<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ahhoz, hogy valóban biztonságban teljen a téli kikapcsolódás, számos dologra kell figyelni, kezdve a jó minőségű védőfelszerelés beszerzésétől, a megfelelő sporteszközök kiválasztásán át, egészen a helyi előírások betartásáig.

A téli sportok idején Ausztria az egyik legnépszerűbb úti cél, de emellett az olasz és a francia pályákat is sok magyar keresi fel ebben az időszakban - derül ki a Groupama Garancia Biztosító utasbiztosítási adataiból.

Készüljünk fel alaposan!

A síelőkkel harmad annyi baleset fordul elő, mint azokkal, akik snowboardoznak. A balesetek nagy része azonban elkerülhető lenne gondos felkészüléssel, a szabályok betartásával.

A felkészülés legfontosabb eleme, hogy fizikailag is szoktassuk hozzá magunkat a fokozott terheléshez. Hamar megsérülhet az, aki a megszokott napi rutinból kiszabadulva, előzetes testedzés nélkül vág neki a pályának. A síelés alatt a reggeleket mindig bemelegítéssel kell indítani! „A téli időszakban a baleseti sebészeti ambulanciánkon minden évben nagy számban jelentkeznek téli sport közben sérült páciensek.  Szerencsére többségben vannak a könnyű sérülések, így a zúzódások, ficamok, szalagszakadások, de súlyos esetekkel is találkozunk” – mondta Dr. Boross György ortopéd-, kéz-, és baleseti sebész.

Az utazás előtt kössünk megfelelő utasbiztosítást, fontos, hogy tájékozódjunk a biztosítótársaságok által nyújtott kiegészítő szolgáltatásokról és a limitekről. A bankkártyákhoz tartozó biztosítások gyakran nem fedezik egy esetleges síbaleset költségeit, és nem minden biztosítás terjed ki a téli sportokkal összefüggő mentési és orvosi költségekre, így adott esetben egy helikopteres mentésre, ami már milliós nagyságrendű költség lehet.

A biztosítás kötése mellett ugyanilyen fontos a megfelelő felszerelés. A meleg, réteges öltözet, az erős kesztyű, a védőszemüveg és a sisak viselése elengedhetetlen, hiszen a balesetek többsége – a boka, lábszár, csukló és alkar sérülések, törések – megfelelő felszereléssel elkerülhető.

„Az eszközöket mindig állítsuk be megfelelően, a kötéseket ellenőrizzük le többször, ha szükséges, végezzük el az élezést vagy waxolást. Mindig tartsuk be a helyi előírásokat, ne térjünk le a kijelölt pályáról, és tudásszintünknek megfelelő pályát válasszunk” – tanácsolja Karsai Márta, Groupama Garancia Biztosító utasbiztosítási szakértője.

Napközben kerüljük az alkoholt!

A síoktatók tapasztalatai alapján az emberek 15 százaléka egy felessel indítja a napot, de ebédidőben már a magyar síelők fele fogyaszt alkoholt. Baleset esetén azonban, ha a sérült véralkoholszintje magasabb mint 0,50 gramm/liter ezrelék, a biztosító általában nem fizeti meg a sürgősségi orvosi ellátás költségeit. Az említett véralkohol szint egy felnőtt férfi esetében például egy deci tömény ital elfogyasztását jelenti.

Hótalpas túrákra vagy sítúrákra érdemes tapasztalt vezetőkkel elindulni, akik jól ismerik a környéket, de fontos tudni, hogy egy átlagos utasbiztosítás kizárólag a kijelölt sípályákon elszenvedett síbalesetekre vonatkozik. Ha mégis úgy döntünk, hogy az útvonalról letérve, eddig járatlan, mélyhavas síelésre adjuk a fejünket, mindenképpen 3-5 fős csapatban induljunk el, profi, helyi vezetőt követve, és válaszunk olyan speciális utasbiztosítást, amely érvényes a kijelölt sípályán kívül is! A megfelelő felszerelés, azaz a lavinavédő hátizsák, a lapát és a jeladó ilyen esetekben elengedhetetlenek.

Mit tegyünk, ha társunk megsérült?

Baleset esetén legelőször is helyezzük nyugalomba társunkat, indokolatlanul ne mozgassuk, különösen, ha gerincsérülés gyanúja állhat fenn. Ezután hívjunk csak segítséget, forduljunk a minden sípályánál elérhető orvosi szolgálathoz. Amennyiben szükséges, a sérült végtagot helyezzük sínbe egy erre alkalmas tárggyal, akár a síléccel, síbottal. Nyílt törés esetén helyezzük nyugalomba a végtagot, igyekezzünk lefedni a sérülést, lehetőség szerint steril kötszerrel. A sebbe ne nyúljunk, és ne öntsünk bele semmilyen folyadékot!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló