1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A január 1-jén életbe lépett új szabályozás csökkenti a gazdák kiszolgáltatottságát, a kormány az agrárkárok enyhítésébe bevonta az üzleti biztosítókat, még hozzá állami támogatással. Immáron két pilléren nyugszik a károk rendezése, a maradványból pedig tartalékokat képeznek.

2010-ben az időjárás miatt az agráriumnak közel 150 milliárd forintos kára keletkezett, míg tavaly óvatos becslések szerint is csak a belvizek miatti kár elérte nemzetgazdasági szinten a 100 milliárd forintos határt. A gazdák kiszolgáltatottságát növelte, hogy jó néhány kárfajtára egyszerűen nem lehetett biztosítást kötni - így egyetlen fogódzónak maradt a Kárenyhítési Alap, amely rendre kimerült az év vége előtt, így sokan nem jutottak pénzhez. A helyzet több szempontból is növelte a bizonytalanságot: egyrészt a gazdálkodók egy része semmilyen kárenyhítési formában nem tudott részt venni, így teljesen ki volt szolgáltatva az időjárásnak. Másrészt az alap folyamatos feltöltögetése a költségvetés számára sem volt biztos megoldás, az államkasszából rendre át kellett csoportosítani összegeket a gazdaság kárainak enyhítésére. 

Az állam összehozza a biztosítókat és a termelőket

Bővülő kockázatközösség



Január 1-jétől új szabályozás lépett életbe, ami nagy előrelépést jelent az előző évekhez képest, a kárenyhítési rendszer ugyanis mostantól két pilléren nyugszik. A termelői befizetésekből összegyűlt összeget, amely a tervek szerint eléri a 4,1 milliárd forintot, az állam a központi költségvetésből ugyanannyival kiegészíti. Az új rendszerben viszont csak azok a termelők kaphatnak teljes összegű kártérítést, akik a tevékenységük legalább 50 %-ára biztosítási szerződést kötnek egy üzleti biztosítóval, míg a biztosítási szerződéssel nem rendelkezők a kárenyhítő juttatás 50%-ára számíthatnak.

Vagyis az állam az üzleti biztosítók helyzetbe hozásával igyekszik mérsékelni a kárrendezésre fordított kiadásait. Hogy az agrárium még inkább felkeltse a biztosítási szektor érdeklődését, az állam - uniós forrásokat is felhasználva - 65%-os támogatást ad a gazdáknak a biztosítás megkötéséhez. Ilyen költségszinten már könnyebben egymásra találnak a termelők és a biztosítók. Erre pedig szükség volt, hiszen van olyan biztosító, mely a mezőgazdaságnak egyenesen hátat fordított.

A kockázatközösség: széleskörű és finanszírozható
A befizetések mértéke a tervezet szerint szántóföldi növénytermesztésnél évente 1000 Ft/ha, szántóföldi zöldségek, valamint szőlő, gyümölcsös és egyéb ültetvényeknél 3000 Ft/ha. A rét-, legelő-, gyepterületek, valamint a termőre még nem fordult ültetvények nem tartoznak a kárenyhítési intézkedés hatálya alá, így azokkal a kárenyhítési rendszerhez csatlakozni nem lehet.
Mint ismeretes, a gazdálkodók évente átlagosan hektáronként 55-60 ezer forint területalapú támogatást kapnak a földjeik után. Az új kárenyhítési rendszer I. pillére az árvíz- és viharkárokkal kibővült kockázati körben, jóval nagyobb termelői kört átfogva, nagyobb kockázatközösséget és nagyobb kárenyhítési alapot képezve, a termelői elvárásokhoz jobban igazodva nyújt méltányos kárenyhítő juttatást a gazdáknak.

Az új szabályozásnak éppen ez a "vívmánya": egy szélesebb kockázatközösséget hoz létre, mely ezáltal könnyebben finanszírozható.


Schmidt Ákos, a Riskonline ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a szabályozás azért jelent áttörést, mert eddig például aszály- és belvízkárokra nem is lehetett biztosítást kötni, az állami támogatás mellett azonban a biztosítók már hajlandóak ezekre az esetekre is termékeket kidolgozni. Továbbá eddig ugyan lehetett szőlőre illetve gyümölcsös ültetvényekre biztosítást kötni, de nagyon drágán, az állami támogatással viszont elérhetővé válnak ezek a termékek is. A gazdáknak pedig mindenképpen megéri szerződniük egy üzleti biztosítóval, hiszen enne híján a káruk maximum felére kaphatnak csak kárpótlást ezentúl.

A kárenyhítés függetlenedhet a költségvetéstől

Nagyon előre mutató intézkedésnek tartom, hogy az állam és a gazdák által az alapba befizetett és kárenyhítésre fel nem használ részét a következő évre át kell vinni - magyarázza kérdésünkre Schmidt Ákos. Így a törvény garancia lehet egy hosszú távon fenntartható tőkeerős agrár kárenyhítési alap működtetéséhez, ami pár év múlva az üzleti biztosítókkal együttműködve, akár a költségvetéstől függetlenül is képes lesz a feladat ellátására, akár extrém időjárási körülmények között is.

Növénybiztosítást három biztosítónál lehet kötni: a Generalinál, a Groupama Garanciánál és az Allianznál. A agrár szereplők az év végén és elején még kevésbé aktívak gazdaságilag, a törvény pedig nem köti határidőhöz a biztosítási szerződések megkötését, de erre - az előző évek tapasztalatai alapján - a tavasz végéig sor kerülhet. Kell is az idő a biztosítóknak, hiszen a növénytermelők számára nem lesz egyszerű terméket kidolgozni. Az sem mindegy, milyen növénykultúráról van szó (évente új vetés vagy például gyümölcsös) és az sem, hogy az ország mely területén van a gazdaság. Az első évek még így is "kísérleti jelleggel zajlanak", főleg ami a kockázatok felmérését illeti.

A biztosítási szakember szerint ezeket szerződéseket érdemes évente újrakötni, vagy legalább is felülvizsgálni a meglévő szerződést, hiszen egy-egy nagyobb káresemény adott esetben meg is drágíthatja a biztosítási díjat. A keretszabályozás azonban elég stabilnak tűnik, így valószínűleg a biztosítók is majd a meglévő ügyfelek megtartására törekednek - arról nem is beszélve, hogy ha még több piaci szereplő lesz, az árverseny nagyobb hangsúlyt is kaphat. Az első időszakot még "tanulóéveknek" nevezik az agrár tárcánál is.  A termelők mindenesetre egyre inkább érdeklődnek az alkuszoknál. Arról nem is beszélve, hogy minél többen kötnek biztosítást az állami támogatás mellett, a kockázatközösség annál szélesebb lesz, vagyis a kockázatok jobban elporladnak, ami meg fog jelenni a biztosítási díjakban is - vagyis azok mértéke egyre alacsonyabb lesz.

Kárrendezés: jobb az anomáliák elé menni

A rendszer működésének egyik sarkalatos pontja lesz a kárfelvétel és a kárrendezés kérdése - mondja Schmidt. Mivel teljesen új rendszerről van szó ezért erről semmilyen tapasztalatunk sincs jelen pillanatban. Fontos lenne a kárenyhítési alap és a biztosítói kárfelvételt összehangolják, ugyanis, ha két külön kárfelvételi rendszer működik, akkor előre borítékolhatók az anomáliák - így a szakértő.

A mezőgazdasági üzemeket is be kellene vonni

Amennyibe az európai jog lehetőséget ad rá, hasznosnak tartanám a nagy mezőgazdasági üzemek bevonását is a veszélyközösségbe - tekint előre Schmidt Ákos. Az alkusz szerint ebben az esetben viszont nagyon kell majd figyelni arra, hogy a kárkifizetés egyenlő legyen és ne billentse a mérleg nyelvét a nagyüzemek felé az erős érdekérvényesítő hatásuk miatt. Tehát ha ezt a lehetőséget megkapjuk az EU-tól, akkor ezen a területen plusz szabályzók beépítésére lesz szükség.

Húzóágazat lehet?
Sok politikus mondta már, hogy a mezőgazdaság húzóágazat lehet. Lássuk a számokat! Folyó áron az előző évhez képest 26 százalékkal, több mint 2000 milliárd forintra emelkedik 2011-ben a mezőgazdaság teljes kibocsátása az előzetes adatok szerint - olvasható az Agárgazdasági Kutató Intézet tavaly év végi kiadványában. A bruttó hozzáadott érték az előzetes adatok szerint 48 százalékkal, a mezőgazdasági tevékenységből származó nettó vállalkozói jövedelem pedig 75 százalékkal lesz magasabb mint 2010-ben volt. Részletek >>>




LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG