<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A Brexit közeledtével az Egyesült Királyság több piacán jelentek meg komoly problémák, de a londoni ingatlanpiacon egyenesen az összeomlás réme tűnt fel - itt ugyanis az EU-ból való kilépés nélkül is bőven vannak gondok amiatt, hogy korábban a csillagos égig emelkedtek az árak. A piac papíron sincsen rendben, ám a valóság az ingatlanügynökök tapasztalata szerint még rosszabb.

A Bloomberg megkeresett több helyi ingatlanost. James Hyman, a Cluttons ügynöke már két évtizede dolgozik a piacon, és mint mondta, London központjában már 15 százalékos visszaesés látszik a négy évvel korábbihoz képest, és a következő másfél évben további 7 százalékot eshet.

Az elmúlt években azonban nemcsak az ügynökök, hanem az eladók is megszenvedték az egyre nehezedő körülményeket, azaz a sokasodó új adókat és a külföldi vásárlókra kiszabott szigorításokat. Emellett azzal, hogy az elmúlt években ennyire elszálltak az árak, egyre kevesebben tudják maguknak megengedni a lakásvásárlást.

Most ugyan áresés látszik a piacon, de még így is csak a fiatal felnőttek harmada engedhetné meg magának, hogy házat vásároljon 10 százalék önrésszel és az éves fizetésüknél maximum 4 és félszer nagyobb jelzáloghitelt felvéve. Ez azonban semmire sem lenne elég: egy tipikus londoni otthon 14-szer annyiba kerül, mint az átlagos éves fizetés a fővárosban.

A mostani árzuhanáshoz az is hozzátartozik, hogy a Brexit közeledtével a tengerentúli vásárlóknak is elment a kedve Londontól, a 2014-es szinthez képest 70 százalékkal csökkent az érdeklődők száma a piacon.

Nem igazán jött be a kormány terve

Hogy kicsit megkönnyítse a londoniak dolgát, a kormányzat megpróbált "lecsapni" a több ingatlannal rendelkezőkre, akik kiadási céllal vásároltak lakásokat. Azaz megnövelték a második otthon megvásárlása utáni adót, valamint megváltoztatták a jelzálogkölcsönök adókedvezményeit a bérbeadási célú ingatlanoknál.

Emellett a frissen bedobott tervek szerint a Londonban ingatlant vásárolni tervező külföldiekre nagyobb adókat vetnének ki, ez a városközpontban körülbelül minden második tranzakciót érintene. Így nem meglepő, hogy kifogyott a lendület a piacból, amely már előtte is gyengélkedett. Az árak elérték a mélypontot, ám Aneisha Beveridge piaci szakértő szerint a Brexit miatt nem fognak újból felemelkedni.

Érezhetően esnek az árak

Az LSL Property és az Acadata augusztusi kimutatása szerint érezhetően estek az árak az elmúlt egy évben, a 33 kerületből 21-ben jelentettek csökkenést, köztük olyan népszerűekben is 10 százalék körüli volt az esés, mint a Tower Hamlets, a Greenwich és Westminster.

A Bloomberg Economics közgazdásza, Niraj Shah szerint a Brexit-megállapodás után ugyan valamennyivel kisebb lesz a nyomás a londoni ingatlanárakon, a főváros ettől még megfizethetőségi válságban marad.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Fordulat a Balatonnál: csúcsra értek az ingatlanárak, innen már nincs feljebb?
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:35
A 2020-as hirtelen növekedés után még az idei tavasz is élénkülést hozott a Balaton ingatlanpiacán, de a nyár eredményei már elmaradnak a tavalyi év hasonló időszakától. Az OTP Ingatlanpont friss tapasztalatai alapján változatlanul magas árak, csökkenő kereslet és bővülő kínálat jellemzik a tó északi és déli partját is. Az árak közelítik vagy már el is érték a csúcsot - számottevő emelkedésre már nem számítanak a jövőben.
Ingatlan Fojtogató áremelkedés az irodáknál - óriásit ugrottak a költségek
Natív tartalom | 2022. június 28. 13:24
A 400 forintos euró mellett a pár hónap alatt legalább duplájára növő energiaköltségek teszik egyre elviselhetetlenebbé a cégek irodabérleti költségeit. Különösen ott, ahol a költségek jelentős részét teszi ki ez a fix díj, illetve ahol sok évre aláírt irodabérleti-szerződések kötik gúzsba az üzleti döntéshozókat - derül ki az irodahaz.info összeállításából.
Ingatlan Újabb irodaházzal bővült az Indotek Group romániai ingatlanportfóliója
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 10:28
Romániai irodaházzal bővült az Indotek Group régiós ingatlanportfóliója. Az akvizíció keretében Magyarország egyik vezető, ingatlanokra fókuszáló befektetési csoportja megvásárolta a Bukarest központi üzleti negyedében található, 14 emeletes One Victoriei Center irodaházat.
Ingatlan Nemcsak a lángos kerül aranyárba a Balatonnál
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 11:41
A Zánkától kicsit északabbra fekvő Monoszlón épült, felújított, 9 szobás, több mint 1600 négyzetméteres alapterületű kastélyért a hozzá tartozó 100 ezer négyzetméteres telekterülettel és borbirtokkal együtt 5,5 millió eurót, vagyis 2,2 milliárd forintot szeretne kapni a tulajdonos.
Ingatlan A gyermekesek menthetik meg a lakáspiacot
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 09:58
Kevesebben terveznek lakást venni, de a gyermekes családok ugyanúgy vásárolnának, nő a befektetési célból lakást vásárolni tervezők aránya is.
Ingatlan Visszaesett az építőipari termelés áprilisban
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 09:00
Közel hat százalékkal.
Ingatlan Óriási fordulat következett be az irodapiacon
Natív tartalom | 2022. június 14. 18:22
Miközben a 2020 tavaszán ránk köszöntött pandémia előtt szinte telt házzal működtek a budapesti A+ és A kategóriába tartozó irodaházak, addig mára sok helyütt konganak az ürességtől az irodák, jellemzően a széles körű távmunka miatt, amelynek szabályozásában a cégek sem egységesek. A hivatalos adatok (egyelőre) nem festenek olyan szomorú képet, de a valóság – a piacot ismerő szakértők szerint – meglehetősen kiábrándító. Nézzük  a részleteket - az Irodahaz.info összeállítása.
Ingatlan A pörgő ingatlanpiacon nem csak az árat kell jól belőni
Benedikt Károly, Duna House | 2022. június 8. 15:48
Egy eladó vagy vevő számára nem az árindexek, az alapkamat, a befektetői vásárlók aránya és az elemzések az elsődlegesek. Segíthetnek a helyzetértékelésben, de számukra mégis az lesz a legfontosabb, hogy mit éreznek és mit tapasztalnak közvetlen az ingatlan vásárlásuk vagy eladások során. Mit hozhat a jövő, milyen kérdéseket kell átgondolnunk, mire érdemes és mire nem érdemes várni 2022-ben. Vélemény.
Ingatlan Van erkélyed? Ha igen, tuti drágábban adhatod el a lakásodat
Privátbankár.hu | 2022. június 6. 11:30
Felértékelődött a "kilépés" a szabadba.
Ingatlan Ezekre figyelj, ha külföldön vennél nyaralót!
Natív tartalom | 2022. június 4. 10:13
A balatoni ingatlanárak emelkedése, sokakat arra ösztönözhet, hogy inkább külföldön, a Magyarországról is gyorsan elérhető tengerpartokon vásároljanak nyaralóingatlant. Hiszen így közel ugyanannyiért vagy kicsivel többért mégiscsak tengerparti nyaralónk lehet. Egy külföldi ingatlanvásárlás azonban rejt némi plusz kockázatot magában, hiszen nem ismerjük a terepet, így körültekintőbbnek kell lennünk, érdemes akár segítséget is kérnünk. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG