<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Idéntől egyes agrárbiztosításokat ismét díjtámogatással köthettek a gazdálkodók. A 2012-es évre vonatkozó díjtámogatások igénylésének határideje egy hete járt le, az alkuszok tapasztalatai szerint az új lehetőség csekély érdeklődést generált a termelők körében.

Az elgondolás jeles, a kivitelezés még nem...

Mivel az új kétpilléres rendszer jelentős előrelépést jelent a korábbi gyakorlathoz képest, célszerű számba venni, hogy a jövőben milyen módosításokkal tehető vonzóbbá a konstrukció. Az agrártárca szerint a mostani "első év" még a tapasztalatok miatt fontos. Az állami támogatás mértéke meglehetősen magas, 65%-os, de csak utólag fizetik ki a gazdáknak - ráadásul bizonytalan volt, hogy a támogatást megkapják-e egyáltalán a biztosítottak, hiszen az "akció a készlet erejéig tartott", vagyis amíg az erre a célra létrehozott állami alap ki nem merült.

Drágább lett a biztosítás, magas az önrész - van megoldás? Van!
Három biztosítónál lehetett agrárbiztosítást kötni, ezek a társaságok újra is árazták meglévő termékportfólióikat - a törvénynek megfelelően. A biztosítási díjak így magasabbak lettek, mint korábban, de a fedezetek is - viszont nagyjából 25%-kal lehetett olcsóbban kötni biztosítást, ha állami támogatást is nyert az adott gazdálkodó. Az önrészek ezeknél a biztosításoknál meglehetősen magasak, de van rá mód, hogy csökkentsük ezeket. Részletek >>>

Az új rendszer alapvetően kétféle módon is ösztönözni kívánja a csatlakozást: egyrészt a támogatott konstrukciók díjának akár kétharmadát is téríti díjtámogatásként, másrészt a biztosítással nem rendelkezők csupán feleakkora juttatásra számíthatnak a kárenyhítő alapból is, mint biztosítást kötő társaik. Előre azonban még nagyságrendileg is nehéz megbecsülni, hogy ez mekkora összeget jelent. A kárenyhítő alap által elosztható összeg eleve csak a kár kis töredékét téríti, egy káresetre jutó mértéke elsősorban az adott időszak időjárásának előre nem kalkulálható alakulásától függ.

A biztosítások díjtámogatása szintén bizonytalan mértékű, csupán annyi bizonyos, hogy legfeljebb a teljes díj 65 százalékát téríti. Ha azonban nagyobb számú igénylés érkezik, az egy biztosításra jutó támogatás mértéke arányosan csökken. Ráadásul a „B” és „C” típusú biztosítások díjait csak abban az esetben támogatja a rendszer, ha a jóval összetettebb és ezért drágább „A” típusú növénybiztosítások díjtámogatását már fedezte. Tehát az ideinél nagyobb érdeklődés mellett a termelő már korántsem lehet bizonyos abban, hogy „B” vagy „C” típusú biztosítása esetén számíthat-e egyáltalán támogatásra. Mindez különösen annak fényében fontos szempont, hogy az idei alkuszi tapasztalatok szerint a termelők többsége a „C” típusú díjtámogatott biztosításokat választja. Ezért egy újragondolt elosztási szisztéma várhatóan nagyobb ösztönző erőt jelenthetne.Kárenyhítésre jóval több pénz jutott, mint eddig, de...

Nem árt megjegyezni, hogy a kárenyhítő alapot így is a duplájára emelték (a termelői befizetéseket ugyanannyival kiegészítette az állam), és 2,7 milliárd forintos keret állt rendelkezésre a biztosítások állami támogatására. Vagyis az eddig "szokásos" 4 milliárd helyett idén közel 11 milliárd forint jutott, ráadásul sikerült bevonni a mezőgazdasági kárenyhítésbe az üzleti biztosítókat is. De mint említettük, a rendszer még gyerekcipőben jár, van még mit alakítani rajta.

Komoly teher a biztosítás megkötése még mindig

Komoly finanszírozási nehézséget jelent, hogy a legkésőbb november 1-jéig befizetendő biztosítási díjra jutó támogatást a gazdálkodók csak március végén tudják visszaigényelni – hangsúlyozta Póczik András, a FBAMSZ szakértője. – Ezt a sok esetben akár több tízmilliós összeget sok gazdálkodó egyszerűen nem képes 3-4 hónapig nélkülözni ebben az alulfinanszírozott ágazatban, ezért indokolt lenne a folyósítási ütemezés áttervezése is.

További ösztönző hatást jelentene, ráadásul a biztosítás alapelvének is jobban megfelelne, ha az "all risk típusú növénybiztosítást kötő termelők mentesülnének a kárenyhítő alapba történő befizetéstől".

A jelenlegi rendszer igen bonyolult, az egyes feltételek (önrészek, figyelembe veendő táblaszintű és gazdasági szintű kiesések, stb.) összetettsége miatt a termelők szakértői magyarázat ellenére is nehezen érzékelik, valójában milyen kockázatokat foglal magában az adott biztosítás. Ezért a rendszer egyszerűsítése szélesebb gazdálkodói kör számára tehetné vonzóbbá a díjtámogatott biztosításokat. Ugyanide kívánkozik az is, hogy a jogalkotó a díjtámogatott körben akadályozza meg azt, hogy egyes biztosítók egyéni kikötésekkel szűkíthessék az időbeli és térbeli kockázatokat. (pl. külön kikötött várakozási idő) Mindez ugyanis a termelők érdekeit csorbítja, miközben növeli a rendszer iránti bizalmatlanságot is.

A biztosítási adó is nagy teher

A maximum 65 százalékos díjtámogatás hatását jelentősen ronthatja a vagyonbiztosítások esetében kivetni tervezett 10 százalékos biztosítási adó, ezért az új konstrukció sikeres bevezetésének esélyét alapvetően javítaná, ha erre a körre a jogalkotó – legalább átmeneti időszakra – adómentességet biztosítana (egyelőre csak az életbiztosítások tartoznak ebbe a körbe).

Az idei év szerény eredményeit magyarázza az a tény is, hogy sok feltétel csak az egységes kérelem benyújtása előtti hetekben tisztázódott. Ezért is lenne indokolt, hogy a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítások kérdésében mielőbb kerüljön sor az idei tapasztalatokból leszűrt következtetések szakmai megvitatására és ahol szükség van rá, a feltételrendszer további igazítására – hívta fel a figyelmet Póczik András.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos