<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A bankok bankjainak bankja, vagyis a központi bankok által fenntartott Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) jelezte, hogy itt az ideje a kamatemelésnek azoknál a jegybankoknál, ahol extrém alacsony a kamat. A német Bundesbank elnöke pedig ismét a kötvényvásárlási program beszültetését szorgalmazta az EKB esetében.

A BIS szerint a világgazdaság növekedése a válság óta már visszatérőben van a korábbi szintre, és tavaly már nagymértékben javultak a várakozások, az üzleti optimizmus visszatért. Így most már itt az ideje befejezni a QE programokat, melyek során a jegybankok fedezetlen pénzért kötvényeket vásárolnak, és a kamatokat is meg lehetne emelni a jellemzően 0 körüli szintekről. A BIS vezető elemzője hozzátette, hogy a folyamatot óvatosan kell megindítani, miután rendkívül hosszú ideig tartott az extrém laza monetáris politika.

Amerika mutatja az utat

Kétségkívül Amerika már sokkal előrébb jár a dologban, és egyúttal mutatja az utat, hogy lehet mindezt végrehajtani. Ott már évekkel ezelőtt fokozatos havi csökkentésekkel megszüntették a kötvényvásárlásokat, majd óvatosan megkezdték a kamatemelést (mostanra sikerült 1 százalék fölé jutni), és végül megkezdik rendkívül óvatosan a kötvényvásárláskor kibocsátott hatalmas mennyiségű pénz kivonását a piacról.

Veszélyek

Az elemző szerint, ha túl későre marad az európai monetáris politika normalizálása, sokkal nehezebb lesz végrehajtani, mivel a gazdasági-pénzügyi ciklus túlzottan előrehalad . A BIS több kockázatot lát középtávon: ilyenek többek között az infláció hirtelen fellángolása vagy a protekcionizmus megjelenése. Ha az infláció túl magasra ugrik, hirtelen kellene kamatot emelni, ami felborítja az egyensúlyt és a gazdasági növekedés lefékeződéséhez vezethet.

Német vélemény

Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke és egyben az EKB igazgatótanácsának tagja ugyancsak szorgalmazza a soha nem látott jegybanki pénznyomtatás befejezését, mivel az infláció és a növekedés egyaránt jó irányban haladnak. Ráadásul ha az EKB folytatná a programot, akkor a mechanizmusát is meg kéne változtatni, mivel elérnék azt a limitet, amennyi német kötvényt megvásárolhatnak.

Németország már régóta ellenzi a kötvényvásárlás fenntartását, és egyelőre az idei év végégig tart a program. Ősszel fog dönteni arról az EKB, hogy fenntartja, beszünteti, vagy esetleg fokozatosan leépíti a programot. Weidmann szerint az EKB kormányzótanácsára politikai nyomás is nehezedhet a túlzottan eladósodott országok részéről, hogy tartsa minél alacsonyabban a kamatokat hosszabban, mint az indokolt lenne.

Az utódjelölt

Németországnak már mindenesetre rég nincs szüksége erre, hisz magas a foglalkoztatás és a kapacitások kihasználtsága. Weidmann egyébként a jelenlegi EKB-elnök, Mario Draghi lehetséges utóda, Draghi megbízatása 2019 végén jár le.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A migráció közös kezelése volt a középpontban a Nyugat-Balkán csúcson
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 19:50
A növekvő migrációs nyomás az Európai Unió és a Nyugat-Balkán előtt álló közös kihívás, és a két térség közös felelőssége, hogy megfelelően kezeljék - állapították meg az EU-tagországok és a nyugat-balkáni államok (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Szerbia, Montenegró és Koszovó) vezetői keddi tiranai találkozójuk után kiadott közös nyilatkozatukban.
Makro / Külgazdaság A kimerülés szélén van az oroszok rakétakészlete
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 19:30
Donyecknél nyomulnak Putyin katonái, Zelenszkij kitüntetéseket adott át a fronton.
Makro / Külgazdaság Marokkó eredménye nem a semmiből jött, ez az évszázad az afrikai focié lehet
Litván Dániel | 2022. december 6. 19:21
Az afrikai játékosok régóta kápráztatják el tudásukkal a nézőket, a válogatottaknál azonban egy-egy kiugró eredmény sem hozta meg a várt nagy áttörést. Most azonban sok változás indult be a kontinens labdarúgásában, ez az évszázad a fociban is Afrikáé lehet. Nagyító rovatunkban az ehhez vezető úton megtett lépéseket vesszük számba.
Makro / Külgazdaság Az uniós pénzügyminiszterek a Bizottságra tolták a döntést az ukrajnai segélyről
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 18:31
De jóváhagyták az uniós költségvetési rendelet módosítását, amelynek alapján az Európai Bizottság lépéseket tehet Ukrajna pénzügyi támogatása érdekében.
Makro / Külgazdaság Jó hír Londonból: a Fitch szerint nem lesz gázhiány és recesszió Európában
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 18:12
Valószínűleg sikerült elejét venni a súlyos téli földgázhiány kialakulásának Európában, és várhatóan az euróövezeti gazdaság sem tölti a jövő év egészét recesszióban, de a globális növekedés így is gyenge lesz - áll a Fitch Ratings kedden Londonban bemutatott friss negyedéves világgazdasági előrejelzésében.
Makro / Külgazdaság Donald Trump rátörte az ajtót a washingtoni elitre
Káncz Csaba | 2022. december 6. 15:35
Történelmi jelentőségű Donald Trump nyílt kinyilvánítása, hogy „felmondaná” az amerikai alkotmányt. Soha egyetlen volt amerikai elnök sem használt még ilyen nyelvezetet. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A MET csoport belépett a romániai megújulóenergia-piacra
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 15:11
Az energiavállalat 100 százalékos részesedést vásárolt egy tervezési fázisban lévő, 52 megawatt (MWp) teljesítményű napenergia-projektben, amely várhatóan 2023 első negyedévében éri el az építésre kész állapotot, egy évvel később pedig üzembe is állhat.
Makro / Külgazdaság Meglöki a megújuló energiák bizniszét a mostani válság
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 14:53
Kijött a Nemzetközi Energiaügynökség jelentése.
Makro / Külgazdaság Örülhet az Orbán-kormány? Kevesebb pénzt fagyaszthat be az EU
Wéber Balázs | 2022. december 6. 13:46
Az Európai Tanács a Bizottság által javasoltnál kevesebb uniós forrást függeszthet fel Magyarország esetében, ha cserében a magyar kormány megszavazza az Ukrajnának szánt uniós támogatási csomagot. Ma az Ecofin tárgyalja az ügyet, de döntés csak a jövő heti EU-csúcson lesz.
Makro / Külgazdaság Inkább dideregnek a német, semhogy sokat fizessenek a fűtésre
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 13:26
A németországi háztartások több mint kétharmada kevesebbet fűt az idén, mint tavaly - mutatta ki egy kedden ismertetett felmérés.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG