7p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A befektetési alapkezelői szakma legfontosabb díjának számító Privátbankár Klasszis 2024 szavazáson az OTP Alapkezelőnél dolgozó Tóth István lett Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere. Ennek apropóján beszélgettünk vele a kötvénypiaci termékekről, folyamatokról, kilátásokról.

Mit gondol, minek köszönhetően lett Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere, miért pont Ön kapta a legtöbb szavazatot?

Sokat nyomhatott a latban, hogy én kezelem az OTP Sigma Származtatott Alapot, amelynek kiemelkedő volt a teljesítménye az elmúlt években. 2022-ben 26, 2023-ban 31 százalékos éves hozamot ért el. Ugyanakkor jólesett, hogy más alapkezelőnél dolgozó kollégák utólag elmondták nekem, a szimpátia alapján is rám adták a szakmai szavazataikat.

Mit jelent Önnek ez az elismerés, hová teszi a „polcra”?

Szakmai szempontból ez volt pályafutásom első ilyen díja, megerősítés abban, hogy jó úton járok, és hogy érdemes volt ezt a karrierutat választani.

A díjat még a 2023-as teljesítmények alapján ítélték oda. De már a 2024-es évből is eltelt több mint öt hónap. Szakértői szemmel hogyan látja, mennyiben más az idei esztendő, mint a tavalyi?

Mivel én alapvetően kötvényalapokat kezelek, erre a szegmensre van rálátásom. 

Míg a magyar piacon 2022 végén még voltak rekordmagasnak tekinthető, 10 százalék feletti kötvényhozamaink, addig a tavalyi év már egyértelműen a hozamcsökkenésről szólt. 2024-től viszont már az év elején is egy oldalazó, sávos kereskedést vártunk, és továbbra is úgy gondoljuk, hogy 6-7 százalék körül alakulhatnak a magyar kötvényhozamok. Ezt az előrejelzésünket arra alapozzuk, hogy a Magyar Nemzeti Bank sem tud annyit csökkenteni a jegybanki alapkamaton, mint amennyit a piac várt még 2023 végén, az irányadó ráta szintjét valahol 6,5 százalék környékére várjuk ez év végére.

Ami a nemzetközi piacot illeti, 2023 októberétől az év végéig egy hatalmas kötvény-rally volt, miután egyre több kamatvágást kezdett beárazni a piac a 2024-es évre, főleg az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed részéről. Csakhogy az idei inflációs adatok nem fényesek az Egyesült Államokban sem, most bizonytalanabbnak tűnik a fogyasztóiárindexek csökkenése, aminek következtében a jelentős kamatvágási várakozás kiárazódott. Emiatt a kötvényhozamok is az év eddigi részében emelkedtek. A továbbiakban azonban én abban bíznék, hogy a kötvényhozamok nagyjából az idei év csúcsai közelében lehetnek. Most egy kamatvágást áraznak a Fed részéről az év végéig a piacok, de szerintem akár több monetáris lazítás is összejöhet, ami segítheti majd a kötvények teljesítményét az év hátralévő részében.

A geopolitikai kockázatok, valamint a választások bizonytalan kimenetele mennyiben befolyásolhatják az összképet?

A piac szerintem a háborúkkal annyira már nem foglalkozik, azokat adottságként fogja fel, emiatt az eszközárakba különösebb kockázati prémiumok már nincsenek beépülve. Én sem számítok olyan fejleményekre ezen a fronton, amelyek kedvezőtlenül hatnának a piacokra.

Tóth István szerint figyelni kell arra, hogy az alapkezelő a piaci tranzakciókkal mennyire mozgatja meg a piaci árakat
Tóth István szerint figyelni kell arra, hogy az alapkezelő a piaci tranzakciókkal mennyire mozgatja meg a piaci árakat
Fotó: OTP

Szerintem a választások jelentősége sem olyan nagy. Itthon például már ismert, miután a kormány kilátásba helyezte, hogy költségvetési kiigazítást fognak végrehajtani, ez szükséges ugyanis ahhoz, hogy a 4,5-5 százalékos sávba emelt GDP-arányos hiánycélt el tudják érni. Ezek a kiigazítások azonban elsősorban nem a lakosságot érinthetik, inkább a vállalati szektort: az extraprofitadók további fenntartásával vagy megnövelésével, illetve bizonyos beruházások elhalasztásával.

Ez alapvetően kedvezően befolyásolhatja a magyar kötvénypiacot. A forintpiacra viszont kétes a hatása, mivel, ha a kiigazításokat nagyon befektetőelleneseknek ítélik meg, akkor az a hazai fizetőeszközt rövid távon megingathatja. De az adók vártnál későbbi kivezetésével, illetve azok megnövelésével, netán újak kivetésével inkább a magyar blue chip-részvények járhatnak rosszul.

Miben más az OTP Alapkezelő, és azon belül az Ön módszere, a hazai piacon lévő többi céghez és kollégához képest?

Mi vagyunk a legnagyobb alapkezelő, emiatt nekünk a mérettel máshogy kell számolnunk, mint a többi piaci szereplőnek. Az általunk kötvény alapokban kezelt vagyon több mint 2500 milliárd forint, ebből kifolyólag nagyobb kihívást jelent, hogy ennyi pénzt minél kedvezőbb hozammal legyünk képesek befektetni. Itt már figyelni kell arra, hogy az alapkezelő a piaci tranzakciókkal mennyire mozgatja meg a piaci árakat. Ez egy olyan tényező, amely extra megfontolásokat igényel. Ugyanakkor a nagyobb méretnek vannak előnyei is. Például kedvezőbb kötvényárakat lehet elérni, vagy olyan magánkibocsátásokhoz férhetünk hozzá, amelyeket – már csak a méret miatt is – egy kisebb alapkezelő nem tud megvenni, mert az már túl nagy lenne a portfóliója szempontjából. De az is előfordul, hogy kifejezetten a mi alapjaink számára létrehoznak strukturált termékeket.

Az általunk kezelt vagyon döntő hányada egyébként forint benchmarkú befektetésekben van, a legnagyobb súlyúak a pénzpiaci és rövid kötvényalapok. Nálunk van a legnagyobb vagyonú, most már 1100 milliárd forintos befektetési alap, az OTP Optima Alap. Emellett vannak még devizás – eurós és dolláros – kötvényalapjaink is. Kiemelendő még az OTP Maxima Alap, amely a  legjobb teljesítményű MAX Index benchmarkhoz kötött alapok között volt az elmúlt években, és 100 milliárd közeli kezelt vagyona szempontjából is kiemelkedik a mezőnyből.

A benchmark felülteljesítésén túl az is a célunk, hogy attól kisebb-nagyobb mértékben eltérő portfóliót alakítsunk ki azzal a céllal, hogy egy jobb diverzifikációval, stabil, kiszámítható teljesítményt kapjon a befektető. Az elmúlt években ugyanis a magyar benchmarkok elég nagy ingadozásokat mutattak, amelyeket mi úgy próbálunk tompítani, hogy nemcsak magyar eszközökbe, hanem a forintos kötvények mellett eurósokba és dollárosokba is fektetünk.

Az OTP Sigma Származtatott Alapot pedig azért tartom unikálisnak a piacon, mert nem igazán van olyan versenytársa, amely ilyen jelentős kötvénysúllyal valósítja meg a stratégiáját. Most 80 százalékhoz közeli a kötvények aránya a portfólióban, és 20 százalék s részvénykitettség. Az elmúlt évben jelentős mértékben profitált az alap a kötvényportfolióján, nagyon vonzó szinteken jöttek ki új kibocsátások, amelyek azóta jelentős felértékelődésen mentek keresztül. Mint már említettem, az idei évben várhatóan beindulnak a fejlett piaci jegybankok és elkezdik csökkenteni az alapkamatokat, amely várakozásom szerint magával hozhat egy újabb hozamcsökkenési kört. Most erre van pozícionálva az alap.

Összességében hogy vélekedik a 2024-es évről?

A tavalyi magas hozamok után idén a kamatcsökkentések eredményeként a kötvényalapokba  történő vagyonbeáramlás lelassult. Ez annak köszönhető, hogy az általános forintkamat-szintek már inkább 6-7 százalék között vannak, és az elmúlt időszak kétszámjegyű hozamaihoz képest ez már nem olyan vonzó. Ám érdemes figyelembe venni azt is, hogy az infláció 4-5 százalék körül alakul, tehát reálhozam szempontjából még mindig pozitív befektetésekről beszélhetünk. 

AOTP Sigma Származtatott Alap szempontjából optimista vagyok. Arra gondolok, hogy a magas kötvényarány kifizetődő lesz idén is, és mint azt korábban említettem, a kamatcsökkentések beindulásával egy újabb rali indulhat be a kötvénypiacokon. Így azt mondanám, hogy az elérendő cél, amivel már elégedett volnék, hogy idén is két számjegyű hozamot érjen el az alap.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18860 18685 18885 +0,40% 18855 18860 3 016 594 440 HUF 2024-07-23 16:00:12
MOL 2860 2830 2866 +0,70% 2856 2860 426 835 402 HUF 2024-07-23 15:59:53
MTELEKOM 1084 1078 1090 -0,37% 1080 1084 96 242 528 HUF 2024-07-23 15:47:31
RICHTER 9860 9800 9895 +0,20% 9860 9865 740 828 030 HUF 2024-07-23 15:59:06
OPUS 436 436 439 -1,02% 436 437 26 193 698 HUF 2024-07-23 15:49:24
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Klímaváltozás, elhízás, öregedő társadalmak - tudta, hogy ezekkel pénzt is kereshet?
Izsó Márton - Litván Dániel | 2024. július 15. 19:22
Mik az azok a megatrendek? Például azok, hogy a klímaváltozás zajlik, a nyugati világban pedig egyre több idős, illetve egyre több elhízott ember lesz. És létezik olyan befektetési alap, amellyel ezeket a trendeket kihasználva pénzt is kereshetünk. A Klasszis Podcast adásában Richter Péterrel, a VIG Alapkezelő részvényportfólió-menedzserével Litván Dániel beszélgetett.
Befektetési alapok Így védekezhetünk az infláció ellen most - Klasszis podcast
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2024. július 4. 05:38
A kötvények és betétek korának vége lett a magas infláció miatt, az infláció elleni védelmet ingatlanalapokkal és részvényalapokkal lehet jól biztosítani hosszabb távon. Ám aki kevésbé bírja a kockázatokat, annak a kötvényt és részvényt is tartalmazó vegyes alapok ajánlhatók. Erről beszélgettünk Pekár Dáviddal, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Voltak ennél sötétebb időszakok is a magyar gazdaságban
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. július 3. 15:01
Két díjat is nyert az Accorde Alapkezelő a befektetési alapok Privátbankár.hu Klasszis 2024-es szavazásán: az Accorde Abacus Alap az első helyen végzett a Legjobb Abszolút Hozamú és Származtatott Alap (közepes kockázat) kategóriában. Gyurcsik Attilát, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatóját választották az Év Portfóliómenedzserének. Ennek apropóján beszélgetett Gyurcsik Attilával Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok Számos vállalat van, amely még profitálhat a mesterséges intelligenciából
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. június 28. 15:01
A Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alap lett a Generali Amazonas Latin Amerika Részvény Alap a Privátbankár.hu Klasszis 2023-as szavazásán. Ennek apropóján beszélgetett Móra Mátéval, a Generali Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzserével Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok A duplájába is kerülhetne az OTP? – interjú
Eidenpenz József | 2024. június 21. 15:02
A magyar részvények nem drágák, ráadásul értékalapúak, ami szép hozamot biztosíthat, miközben a nagy nemzetközi növekedési részvények már legalábbis nem olcsók. A részvények hatékony védelmet nyújthatnak az infláció ellen is. A kockázatot, árfolyamingadozásokat kevésbé jól tűrő befektetőknek kezdőlépésként a vegyes alapokat ajánlják. Interjú Dudás Mátéval, az Erste Alapkezelő Zrt. szenior portfólió-menedzserével.
Befektetési alapok Rengeteg pénz vándorolt a látra szóló bankbetétekből a befektetési alapokba
Csabai Károly | 2024. június 17. 15:01
Tizenegy díjat - négy elsőt, három másodikat és négy harmadikat - is elhozott a Privátbankár Alapkezelő Klasszis 2024 szavazáson az OTP Alapkezelő. Ennek apropóján beszélgettünk a cég általános vezérigazgató-helyettesével, Turner Tiborral.
Befektetési alapok Sávban mozoghat a forint, menedék maradhat a kötvényalap – interjú
Eidenpenz József | 2024. június 12. 15:07
Az év végéig sávozhat a forint, az MNB politikája támogatja az árfolyamot. A részvények és a kötvények is jól teljesítettek az utóbbi időben, kérdés, mi lesz az inflációval, a kamatokkal és a gazdasági növekedéssel. A kötvényalapok befektetői helytelenül általában a múltbeli hozamok alapján tájékozódnak, de van célravezetőbb módszer is. Interjú Kiss Péterrel, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Gyurcsik Attila: Ha úgy hozza a sors, akkor valami ellen is fogadhatok
Vég Márton | 2024. június 10. 19:01
Két díjat is nyert az Accorde Alapkezelő a befektetési alapok Privátbankár.hu Klasszis 2024-es szavazásán: az Accorde Abacus Alap az első helyen végzett a Legjobb Abszolút Hozamú és Származtatott Alap (közepes kockázat) kategóriában. Gyurcsik Attilát, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatóját választották az Év Portfóliómenedzserének. Ennek apropóján beszélgetett Gyurcsik Attilával Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok A kötvények maradhatnak a kisbefektetők kedvencei
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 15:06
Nagyon szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, nagyon ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenleg hét százalék közelében levő állampapírhozamok még mindig nem éppen alacsonyak, így a kötvénybefektetések is vonzóak maradnak. A forint is viszonylag erős maradhat, mert az inflációs cél eléréséhez nem engedhető meg a korábbi, trendszerű leértékelődés. Bebesy Dániel, az Erste Alapkezelő senior portfóliómenedzsere lapcsoportunk műsorában, a Klasszis Podcastban beszélt a kötvénypiacról.
Befektetési alapok Móra Máté: Nem biztos, hogy örülnünk kell, ha eljön a kamatvágások ideje!
Vég Márton | 2024. június 4. 15:01
A Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alap lett a Generali Amazonas Latin Amerika Részvény Alap a Privátbankár.hu Klasszis 2023-as szavazásán. Ennek apropóján beszélgetett Móra Mátével, a Generali Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzserével Vég Márton újságírónk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG