESG-piac még csak a szárnyait bontogatja, de az alapkezelők máris nemzetközi színvonalú eredményeket mutathatnak fel. Bemutatjuk Az Év ESG Alapkezelője díj hátterét és módszertanát.
Befalap Pintér András, Budapest Alapkezelő: Kettős kihívással nézünk szembe
Privátbankár.hu | 2022. június 1. 18:41
A Budapest Alapkezelő szerint komoly kihívásokat rejt az idei év.
Befalap Turbulens időkben felértékelődik a diverzifikáció szerepe
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 13:13
A háborúról, gazdasági nehézségekről és tőkepiaci turbulenciákról szóló hírek nem jelentik azt, hogy ne lenne érdemes befektetni. A Raiffeisen Alapkezelő az aktív portfólió-kezelésben hisz, és abban, hogy ilyenkor ingatlanbefektetésekkel, kisebb mennyiségű árupiaci termékkel is érdemes színesíteni a portfóliót. Interjú Gyetvai Károllyal, a Raiffeisen Alapkezelő vezető értékesítés támogatójával.
Befalap Mit kezdjünk pár millió forinttal és melyik kontinensen?
Eidenpenz József | 2022. május 19. 05:14
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az indexek is lefelé tartanak. Lehetséges-e ilyen körülmények között jó befektetéseket találni? Európában vagy Amerikában érdemes ezeket keresni? Mit kezdjünk néhány millió forint megtakarítással? Interjú Szabó Balázzsal, a HOLD Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG