TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A szokásos örömtüzek kigyúltak: nyereséges a CIG Pannónia, a kérdés ugyanakkor az, hogy közép-hosszú távon mi biztosítja a folyamatosan leépítő cég jövőjét.

Nyereséges a CIG Pannónia, de... Sokadszor kezdhetjük így a társaság értékelését, tekintve, hogy az alapítók (a valóságtól és a lehetőségtől) messze elrugaszkodott elképzelései szerint ma már elvben piacvezető életbiztosítóvá váló társaságnak a valóságban azzal kell megküzdenie, hogy a piac fejlődésével szembemenve folyamatosan visszaszorul. A biztosító nemzetközi elszámolások szerinti 16,468 milliádos díjbevétele 23 százalékos visszaesést mutat. Ezen belül az érdemi, életbiztosítási szegmens díjbevételei 14 százalékkal csökkentek, a nem életbiztosítási díjbevétel ugyanakkor megfeleződött.

A jelentés is elismeri, hogy az életbiztosítások terén a fő probléma a megújítási díjak elmaradásának eredménye - a kárfizetések és szolgáltatások, valamint kárrendezési költségek soron a társaság 25 százalékkal több költséget érvényesített, mint egy évvel korábban. A gondot tetézi, hogy a biztosító ugyan folyamatos díjas, de éves díjfizetésű konstrukciókat értékesített pályája elején, így a megújítási díjak elmaradása kvázi azonnal bukottá teszi a korábbi biztosításokat. Bár a CIG Pannónia korábban azzal büszkélkedett, hogy olyan jutalék-technikát talált ki, amely révén a korábbi első számú partnernek, a korábbi Brókernet, ma Quantis Consulting Zrt. néven futó többes ügynöknek nem éri majd meg az ügyfelek „átforgatása”, az a tény, hogy a CIG december elején szerződést bontott a társasággal, azt jelzi, hogy ez az elképzelés nem vált be. A közlemény szerint az új szerzésekben a saját hálózat és a brókeri csatorna megnövekedett értékesítése (43 százalékos, illetve 16 százalékos növekedés) ugyan hozni tudta a Quantis miatt kieső új értékesítési állományt, ám a korábbi közlemény épp arról szólt, hogy az új szerzések terén nem vitézkedett a korábbi első számú partner.

A tavalyi évben a költségoldalon első ránézésre kedvező, hogy a biztosító által fizetett díjak és jutalékok 22 százalékkal, 4,1 milliárdra csökkentek, ám, ha a bruttó díjbevételhez hasonlítjuk, akkor láthatjuk, hogy a jutalék-terhelés a korábbi 25,9 százalékról 26,1 százalékra nőtt.

Nagyot segített ugyanakkor a biztosítónak az új nyugdíjbiztosítási szegmens. Az innen származó 960 millió forintnyi nyugdíjbiztosítási állomány a társaság teljes új szerzéseinek 44 százalékát tette ki. Ehhez járul még, hogy a CIG tavaly októbertől „klasszikus” egyszeri díjas életbiztosítással bővítette termékportfólióját, ami 76 millió forinttal növelte az értékesítési díjbevételt.

A nem-életbiztosítási szegmensben az EMABIT tavaly előtt már megkezdte az állomány leépítést, 2013. év végétől a KGFB-ben minimálisra csökkent az EMABIT jelenléte, és jelentős portfólió tisztítást hajtott végre a casco ágazatban is. Az év novemberében a lakásbiztosítási és utasbiztosítási bérlet állományát a társaság az Aegon Magyarországnak adta át, de ez nem bevételt, inkább veszteség-csökkentést jelentett, tekintve, hogy ennek a kis állományú portfoliónak az üzemeltetése nem volt gazdaságos. Az állomány-átadás mintegy 70 millió forint egyedi eredményrontó hatást okozott. A társaság az év végével lényegében kivonult az egyéni nem életbiztosítási szerződések piacáról.

A biztosítónak a jelen állás szerint 102 millió forintos mínuszt okozott a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. bedőlése is.

A CIG-csoport adózott eredménye a 2014. évben 212 millió forint nyereség lenne a nemzetközi számviteli adatok szerint, ám az IFRS szabályok szerint a függő költség elvonás miatti számviteli politika módosítás előző évekre jutó hatását (382 millió forintot) a 2013. évi eredményben kell kimutatni. Ennek okán a biztosító tavalyi 583 millió forint vesztesége 201 millióra szelidült, ugyanakkor a tavalyi adózott eredmény 170 millió forintos veszteséget mutat.

A magyar számviteli elvek szerinti 2014-es eredmény részesedés értékvesztés nélkül 954 millió forintot mutat, ami 187 millió forintos növekedést jelent a 2013. évi eredményhez viszonyítva. A részesedés értékvesztéssel számolt adat – amelyet nagyrészt a nem-életbiztosítással foglalkozó leányvállalata portfolió tisztítása miatt számolt el a CIG adózás előtti eredménye 204 millió forint lett. Való igaz, a biztosító profitot hoz, ám vészesen hiányoznak az új üzletek, a nyereség egyelőre a korábbi biztosítások felmondásának egyszeri eredményéből származik („fiatal” állományról lévén szó, a biztosító viszonylag sokat megtarthat magának a befizetésekből), ám ez véges – kíváncsian várjuk, hogy az új menedzsment által elképzelt változások milyen eredményt hoznak - az bizonyos, hogy az irányítók bátran nyúlnak hozzá korábban biztosnak tekintett elemekhez - Quantis/Brókernet, EMABIT-leépítés. Az I. negyedév nem jól indul, hiszen – bár az MVM-mel sikerült szerződést kötni – a biztosító 22,6 millió forintos bírságot kénytelen korábbi sérelmezett gyakorlata miatt a GVH-nak fizetni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
Friss
hírlevél