1p
A nem életbiztosítási piacon 3 százalékkal, az életbiztosítási piacon 9 százalékkal estek vissza a díjbevételek 2012-ben. Míg a nem-élet ágban elsősorban az átlagdíjak mérséklődésének hatása érvényesült, az életbiztosítási területen az állományok jelentős visszaesése okozta a bevételek apadását – derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) 2012-es előzetes adataiból.

2012-ben 768 milliárd forint díjbevétel folyt be a hazai biztosítótársaságokhoz, ami azt jelenti, hogy gyorsuló ütemben zsugorodik a piac. Hosszú idő után először 2011-ben - 2,8 százalékkal - esett a befolyó díjak összege, a tavalyi évben pedig a csökkenés mértéke már meghaladta a 6 százalékot.

A biztosítási szerződések száma 2012 folyamán több mint 140 ezerrel csökkent, így az időszak végén 10,8 millió darab szerződést kezeltek a hazai biztosítók.



Vittük a pénzünk az életbiztosításokból

Az általános gazdasági környezet hatása alól a biztosítási piac sem volt képes kivonni magát. A biztosítási termékek iránti keresletet alapvetően korlátozza, hogy továbbra is mélyponton van a lakásépítés, és az új autók piaca sem tud lényegesen elmozdulni a 2011-es, rendkívül alacsony bázisról. Ugyanakkor az életbiztosítási üzletágban változatlanul az látszik, hogy az ügyfelek jelentős része továbbra is kénytelen mobilizálni megtakarításait – összegezte Molnos Dániel, a MABISZ főtitkára.

Az életbiztosítási szerződésekre befolyt 398,8 milliárd forintnyi díj több mint 9 százalékkal marad el az egy évvel korábbi 439,8 milliárd forinttól. A vegyes életbiztosítások 2012-es záró állománya közel 80 ezerrel, 549 ezer darabra csökkent, e szegmensben a tárgyévi kifizetés 120 milliárdos nagysága közel másfélszerese volt a 82 milliárdos díjbevételnek.

Miért kötünk életbiztosítást?
A lakossági megtakarítási célok közül továbbra is a váratlan kiadásokra való takarékoskodás a leghangsúlyosabb: tízből hatan ilyen kiadásoktól tartva tesznek félre - derül ki a Gfk ma publikált felméréséből, mely a tavalyi év harmadik negyedévében készült. A megtakarítással rendelkezők több mint egyharmada a gyermekek jövőjére, valamint a nyugdíjas évekre spórol.
Az életbiztosítási célok közül a korábbiakhoz hasonlóan most is a család anyagi biztonsága a legjellemzőbb: az életbiztosítással rendelkezők mintegy harmada e célból kötött életbiztosítást. A hiteltörlesztés fedezése okán megkötött életbiztosítások aránya bár viszonylag alacsony, valamelyest mégis növekedett – 3 százalékról közel 6 százalékra – a 2012. második negyedéves adathoz képest.



A nem életbiztosítási üzletág díjbevétele 2012-ben 369 milliárd forintot tett ki, ami 3 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. A vállalati vagyonbiztosítások átlagdíjának növekedése nem érte el az infláció mértékét.

Egy tanknyi benzin ára az éves biztosítás a kocsira



Lassult a környező országokhoz képest alacsonynak számító gépjármű-biztosítási termékek átlagdíjának mérséklődése. A casco 82 100 forintos átlagdíja 8,4 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) átlagos díja 19 600 forint volt 2012 végén, ami töredéke az EU-átlagnak.  Ez amúgy a mostani árakon nagyjából 44 liter benzin árának felel meg, vagyis az átlagdíj egy tanknyi üzemanyag (és ne feledjük, a kampányban ennél jóval alacsonyabb az átlagdíj). Az autósok sokat spóroltak tavaly a kampányban, de egyre több a panasz a biztosítók irányába a szolgáltatások színvonala miatt - nem véletlenül. Ha ilyen ütemben csökkennek a díjak, nehéz ugyanazt a szolgáltatási színvonalat fenntartani.



„Bár az összesített díjbevételeket nem befolyásolja jelentősen, mégis örvendetesnek mondható, hogy olyan korszerű biztosítási termékek, mint a jogvédelem- vagy a kezességbiztosítás, ebben az időszakban jelentős bővülést tudtak elérni. Az utóbbi díjbevétele egy év alatt csaknem megháromszorozódott” – tette hozzá a MABISZ főtitkára.

Mégis megbízunk a biztosítási ügynökökben?
A MABISZ és a GfK Hungária szakmai együttműködése keretében 2012 szeptemberében kutatás készült a biztosítók és a biztosításközvetítők iránti bizalom felmérésére. A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a magyar lakosság megbízik a professzionális biztosítási tanácsadókban és igényli is a szakértő segítséget a bonyolultabb termékek megértéséhez, az igényekhez és élethelyzethez legjobban illeszkedő termék kiválasztásához.



A teljes 15-69 éves népességen belül a megkérdezettek számára a biztosításokkal kapcsolatban a leghitelesebb forrásnak a biztosítók munkatársai számítanak és a biztosításközvetítőket, valamint a pénzügyi tanácsadókat is inkább pozitívan ítéli meg a túlnyomó többség. Az ügyfelek a biztosításközvetítőktől kapott tanácsokkal, az igénybe vett szolgáltatásokkal kapcsolatban is elégedettek. A közvetítővel való legmagasabb szintű elégedettséget a kutatók az életbiztosításokkal kapcsolatban mérték még az elmúlt évek negatívba forduló hozamai ellenére is.




A biztosítói szakma érdekképviseletét ellátó Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) és a GfK Hungária szakmai együttműködése keretében 2012 szeptemberében kutatás készült a biztosítók és a biztosításközvetítők iránti bizalom felmérésére. A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a magyar lakosság megbízik a professzionális biztosítási tanácsadókban és igényli is a szakértő segítséget a bonyolultabb termékek megértéséhez, az igényekhez és élethelyzethez legjobban illeszkedő termék kiválasztásához. A teljes 15-69 éves népességen belül a megkérdezettek számára a biztosításokkal kapcsolatban a leghitelesebb forrásnak a biztosítók munkatársai számítanak és a biztosításközvetítőket, valamint a pénzügyi tanácsadókat is inkább pozitívan ítéli meg a túlnyomó többség. Az ügyfelek a biztosításközvetítőktől kapott tanácsokkal, az igénybe vett szolgáltatásokkal kapcsolatban is elégedettek. A közvetítővel való legmagasabb szintű elégedettséget a kutatók az életbiztosításokkal kapcsolatban mérték még az elmúlt évek negatívba forduló hozamai ellenére is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG