<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A január 1-jén életbe lépett új szabályozás csökkenti a gazdák kiszolgáltatottságát, a kormány az agrárkárok enyhítésébe bevonta az üzleti biztosítókat, még hozzá állami támogatással. Immáron két pilléren nyugszik a károk rendezése, a maradványból pedig tartalékokat képeznek.

2010-ben az időjárás miatt az agráriumnak közel 150 milliárd forintos kára keletkezett, míg tavaly óvatos becslések szerint is csak a belvizek miatti kár elérte nemzetgazdasági szinten a 100 milliárd forintos határt. A gazdák kiszolgáltatottságát növelte, hogy jó néhány kárfajtára egyszerűen nem lehetett biztosítást kötni - így egyetlen fogódzónak maradt a Kárenyhítési Alap, amely rendre kimerült az év vége előtt, így sokan nem jutottak pénzhez. A helyzet több szempontból is növelte a bizonytalanságot: egyrészt a gazdálkodók egy része semmilyen kárenyhítési formában nem tudott részt venni, így teljesen ki volt szolgáltatva az időjárásnak. Másrészt az alap folyamatos feltöltögetése a költségvetés számára sem volt biztos megoldás, az államkasszából rendre át kellett csoportosítani összegeket a gazdaság kárainak enyhítésére. 

Az állam összehozza a biztosítókat és a termelőket

Bővülő kockázatközösségJanuár 1-jétől új szabályozás lépett életbe, ami nagy előrelépést jelent az előző évekhez képest, a kárenyhítési rendszer ugyanis mostantól két pilléren nyugszik. A termelői befizetésekből összegyűlt összeget, amely a tervek szerint eléri a 4,1 milliárd forintot, az állam a központi költségvetésből ugyanannyival kiegészíti. Az új rendszerben viszont csak azok a termelők kaphatnak teljes összegű kártérítést, akik a tevékenységük legalább 50 %-ára biztosítási szerződést kötnek egy üzleti biztosítóval, míg a biztosítási szerződéssel nem rendelkezők a kárenyhítő juttatás 50%-ára számíthatnak.

Vagyis az állam az üzleti biztosítók helyzetbe hozásával igyekszik mérsékelni a kárrendezésre fordított kiadásait. Hogy az agrárium még inkább felkeltse a biztosítási szektor érdeklődését, az állam - uniós forrásokat is felhasználva - 65%-os támogatást ad a gazdáknak a biztosítás megkötéséhez. Ilyen költségszinten már könnyebben egymásra találnak a termelők és a biztosítók. Erre pedig szükség volt, hiszen van olyan biztosító, mely a mezőgazdaságnak egyenesen hátat fordított.

A kockázatközösség: széleskörű és finanszírozható
A befizetések mértéke a tervezet szerint szántóföldi növénytermesztésnél évente 1000 Ft/ha, szántóföldi zöldségek, valamint szőlő, gyümölcsös és egyéb ültetvényeknél 3000 Ft/ha. A rét-, legelő-, gyepterületek, valamint a termőre még nem fordult ültetvények nem tartoznak a kárenyhítési intézkedés hatálya alá, így azokkal a kárenyhítési rendszerhez csatlakozni nem lehet.
Mint ismeretes, a gazdálkodók évente átlagosan hektáronként 55-60 ezer forint területalapú támogatást kapnak a földjeik után. Az új kárenyhítési rendszer I. pillére az árvíz- és viharkárokkal kibővült kockázati körben, jóval nagyobb termelői kört átfogva, nagyobb kockázatközösséget és nagyobb kárenyhítési alapot képezve, a termelői elvárásokhoz jobban igazodva nyújt méltányos kárenyhítő juttatást a gazdáknak.

Az új szabályozásnak éppen ez a "vívmánya": egy szélesebb kockázatközösséget hoz létre, mely ezáltal könnyebben finanszírozható.


Schmidt Ákos, a Riskonline ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a szabályozás azért jelent áttörést, mert eddig például aszály- és belvízkárokra nem is lehetett biztosítást kötni, az állami támogatás mellett azonban a biztosítók már hajlandóak ezekre az esetekre is termékeket kidolgozni. Továbbá eddig ugyan lehetett szőlőre illetve gyümölcsös ültetvényekre biztosítást kötni, de nagyon drágán, az állami támogatással viszont elérhetővé válnak ezek a termékek is. A gazdáknak pedig mindenképpen megéri szerződniük egy üzleti biztosítóval, hiszen enne híján a káruk maximum felére kaphatnak csak kárpótlást ezentúl.

A kárenyhítés függetlenedhet a költségvetéstől

Nagyon előre mutató intézkedésnek tartom, hogy az állam és a gazdák által az alapba befizetett és kárenyhítésre fel nem használ részét a következő évre át kell vinni - magyarázza kérdésünkre Schmidt Ákos. Így a törvény garancia lehet egy hosszú távon fenntartható tőkeerős agrár kárenyhítési alap működtetéséhez, ami pár év múlva az üzleti biztosítókkal együttműködve, akár a költségvetéstől függetlenül is képes lesz a feladat ellátására, akár extrém időjárási körülmények között is.

Növénybiztosítást három biztosítónál lehet kötni: a Generalinál, a Groupama Garanciánál és az Allianznál. A agrár szereplők az év végén és elején még kevésbé aktívak gazdaságilag, a törvény pedig nem köti határidőhöz a biztosítási szerződések megkötését, de erre - az előző évek tapasztalatai alapján - a tavasz végéig sor kerülhet. Kell is az idő a biztosítóknak, hiszen a növénytermelők számára nem lesz egyszerű terméket kidolgozni. Az sem mindegy, milyen növénykultúráról van szó (évente új vetés vagy például gyümölcsös) és az sem, hogy az ország mely területén van a gazdaság. Az első évek még így is "kísérleti jelleggel zajlanak", főleg ami a kockázatok felmérését illeti.

A biztosítási szakember szerint ezeket szerződéseket érdemes évente újrakötni, vagy legalább is felülvizsgálni a meglévő szerződést, hiszen egy-egy nagyobb káresemény adott esetben meg is drágíthatja a biztosítási díjat. A keretszabályozás azonban elég stabilnak tűnik, így valószínűleg a biztosítók is majd a meglévő ügyfelek megtartására törekednek - arról nem is beszélve, hogy ha még több piaci szereplő lesz, az árverseny nagyobb hangsúlyt is kaphat. Az első időszakot még "tanulóéveknek" nevezik az agrár tárcánál is.  A termelők mindenesetre egyre inkább érdeklődnek az alkuszoknál. Arról nem is beszélve, hogy minél többen kötnek biztosítást az állami támogatás mellett, a kockázatközösség annál szélesebb lesz, vagyis a kockázatok jobban elporladnak, ami meg fog jelenni a biztosítási díjakban is - vagyis azok mértéke egyre alacsonyabb lesz.

Kárrendezés: jobb az anomáliák elé menni

A rendszer működésének egyik sarkalatos pontja lesz a kárfelvétel és a kárrendezés kérdése - mondja Schmidt. Mivel teljesen új rendszerről van szó ezért erről semmilyen tapasztalatunk sincs jelen pillanatban. Fontos lenne a kárenyhítési alap és a biztosítói kárfelvételt összehangolják, ugyanis, ha két külön kárfelvételi rendszer működik, akkor előre borítékolhatók az anomáliák - így a szakértő.

A mezőgazdasági üzemeket is be kellene vonni

Amennyibe az európai jog lehetőséget ad rá, hasznosnak tartanám a nagy mezőgazdasági üzemek bevonását is a veszélyközösségbe - tekint előre Schmidt Ákos. Az alkusz szerint ebben az esetben viszont nagyon kell majd figyelni arra, hogy a kárkifizetés egyenlő legyen és ne billentse a mérleg nyelvét a nagyüzemek felé az erős érdekérvényesítő hatásuk miatt. Tehát ha ezt a lehetőséget megkapjuk az EU-tól, akkor ezen a területen plusz szabályzók beépítésére lesz szükség.

Húzóágazat lehet?
Sok politikus mondta már, hogy a mezőgazdaság húzóágazat lehet. Lássuk a számokat! Folyó áron az előző évhez képest 26 százalékkal, több mint 2000 milliárd forintra emelkedik 2011-ben a mezőgazdaság teljes kibocsátása az előzetes adatok szerint - olvasható az Agárgazdasági Kutató Intézet tavaly év végi kiadványában. A bruttó hozzáadott érték az előzetes adatok szerint 48 százalékkal, a mezőgazdasági tevékenységből származó nettó vállalkozói jövedelem pedig 75 százalékkal lesz magasabb mint 2010-ben volt. Részletek >>>
Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló