<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A bankok bankjainak bankja, vagyis a központi bankok által fenntartott Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) jelezte, hogy itt az ideje a kamatemelésnek azoknál a jegybankoknál, ahol extrém alacsony a kamat. A német Bundesbank elnöke pedig ismét a kötvényvásárlási program beszültetését szorgalmazta az EKB esetében.

A BIS szerint a világgazdaság növekedése a válság óta már visszatérőben van a korábbi szintre, és tavaly már nagymértékben javultak a várakozások, az üzleti optimizmus visszatért. Így most már itt az ideje befejezni a QE programokat, melyek során a jegybankok fedezetlen pénzért kötvényeket vásárolnak, és a kamatokat is meg lehetne emelni a jellemzően 0 körüli szintekről. A BIS vezető elemzője hozzátette, hogy a folyamatot óvatosan kell megindítani, miután rendkívül hosszú ideig tartott az extrém laza monetáris politika.

Amerika mutatja az utat

Kétségkívül Amerika már sokkal előrébb jár a dologban, és egyúttal mutatja az utat, hogy lehet mindezt végrehajtani. Ott már évekkel ezelőtt fokozatos havi csökkentésekkel megszüntették a kötvényvásárlásokat, majd óvatosan megkezdték a kamatemelést (mostanra sikerült 1 százalék fölé jutni), és végül megkezdik rendkívül óvatosan a kötvényvásárláskor kibocsátott hatalmas mennyiségű pénz kivonását a piacról.

Veszélyek

Az elemző szerint, ha túl későre marad az európai monetáris politika normalizálása, sokkal nehezebb lesz végrehajtani, mivel a gazdasági-pénzügyi ciklus túlzottan előrehalad . A BIS több kockázatot lát középtávon: ilyenek többek között az infláció hirtelen fellángolása vagy a protekcionizmus megjelenése. Ha az infláció túl magasra ugrik, hirtelen kellene kamatot emelni, ami felborítja az egyensúlyt és a gazdasági növekedés lefékeződéséhez vezethet.

Német vélemény

Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke és egyben az EKB igazgatótanácsának tagja ugyancsak szorgalmazza a soha nem látott jegybanki pénznyomtatás befejezését, mivel az infláció és a növekedés egyaránt jó irányban haladnak. Ráadásul ha az EKB folytatná a programot, akkor a mechanizmusát is meg kéne változtatni, mivel elérnék azt a limitet, amennyi német kötvényt megvásárolhatnak.

Németország már régóta ellenzi a kötvényvásárlás fenntartását, és egyelőre az idei év végégig tart a program. Ősszel fog dönteni arról az EKB, hogy fenntartja, beszünteti, vagy esetleg fokozatosan leépíti a programot. Weidmann szerint az EKB kormányzótanácsára politikai nyomás is nehezedhet a túlzottan eladósodott országok részéről, hogy tartsa minél alacsonyabban a kamatokat hosszabban, mint az indokolt lenne.

Az utódjelölt

Németországnak már mindenesetre rég nincs szüksége erre, hisz magas a foglalkoztatás és a kapacitások kihasználtsága. Weidmann egyébként a jelenlegi EKB-elnök, Mario Draghi lehetséges utóda, Draghi megbízatása 2019 végén jár le.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a 2022-es előirányzat több mint 80 százalékánál jár az államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 12:16
Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 326,2 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden beszólt: Kína most tényleg kiakadhat?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 11:06
Az Ázsiában tartózkodó amerikai elnök nem is annyira finoman üzent Kínának.
Makro / Külgazdaság Jön egy kis csökkenés a gázolaj piaci áránál
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:51
Az üzemanyagok egyik felét érinti a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Olajembargó: a németek sem várnának Magyarországra?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:06
Az embargót így is, úgy is be kell vezetni – legalábbis a német alkancellár szavai erre utalnak.
Makro / Külgazdaság Ukrán-lengyel vasúttársasággal menthetik ki az Ukrajnában ragadt gabonahegyeket?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 09:05
A lengyel elnök, Andrzej Duda Kijevben járt tegnap, a tárgyalás azonban gazdasági szempontból még érdekesebb volt, mint politikailag.
Makro / Külgazdaság Joe Biden fontos kijelentést tett
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:26
Úgy tűnik, hogy az amerikai elnöknek részben sikerült elintéznie, amiért Ázsiába jött.
Makro / Külgazdaság Két magyarországnyi embernek azt mondták, hogy dolgozzon otthonról
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:07
Koronavírus-ügyek, kínai módra.
Makro / Külgazdaság Romlik a hangulat: ismét aggódik a munkanélküliség miatt a magyar lakosság
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 07:31
Májusban az előző havinál pesszimistábbak lettek a vállalkozók és a lakosság is.
Makro / Külgazdaság Befagyasztott vagyonok: odacsaptak az osztrákok az orosz oligarcháknak
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 07:06
Jelentős összeget fagyasztottak már be a szankciók részeként.
Makro / Külgazdaság Ukrajna nem adja fel a területét, és visszaszerezné, amit elvesztett - reggeli háborús hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 06:46
Visszatekintésünk az elmúlt órák legjelentősebb eseményeire az orosz-ukrán háborúból. 
hírlevél
Ingatlantájoló