4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A makrogazdasági helyzet javulása miatt komoly remény van arra, hogy a vagyonbiztosítások száma ismét növekedésnek indul - hangzott el a K&H Biztosító sajtóbeszélgetésén. A díjak is emelkednek majd - de ennek örülni kell, hiszen új autók és lakások lesznek biztosítva.

A makrogazdasági helyzet stabilizálódásával komoly remény van arra, hogy a biztosítási piacon is élénkülés veszi kezdetét - mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese. A lakáshitelezés 15-20 százalékkal tud majd bővülni, s az új autó értékesítésben is optimizmusra ad okot, hogy újra jön fel a lakossági értékesítés. Ez a lakásbiztosítások és a gépjármű-biztosítások növekedésével járhat.

A válság előtt a biztosítók díjbevétele - a lakáshitel és az autólízing-boom kapcsán - stabil növekedését mutatott, majd a piac alapjait biztosító termékek kiesésével összezuhant. Ehhez jött még a kgfb-piacon bekövetkező díjverseny.

Hogy versenyez a K&H?

2009-ben a díjverseny miatt a K&H Biztosító elvesztette a kgfb-állomány 20 százalékát. Ezt követően a társaság még mindig piacot veszített és ez már azzal fenyegetett, hogy a fix költségek fedezetére sem lesz elég. A társaság 2011-ben "borított" a kgfb-területen - 270 ezerrel nőtt a portfólió, s az új szerződésekkel szép számmal jött casco-biztosítás is. Eközben a költségoldalon is komoly racionalizálásba kezdtek. A társaság 2012-ben már a kgfb-díjak stabilizálódásával számolt, a piac ugyanakkor még versenyzett. 2013-ban ismét nyerő oldalra kerültek, de ismét azzal számoltak, hogy - velük együtt - mások is a díjemeléshez nyúlnak. Ennek köszönhetően a 2014-es kampányban nettó 33 ezer szerződést ismét vesztett a K&H Biztosító, ám ezt év közben sikerült pótolni.

A kgfb-szerződések terén ugyanakkor az autók használatának növekedése és az új kocsik megjelenése ugyanakkor a károk növekedésével is jár majd - sőt ez már megjelent a kárstatisztikákban. Emiatt ma a piacon alig 1-2 biztosító tud nyereségesen működni ebben az üzletágban - ezek között Kaszab szerint ott van a K&H is. Az viszont kedvező, hogy a gépjármű-biztosítások részaránya a válság előtti 60 százalékról 45 százalékra apadt - ez ugyanakkor nem a többi vagyonbiztosítás előretörése miatt történt - mivel ott inkább nettó díjbevétel-csökkenés történt -, hanem annak miatt, hogy a kgfb. és a casco díjak az elmúlt években drasztikusan visszaestek. A K&H vezérigazgató-helyettese szerint Nyugat-Európában lényegesen kisebb a gépjármű-biztosítások részaránya - bár ott döntően az egészségbiztosítások teszik eltérővé az arányokat.

A kgfb-állománydíj csökkenésre a károk visszaesése (kevesebb használat, objektív felelősség és a zéró tolerancia bevezetése) jó alapot adott, ám az utóbbi években a károk is növekedtek. Bár a kárérték Kaszab Attila szerint továbbra is csökken - ez azonban az elöregedő kocsipark miatt csökkenő kifizetéseknek köszönhető. A személyi sérüléses károkban még nem tört előre a járadék-szolgáltatás, az ügyfelek ma még inkább választják a biztosítóknak összességében olcsóbb egyösszegű kifizetéseket. 2013-hoz képest 2014 második félévében a biztosítók kgfb-állománydíja már 7 százalékos növekedést mutat.

A nyereségesség szempontjából komoly kérdés, hogy mekkorák a kártartalékok. A régi nagy biztosítók rendkívül komoly kártartalékkal rendelkeznek, a kártartalék-mutató akár a díjbevételt is meghaladhatja. Ha felelősen fekteti be a biztosító tartalékot, akkor ezen befektetési eredménye is beszámíthat, illetve a lezárt ügyek után is történhet kártartalék-felszabadítás. Emellett a régi szintekhez árazott tartalékok rendkívüli felszabadítása is történhet - ez okozhat olyan évet, amikor az egyik nagybiztosító kárhányada negatív lett. Ez azonban véges folyamat, hiszen a tartalékoknak meg kell lennie.

A Casco piaci díjcsökkentés Kaszab Attila szerint egyértelműen annak szólt az elmúlt években, hogy az elöregedő gépjárműparknál az alkatrész károknál nem a pótlási, hanem az avultatott értéket téríti. Ez a különbség akár 40-50 százalékot is elérhet. A piacon ugyanakkor - annak köszönhetően, hogy jönnek az új kocsik a piacra - ismét nő a pótlási értékre kötött, emiatt drágább biztosítások aránya.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG