TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egy ideje feltűnő volt, hogy sok befektetési eszköz (részvények, kötvények, arany) ára nem emelkedett tovább, sőt inkább lefordult. A mi tőzsdénken is az eladók vannak túlsúlyban hónapok óta, és a tőkekiáramlást a forint gyengülése is jól mutatta. A pénzt pedig megdöbbentő módon néhány gigantikus részvény nyeli el, de most kijózanító figyelmeztetést kaptak a befektetők.

Nifty Fifity

Előfordult már a részvénypiacokon, hogy egyre több részvényt kezdtek eladni a befektetők, végül már majdnem mindent adták, de volt egy csoport, amelyet nem, sőt még vettek is belőle a többi helyett. Egy ilyen klasszikus eset a 70-es években zajlott, a nagyjából 50 darab favorizált részvényt el is nevezték Nifty Fifity-nek (különleges ötven), de végül, amikor már mindenki bevásárolt belőlük, és értékeltségük a teljesítményükhöz képest irreálisan magas lett, ők is összeomlottak, és sokáig gyengébben is szerepeltek, mint más papírok.

Most úgy tűnik, hasonló folyamat kezd kibontakozni, de ez már nem csak az amerikai tőzsdét, sőt, nem is csak a részvénypiacot érinti, hanem kiterjed a világ szinte minden befektetési eszközére. A tőkepiac globális, könnyen mozog a pénz az egyes befektetési termékek és az egyes piacok között, sokkal többen vehetnék részt most ebben, mint a 70-es években.

Öreg a bika, de túl sok a pénz

A jelenség alapját az adja, hogy 2009 márciusa, azaz több mint 9 éve tart az emelkedő trend az amerikai tőzsdéken, de nagyjából az összes fejlett ország részvénypiacán is. Nálunk ez már nem volt ilyen egyértelmű: az első nagy, 2009-2010-es fellendülés megtört, komoly visszaesés következett be, és csak bő 3 éve kezdett szárnyalni a BUX, igaz, meg is döntötte korábbi, 2007-es csúcsát, sőt, jócskán túl is lépte. Idén februárban tetőzött, és most főbb részvényeink lényegesen lejjebb vannak, mint az év eleji csúcson. A jelenség azonban sokkal széleskörűbb: az európai tőzsdék is el vannak maradva korábbi legmagasabb értékeiktől, de ami különösen érdekes, hogy az arany ára is lefelé tart.

A világban rengeteg a pénz, hisz a nagy jegybankok által az eszközvásárlási programok során bő 10 ezer milliárd dollár került ki, és bár az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed már havi 50 milliárd dollárt visszavon ebből, az EKB még év végéig pénzt juttat a piacra, és a japán jegybank is ezt teszi, így egyelőre nem fogy ez az összeg.

A mánia iránya

Az amerikai tőzsdeindexek közben igen magasan vannak: a főleg technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq örökös csúcson, az S&P 500 pedig olyan magasan, aminél csak a januárban ért többet pár napig. Nyilvánvaló, hogy a tőke errefelé áramlik, viszont ha jobban megnézzük, csak a részvények egy kisebb csoportját veszik célba. Ezek abból az iparágból kerülnek ki, amelyek az elmúlt 10 évben húzóágazatnak minősültek, a legnagyobb internetes és technológiai cégekről van szó.

Áremelkedésük tulajdonképpen az elmúlt egy évben vált meredekebbé, miközben értékeltségük alapján egyre inkább elszakadnak a realitásoktól: olyan magas jövőbeni nyereséget áraznak, ami a mostani adatok és a piac várható telítődése alapján elképzelhetetlenek. De melyek is ezek a cégek? Ahogy ilyen mániáknál lenni szokott, már kezdőbetűikből mozaikszót is alkottak: FANG, vagyis Facebook, Amazon, Netflix és Google. Valóban ezek a cégek vezeti a mániát, de csatlakozott hozzájuk a Microsoft is.

Túl nagyra nőttek

Ezeknek a cégeknek van egy különlegességük: olyan nagyra híztak a nagy áremelkedésben, hogy a világ legnagyobb tőzsdei kapitalizációjú cégei lettek belőlük. Némelyik az ezermilliárd dollárt közelíti, ami bizony a tizede a jegybankok által kiszórt pénznek, így pár ilyen cég már fel is tudja szippantani annak nem kis hányadát. Ez egyúttal meg is magyarázza, miért tudja ezen cégek árfolyamának vég nélküli emelkedése ellensúlyozni a világ sok más instrumentumának esését.

Amazon, egy év

A legnagyobb növekményt az Amazon tudhatja magáénak: jelenleg 1800-1850 dollár az árfolyama és 900 milliárd a kapitalizációja, tavaly októberben 1000 dollár volt az ár, vagyis 400 milliárd a cég összértékének növekménye. A Google esetében a növekmény nagyjából 200 milliárd tavaly ősz óta, a Microsoft esetében nagyjából 300 milliárd, a Facebooknál „mindössze” 100 milliárd.

Pofára esés

Nos, ez utóbbi tegnap egyetlen pillanat alatt eltűnt. A Facebook árfolyama 20 százalékos mínuszban nyitott egyik napról a másikra, miután a cég profitfigyelmeztetést adott ki, jelezve, hogy vége a gyors nyereségnövekedésnek. Nos, akik vég nélkül vették a Facebookot az elmúlt hónapokban, máris méretes bukóban vannak, Kérdés, hogy átgondolják-e ezt a helyzetet a többi mániapapírnál, és elkezdik zsebre tenni az azokban meglevő nyereséget, vagy megvárják, amíg ott is eljön a hasonló, csúnya vég.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A vártnál is kevesebb az állás Amerikában, három forinttal drágult az euró
Eidenpenz József | 2020. december 2. 19:04
Európában nehezen találták ma az irányt a tőzsdeindexek, Amerikában pedig határozott mínuszból nullába jöttek fel. Az amerikai foglalkoztatottak száma kevésbé bővült a vártnál, más jó hír sem tudta emelni a vételi kedvet. Nagyot fordult a forint, megoszlik a brókerek véleménye az arany kilátásairól.
Részvény / Deviza / Áru Fuzionálhat a Tesla? Vegyes adatok a Moltól
Eidenpenz József | 2020. december 2. 12:14
Korábban röhejesnek tűnt volna, hogy a Tesla felvásároljon egy másik nagy autógyárat, ma azonban már akkora a tőzsdei értéke, hogy komolyan lehet róla beszélni. A tőzsdék nehezen találják az irányt, itthon viszont jól szerepel az OTP, érintette a 12 ezer forintot is. Közzétette árréseit a Mol, zuhan a Nio és a Nikola.
Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Részvény / Deviza / Áru Túl vagyunk a csúcson? Kurz nem sok jóval biztat a síszezonra
Eidenpenz József | 2020. november 30. 12:13
Az amerikai tőzsdék múlt heti csúcsdöntése után kis megálló várható, Európában is nagyon szerény a mai emelkedés. A forint erősödött, ismét 360 alá esett az euró. Az osztrák kancellár óva intett az idő előtti nyitástól, a síelés utáni megszokott szórakozási formák egy évet is várathatnak magukra. Túlértékeltek lehetnek az elektromos autók gyártói. Mégis jöhet a Facebook Libra?
Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
hírlevél