<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban egyre gyakrabban használják a legmodernebb technikai megoldásokat a pontosabb és hatékonyabb kárfelmérés érdekében a biztosítótársaságok.

A Generali Biztosító a nemzetközi trendeknek megfelelően a hazai piacon úttörőnek számító megoldásokat vezetett be nemrégiben. Az új eszközök közül kiemelkedik a műholdas földmegfigyelési rendszerekkel történő kárfelmérés és a Dinamikus Időjárás Archívum, amelynek segítségével a hazai településeken napra pontosan, irányítószám szerint lehet lekérdezni minden lényeges időjárási adatot, a szélerősségtől kezdve a csapadékmennyiségen keresztül a villámcsapások intenzitásáig.

Földmegfigyelési eszközöket, műholdképeket használva olyan információk állhatnak rendelkezésre, melyek mind a kárrendezésben, mind a kockázatok előzetes megállapításánál hatalmas segítséget jelenthetnek. Sok területen alkalmazható lehet ez a technikai megoldás. Egyfelől a szabad szemmel nem látható talaj- és vízszennyeződések, árvíz elöntések pontos méretének meghatározása, árvíz és belvízkárok szétválasztására, nagy kiterjedésű mezőgazdasági károk pontos meghatározásakor lehet hatékony a technika. Másfelől tömeges viharkároknál a tetőszerkezetek állapota már a káresemény utáni pillanatokban rögzíthető, ami szintén komoly segítség a kárfelmérésben. Talajmozgások időbeli változásának követésében, illetve ipari károk esetében a kárbecslésben is nagy jelentősége lehet a műholdképeknek.

Esettanulmány

hirdetés

Nyáron jégeső pusztított egy területen, amelynek tulajdonosa jelezte: a jég az egész területen leborotválta a növényzetet, a kár pedig nagyságrendileg 60 millió forintnyi volt. A mezőgazdasági szakértő a terület több pontján igazolta a kár mértékét, azonban az egész területet bejárni hetekig tartott volna. Szerencsére a műholdképen jól látható volt, hogy hol pusztított a jég és mivel a referencia helyek, ahol a szakértője szemlézte a növényzetet azonosak voltak a parcella többi részével, igazolható volt a kár. Ezek után teljes nyugalommal hagyták jóvá a kártérítés kifizetését.

A másik újdonság a Dinamikus Időjárási Archívum nevet viseli. A rendszeren keresztül a hazai településeken napra pontosan, irányítószám szerint lekérdezhetővé válik, hogy mekkora volt a szélerősség, a csapadék mennyisége és intenzitása, illetve volt-e jégverés vagy villámcsapás. A Generali partner szolgáltatója a legkorszerűbb technológiát, másodperces szélmérőket, villámlokációs hálózatot és időjárási radarokat használ, és – bár ma még futurisztikusnak tűnik - a jövőben akár objektum szinten is lehetségessé válik egy adott időszak időjárási hatásainak rögzítése.

Külön előnye a rendszernek, hogy nem kell manuálisan lekérdezni az adatokat, hiszen azok megjelennek automatikusan a káradatok között. A rendszer továbbfejlesztésével lehetőség nyílik arra is, hogy egy-egy vihar, felhőszakadás után rövid idővel tudja a kárrendezés vezetője, hogy az egyes területen hány kárbejelentés várható, így a legoptimálisabban tudja a szükséges kárfelmérő kapacitást a helyszínre vezényelni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló