6p

Látványosan csökkent az elmúlt egy évben a készpénz és a betétek aránya a háztartások megtakarítási portfóliójában. A befektetési jegyekbe viszont ömlik a pénz, az állampapírok iránti lelkesedés ugyanakkor kissé alábbhagyni látszik.

Jelentősen visszaesett a pihenő – vagyis a be nem fektetett – pénzek aránya a háztartások megtakarításain belül az elmúlt egy évben – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) napokban megjelent, friss statisztikai adataiból.

Túl a százezer milliárdon

 A jegybank előzetes statisztikái szerint március végére soha nem látott szintre, 102 ezer milliárd forint fölé emelkedett a háztartásoknál lévő pénzügyi eszközök állománya, ami erőteljes, 15,4 százalékos emelkedést tükröz éves alapon. (Más kérdés, hogy a bő tizenöt százalékos emelkedés is csak nagyjából a megtakarítási portfólió reálértékének megőrzéséhez elég.) Ehhez képest a lakosságnál lévő készpénz állománya alig több mint 3 százalékkal – 6705 milliárd forintra – emelkedett ez év alatt: ezzel a készpénz teljes portfólión belüli súlya 7,3-ről 6,6 százalékra olvadt. A folyószámlákon jórészt lekötés nélkül tartott betéteknél hasonló a helyzet: ezek állománya 3,6 százalékkal, 14736 milliárd forintra gyarapodott egy év alatt, így a pénzügyi eszközökön belüli részesedésük 16 százalékról 14,4-re olvadt. Mindezek nyomán a készpénz és betétek porfólión belüli súlya sokéves mélypontra süllyedt az idei első negyedév végére: 21 százalékot ért el, miközben 2022-ig rendre 25-26 százalék környékén mozgott.

Eltűnt az szja-visszatérítés hatása

A be nem fektetett pénzek aránya a 2022-es egyszeri, nagy összegű állami juttatásokat követően ugrott meg látványosan. Az szja-visszatérítés, a fegyverpénz, és a 13. havi nyugdíj visszavezetése bő két évvel ezelőtt hirtelen sokszáz milliárd forintos pluszt hozott a lakossági folyószámlákon, így 2022. első negyedévére a betétek és a készpénz súlya 27 százalék közelébe ugrott a lakossági portfólióban”.

Hozzátette: az elmúlt két évben ugyanakkor nagyon lassan emelkedett – sőt, időnként csökkent is – a háztartásoknál lévő készpénz és betétek állománya, amelyhez több tényező is hozzájárult. Az egyik, hogy az elmúlt időszakban – az infláció megugrása miatt – a háztartások egy része arra kényszerült, hogy hozzányúljon a tartalékaihoz, ami értelemszerűen a folyószámlabetétek és a készpénz állományát érintette elsősorban. A másik még ennél is fontosabb ok a szakértő szerint, hogy a lakosság a korábbinál sokkal intenzívebben kezdett olyan befektetési formákat keresni, amellyel érdemi hozamokat érhet el, hiszen a lekötött betétekkel – eltekintve néhány, promóciós és ügyfélszerzési célzattal indított konstrukciótól – ez nem lehetséges. „Jelentős részben a megtakarítások devalválódásának megakadályozásának a szándéka vezetett tehát oda, hogy a háztartások figyelme az értékpapír-befektetések felé fordult, csökkentve ezzel a pihenő pénzek arányát is a portfólióban” – vélekedett Gergely Péter, hozzátéve, hogy az értékpapír-állomány gyarapodásához természetesen a kedvező hozamokat kínáló, inflációkövető lakossági állampapírok megjelenése is nagyban hozzájárult.

Szinte minden az alapokról szól

Az MNB-statisztikák tanúsága szerint az elmúlt egy év nyerteseinek egyértelműen a befektetési alapok tekinthetők a lakossági megtakarítások piacán. A jegybank adatai szerint a háztartásoknál lévő befektetési jegyek állománya 44,4 százalékkal, 11400 milliárd forint közelébe nőtt a márciusig számított egy év alatt: ehhez az új vásárlások hatása és az árfolyamnyereség is nagyban hozzájárult. (Ami az utóbbit illeti, a befektetési jegyek átértékelődésén csak az idei első negyedévben több mint 400 milliárd forintot nyertek a kisbefektetők.) A tőzsdei részvényeknél szintén ugrásszerű, több mint 38 százalékos, éves állománybővülést mért az MNB, 2500 milliárdhoz közelítő, március végi állomány mellett. Az elmúlt egy évben látható, dinamikus állománynövekedés nyomán most már a háztartások pénzügyi eszközeinek több mint 11 százalékát tartják befektetési jegyekben, miközben 2023 tavaszán még 9 százalék alatt járt ez az arány. Ez részben a bankok által az elmúlt években elindított rendszeres megtakarítási programoknak is köszönhető, amelyeknél a kívánt kockázati szintű eszközökbe fektethetik be pénzüket – akár csak havi néhány tízezer forint befizetésével is – a lakossági ügyfelek. Persze – tette hozzá – ahhoz, hogy a lakosságnál lévő befektetési jegyek állománya egyetlen év alatt csaknem a másfélszeresére duzzadjon, a kedvező piaci környezet is kellett.

A lakosság kezén lévő kötvényállomány szintén jelentős mértékben, közel 21 százalékkal gyarapodott egy év alatt, amely értelemszerűen a lakossági állampapíroknak köszönhető elsősorban. A több mint 14100 milliárd forintnyi kötvényállomány így már a lakosság teljes portfóliójának közel 14 százalékát adja. Az viszont egyértelműen az állampapírok iránti kereslet visszaesésére utal, hogy a tranzakciók egyenlege a kötvényeknél a 2023. első negyedévi 1060-ról mostanra 210 milliárd forint környékére olvadt.

Gergely Péter szerint az infláció enyhülésével az alapterméknek számító Prémium állampapíroknál jelentősen csökkennek az elérhető hozamok is, ám a kockázatkerülő lakossági ügyfeleknek változatlanul érdemi alternatívát jelentenek majd az állami adósságpapírok, főleg úgy, hogy a szociális hozzájárulási adó itt nem csökkenti a hozamot.

Visszatértek a biztosítások is

Ami viszont különösen figyelemre méltó, hogy az elmúlt egy év dinamikus bővülést hozott a biztosításokat és pénztári megtakarításokat tartalmazó biztosítástechnikai tartalékoknál is. Az MNB adatai szerint az életbiztosítási tartalékok állománya március végére 2600 milliárd forint fölé kúszott, ami 17,4 százalékos emelkedést tükröz éves alapon. Az életbiztosítási tartalékok állományának viszonylag gyors emelkedését a nyugdíjbiztosítások iránti stabil kereslet magyarázza: ezek a konstrukciók az utóbbi időszakban már lekörözték a befektetési egységhez vagy indexhez kötött (unit-linked) konstrukciókat is.

„Az előttünk álló időszakban vélhetően a mostani tendenciák folytatódnak majd a lakossági megtakarításoknál: a kisbefektetők figyelme tehát elsősorban az állampapírokra és a befektetési jegyekre koncentrálódik majd, miközben a folyószámlabetétek és a készpénz állományánál az átlagnál jóval lassabb bővülésre lehet számítani” – vélekedett a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18240 18080 18240 +0,77% 0 0 4 855 333 155 HUF 2024-07-12 17:08:57
MOL 2836 2836 2866 -0,42% 0 0 867 313 978 HUF 2024-07-12 17:05:12
MTELEKOM 1092 1084 1096 +1,11% 0 0 149 727 502 HUF 2024-07-12 17:08:23
RICHTER 9690 9605 9750 +0,41% 0 0 802 783 800 HUF 2024-07-12 17:05:27
OPUS 443 441 445 -0,23% 0 0 34 403 286 HUF 2024-07-12 17:05:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Így védekezhetünk az infláció ellen most - Klasszis podcast
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2024. július 4. 05:38
A kötvények és betétek korának vége lett a magas infláció miatt, az infláció elleni védelmet ingatlanalapokkal és részvényalapokkal lehet jól biztosítani hosszabb távon. Ám aki kevésbé bírja a kockázatokat, annak a kötvényt és részvényt is tartalmazó vegyes alapok ajánlhatók. Erről beszélgettünk Pekár Dáviddal, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Voltak ennél sötétebb időszakok is a magyar gazdaságban
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. július 3. 15:01
Két díjat is nyert az Accorde Alapkezelő a befektetési alapok Privátbankár.hu Klasszis 2024-es szavazásán: az Accorde Abacus Alap az első helyen végzett a Legjobb Abszolút Hozamú és Származtatott Alap (közepes kockázat) kategóriában. Gyurcsik Attilát, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatóját választották az Év Portfóliómenedzserének. Ennek apropóján beszélgetett Gyurcsik Attilával Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok Számos vállalat van, amely még profitálhat a mesterséges intelligenciából
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. június 28. 15:01
A Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alap lett a Generali Amazonas Latin Amerika Részvény Alap a Privátbankár.hu Klasszis 2023-as szavazásán. Ennek apropóján beszélgetett Móra Mátéval, a Generali Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzserével Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok A kötvényhozamok nagyjából az idei csúcsaik közelében lehetnek
Csabai Károly | 2024. június 24. 15:01
A befektetési alapkezelői szakma legfontosabb díjának számító Privátbankár Klasszis 2024 szavazáson az OTP Alapkezelőnél dolgozó Tóth István lett Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere. Ennek apropóján beszélgettünk vele a kötvénypiaci termékekről, folyamatokról, kilátásokról.
Befektetési alapok A duplájába is kerülhetne az OTP? – interjú
Eidenpenz József | 2024. június 21. 15:02
A magyar részvények nem drágák, ráadásul értékalapúak, ami szép hozamot biztosíthat, miközben a nagy nemzetközi növekedési részvények már legalábbis nem olcsók. A részvények hatékony védelmet nyújthatnak az infláció ellen is. A kockázatot, árfolyamingadozásokat kevésbé jól tűrő befektetőknek kezdőlépésként a vegyes alapokat ajánlják. Interjú Dudás Mátéval, az Erste Alapkezelő Zrt. szenior portfólió-menedzserével.
Befektetési alapok Rengeteg pénz vándorolt a látra szóló bankbetétekből a befektetési alapokba
Csabai Károly | 2024. június 17. 15:01
Tizenegy díjat - négy elsőt, három másodikat és négy harmadikat - is elhozott a Privátbankár Alapkezelő Klasszis 2024 szavazáson az OTP Alapkezelő. Ennek apropóján beszélgettünk a cég általános vezérigazgató-helyettesével, Turner Tiborral.
Befektetési alapok Sávban mozoghat a forint, menedék maradhat a kötvényalap – interjú
Eidenpenz József | 2024. június 12. 15:07
Az év végéig sávozhat a forint, az MNB politikája támogatja az árfolyamot. A részvények és a kötvények is jól teljesítettek az utóbbi időben, kérdés, mi lesz az inflációval, a kamatokkal és a gazdasági növekedéssel. A kötvényalapok befektetői helytelenül általában a múltbeli hozamok alapján tájékozódnak, de van célravezetőbb módszer is. Interjú Kiss Péterrel, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Gyurcsik Attila: Ha úgy hozza a sors, akkor valami ellen is fogadhatok
Vég Márton | 2024. június 10. 19:01
Két díjat is nyert az Accorde Alapkezelő a befektetési alapok Privátbankár.hu Klasszis 2024-es szavazásán: az Accorde Abacus Alap az első helyen végzett a Legjobb Abszolút Hozamú és Származtatott Alap (közepes kockázat) kategóriában. Gyurcsik Attilát, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatóját választották az Év Portfóliómenedzserének. Ennek apropóján beszélgetett Gyurcsik Attilával Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok A kötvények maradhatnak a kisbefektetők kedvencei
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 15:06
Nagyon szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, nagyon ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenleg hét százalék közelében levő állampapírhozamok még mindig nem éppen alacsonyak, így a kötvénybefektetések is vonzóak maradnak. A forint is viszonylag erős maradhat, mert az inflációs cél eléréséhez nem engedhető meg a korábbi, trendszerű leértékelődés. Bebesy Dániel, az Erste Alapkezelő senior portfóliómenedzsere lapcsoportunk műsorában, a Klasszis Podcastban beszélt a kötvénypiacról.
Befektetési alapok Móra Máté: Nem biztos, hogy örülnünk kell, ha eljön a kamatvágások ideje!
Vég Márton | 2024. június 4. 15:01
A Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alap lett a Generali Amazonas Latin Amerika Részvény Alap a Privátbankár.hu Klasszis 2023-as szavazásán. Ennek apropóján beszélgetett Móra Mátével, a Generali Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzserével Vég Márton újságírónk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG