<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A makrogazdasági helyzet javulása miatt komoly remény van arra, hogy a vagyonbiztosítások száma ismét növekedésnek indul - hangzott el a K&H Biztosító sajtóbeszélgetésén. A díjak is emelkednek majd - de ennek örülni kell, hiszen új autók és lakások lesznek biztosítva.

A makrogazdasági helyzet stabilizálódásával komoly remény van arra, hogy a biztosítási piacon is élénkülés veszi kezdetét - mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese. A lakáshitelezés 15-20 százalékkal tud majd bővülni, s az új autó értékesítésben is optimizmusra ad okot, hogy újra jön fel a lakossági értékesítés. Ez a lakásbiztosítások és a gépjármű-biztosítások növekedésével járhat.

A válság előtt a biztosítók díjbevétele - a lakáshitel és az autólízing-boom kapcsán - stabil növekedését mutatott, majd a piac alapjait biztosító termékek kiesésével összezuhant. Ehhez jött még a kgfb-piacon bekövetkező díjverseny.

Hogy versenyez a K&H?

2009-ben a díjverseny miatt a K&H Biztosító elvesztette a kgfb-állomány 20 százalékát. Ezt követően a társaság még mindig piacot veszített és ez már azzal fenyegetett, hogy a fix költségek fedezetére sem lesz elég. A társaság 2011-ben "borított" a kgfb-területen - 270 ezerrel nőtt a portfólió, s az új szerződésekkel szép számmal jött casco-biztosítás is. Eközben a költségoldalon is komoly racionalizálásba kezdtek. A társaság 2012-ben már a kgfb-díjak stabilizálódásával számolt, a piac ugyanakkor még versenyzett. 2013-ban ismét nyerő oldalra kerültek, de ismét azzal számoltak, hogy - velük együtt - mások is a díjemeléshez nyúlnak. Ennek köszönhetően a 2014-es kampányban nettó 33 ezer szerződést ismét vesztett a K&H Biztosító, ám ezt év közben sikerült pótolni.

A kgfb-szerződések terén ugyanakkor az autók használatának növekedése és az új kocsik megjelenése ugyanakkor a károk növekedésével is jár majd - sőt ez már megjelent a kárstatisztikákban. Emiatt ma a piacon alig 1-2 biztosító tud nyereségesen működni ebben az üzletágban - ezek között Kaszab szerint ott van a K&H is. Az viszont kedvező, hogy a gépjármű-biztosítások részaránya a válság előtti 60 százalékról 45 százalékra apadt - ez ugyanakkor nem a többi vagyonbiztosítás előretörése miatt történt - mivel ott inkább nettó díjbevétel-csökkenés történt -, hanem annak miatt, hogy a kgfb. és a casco díjak az elmúlt években drasztikusan visszaestek. A K&H vezérigazgató-helyettese szerint Nyugat-Európában lényegesen kisebb a gépjármű-biztosítások részaránya - bár ott döntően az egészségbiztosítások teszik eltérővé az arányokat.

A kgfb-állománydíj csökkenésre a károk visszaesése (kevesebb használat, objektív felelősség és a zéró tolerancia bevezetése) jó alapot adott, ám az utóbbi években a károk is növekedtek. Bár a kárérték Kaszab Attila szerint továbbra is csökken - ez azonban az elöregedő kocsipark miatt csökkenő kifizetéseknek köszönhető. A személyi sérüléses károkban még nem tört előre a járadék-szolgáltatás, az ügyfelek ma még inkább választják a biztosítóknak összességében olcsóbb egyösszegű kifizetéseket. 2013-hoz képest 2014 második félévében a biztosítók kgfb-állománydíja már 7 százalékos növekedést mutat.

A nyereségesség szempontjából komoly kérdés, hogy mekkorák a kártartalékok. A régi nagy biztosítók rendkívül komoly kártartalékkal rendelkeznek, a kártartalék-mutató akár a díjbevételt is meghaladhatja. Ha felelősen fekteti be a biztosító tartalékot, akkor ezen befektetési eredménye is beszámíthat, illetve a lezárt ügyek után is történhet kártartalék-felszabadítás. Emellett a régi szintekhez árazott tartalékok rendkívüli felszabadítása is történhet - ez okozhat olyan évet, amikor az egyik nagybiztosító kárhányada negatív lett. Ez azonban véges folyamat, hiszen a tartalékoknak meg kell lennie.

A Casco piaci díjcsökkentés Kaszab Attila szerint egyértelműen annak szólt az elmúlt években, hogy az elöregedő gépjárműparknál az alkatrész károknál nem a pótlási, hanem az avultatott értéket téríti. Ez a különbség akár 40-50 százalékot is elérhet. A piacon ugyanakkor - annak köszönhetően, hogy jönnek az új kocsik a piacra - ismét nő a pótlási értékre kötött, emiatt drágább biztosítások aránya.

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG