QE-program
Makro / Külgazdaság Berezelt az amerikai jegybankelnök az első kisebb összeomlástól
Fellegi Tamás | 2019. január 30. 06:07
Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke az utóbbi hónapokban nem volt könnyű helyzetben, mert a hirtelenharagú amerikai elnök dühe lecsapott rá, amint az első esést meglátta a részvénypiacon. A decemberi zuhanás után viszont maga Powell is azon gondolkozik, hogy hátráljon ki a korábbi pénznyomtatás utáni normalizálásból.
Részvény / Deviza / Áru Egy helyre vitték sokan a pénzük, most méretes pofont kaptak
Fellegi Tamás | 2018. július 27. 06:07
Egy ideje feltűnő volt, hogy sok befektetési eszköz (részvények, kötvények, arany) ára nem emelkedett tovább, sőt inkább lefordult. A mi tőzsdénken is az eladók vannak túlsúlyban hónapok óta, és a tőkekiáramlást a forint gyengülése is jól mutatta. A pénzt pedig megdöbbentő módon néhány gigantikus részvény nyeli el, de most kijózanító figyelmeztetést kaptak a befektetők.
Makro / Külgazdaság Eljött az ideje, hogy begyűjtsék a fedezetlenül kiszórt ezermilliárdokat
Fellegi Tamás | 2017. szeptember 20. 16:00
Ma összeül az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nyíltpiaci bizottsága, és döntést hoz arról, hogy a hosszúra nyúlt válságkezelő politika ideje alatt a gazdaságba pumpált fedezetlen pénzt, összesen 4500 milliárd dollárt, vagy ennek egy részét, szép lassan visszavegyék. A sok fedezetlen pénz most már ugyanis csak arra jó, hogy ingatlanpiaci és tőzsdei lufit fújjanak, az pedig újabb válsághoz vezethetne.
Makro / Külgazdaság Kamatemelést követel két komoly banki szereplő
Fellegi Tamás | 2017. június 26. 14:30
A bankok bankjainak bankja, vagyis a központi bankok által fenntartott Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) jelezte, hogy itt az ideje a kamatemelésnek azoknál a jegybankoknál, ahol extrém alacsony a kamat. A német Bundesbank elnöke pedig ismét a kötvényvásárlási program beszültetését szorgalmazta az EKB esetében.
Makro / Külgazdaság Kína nem akar ehhez a klubhoz tartozni
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 12:10
A kínai jegybank nem akar mennyiségi monetáris lazítást, és ezzel a nyugati QE-hez csatlakozni.
Makro / Külgazdaság Apu, mi az a pénznyomda? Tényleg jön az ingyenpénz?
Fellegi Tamás | 2015. március 3. 14:14
Indul az EKB nagyösszegű monetáris könnyítési programja, amit egyszerűen csak pénznyomtatásnak, esetleg pénzesőnek szoktunk nevezni. Vajon tényleg fedezetlen ingyenpénzről van-e szó? Mi a hatása, mire jó, és mi lesz utána?
Makro / Külgazdaság Kinek árt a rezsicsökkentés?
Privátbankár.hu | 2014. február 20. 14:09
Egy német piaci stratéga szerint mindenkinek. A vállalatokat és az embereket is arra biztatja, hogy több energiát fogyasszanak, miközben késik a szektor megújulása.
Deviza / Áru Összeszedte magát a forint: megint 299 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2013. november 28. 12:32
Csütörtök délelőtt gyengült a forint, 299,7-nél azonban fordult és a reggeli szintig erősödött vissza.
hírlevél
depositphotos