Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ma összeül az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nyíltpiaci bizottsága, és döntést hoz arról, hogy a hosszúra nyúlt válságkezelő politika ideje alatt a gazdaságba pumpált fedezetlen pénzt, összesen 4500 milliárd dollárt, vagy ennek egy részét, szép lassan visszavegyék. A sok fedezetlen pénz most már ugyanis csak arra jó, hogy ingatlanpiaci és tőzsdei lufit fújjanak, az pedig újabb válsághoz vezethetne.

A piaci szereplők többsége azt várja, hogy az ülésen ma döntés születik arról, mikor és milyen ütemben kezdődik meg a pénzkivonás. Miután a Fed úgy szórta ki ezt a rengeteg pénzt, hogy kötvényeket és jelzálogpapírokat vásárolt, a begyűjtést is a kötvényállomány csökkentésével tervezik megoldani. Ez nem úgy történne, hogy közvetlenül a piacra dobnák a kötvényeket, hanem úgy, hogy a lejáró kötvények egy részét nem újítanák meg, vagyis nem vennének helyettük az új kibocsátásokból.

A módszer

Az amerikai államadósság növekszik, így minden lejáró állampapír helyet újat kell, hogy kibocsássanak, és ezek egy részét most a Fed helyett a piaci szereplőknek kell megvásárolniuk. Ebből az következhet, hogy a növekvő kötvénykínálat miatt azok árfolyama csökkenhet, vagyis hozama növekedhet. A növekvő hozamok pedig vonzóbbá tehetik a kötvényeket a részvényekkel szemben, így a folyamat akár fokozott részvényeladást, majd tőzsdei árfolyamesést is kiválthat.

Miután eleinte feltehetően kis mennyiségű pénzt fognak bevonni, ez a hatás még nem valószínű, hogy erős lenne, viszont ha idővel eljutnak odáig, hogy akár ezer vagy kétezer milliárd dollárt is kivonnak, annak már óhatatlanul erős hatása lesz. Ez azonban hosszú táv, várhatóan havi pár tízmilliós összeggel kezdik a folyamatot, hogy ne okozzon hirtelen és drasztikus változást.

Bizonytalansági tényezők

Ami lényegesebb lehet rövidtávon, az a lélektani hatás, vagyis hogy a piaci szereplők hogy reagálnak. A CNBC a Wells Fargo stratégáját idézi, aki szerint azért kiszámíthatatlan a hatás, mert példa nélküli: soha még jegybanknak nem kellett ilyen nagymértékű pénzkivonást véghezvinni, igaz, korábban ilyen pénzkiszórást sem rendeztek, mint a válság óta eltelt időszakban. Az 1929-32-es válságban alkalmazták még a pénzszórást eszközét, de az másként zajlott, nem ilyen kifinomultan, és amúgy is eltelt 85 év, igencsak megváltozott a gazdaság, és egész másmilyenek a piacok is.

Külön érdekesség, hogy nem tudni, marad-e a jegybankelnök, vagy pár hónap múlva már mást nevez ki Donald Trump. Ez persze elvileg nem befolyásolhatja a döntéshozókat, ha egyszer úgy látják, hogy eljött a cselekvés ideje, de a bizonytalanságot mégiscsak növeli valamelyest, és ezt nem szeretik a befektetők. Kétségkívül, eddig a piac egyáltalán nem foglalkozott a kérdéssel, hisz a tőzsdék lassan egy éve, Trump megválasztása óta szakadatlanul emelkednek, és az utóbbi napokban rendre történelmi csúcsokat döntöttek.

Piaci hatások

A Fed korábbi terveiben az szerepelt, hogy az első hónapban 10 milliárd dolláros összeggel indítanának, utána azt havonta növelik 10-el, amíg el nem éri az 50 milliárdot. A Bank of America elemzője szerint ez ugyan elsőre kis összeg, de 3 év alatt ez már közel másfél milliárd dollár, amit már igencsak megéreznek a piacok. Ha hatékony a piac, ezt előbb-utóbb elkezdi beárazni.

Egy másik szakember, a BlackRock kötvénypiaci szereplője szerint is jelentős lesz a hatás, ugyanakkor az amerikai kötvények hozamai nem fognak elszállni, mivel már most a legvonzóbbak között vannak, köszönhetően a rendkívül alacsony európai és japán hozamoknak. A komolyabb hatás így értelemszerűen akkor várható, amikor az EKB és a BoJ is beszünteti extrém laza monetáris politikáját.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Két éve megmondtuk: így változik a paksi erőműfejlesztés finanszírozása
Baka F. Zoltán | 2021. május 15. 15:36
Ha lassan is, de beindul az építkezés, áprilisban 13 tendert publikáltak a megrendelő honlapján.
Makro / Külgazdaság Védettségi igazolvánnyal akár a Hungaroringen is megnézhetjük Hamilton és Verstappen versenyét
Privátbankár.hu | 2021. május 15. 10:58
Az ITM államtitkára bejelentette, hogy nézők előtt rendezik meg a magyar Forma 1-es futamot.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely is megméretteti magát az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson
Privátbankár.hu | 2021. május 15. 10:43
Enyhén izgulósra sikeredett a főpolgármester videós posztja.
Makro / Külgazdaság Olyan történt tegnap a járvány elleni harcban, ami május eleje óta nem
Privátbankár.hu | 2021. május 15. 10:12
Több első oltást adtak be, mint az elmúlt 14 napban.
Makro / Külgazdaság Már 3,3 millióan haltak bele a koronavírusba világszerte
Privátbankár.hu | 2021. május 15. 09:38
És 161 millióan fertőződtek meg.
Makro / Külgazdaság A második oltás után nem sokkal már kezdhet csomagolni, aki Romániába akar utazni
Privátbankár.hu | 2021. május 15. 09:18
Nekik nem kell karanténba vonulniuk, ha kivárták a 10 napot a második dózis után.
Makro / Külgazdaság Sokat vesztettünk a vágtató inflációval - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2021. május 14. 18:55
Az inflációt a szegények adójának hívják sokszor félig-meddig tréfásan, hiszen az elszabaduló árak az ő pénztárcájukat az átlagosnál jobban megcsapoljaák. A héten publikálta a fogyasztói árindex áprilisi alakulását a KSH. Heti videós anyagunkban többek között azt is elemeztük, hogy az alacsonyabb jövedelműekre hogyan hatott az árindex változása.
Makro / Külgazdaság Szombaton véget ér a vészhelyzet Szlovákiában
MTI | 2021. május 14. 18:10
Véget ér szombaton a koronavírus járvánnyal összefüggésben tavaly októberben bevezetett vészhelyzet Szlovákiában - az erről szóló döntést pénteki ülése után jelentette be a pozsonyi kormány.
Makro / Külgazdaság Melyek Putyin titkos félelmei Kínával kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2021. május 14. 17:41
Moszkva és Peking a katonai technológiák, az űrkutatás és a mesterséges intelligencia (AI) területén egyre szorosabban működik együtt.  De a színfalak mögött megjelentek a Kreml jól körülírható aggodalmai.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Havi egymillióért lett miniszteri biztos Tiba István a MotoGP beruházásánál
Privátbankár.hu | 2021. május 14. 07:28
Miniszteri biztost kapott a hajdúnánási motorpálya-beruházás. Tiba István havi egymillió forintot kap ezért a munkáért.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.