<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ma összeül az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nyíltpiaci bizottsága, és döntést hoz arról, hogy a hosszúra nyúlt válságkezelő politika ideje alatt a gazdaságba pumpált fedezetlen pénzt, összesen 4500 milliárd dollárt, vagy ennek egy részét, szép lassan visszavegyék. A sok fedezetlen pénz most már ugyanis csak arra jó, hogy ingatlanpiaci és tőzsdei lufit fújjanak, az pedig újabb válsághoz vezethetne.

A piaci szereplők többsége azt várja, hogy az ülésen ma döntés születik arról, mikor és milyen ütemben kezdődik meg a pénzkivonás. Miután a Fed úgy szórta ki ezt a rengeteg pénzt, hogy kötvényeket és jelzálogpapírokat vásárolt, a begyűjtést is a kötvényállomány csökkentésével tervezik megoldani. Ez nem úgy történne, hogy közvetlenül a piacra dobnák a kötvényeket, hanem úgy, hogy a lejáró kötvények egy részét nem újítanák meg, vagyis nem vennének helyettük az új kibocsátásokból.

A módszer

Az amerikai államadósság növekszik, így minden lejáró állampapír helyet újat kell, hogy kibocsássanak, és ezek egy részét most a Fed helyett a piaci szereplőknek kell megvásárolniuk. Ebből az következhet, hogy a növekvő kötvénykínálat miatt azok árfolyama csökkenhet, vagyis hozama növekedhet. A növekvő hozamok pedig vonzóbbá tehetik a kötvényeket a részvényekkel szemben, így a folyamat akár fokozott részvényeladást, majd tőzsdei árfolyamesést is kiválthat.

Miután eleinte feltehetően kis mennyiségű pénzt fognak bevonni, ez a hatás még nem valószínű, hogy erős lenne, viszont ha idővel eljutnak odáig, hogy akár ezer vagy kétezer milliárd dollárt is kivonnak, annak már óhatatlanul erős hatása lesz. Ez azonban hosszú táv, várhatóan havi pár tízmilliós összeggel kezdik a folyamatot, hogy ne okozzon hirtelen és drasztikus változást.

Bizonytalansági tényezők

Ami lényegesebb lehet rövidtávon, az a lélektani hatás, vagyis hogy a piaci szereplők hogy reagálnak. A CNBC a Wells Fargo stratégáját idézi, aki szerint azért kiszámíthatatlan a hatás, mert példa nélküli: soha még jegybanknak nem kellett ilyen nagymértékű pénzkivonást véghezvinni, igaz, korábban ilyen pénzkiszórást sem rendeztek, mint a válság óta eltelt időszakban. Az 1929-32-es válságban alkalmazták még a pénzszórást eszközét, de az másként zajlott, nem ilyen kifinomultan, és amúgy is eltelt 85 év, igencsak megváltozott a gazdaság, és egész másmilyenek a piacok is.

Külön érdekesség, hogy nem tudni, marad-e a jegybankelnök, vagy pár hónap múlva már mást nevez ki Donald Trump. Ez persze elvileg nem befolyásolhatja a döntéshozókat, ha egyszer úgy látják, hogy eljött a cselekvés ideje, de a bizonytalanságot mégiscsak növeli valamelyest, és ezt nem szeretik a befektetők. Kétségkívül, eddig a piac egyáltalán nem foglalkozott a kérdéssel, hisz a tőzsdék lassan egy éve, Trump megválasztása óta szakadatlanul emelkednek, és az utóbbi napokban rendre történelmi csúcsokat döntöttek.

Piaci hatások

A Fed korábbi terveiben az szerepelt, hogy az első hónapban 10 milliárd dolláros összeggel indítanának, utána azt havonta növelik 10-el, amíg el nem éri az 50 milliárdot. A Bank of America elemzője szerint ez ugyan elsőre kis összeg, de 3 év alatt ez már közel másfél milliárd dollár, amit már igencsak megéreznek a piacok. Ha hatékony a piac, ezt előbb-utóbb elkezdi beárazni.

Egy másik szakember, a BlackRock kötvénypiaci szereplője szerint is jelentős lesz a hatás, ugyanakkor az amerikai kötvények hozamai nem fognak elszállni, mivel már most a legvonzóbbak között vannak, köszönhetően a rendkívül alacsony európai és japán hozamoknak. A komolyabb hatás így értelemszerűen akkor várható, amikor az EKB és a BoJ is beszünteti extrém laza monetáris politikáját.

Makro / Külgazdaság Valaki gigantikus pénzt adott egy ismert sportklubért
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 13:37
Ezzel ez lett a legdrágább a hazájában, a többiek messze lemaradtak.
Makro / Külgazdaság A lengyelek kipróbálják a Patriot rendszert
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:46
Az amerikai gyártmányú légvédelmi rendszeren kiképzési gyakorlatot tartanak Varsóban.
Makro / Külgazdaság A csehek szeretnek adakozni az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:21
Ironikusan egy Ajándék Putyinnak elnevezésű kezdeményezés keretében gyűjtöttek össze óriási összeget.
Makro / Külgazdaság Suppan Gergely: az ipari termelés a tavalyi év elejétől határozott lendületet vett
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 10:14
A Központi Statisztikai Hivatal ipari termelésre vonatkozó adatait elemzi a Magyar Bankholding szakértője.
Makro / Külgazdaság A földrengés dzsihadistákat szabadított ki a szíriai börtönökből
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 09:02
Az Iszlám Állam több, fogságban levő tagja kihasználta, hogy a katasztrófa a börtönüket is megrongálta.
Makro / Külgazdaság Nagyot ugrott az ipari termelés egy év alatt
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 08:30
Tavaly decemberben a nyers adatok szerint 2, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint viszont 5,7 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint 2021 utolsó hónapjában. Éves szinten 5,8 százalék volt a növekedés.
Makro / Külgazdaság A jegybank is rábólintott az Alteo felvásárlására
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:19
A Mol a Főnix és a Riverland magántőkealapokkal többségi befolyást szerez a cégben.
Makro / Külgazdaság Újabb rengés rázta meg Törökországot
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:07
Kedd reggel újabb, 5,6-es erősségű földmozgást észleltek. Törökországban és Szíriában átlépte a négyezret a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma; Törökországban a katasztrófavédelem (AFAD) 2921 halottról számolt be, Szíriában pedig legkevesebb 1444 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Az oroszok egy év alatt olaj- és gázbevételeik csaknem felét bukták el
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 06:42
Zelenszkij csütörtökön az uniós vezetőkkel találkozik. Ezek történtek kedd hajnalban az orosz–ukrán háborúban.
Makro / Külgazdaság Hiába a háború, nagyon kitömtük pénzzel Putyint
Wéber Balázs | 2023. február 7. 05:32
Az uniós import értéke Oroszországból a másfélszeresére, a magyar importé pedig a háromszorosára nőtt az ukrajnai háború első kilenc hónapjában, tehát az EU és Magyarország is jóval több pénzt utalt Oroszországnak az invázió után, mint előtt. Ennek oka nagyrészt az energiafüggőség és az energiaárak megugrása. Míg azonban számos uniós ország már jelentősen csökkentette orosz kitettségét az elmúlt egy évben, addig a magyar kormány nem tett érdemi lépést ebbe az irányba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG