1p
A vállalkozó a mai budapesti sajtóeseményen nem titkolta, nevének ismertségét is ki akarják használni, a biztosító ugyanis 2 éven belül szeretne díjbevétel tekintetében a 10 legnagyobb közé tartozni: így Wáberer Hungária Biztosító néven folytatja működését az egykori Wabard.

Az első négy nehéz év után változik a tulajdonosi szerkezet

Wáberer György

Nehéz 4 éven van túl a Wabard Biztosító, a válság és a plusz adók ugyanis nem kímélték a biztosítási szektort, így a 2008-ban alakult társaságból kiszálltak az egykori tulajdonostársak, részüket az eddigi főtulajdonos Wáberer György vette meg, aki így a társaság egyedüli tulajdonosa lett. A szállítmányozási piacon cégével piacvezető, országos ismertségnek örvendő nagyvállalkozó ezzel egyetemben megváltoztatta a biztosító nevét is, a Wáberer Hungária Biztosító elnevezést a cégbíróságon két napja jegyezték be.

A névváltás nemcsak az új tulajdonosi szerkezet miatt volt fontos a cég számára, felmérések azt mutatták, hogy a Wabard nem volt túl ismert, és az elnevezést nem is nagyon tudták mihez kapcsolni a megkérdezettek. A biztosító új szlogenje azt is mutatja, hogy új célokat fogalmazott meg a társaság. A "Modern, magyar, gondoskodó" hármas jelszó arra utal, hogy a Wáberer Biztosító bátran nyúl az innovatív megoldásokhoz, ismeri a helyi viszonyokat, tehát rugalmas, és hogy kedvező árképzésével szeretne minél több ügyfélnek szolgáltatást nyújtani.

A Wáberer jelenleg a 15. biztosító a nem-életági díjbevétele alapján, de 2 éven belül a top 10 között akar lenni, 110 ezres ügyfélkörét ezzel párhuzamosan 200 ezerre bővítené.

Mostoha körülmények, vagyis új lehetőségek?

Adózhatnak
A Wáberer a casco és a kgfb mellett utas- és felelősségbiztosításokat is kínál majd. Ezeket a biztosításokat mind érinti majd a biztosítási adó (azt csak az életbiztosítások után nem kell majd fizetni). Nyilasy Bence szerint a társaságok nem tudják majd lenyelni az adót, ehhez például az kellene, hogy a cascón 15% feletti nyereséget érjenek el a társaságok, ami jelenleg a lehetetlen kategóriájába tartozik.
Wáberer György szerint a biztosító ügyfélköre jónak mondható, főleg ami a kárstatisztikákat illeti. De megvan a forrás arra, hogy a biztosító 2 éven belül elérje a 200 ezres ügyfélkört.

Dr. Nyilasy Bence, a biztosító kereskedelmi és marketing vezérigazgató-helyettese szerint a magyar biztosítási piac koncentrációja egyre inkább hígul, vagyis a nagyok teret vesztenek a kisebb biztosítókkal szemben. Ez a tendencia már most jól látszik. 2008-ban a négy nagy biztosító (Allianz, Generali, Groupama, Aegon) a nem-életági piac 73%-át tudta magáénak, 2012-re már csak a 66%-át. Ez pedig lehetőség a Wáberer számára, a biztosítónál ugyanis arra számítanak, hogy az újabb plusz adóval terhelt szektor szereplői között tovább erősödik majd az átrendeződés.

Első ránézésre azt gondolhatnánk, nem éppen ez a legmegfelelőbb időszak egy kisebb biztosító felfuttatására. A nem-életági díjbevételek az elmúlt 4 évben az inflációt is figyelembe véve közel 30%-ot estek, a kgfb-díjak pedig még ennél is többet, Nyilasy szerint idén 90 milliárd alatt lehet a kgfb-díjbevétel, míg 2008-ban még 134 milliárd volt.

Lesz újdonság a piacon, de egyelőre titkolják, micsoda

A vezérigazgató-helyettes szerint nem csupán arról van szó, hogy a kárstatisztikák javulása miatt mód van a díjcsökkentésre, ez önmagában még nem tenné lehetővé, hogy ilyen alacsonyak legyenek a díjak. Az árverseny nagyon erős.Ráadásul a gyenge forint árfolyam sem segíti a szektort, a fuvarozók által okozott károk 90%-át devizában kell ugyanis kifizetni, míg a biztosítási díjukat ők is forintban fizetik be. A Wáberer mégis bízik a piaci átrendeződésben és hogy rugalmasan tudnak alkalmazkodni a piaci kihívásokhoz. Mindezek mellett a kgfb-szezonban a magyar piacon abszolút újdonságnak számító kiegészítő biztosítással kívánnak megjelenni, de erről még nem árultak el részleteket.

Czakóné Kovács Anna vezérigazgató szerint a biztosítási adó jelentős mozgást generálhat a piacon.A biztosítási szektorra kivetett adó könnyebbséget jelent a Wáberernek az év végére kivezetett bankadó után. Azt ugyanis a 2009-es díjbevételek alapján fizette a biztosító, ez az év pedig sok új ügyfelet hozott az egykori Wabardnak, ennek terhét fizették meg a rá következő években, egészen pontosan 3 év alatt közel 500 millió forintnyi pénzügyi különadót fizetett be a társaság. A vezérigazgató asszony szerint a biztosítási adó ennél kisebb teher lesz majd a cégnek.

A kgfb-piacon a díjak további liberalizálása (többszöri díjhirdetés évente) végre "megnyugvást hozhat", a Wéberer tehát "nyugodt kampányra" számít az év végén, mivel a biztosítóknak lehetősége lesz arra, hogy díjaikon majd év közben is változtassanak (gyakorlatilag 60 naponta új díjakat hirdethetnek) és nem egy évre kell magukat elkötelezniük, mint eddig. A Wáberer éppen ezért a kockázat alapú díjakban látja a kiutat. Nyilasy szerint végre eljöhet annak az ideje, hogy a kgfb-díjak nem csökkennek drasztikusan tovább.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG