4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szállodaipar világszerte kénytelen volt az elmúlt években megbarátkozni az Airbnb jelenlétével. Ma már ugyanolyan „szépségverseny” létezik a magánlakások esetében is: a közösségi média mellett a szaklapok is rendszeresen értékelik a kiadó lakásokat.

Olyan fejleményről számolt be a Travel+Leisure című szaklap, amelyre Európában talán nem is gondol a világjáró: egy oregoni tesztprogramban elrejtik a potenciális vendégek teljes nevét, hogy megakadályozzák a faji elfogultságot és a diszkriminációt. Oly módon, hogy a foglalás megerősítése előtt a potenciális turista csak a nevének kezdőbetűivel szerepel. A házirend-módosítást egyelőre Oregon államban tesztelik, és január 31-én léptetik életbe.

"Az Airbnb nem tolerálja a diszkriminációt, ezért számos lépést tettünk az elfogultság elleni küzdelem érdekében" – közölte honlapján a cég. Ami az intézkedés előzményeit illeti, két éve három fekete bőrű vendég beperelte az Airbnb-t, miszerint a lakástulajdonosok a nevük alapján diszkriminálták őket. Erről az NBC News is beszámolt. 

Liz DeBold Fusco, az Airbnb szóvivője nyilatkozatában hozzátette, hogy az intézkedés egyelőre csak Oregonra korlátozódik, mivel a működésiszabály-változás hatása egyelőre nem ismert.

Az Airbnb további erőfeszítéseket tett az elfogultság megszüntetésére, oly módon,  hogy megváltoztatta a profilfotók megjelenítési módját  az "objektívebb foglalások ösztönzése érdekében", és elindította a Project Lighthouse nevű kutatást, amelynek célja, hogy közzétegye a legjobb módszereket a faji megkülönböztetés elleni küzdelemben. A fekete bőrű felhasználók és más színesbőrűek ugyanis rendszeresen szembesülnek megkülönböztetéssel, ha igénybe akarják venni e szolgáltatást.

Elrejtik a potenciális vendégek teljes nevét, hogy megakadályozzák a faji elfogultságot és a diszkriminációt. Fotó: depositphotos
Elrejtik a potenciális vendégek teljes nevét, hogy megakadályozzák a faji elfogultságot és a diszkriminációt. Fotó: depositphotos

Amint azt a cég közleményében hangsúlyozta, tisztában vannak vele, hogy még sok a tennivaló e téren, ezért azon dolgoznak a vendéglátókkal, a turistákkal, valamint a polgárjogi vezetőkkel egyetemben, hogy közösségüket befogadóbbá tegyék. 

Az Airbnb ennél általánosabb visszatérő gondja, hogy megfékezze a bulizni vágyó, többnyire fiatal lakásbérlőket.  Bár a téma most szilveszterkor került leginkább szóba, évek óta küzdenek ezzel a problémával, és úgy tűnik, még sokáig kell foglalkozniuk vele. A szigorúbb szabályokat az Egyesült Államokban – így Puerto Ricóban – valamint Kanada, Brazília, az Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország, Ausztrália és Új-Zéland kiadandó lakásaiban vezetik be. A vállalat korlátozni fog bizonyos helyi és utolsó pillanatban történő foglalásokat azon vendégek számára, akik korábban nem kaptak pozitív véleményeket az oldalon. Ezek ugyanis tipikus egyéjszakás szilveszteri bulifoglalások, amelyeknek sem a kiadók, sem a környéken lakók nem örülnek.

A szigorítást közösségünk jól fogadta – osztotta meg véleményét a cég szóvivője a lappal. Hozzátéve: igyekeznek a három éjszakás foglalásokra helyezni a hangsúlyt.

Az újévi partik visszaszorításának tervét 2020-ban tesztelték először. Az Airbnb számos más ünnep idején is korlátozta a foglalásokat, beleértve július 4-ét és a Halloween-t. 2019-ben kijelentették,  hogy szigorúbb szabályokat vezet be a házibulikra, azért is, mert egy kaliforniai bérleményben halálos lövöldözés történt.

A tekintélyes szaklap rendre beszámol az Airbnb háza táján történt eseményekről: 2020-ban hosszan taglalta a budapesti romkocsma helyzetet is, a Bloomberg értesüléseire hivatkozva.

Még a járvány előtti időszakra volt érvényes a Bloomberg jelentése a budapesti overtourism-ról. Hasonló korlátozások számos európai városban népszerűvé váltak, köztük Amszterdamban, Prágában, Párizsban. A lap akkor idézte Karácsony Gergelyt, Budapest főpolgármesterét is, aki szerint: "a rövid távú bérletek megnövekedett mennyisége és az éjszakai élet megemelte a bérleti díjakat, amelyek még egy középosztálybeli család számára sem elérhetők".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Nyaralót venne? Segíthet a választásban, ha ezt elolvassa
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 16:22
A nyaralóövezetek tavaly parkolópályára kerültek az ingatlanpiacon, idén viszont már élénkülés jeleit mutatják - áll az ingatlan.com friss elemzésében. Kiderül belőle, hogy a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó partján hogyan alakult a kereslet-kínálat és mennyibe kerülnek az eladásra szánt lakóingatlanok a part menti településeken. 
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Célpont lett Vecsés, Gyál, Ecser, Üllő és Ócsa is
Mester Nándor | 2024. május 15. 19:29
Idén az agglomeráció még megfizethető települései kifejezetten jó beszállási pontot kínálnak azoknak, akik önálló családi házat keresnek. A drága északi, déli és nyugati körzetekhez képest a délkeleti városokban, községekben lehet és érdemes is nézelődni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Amerikában kiváló biznisz lett az idősotthon
Mester Nándor | 2024. május 11. 17:31
Az átlagéletkor növekedésével a fejlett világban „kitermelődnek” az újfajta, erre alapozó üzleti lehetőségek. Az egyik ilyen az idősotthon, mint ingatlan típus, ami manapság befektetésnek sem rossz. Amerikában biztos nem, ahol már több évtizedes múltra tekint vissza. Az ingatlanfejlesztők is kiemelten figyelnek a demográfiai folyamatokra és ennek alapján döntik el, hogy az ország melyik alpiacán vágnak bele ilyen ingatlanok felépítését célzó beruházásba.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A NER és a mini-Dubaj mindent felforgatnak Zuglóban
Mester Nándor | 2024. május 8. 18:42
A kormány és a NER úthengerként halad Zuglóban. Már parlamenti jóváhagyás is van a mini-Dubajra és ütemesen zajlik a Bosnyák téri óriásberuházás, amit a NER egyik oszlopos tagja, a Bayer Construct végez. Mindkettő jelentős hatással van az egész ingatlanpiacra, benne a lakásokéra is.
Ingatlan Most beelőzhetjük a befektetőket a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 15:01
Egyelőre nem szállják meg a terepet, de egy-másfél év múlva már más lehet a helyzet. Főleg azért, mert az állampapírok által kínált előnyök folyamatosan fogynak.
Ingatlan Hihetetlen: ismét emelkednek a fővárosban az ingatlanárak
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 14:46
Némi lassulás és kismértékű csökkenés után újfent emelkedő árspirál jellemezi a fővárosi ingatlanpiacot, a legmarkánsabban a családi házak négyzetméterára nőtt, ismertette az Otthon Centrum elemzési vezetője az első negyedéves adatokat.
Ingatlan Tömeges áruházbezárások éve az idei - az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 14:39
A tengerentúlon nagyon megszenvedik az online előretörését.
Ingatlan Ki fog újépítésű lakást venni ilyen hitelkamatok mellett?
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 10:19
Az idei első negyedévben 23 százalékkal kevesebb új lakás épült, mint egy évvel ezelőtt. Közben 2023-ban jelentősen csökkent a kereslet az új lakások iránt is, aminek eredményeként a kínálat felduzzadt - több új lakásból válogathatnak most a vevők, ez pedig az áremelkedést is jelentősen lelassította. A lakosság és a fejlesztők számára is a kamatkörnyezet jelenti a legnagyobb kihívást.
Ingatlan Nem hisszük el, mennyibe kerül egy balatoni újépítésű lakás
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 15:32
Változatlanul Siófok az új építésű lakást vásárlók kedvence a Balaton-parton, amit az áremelkedés sem tört meg. Az Otthon Centrum mérése szerint a tóparton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések újépítésű projektjei között. A rekorder egy fővároshoz közeli község, 3,2 millió forintos négyzetméterárral.
Ingatlan Életre kel a rajzfilm varázsceruzája, megoldást hozhat a lakhatási gondokra
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 18:08
Házakat, hidakat, hajókat és szélturbinákat is lehetne nyomtatni az új gigaberendezéssel. A tervek szerint. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG