6p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

2013 szeptember második hetétől jegyezhető a Pioneer Alapkezelő EHO-mentességet* kínáló Rövid Kötvény Alapja. Az alap azoknak a befektetőknek jelenthet megfelelő megoldást, akik 1-3 éves időtávra közepesnél kisebb kockázatú alternatívát keresnek betét megtakarításaik számára. Az Alapkezelő szerint az induláskor jellemző piaci környezetben jó eséllyel lehet a pénzpiaci hozamok feletti teljesítményt elérni a hosszú kötvényalapokénál jóval kisebb árfolyam-ingadozás mellett.
Pioneer kötvényalap

„A rövid kötvény alap kifejezés azt jelzi, hogy az alap mérsékelt kamatkockázatú kötvényportfóliót alakít ki, ahol a portfólióban tartott kötvények átlagos hátralévő futamideje** jellemzően 0,5 és 2 év között ingadozik majd. Ennek köszönhetően a hosszabb kötvényalapoknál kisebb, a pénzpiaci alapoknál valamivel magasabb árfolyam-ingadozásra lehet számítani.” – mondja Forián-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az igazgató szerint ennek a befektetési stratégiának több előnye van. A legalább 80 százalékban Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamai által forintban kibocsátott államkötvényeket tartó alap hozama például akkor is EHO-mentes, ha befektetők nem vállalnak előre meghatározott tartási időt, így a befektetett pénz szükség esetén a hozamot terhelő EHO megfizetése nélkül bármikor kivonható.

Az alapban nagyobb súlyt képviselő rövidebb kötvények előnye, hogy árfolyamuk kevésbé kitett a makrogazdasági környezet változásainak, miközben magasabb hozamot kínálnak, mint a pénzpiaci eszközök. „A globális likviditás-bővítés várható visszafogása és a hazai kamatcsökkentési ciklus végének közeledése azt eredményezte, hogy határozottan pozitív meredekségűvé vált a magyar állampapír-piaci hozamgörbe. Az egy évnél hosszabb papírok a rövid állampapírokénál magasabb hozam mellett forognak, így a rövidebb kötvényekkel is van lehetőség a pénzpiaci hozamoknál magasabb teljesítmény elérésére” – mondja Forián-Szabó Gergely.

Ez azt jelenti, hogy a közepesnél alacsonyabb kockázatot hordozó Rövid Kötvény Alap hozama a portfólió menedzser szerint 1-3 éves időtávon meghaladhatja majd a diszkontkincstárjegyek és a lekötött bankbetétek hozamát.

A Pioneer Rövid Kötvény Alapot azoknak érdemes tehát jegyezniük, akik középtávon, jellemzően 1-3 éves távon szeretnék megtakarításukat EHO-mentesen befektetni, közepesnél alacsonyabb kockázatvállalással, a hosszabb kötvényalapokra jellemző nagyobb árfolyam ingadozásokat elkerülve. Ha valakinek mégis a tervezettnél hamarabb lenne szüksége megtakarítására, akkor rugalmasan hozzáférhet ahhoz a mindenkor érvényes a visszaváltási jutalék megfizetése mellett. (X)

Az alap neve: Pioneer Rövid Kötvény Alap
Alapkezelő társaság: Pioneer Alapkezelő Zrt.
Alapkezelő honlapja: www.pioneerinvestments.hu
Portfólió-menedzser: Nagypál József
Indulás időpontja: 2013. október
Devizanem: HUF
Befektetési politika szerinti kategória: rövid kötvény
Földrajzi/devizális kitettség: HUF
Fő forgalmazási hely: az UniCredit Bank hálózata
További forgalmazási helyek: -
Vételi jutalék a fő forgalmazási helyen: nincs***
Visszaváltási jutalék a fő forgalmazási helyen: A piaci érték 1%-a, de maximum 1000 Ft***
Kockázati szint: közepesnél alacsonyabb
Ajánlott időtáv: középtáv, jellemzően 1-3 év
Elszámolás napja (T+?): Az elszámolás napja vételkor T+1, eladáskor T+2
Jegyzési időszak (csak induló alapnál): 2013. szeptember 9-től 2013. október 18-ig
Az alapkezelő pár mondatos bemutatása: Az alap kezelője a Pioneer Alapkezelő Zrt., a hazai alap- és vagyonkezelési piac egyik legrégebben alapított szereplője. A befektetési alapok menedzselése mellett az Alapkezelő kiterjedt portfóliókezelési tevékenységet végez magánügyfelei és intézményi partnerei megbízásából.
A Pioneer Alapkezelő anyacége, a Pioneer Investments, globális befektetési alap- és vagyonkezelő csoport, amely 1928 óta van jelen a befektetési piacon és több mint 165 milliárd euró vagyont kezel. A Pioneer Investments teljes befektetési alapskálát és a strukturált termékeket is lefedő befektetési megoldásokat nyújt, amelyeket intézmények, vállalatok, pénzügyi közvetítők és magánbefektetők vesznek igénybe az egész világon. A csoport 26 országban működtet képviseleteket és közel 2000 alkalmazottat foglalkoztat.

* Az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény („Eho törvény”) szerint 2013. augusztus 1-től a kamatjövedelmek után fő szabály szerint 6 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást („EHO”) is kell fizetni. Nem kell azonban EHO-t fizetni azon befektetési alapok befektetési jegyein elért kamatjövedelem esetén, amelyek vagyonuk minimum 80%-át az EGT tagállamok által kibocsátott, forintban jegyzett hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokba fektetik.

** A kötvényalapok esetében az átlagos hátralévő futamidő (azaz duráció) azért fontos, mert megmutatja, hogy az alap árfolyama mennyire reagál érzékenyen a piaci kamatok változására. Minél magasabb a duráció, annál nagyobb árfolyam-ingadozásra lehet számítani a piaci kamatszintek változása esetén.

*** A fent ismertetett forgalmazási jutalékok az UniCredit Bank Hungary Zrt. jegyzéskor érvényes kondíciós listájának megfelelő adatok, amelyek idővel változhatnak, ezért kérjük, hogy azok pontos mértékéről, tájékozódjon a Forgalmazó mindenkor hatályos kondíciós listájából.


További információért keresse az UniCredit országos fiókhálózatának kollégáit, vagy érdeklődjön a 06 40 50 40 50-es telefonszámon.

A befektetési jegyek forgalmazója az UniCredit Bank Hungary Zrt. (tev. eng. sz.: I-1523/2003.), a Budapesti Értéktőzsde tagja. Jelen figyelemfelhívás a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény értelmében kereskedelmi kommunikációnak minősül. Jelen figyelemfelhívás nem ad teljes körű információt, nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. Befektetési döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje a befektetés tárgyát, kockázatát és díjait, melyekről az alapok PSZÁF által jóváhagyott hivatalos Tájékoztatója és Kezelési Szabályzata (elérhető az alapkezelő (www.pioneerinvestments.hu) és a forgalmazó honlapján (www.unicreditbank.hu)), valamint a forgalmazó mindenkori aktuális Kondíciós listája és Üzletszabályzata (hozzáférhető a forgalmazási helyeken és a forgalmazó honlapján) ad részletes tájékoztatást.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 13355 13355 13355 +0,19% 13365 13400 43 577 365 HUF 2023-10-03 09:00:15
MOL 2748 2748 2748 -0,58% 2750 2776 17 993 904 HUF 2023-10-03 09:00:24
MTELEKOM 552 552 552 +0,73% 552 554 5 499 024 HUF 2023-10-03 09:00:22
RICHTER 8850 8825 8860 0,00% 8840 8945 19 912 625 HUF 2023-10-03 09:00:10
OPUS 358 358 359 -0,28% 360 363 6 368 729 HUF 2023-10-03 09:00:29
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Wealth Office az Equilor Alapkezelőnél: a privátbanki szolgáltatáshoz hasonló kényelem, csak még annál is magasabb szinten
Csabai Károly | 2023. július 26. 10:15
Wealth Office néven idehaza egyedülálló szolgáltatást indított el tavaly ősszel az Equilor Alapkezelő Zrt. a legalább 400 millió forintos megtakarítással rendelkezőknek. A szolgáltatás lényegéről, annak közel egyéves eddigi tapasztalatairól beszélgettünk Pillár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával és Dobó Istvánnal, az Equilor Wealth Office igazgatójával.
Befektetési alapok Naponta közel 28 milliárd forintot tettek félre a magyarok
Privátbankár.hu | 2023. július 14. 12:55
Egyetlen hónap alatt 833 milliárd forintot raktak különböző befektetési alapokba a magyarok. 
Befektetési alapok Mit várhatunk most az ingatlanalapoktól?
Eidenpenz József | 2023. július 3. 18:04
Hogyan növeli az infláció egy ingatlanalap hozamát, lehet-e bérleti díjakat emelni, esnek-e az ingatlanárak, milyen mély nyomokat hagyott a Covid? Lehet-e kapni a korlátozott mennyiségű ingatlanbefektetési jegyekből, és mi az értelme a devizafedezésnek? Interjú Gyetvai Károllyal, a Raiffeisen Alapkezelő értékesítés-támogatási vezetőjével.
Befektetési alapok A magyar politikai kockázat ára – interjú
Eidenpenz József | 2023. június 26. 09:47
Az Év Feltörekvő Alapkezelője defenzív részvényeket vásárol, olcsó részvényeket keres, tavaly ősszel sok ilyen akadt, ma kevésbé. Ide tartoznak a magyar papírok is, de a kiszámíthatatlan gazdasági helyzet és adóztatás miatt a magyar részvények nagy diszkontot érdemelnek, kérdés, mekkorát. Interjú és videopodcast Szabó Balázzsal, a HOLD Alapkezelő vezérigazgató-helyettesével, az Expedíció Alap portfóliókezelőjével.
Befektetési alapok Merre tovább, ingatlanalapok?
Eidenpenz József | 2023. június 23. 15:31
Tavaly a tőkepiaci turbulenciák ellenére is jó, többnyire két számjegyű hozamot értek el a hazai ingatlanalapok. Mi volt ennek az oka? Fennállnak-e még a kedvező körülmények, amelyek ezt előidézték? Mehet-e ez így tovább? – kérdeztünk alapkezelőket.
Befektetési alapok Ezek most a legnépszerűbb befektetési alapok
Eidenpenz József | 2023. június 21. 05:51
Milyen alapokat vesznek most a kisbefektetők, érdemes-e devizában takarékoskodni, keresik-e még az ESG-termékeket? Mitől maradt magas az ingatlanalapok hozama válság idején? Kiknek kedvez a magas kamat? Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési igazgatójával.
Befektetési alapok Így védenek a reáleszközök az inflációtól - Klasszis podcast
Eidenpenz József | 2023. június 19. 15:33
Ha magas az infláció, akkor reáleszközökbe érdemes fektetni a nagykönyvek szerint, mint a részvények vagy az ingatlanok. De ez többnyire csak hosszabb távon működik, rövid távon gyakran nem. A rövid távú ingadozást, veszteséget láttuk tavaly, de a következő években jó hozamok jöhetnek - mondja Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő befektetési igazgatója, akit videópodcastunkban Eidenpenz József főmunkatárs kérdezett. 
Befektetési alapok Milyen devizaalapot, kötvényt és részvényt érdemes ma venni? Interjú
Eidenpenz József | 2023. június 12. 19:07
Hogyan élték meg a kisbefektetők a tavalyi viharos esztendőt, mely alapfajtákat keresik ma, és mennyire jók az elképzeléseik? Miért lehet jobb a magyar részvény, mint a külföldi? Érdemes-e ma devizában megtakarítani? Hogyan látja a piacokat az alapkezelő? Interjú Oszlay Péterrel, az Erste Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Csoda történt a magyar ingatlanalapokkal
Eidenpenz József | 2023. május 8. 05:49
Tavaly borzasztó év volt világszerte a tőkepiacokon, majdnem minden befektetési termék ára nagyot esett, a részvényeké, a kötvényeké, az ingatlanoké egyaránt. A magyar ingatlanalapok mégis bőven a vízvonal fölött tudtak maradni, sőt több közülük kétszámjegyű hozamot ért el. Hogyan lehetséges ez?
Befektetési alapok Ingatlanalap ingatlan nélkül, avagy az alapkezelési szabályok megkerülése
Dr. Gál István | 2023. április 24. 14:45
Ingatlanalap ingatlan nélkül?! A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti tevékenysége során már több alkalommal találkozott ezzel a jelenséggel, annak ellenére, hogy rendszeresen kommunikálja azon álláspontját, amely szerint egy ingatlanalapként bejegyzett befektetési alapnak mindenképpen tartalmaznia kell közvetlen ingatlanbefektetést (ingatlant). A befektető ugyanis joggal várja el, hogy amennyiben egy ingatlanalap befektetési jegyét vásárolja meg, akkor az alapban valóban szerepeljen ingatlan. Szerencsére ez a probléma a nyilvános ingatlanalapokat nem érinti, és a zártkörű ingatlanalapok esetében sem tekinthető általánosnak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG