<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A szállodaipar világszerte kénytelen volt az elmúlt években megbarátkozni az Airbnb jelenlétével. Ma már ugyanolyan „szépségverseny” létezik a magánlakások esetében is: a közösségi média mellett a szaklapok is rendszeresen értékelik a kiadó lakásokat.

Olyan fejleményről számolt be a Travel+Leisure című szaklap, amelyre Európában talán nem is gondol a világjáró: egy oregoni tesztprogramban elrejtik a potenciális vendégek teljes nevét, hogy megakadályozzák a faji elfogultságot és a diszkriminációt. Oly módon, hogy a foglalás megerősítése előtt a potenciális turista csak a nevének kezdőbetűivel szerepel. A házirend-módosítást egyelőre Oregon államban tesztelik, és január 31-én léptetik életbe.

"Az Airbnb nem tolerálja a diszkriminációt, ezért számos lépést tettünk az elfogultság elleni küzdelem érdekében" – közölte honlapján a cég. Ami az intézkedés előzményeit illeti, két éve három fekete bőrű vendég beperelte az Airbnb-t, miszerint a lakástulajdonosok a nevük alapján diszkriminálták őket. Erről az NBC News is beszámolt. 

Liz DeBold Fusco, az Airbnb szóvivője nyilatkozatában hozzátette, hogy az intézkedés egyelőre csak Oregonra korlátozódik, mivel a működésiszabály-változás hatása egyelőre nem ismert.

Az Airbnb további erőfeszítéseket tett az elfogultság megszüntetésére, oly módon,  hogy megváltoztatta a profilfotók megjelenítési módját  az "objektívebb foglalások ösztönzése érdekében", és elindította a Project Lighthouse nevű kutatást, amelynek célja, hogy közzétegye a legjobb módszereket a faji megkülönböztetés elleni küzdelemben. A fekete bőrű felhasználók és más színesbőrűek ugyanis rendszeresen szembesülnek megkülönböztetéssel, ha igénybe akarják venni e szolgáltatást.

Elrejtik a potenciális vendégek teljes nevét, hogy megakadályozzák a faji elfogultságot és a diszkriminációt. Fotó: depositphotosElrejtik a potenciális vendégek teljes nevét, hogy megakadályozzák a faji elfogultságot és a diszkriminációt. Fotó: depositphotos

Amint azt a cég közleményében hangsúlyozta, tisztában vannak vele, hogy még sok a tennivaló e téren, ezért azon dolgoznak a vendéglátókkal, a turistákkal, valamint a polgárjogi vezetőkkel egyetemben, hogy közösségüket befogadóbbá tegyék. 

Az Airbnb ennél általánosabb visszatérő gondja, hogy megfékezze a bulizni vágyó, többnyire fiatal lakásbérlőket.  Bár a téma most szilveszterkor került leginkább szóba, évek óta küzdenek ezzel a problémával, és úgy tűnik, még sokáig kell foglalkozniuk vele. A szigorúbb szabályokat az Egyesült Államokban – így Puerto Ricóban – valamint Kanada, Brazília, az Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország, Ausztrália és Új-Zéland kiadandó lakásaiban vezetik be. A vállalat korlátozni fog bizonyos helyi és utolsó pillanatban történő foglalásokat azon vendégek számára, akik korábban nem kaptak pozitív véleményeket az oldalon. Ezek ugyanis tipikus egyéjszakás szilveszteri bulifoglalások, amelyeknek sem a kiadók, sem a környéken lakók nem örülnek.

A szigorítást közösségünk jól fogadta – osztotta meg véleményét a cég szóvivője a lappal. Hozzátéve: igyekeznek a három éjszakás foglalásokra helyezni a hangsúlyt.

Az újévi partik visszaszorításának tervét 2020-ban tesztelték először. Az Airbnb számos más ünnep idején is korlátozta a foglalásokat, beleértve július 4-ét és a Halloween-t. 2019-ben kijelentették,  hogy szigorúbb szabályokat vezet be a házibulikra, azért is, mert egy kaliforniai bérleményben halálos lövöldözés történt.

A tekintélyes szaklap rendre beszámol az Airbnb háza táján történt eseményekről: 2020-ban hosszan taglalta a budapesti romkocsma helyzetet is, a Bloomberg értesüléseire hivatkozva.

Még a járvány előtti időszakra volt érvényes a Bloomberg jelentése a budapesti overtourism-ról. Hasonló korlátozások számos európai városban népszerűvé váltak, köztük Amszterdamban, Prágában, Párizsban. A lap akkor idézte Karácsony Gergelyt, Budapest főpolgármesterét is, aki szerint: "a rövid távú bérletek megnövekedett mennyisége és az éjszakai élet megemelte a bérleti díjakat, amelyek még egy középosztálybeli család számára sem elérhetők".

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Hogyan lehet egyszerre két lovon ülni az ingatlanpiacon? - Klasszis podcast
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. november 22. 18:31
Nem túl egyszerű, de megoldható a tulajdonos és a bérlő egyidejű kiszolgálása.
Ingatlan Panelt venne Budapesten? Mutatjuk az árakat
Privátbankár.hu | 2022. november 18. 17:46
A fővárosi átlagos négyzetméterárakat figyelembe véve panellakásból 39 négyzetméteres, téglalakásból pedig 30 négyzetméteres vásárolható meg 30 millió forintból.
Ingatlan Nem halt meg az iroda, csak átalakul
Mester Nándor | 2022. november 5. 19:05
Egyre több lesz a rövid távra igényelt helyiség.
Ingatlan Megmenekülhet több tízezer lakásra gyűjtögető magyar család
Privátbankár.hu | 2022. november 2. 13:42
Ezek az otthonteremtési támogatások maradnak velünk 2023-ban is.
Ingatlan Egy év alatt picit nőtt a lakáskínálat, de nagyot zuhant a kereslet
Privátbankár.hu | 2022. november 2. 08:47
Októberben éves összevetésben 1 százalékkal nőtt a lakóingatlanok friss kínálata, a kereslet ugyanakkor jelentősen, több mint 40 százalékkal csökkent. A községekben az egy évvel korábbinál 9 százalékkal több házat és lakás kínáltak eladásra. A piaci szereplők óvatosak, ezért az állami támogatások jövőjéről szóló döntéseknek komoly hatása lehet novemberben.
Ingatlan Csaknem harmadával nőttek a panelárak Óbudán
Privátbankár.hu | 2022. október 31. 09:46
A budapesti panellakások közül a budai oldalon kínált ingatlanokat lehet hamarabb eladni, egy-egy adás-vétel átlagosan 73 nap alatt zárul le - derül ki a Duna House elemzéséből.
Ingatlan Budán már nem ritka a 2-3 milliós négyzetméterár
Privátbankár.hu | 2022. október 29. 14:51
Főleg az új építésű lakásokért kérnek ennyit, de egyes használt luxus otthonok is ennyibe kerülnek.
Ingatlan Marad további 6 évig az 5 százalékos lakásáfa
Privátbankár.hu | 2022. október 29. 12:51
Csak formai a kormány változtatása.
Ingatlan Közeleg az őrült ingatlan-áremelkedés vége?
Privátbankár.hu | 2022. október 13. 09:17
Az egyre magasabb szintekre ugró infláció visszafogja a vásárlóerőt, ez pedig a lakáspiacon is megjelenhet, tompítva a drágulás ütemét.
Ingatlan Befejeződött a budapesti Allee Bevásárlóközpont 18 millió eurós felújítása
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:59
Befejeződött az Allee felújítása Budapesten, amely a külső és belső terek újrateremtésével egyszerre járul hozzá a vásárlói élmény növeléséhez, a bérlői összetétel és a fenntartható működés fejlesztéséhez. A teljes felújítási költség közel 18 millió euró volt, amiből önmagában a karbonsemlegesség elérését célzó fenntarthatósági beruházásokra közel félmilliárdot fordítottak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG