<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
öröklés
Vállalat Vissza a jövőbe - Hogy vigyázzunk jól a családi vállalkozásunkra?
Natív tartalom | 2020. október 28. 15:04
Amikor öröklési kérdésről esik szó, mindenkinek először a családjog jut eszébe, annak összes érzelmi nehézségével. Pedig a kérdés ennél sokkal összetettebb, és nagyon komoly gazdasági-pénzügyi háttere van, ami tulajdonképpen az alapító / örökhagyó életében gyökerezik. Dr. Mátés Adrienne, a bpv Jádi Németh Ügyvédi Iroda ügyvédjének szakcikke.
Személyes pénzügyek Hagyatéki ügyek: komoly tévedésben vannak az örökösök
Privátbankár.hu | 2019. március 3. 15:04
Nem a hatóságok feladata az adatok összegyűjtése.
Személyes pénzügyek Döntés született, ki nézhet bele a halott lány Facebook-fiókjába
Privátbankár.hu | 2018. július 12. 17:17
Precedens értékű ítélet Németországban: a Facebook-kal a felhasználó szerződést köt, ezt pedig az örökösök annak rendje és módja szerint megöröklik. Nincs ok arra, hogy másként kezeljék a papíros fotót vagy levelet és az internetes fotót, vagy üzenetet.
Vállalat Ki viszi tovább a cégem, ha már nem leszek?
Eidenpenz József | 2017. október 5. 12:50
A cégutódlás kérdésének rendezése, vagy ha a családban nincs megfelelő alany, akkor a megfelelő vevő kiválasztása nem egyszerű feladat. A cégeladás külön művészet, amihez nem árt szakértők segítségét igénybe venni. Azután ha sikerül, akkor is nagy kérdés, mit kezdjünk a pénzzel – vagy mit kezdjünk magunkkal.
Személyes pénzügyek Végrendeletet írnál? Itt vannak a leggyakoribb hibák, amiket elkövethetsz
Privátbankár.hu | 2017. április 1. 10:07
Tíz százalékkal nőtt tavaly a hivatalosan regisztrált végintézkedések száma a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) nyilvántartása szerint, de száz ember közül még mindig csak négyen készítenek végrendeletet. Komoly gondot okoz, hogy több százezer fiókban lapuló végrendeletet egyáltalán nem látott közjegyző vagy öröklési ügyekben jártas jogász, ezért erősen kétséges, hogy ezek megfelelnek a törvényi elvárásoknak, ha egyáltalán előkerülnek a hagyatéki eljárás során. A fővárosban 100-ból több mint 90 esetben szinte biztosan megtámadják az érvénytelen vagy formailag hibás végrendeletet, vidéken ez az arány alacsonyabb.
KKV Nyugdíjba mennék, de nincs kire hagynom a birodalmam - mit tegyek?
Privátbankár.hu | 2016. szeptember 21. 20:10
A rendszerváltás környékén induló cégalapítók lassan-lassan elérik a nyugdíjas kort, ami egy nagy kérdést vet fel a hazai kkv-szektorban: mi lesz az örökléssel? Megmaradhatnak a családi cégek, készen áll a következő generáció? A hírek szerint nem, de Dr. Antall György ügyvéd felvázolja, hogyan orvosolható a probléma.
Makro / Külgazdaság Te mit hagysz a gyerekedre? A szupegazdagok majdnem 4 ezer milliárd dollárt
Privátbankár.hu | 2016. szeptember 13. 16:12
Nem kevesebb, mint 14 ezer szupergazdag amerikai fogja örökül hagyni a vagyonát a következő tíz évben. A következő négy évben a szupergazdagok vagyona 54 százalékkal nőhet. A középosztály jövedelme viszont inkább stagnál. A fehér családok vagyona átlagosan sokkal nagyobb és sokkal nagyobb mértékben nő, mint a fekete családoké.
Személyes pénzügyek Összedőlt a ház, amit örököltem - én vagyok a felelős?
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 16. 17:11
Örököltem egy céget, holnap áfabevallás van, de még nem történt meg a hagyatéki tárgyalás. Örököltem egy romos házat, aminek omladozik a teteje. Elvileg már az enyém, papírom még nincs róla. Kié a felelősség, ha beomlik a tető és kárt tesz valakiben? Beharangozó videó.
Makro / Külgazdaság Adósságot örököltem – mit tegyek?
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 10. 18:01
Folytatjuk "Mit tegyek?" rovatunkat. Az e heti részben többek között arról kérdeztük Dr. Máté Viktor közjegyzőt, hogy lemondhatunk-e az örökségünkről? Muszáj az örökhagyó adósságát törlesztenünk? Mi a különbség az aktív és a passzív hagyaték között, és mi alapján tarthatunk rájuk igényt, vagy mondhatunk le róla?
Személyes pénzügyek Kizártak az örökségből - mit tegyek?
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 3. 17:01
Vajon hogyan lehet valakit kizárni az örökségből - lehetséges ez egyáltalán? Mit lehet ez ellen tenni? Dr. Máté Viktor közjegyzőt kérdeztük.
Személyes pénzügyek Válófélben vagy? Örököltél? Így döntik el, hogy ki viszi a házat
Privátbankár.hu | 2016. április 17. 15:44
Sosem egyszerű arról dönteni, hogy a közös tulajdon megszüntetésével kapcsolatos perekben kinek is van igaza. A Kúria egyik joggyakorlat-elemző csoportjának összegző véleménye szerint az ilyen esetekben lehetséges alternatív ítéleteket is hozni, különösen akkor, ha egyébként van még esély a megegyezésre.
Mokk Ki örököl, ha nincs se végrendelet, se gyerek?
dr. Máté Viktor | 2016. március 16. 06:11
Mi történik az örökséggel, ha az elhunyt nem hagy hátra gyermekeket? Osztozik-e a szülő a házastárssal? Kevesek számára tisztázott, hogyan működnek az öröklési szabályok, ha nem készült végrendelet – pedig a téma fontos, hiszen napi szinten határozza meg életünket.
Személyes pénzügyek Mi van, ha csak hitelt és tartozást öröklök?
Privátbankár.hu | 2015. június 3. 15:38
A visszamaradó devizahitel is öröklődik, de visszautasítható, viszont, ha hitelt nem kérjük, a vagyont se kapjuk meg.
Mokk Ki örököl utánam? Így változott az öröklési jog - ráadás
Füstös Móni | 2015. április 17. 08:32
Az új Polgári Törvénykönyv hatálybalépésekor az öröklési jogban jelentős változások léptek életbe – hívta fel a figyelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara. Erről a Privátbankár két részes cikket közölt. Az első részben azzal foglalkoztunk, hogy mi van akkor, ha az örökhagyó nem végrendelkezett, a második részben a végrendelkezésről és a köteles részről volt szó. A ráadás cikkben az olvasói kérdéseket válaszoljuk meg.
Mokk Ki örököl utánam? Így változott az öröklési jog - II. rész
Füstös Móni | 2015. április 3. 14:00
Az új Polgári Törvénykönyv hatálybalépésekor az öröklési jogban jelentős változások léptek életbe – hívta fel a figyelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara. A cikk első részében azzal foglalkoztunk, hogy mi van akkor, ha az örökhagyó nem végrendelkezett, most a végrendelkezésről és a köteles részről lesz szó.
Részvény / Deviza / Áru Fogós kérdés: ha meghalok, ki örökli az OTP-részvényeimet?
Privátbankár.hu | 2014. október 17. 16:50
Az értékpapírszámlán és az ügyfélszámlán nyilvántartott pénzügyi eszközök nem tartoznak a számlatulajdonos hagyatékába, azokat az általa megjelölt kedvezményezett kapja a számlatulajdonos halálakor - egyebek mellett ezt tartalmazza az a tőkepiaci szabályokat módosító törvénytervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos