<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ma összeül az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nyíltpiaci bizottsága, és döntést hoz arról, hogy a hosszúra nyúlt válságkezelő politika ideje alatt a gazdaságba pumpált fedezetlen pénzt, összesen 4500 milliárd dollárt, vagy ennek egy részét, szép lassan visszavegyék. A sok fedezetlen pénz most már ugyanis csak arra jó, hogy ingatlanpiaci és tőzsdei lufit fújjanak, az pedig újabb válsághoz vezethetne.

A piaci szereplők többsége azt várja, hogy az ülésen ma döntés születik arról, mikor és milyen ütemben kezdődik meg a pénzkivonás. Miután a Fed úgy szórta ki ezt a rengeteg pénzt, hogy kötvényeket és jelzálogpapírokat vásárolt, a begyűjtést is a kötvényállomány csökkentésével tervezik megoldani. Ez nem úgy történne, hogy közvetlenül a piacra dobnák a kötvényeket, hanem úgy, hogy a lejáró kötvények egy részét nem újítanák meg, vagyis nem vennének helyettük az új kibocsátásokból.

A módszer

Az amerikai államadósság növekszik, így minden lejáró állampapír helyet újat kell, hogy kibocsássanak, és ezek egy részét most a Fed helyett a piaci szereplőknek kell megvásárolniuk. Ebből az következhet, hogy a növekvő kötvénykínálat miatt azok árfolyama csökkenhet, vagyis hozama növekedhet. A növekvő hozamok pedig vonzóbbá tehetik a kötvényeket a részvényekkel szemben, így a folyamat akár fokozott részvényeladást, majd tőzsdei árfolyamesést is kiválthat.

Miután eleinte feltehetően kis mennyiségű pénzt fognak bevonni, ez a hatás még nem valószínű, hogy erős lenne, viszont ha idővel eljutnak odáig, hogy akár ezer vagy kétezer milliárd dollárt is kivonnak, annak már óhatatlanul erős hatása lesz. Ez azonban hosszú táv, várhatóan havi pár tízmilliós összeggel kezdik a folyamatot, hogy ne okozzon hirtelen és drasztikus változást.

Bizonytalansági tényezők

Ami lényegesebb lehet rövidtávon, az a lélektani hatás, vagyis hogy a piaci szereplők hogy reagálnak. A CNBC a Wells Fargo stratégáját idézi, aki szerint azért kiszámíthatatlan a hatás, mert példa nélküli: soha még jegybanknak nem kellett ilyen nagymértékű pénzkivonást véghezvinni, igaz, korábban ilyen pénzkiszórást sem rendeztek, mint a válság óta eltelt időszakban. Az 1929-32-es válságban alkalmazták még a pénzszórást eszközét, de az másként zajlott, nem ilyen kifinomultan, és amúgy is eltelt 85 év, igencsak megváltozott a gazdaság, és egész másmilyenek a piacok is.

Külön érdekesség, hogy nem tudni, marad-e a jegybankelnök, vagy pár hónap múlva már mást nevez ki Donald Trump. Ez persze elvileg nem befolyásolhatja a döntéshozókat, ha egyszer úgy látják, hogy eljött a cselekvés ideje, de a bizonytalanságot mégiscsak növeli valamelyest, és ezt nem szeretik a befektetők. Kétségkívül, eddig a piac egyáltalán nem foglalkozott a kérdéssel, hisz a tőzsdék lassan egy éve, Trump megválasztása óta szakadatlanul emelkednek, és az utóbbi napokban rendre történelmi csúcsokat döntöttek.

Piaci hatások

A Fed korábbi terveiben az szerepelt, hogy az első hónapban 10 milliárd dolláros összeggel indítanának, utána azt havonta növelik 10-el, amíg el nem éri az 50 milliárdot. A Bank of America elemzője szerint ez ugyan elsőre kis összeg, de 3 év alatt ez már közel másfél milliárd dollár, amit már igencsak megéreznek a piacok. Ha hatékony a piac, ezt előbb-utóbb elkezdi beárazni.

Egy másik szakember, a BlackRock kötvénypiaci szereplője szerint is jelentős lesz a hatás, ugyanakkor az amerikai kötvények hozamai nem fognak elszállni, mivel már most a legvonzóbbak között vannak, köszönhetően a rendkívül alacsony európai és japán hozamoknak. A komolyabb hatás így értelemszerűen akkor várható, amikor az EKB és a BoJ is beszünteti extrém laza monetáris politikáját.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Trump szélsőségesei – a Capitolium támadói most 20 évet kaphatnak
Káncz Csaba | 2022. január 18. 18:41
Új fejlemény, hogy az Igazságügyi Minisztérium most több támadót a kormány megdöntésére tett összeesküvéssel vádol - ennek pedig 20 év a maximális büntetési tétele.  Két hete Alejandro Mayorkas, belbiztonsági miniszter az erőszakos szélsőségeseket az Egyesült Államokat fenyegető „legjelentősebb, terrorizmussal összefüggő veszélyének” nevezte.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megcsörrent a telefon: Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 18:31
Gratuláltak, áttekintettek, megbeszéltek. 
Makro / Külgazdaság Ennél nagyobb kockázat most nem fenyegeti Magyarországot
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 17:11
Globálisan a kiberkockázatok, míg Magyarországon a világjárvány kockázata az első számú üzleti fenyegetés 2022-ben az Allianz kockázati barométere szerint.
Makro / Külgazdaság Az új EP-elnökkel is meggyűlhet a baja az Orbán-kormánynak
Wéber Balázs | 2022. január 18. 15:47
Néppárti elnököt választottak ma az Európai Parlament élére. Roberta Metsola megválasztása gyakorlatilag egy 2019-es alku eredménye. Vezetésével az EP várhatóan ugyanolyan kritikus lesz az Orbán-kormánnyal szemben, mint eddig volt. Győri Enikő fideszes EP-képviselő ugyanakkor békülékeny hangnemet ütött meg az új elnökkel szemben.
Makro / Külgazdaság Nem reális, hogy Oroszország megszállja Ukrajnát a török elnök szerint 
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 14:47
A térség már nem tud elfogadni háborút - mondta Recep Tayyip Erdogan. 
Makro / Külgazdaság Varga Mihály kiakadt az Európai Bizottságra 
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 14:16
A pénzügyminiszter szerint Brüsszel politikai okok miatt késlelteti a helyreállítási forrásokat. 
Makro / Külgazdaság Megérkezett az újabb hullám: elszabadult a járvány Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 13:01
Egyre gyorsabban terjed az omikron, az országban egy hét alatt csaknem megduplázódott a fertőzésszám.
Makro / Külgazdaság Néppárti politikus lett az Európai Parlament új elnöke
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 11:29
A plenáris ülésen Roberta Metsolát választották meg a képviselők új elnöknek ma délelőtt.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: ilyen az, amikor összefutunk Orbán Viktorral
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 11:13
A miniszterelnök a napokban Szolnokon járt, ahol éppen szembe jött vele a helyi polgármester.
Makro / Külgazdaság Kiugróan magas az új fertőzöttek aránya itthon, elhunyt 94 beteg
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 09:30
Magasan stagnál a napi halottak száma Magyarországon.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló