1p
A washingtoni kongresszus tehetetlennek bizonyul a Wall Street válsága ügyében; valószínűleg semmilyen lépést sem tudnak tenni.
A washingtoni kongresszus tehetetlennek bizonyul a Wall Street válsága ügyében; több képviselő és szenátor jelezte, hogy az alatt az egy hét alatt, amíg még üléseznek, valószínűleg semmilyen lépést sem tudnak tenni.

"Az utolsó dolog, amelyre itt szükség van, hogy 535 ember, aki közül nem sokan igazodnak ki a pénzpiacokban, megpróbáljon gyors megoldást találni a legjelentősebb piaci korrekcióra, amelyet valaha láttunk" - válaszolt Johnny Isakson, Georgia állam republikánus szenátora azokra a kifogásokra, hogy a törvényhozás miért nem írja át a pénzpiaci szabályozást.

Harry Reid, a szenátus többségi, demokrata vezetője tömören közölte: "senki sem tudja, mit kell tenni".

A szövetségi képviselőház a tervek szerint szeptember 26-ig ülésezik, a szenátus pedig egy héttel tovább, hogy a választások miatti szünet után legközelebb már csak jövőre folytassák munkájukat. Az évtizedek óta nem látott mélységű pénzpiaci krízis kezelése így a kormányra, a pénzügyminisztériumra és a jegybanki szerepet játszó szövetségi tartalékbankrendszerre (Fed) marad.

Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke mindenesetre nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a törvényhozás a november 4-i választást követően ismét összeüljön. Mint mondta, a kongresszust "szükség esetén" össze lehet hívni. Azt is közölte, hogy az alsó- és a felsőház bizottságai időközben meghallgatásokat tartanak és tanulmányozzák a pénzügyi válságot.

Henry Waxman képviselő, a felügyeleti és kormányreform bizottság elnöke közölte, hogy október elején kétnapos meghallgatást tartanak: "megvizsgálják, mi romlott el és kit kell elszámoltatni" az AIG biztosítónál és a Lehman Brothers banknál.

"Ha elsietett döntést kell hozni, az ember gyakran téveszt" - hárította el a kongresszus tétlenségére vonatkozó bírálatokat Sherwood Boehlert volt New York-i republikánus képviselő, aki szerint a honatyák a legjobban teszik, ha hazautaznak.

John Snow volt pénzügyi államtitkár arra figyelmeztetett: mindenképpen el kell kerülni azt a hatalmas veszélyt, hogy Washington túlszabályozással reagáljon a pénzügyi zavarokra.

Chuck Gabriel, a Capital Alpha Partners nevű washingtoni tanácsadó cég ügyvezetője megállapította: a kongresszus vajmi keveset tehet rövid távon a piaci bizalom javításáért, ha George Bush elnök és mindkét párt vezetői nem állnak ki közösen valamely megoldás mellett. Véleménye szerint annak mindenképpen kedvező hatása volna a Wall Streetre, ha Bush elnök, a pénzügyi kabinet tagjai, valamint a republikánus és demokrata párti vezetők együtt közölnék: a közelgő választások ellenére újabb intézkedéseket hoznak a következő hetekben a bizalom helyreállítására. "Ennek azonban nagyon kicsi az esélye" - tette hozzá.


IMF: állami beavatkozás kellhet a rendhez


John Lipsky, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) első vezérigazgató-helyettese széleskörű állami beavatkozást szorgalmazott a pénzpiacok stabilizálásának céljából, és támogatásáról biztosította azt a washingtoni elképzelést, hogy állami ügynökséget hozzanak létre a bankok rossz kintlévőségeinek megvásárlására.

Friss tőzsdei árfolyamok a Privátbankáron
Legfrissebb devizaárfolyamok a Privátbankáron
A Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában (CSIS) tartott előadásában Lipsky rámutatott, hogy állami pénzekre lehet szükség a pénzügyi rendszer megmentéséhez. A monetáris és a költségvetési politika a legfontosabb, de azok csak az első és a második védelmi vonalat jelentik a pénzügyi válság pusztító következményeinek elkerüléséhez. "Parancsoló szükségszerűséggé válhat az, amit mi a védelem harmadik vonalának nevezünk, azaz állami pénzekre lehet szükség a pénzügyi rendszer megmentéséhez" - mondta.

Lipsky szerint az államnak meg kell fontolni a közvetlen beavatkozást, amíg a pénzügyi rendszer egésze forog kockán. Ugyanakkor más politikai döntések is születhetnek, például az ingatlanpiac közvetlen kiegészítő támogatásának formájában. "A pénzügyi szektor támogatása elkerülhetetlenül költségvetési kiadásokkal jár, amit figyelembe kell venni, amikor a különböző lehetséges politikákat veszik górcső alá" - jelentette ki.

A pénzpiacokat sújtó válságról Lipsky kijelentette, hogy a valutaalap nem számít a helyzet gyors rendeződésére. Az Egyesült Államok és Európa bankjai jelentősen emelték tőkéjüket az utóbbi egy év alatt, de ezeknek a tőkeinjekcióknak az értéke még mindig 150 milliárd dollárral alacsonyabb, mint a leírásoké volt, és a további tőkebevonás sokkal költségesebb lesz, vagy egyáltalán lehetetlen - tette hozzá Lipsky, aki azt jósolta, hogy még további pénzintézetek jutnak csődbe. Hangsúlyozta azonban, hogy meg kell akadályozni a bukások rendszerré válását.


Vizsgálják a short ügyleteket

Vizsgálat indult illegális short ügyletek miatt több Wall Street-i pénzintézet,
többek között a Goldman Sachs és a Morgan Stanley részvénykereskedéseiben - jelentette be csütörtökön Andrew Cuomo New York-i főügyész.

"Szeretném, ha tudnák a short-kereskedők, hogy figyelem őket" - figyelmeztette az árfolyamesésre játszó spekulánsokat Cuomo, egyúttal hozzátette, "ha a szabályok szerint, jogszerűen járnak el, nincs miért aggódniuk".

Kifejtette, hogy a főügyészi hivatal aggódik a piac destabilizálódása miatt. Kitért arra, hogy törvényellenes short (rövid) kereskedések történhettek a Lehman Brothers, valamint az American International Group (AIG) részvénykereskedésében is. E két céget már elsodorta a pénzpiaci válság.

Cuomo közölte, hogy hivatala eljárást indít azok ellen a short kereskedők ellen, akik téves információkat és hamis pletykákat terjesztenek és közreműködnek egy cég esetében a részvények árának lehajtásában. Kijelentette, hogy a stabilitást csak úgy lehet megteremteni, ha gyökeresen megszüntetik a hamis értesülésekre építő short tranzakciókat.

A New York-i főügyész szerint a New Yor-i tőzsdefelügyeletnek (SEC) rövid távon átmenetileg be kellene fagyasztania a pénzügyi szektor részvényeivel való short kereskedéseket, amelyek kezdeményezői a gyors árfolyamesésből húznak hasznot.


Régen látott szigor a Cityben


Életbe lépett péntek hajnaltól a londoni Cityben az utóbbi évtizedek legradikálisabb piaci rendteremtő intézkedése, amellyel a brit pénzügyi szolgáltatási felügyelet (FSA) ideiglenesen megtiltotta a befektetőknek új short - vagyis árfolyamzuhanásra játszó - pozíciók felvételét, illetve a már meglévő ilyen nettó pozíciók aktív továbbépítését a tőzsdén jegyzett pénzügyi vállalatok részvényeiben.

A csütörtök este bejelentett intézkedés éjféltől lépett életbe, és egyelőre január 16-áig - 120 napig - érvényes, jóllehet az FSA közölte, hogy 30 nap után felülvizsgálja a döntést. A felügyelő hatóság közölte azt is, hogy ha szükségesnek látja, a tilalmat kiterjesztheti a pénzügyi szektoron kívüli, tőzsdén jegyzett egyéb cégekre is.

Az FSA emellett előírta, hogy jövő héttől naponta be kell jelenteni minden olyan még meglévő nettó short pozíciót, amely az adott vállalat törzsrészvény-állományának 0,25 százaléknál nagyobb hányadát érintette az előző esti záráskor.

Callum McCarthy, az FSA leköszönő elnöke a City polgármesterének hagyományos éves bankettjén, csütörtök este tartott felszólalásában kijelentette: veszélyes az olyan kereskedési rendszer, amely megengedi, hogy pénzügyi intézményeket szélsőséges short eladási nyomásnak tegyenek ki. Az ebből eredő részvénymozgások ugyanis elbizonytalanítják azokat, akik betéteiket tartják e pénzintézetekben, és ez már a pénzügyi rendszer stabilitásával kapcsolatban vet fel kérdéseket - mondta McCarthy.

Az FSA vezetőjének megfogalmazása szerint e jelenség "heveny példáit" lehetett látni a héten Londonban és New Yorkban.

Általános piaci vélekedés szerint a londoni és a New York-i pénzügyi központokat sújtó, az 1920-30-as évek nagy depressziója óta szinte példátlan tőzsdei eladási rohamért - amelynek máris több brit és amerikai nagybank áldozatául esett - jelentős részben a short eladásra szakosodott spekulánsok a felelősek, akik a kiszemelt, sebezhetőnek vélt cégek papírjainak árfolyamzuhanására vesznek fel rövid határidős pozíciókat.

A rövid eladási ügylet lényege, hogy kezdeményezője az eladási tranzakció megkötésének pillanatában, illetve a későbbi visszavásárlás időpontjában érvényes, reményei szerint akkor már alacsonyabb árfolyam különbségéből húz hasznot. Az ilyen befektető sok esetben végig birtokon kívül marad: meg sem vásárolja, hanem a tényleges részvénybirtokostól az ügylet zárásáig kölcsönzi az adott részvénycsomagot.

Ha a "short seller" elszámítja magát, és az árfolyamok a tranzakció-láncolat két végpontja között emelkednek, veszít az ügyleten.

Gyakran azonban az ilyen tőzsdei ügyletekre szakosodott befektetők gondoskodnak róla, hogy ez ne következzék be. A piaci felügyeletek és a tőzsdei vállalatok gyanúja szerint a piacokon egy-egy vállalatról hirtelen elterjedő negatív híresztelések szerzői maguk a short pozícióban lévő befektetők, akik az adott cég megrendült helyzetéről szóló pletykákkal próbálják a nekik kedvező irányba, vagyis lefelé szorítani az árfolyamot.

Általános piaci vélekedés szerint az árfolyamzuhanásra játszó befektetői körnek legalábbis jelentős része volt a negyedik legnagyobb amerikai befektetési bank, a Lehman Brothers minapi összeomlásában, valamint a két utolsó, még talpon lévő, tisztán brókerprofilú Wall Street-i nagybank, a Morgan Stanley és a Goldman Sachs részvényeinek meredek árfolyamzuhanásában.

Hétről hétre nagyobb a pánik
Kína kihúzna a válságból, csak egy szavunkba kerül
Háborús állapotok a piacokon: menekül, ki merre lát
Nem bírták tovább nézni: új óriás született
Egymás szennyesét teregetik az amerikai kampányban

MTI

Címkék: Befektetés
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG