<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Egy német piaci stratéga szerint mindenkinek. A vállalatokat és az embereket is arra biztatja, hogy több energiát fogyasszanak, miközben késik a szektor megújulása.

A mainzi székhelyű Wermuth Asset Management alapító főtulajdonosa szerint törékeny a növekedés az eurózónában és az Európai Unióban is. Dieter Wermuth az alapblognak adott interjúban ezt azzal magyarázta, hogy az öt-hat évvel ezelőtti válság egyik legsúlyosabb öröksége az óriási kapacitás-túlkínálat. Az ipar, a mezőgazdaság, a szolgáltatási szektor rendelkezésére álló eszközök, technológiák jelentős hányada még mindig kihasználatlanul „hever”, miközben a fogyasztás lényegében stagnál.

A német piaci stratéga és alapkezelő deflációtól tart, szerinte az Európai Központi Bank kezéből könnyen kicsúszhat a folyamatok feletti ellenőrzés. Hogy ez ne így legyen, teljesen le kellene nullázni az irányadó központi banki kamatot - nyilatkozta Wermuth Asset, hangsúlyozva, ki kell kényszeríteni, hogy a bankok biztosan veszítsenek, ha csak tárolják a pénzeiket, ahelyett hogy kihelyeznék őket a gazdaságba. Ezenkívül ugyanolyan quantitative easingbe (mennyiségi lazítás – QE) kellene kezdeni Európában, mint amit az amerikaiak csináltak, véli a szakértő.

Mi a baj a rezsicsökkentéssel?

Asset az energiaárakról is beszélt. Azt mondta: a vállalatokat és a lakossági fogyasztókat a magas energiaárak takarékosságra, illetve a termelés racionalizálására kényszerítik, és arra, hogy a befektetések mind nagyobb része vándoroljon át az új munkahelyeket teremtő, a technológiai és infrastrukturális modernizációt serkentő megújuló energiaforrások és azok felhasználása irányába. A rezsicsökkentéssel szerinte elkényelmesedik a lakosságot, több energiafogyasztásra biztatják az embereket, akadályozva az energiaszektor gazdaságserkentő megújulását. Az interjú teljes terjedelmében itt olvashatja.

Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyéket is lépéskényszerbe hozta a mai inflációs adat
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:57
Az infláció mérséklődése a következő hónapokban is folytatódhat az alapanyagárak és a termelési költségek csökkenése miatt.
Makro / Külgazdaság Mi történik? Közel 10 százalékkal drágult a gáz két nap alatt
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:22
Nem csillapodik a gázár-emelkedés, a tegnapi 6 százalék után ma is 3 százalék feletti pluszban cserél gazdát az irányadó TTF-típus a rotterdami árutőzsdén.
Makro / Külgazdaság A háború elbukott – megindult Putyin utódjának keresése
Káncz Csaba | 2023. június 8. 09:35
Az orosz elit már tudja, hogy a Kreml elveszítette ezt a háborút. Ahogyan sok orosz közember szemében is Putyin és kollégáinak nemzedéke szimbolikusan elbukott az ukrán vezetéssel szemben, akik egy generációval fiatalabbak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ha eurót készül váltani, ennek a hírnek örülhet
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:54
Áprilisban többletet mutatott a külkereskedelmi mérleg.
Makro / Külgazdaság Mire készül Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:45
A kormányfő összehívta a Védelmi Tanácsot.
Makro / Külgazdaság Végre! Van egy jó hírünk az inflációról
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:30
Az áprilisi 24 százalék után májusban már "csak" 21,5 százalék lett az éves infláció.
Makro / Külgazdaság Fontos részleteket árultak el az ukránok arról, mikor indítják meg az ellentámadást
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 07:52
Dióhéjban, mi történt az elmúlt órákban a háborúban és annak környékén.
Makro / Külgazdaság A nap képei: nem mindennapi helyen bukkant fel Magyarország államfője
Wéber Balázs | 2023. június 8. 07:17
Liechtenstein nemcsak azért különleges ország, mert Európa egyik legkisebb állama, hanem azért is, mert exkluzív környezetben, a Rajna mentén és az Alpok csúcsai között fekszik. Szerdán itt vendégeskedett Novák Katalin köztársasági elnök, akit lapunk is elkísérhetett.
Makro / Külgazdaság Hoppon maradtak a menekültek fogadására kirendelt rendőrök
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 06:38
Bár szerdán ezernél is többen lépték át a határainkat Ukrajna, illetve Románia felől, mint egy nappal korábban, senki nem vonattal közelítette meg Budapestet.
Makro / Külgazdaság Látványos gesztussal kedveskedett Putyinnak a fehérorosz diktátorbarátja
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 06:23
Kegyelmet kapott egy Fehéroroszországban fogva tartott orosz állampolgár.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG