<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A szállodaipar világszerte kénytelen volt az elmúlt években megbarátkozni az Airbnb jelenlétével. Ma már ugyanolyan „szépségverseny” létezik a magánlakások esetében is: a közösségi média mellett a szaklapok is rendszeresen értékelik a kiadó lakásokat.

Olyan fejleményről számolt be a Travel+Leisure című szaklap, amelyre Európában talán nem is gondol a világjáró: egy oregoni tesztprogramban elrejtik a potenciális vendégek teljes nevét, hogy megakadályozzák a faji elfogultságot és a diszkriminációt. Oly módon, hogy a foglalás megerősítése előtt a potenciális turista csak a nevének kezdőbetűivel szerepel. A házirend-módosítást egyelőre Oregon államban tesztelik, és január 31-én léptetik életbe.

"Az Airbnb nem tolerálja a diszkriminációt, ezért számos lépést tettünk az elfogultság elleni küzdelem érdekében" – közölte honlapján a cég. Ami az intézkedés előzményeit illeti, két éve három fekete bőrű vendég beperelte az Airbnb-t, miszerint a lakástulajdonosok a nevük alapján diszkriminálták őket. Erről az NBC News is beszámolt. 

Liz DeBold Fusco, az Airbnb szóvivője nyilatkozatában hozzátette, hogy az intézkedés egyelőre csak Oregonra korlátozódik, mivel a működésiszabály-változás hatása egyelőre nem ismert.

Az Airbnb további erőfeszítéseket tett az elfogultság megszüntetésére, oly módon,  hogy megváltoztatta a profilfotók megjelenítési módját  az "objektívebb foglalások ösztönzése érdekében", és elindította a Project Lighthouse nevű kutatást, amelynek célja, hogy közzétegye a legjobb módszereket a faji megkülönböztetés elleni küzdelemben. A fekete bőrű felhasználók és más színesbőrűek ugyanis rendszeresen szembesülnek megkülönböztetéssel, ha igénybe akarják venni e szolgáltatást.

Elrejtik a potenciális vendégek teljes nevét, hogy megakadályozzák a faji elfogultságot és a diszkriminációt. Fotó: depositphotosElrejtik a potenciális vendégek teljes nevét, hogy megakadályozzák a faji elfogultságot és a diszkriminációt. Fotó: depositphotos

Amint azt a cég közleményében hangsúlyozta, tisztában vannak vele, hogy még sok a tennivaló e téren, ezért azon dolgoznak a vendéglátókkal, a turistákkal, valamint a polgárjogi vezetőkkel egyetemben, hogy közösségüket befogadóbbá tegyék. 

Az Airbnb ennél általánosabb visszatérő gondja, hogy megfékezze a bulizni vágyó, többnyire fiatal lakásbérlőket.  Bár a téma most szilveszterkor került leginkább szóba, évek óta küzdenek ezzel a problémával, és úgy tűnik, még sokáig kell foglalkozniuk vele. A szigorúbb szabályokat az Egyesült Államokban – így Puerto Ricóban – valamint Kanada, Brazília, az Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország, Ausztrália és Új-Zéland kiadandó lakásaiban vezetik be. A vállalat korlátozni fog bizonyos helyi és utolsó pillanatban történő foglalásokat azon vendégek számára, akik korábban nem kaptak pozitív véleményeket az oldalon. Ezek ugyanis tipikus egyéjszakás szilveszteri bulifoglalások, amelyeknek sem a kiadók, sem a környéken lakók nem örülnek.

A szigorítást közösségünk jól fogadta – osztotta meg véleményét a cég szóvivője a lappal. Hozzátéve: igyekeznek a három éjszakás foglalásokra helyezni a hangsúlyt.

Az újévi partik visszaszorításának tervét 2020-ban tesztelték először. Az Airbnb számos más ünnep idején is korlátozta a foglalásokat, beleértve július 4-ét és a Halloween-t. 2019-ben kijelentették,  hogy szigorúbb szabályokat vezet be a házibulikra, azért is, mert egy kaliforniai bérleményben halálos lövöldözés történt.

A tekintélyes szaklap rendre beszámol az Airbnb háza táján történt eseményekről: 2020-ban hosszan taglalta a budapesti romkocsma helyzetet is, a Bloomberg értesüléseire hivatkozva.

Még a járvány előtti időszakra volt érvényes a Bloomberg jelentése a budapesti overtourism-ról. Hasonló korlátozások számos európai városban népszerűvé váltak, köztük Amszterdamban, Prágában, Párizsban. A lap akkor idézte Karácsony Gergelyt, Budapest főpolgármesterét is, aki szerint: "a rövid távú bérletek megnövekedett mennyisége és az éjszakai élet megemelte a bérleti díjakat, amelyek még egy középosztálybeli család számára sem elérhetők".

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Visszaesett a befektetések értéke a kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 15:11
A kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán a befektetések értéke az első fél évben 550 millió eurót ért el, 20 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól - közölte a Colliers.
Ingatlan Van, aki egyből eladja az ingatlant, más hónapokig hirdeti - mitől függ a siker?
Natív tartalom | 2022. augusztus 9. 10:26
Miért van az, hogy valakinek az is elég, ha „szájhagyomány útján” hirdeti csak ingatlanát, mégis gyorsan talál vevőt, míg mások hiába hirdetnek hónapokig, akkor sem akad komoly érdeklődő? Az ingatlaneladás sikere számtalan tényezőtől függ, és az egyik kulcstényező bizony a hirdetés. Mutatjuk mi a titka, a hatékony hirdetésnek - az Ingatlantájoló összeállítása.
Ingatlan Így reagált a lakáspiac a rezsiváltozásra
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:17
Egyelőre higgadtak a vevők és az eladók az ingatlanpiacon. 
Ingatlan Ingatlanba menekítették pénzüket a magyarok - aztán jött a rezsiemelés
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 11:17
Az ingatlanbefektetések felértékelődése szinte megállíthatatlannak tűnt, de a jelenlegi gazdasági környezetben hamarosan vége lehet a menetelésnek. A központi bankok kamatemelési ciklusa, az itthoni rezsicsökkentés korlátozása, valamint a magas építőanyagárak csökkenthetik, de legjobb esetben is stagnálásra kényszeríthetik a lakásárakat az Equilor Alapkezelő friss ingatlanpiaci elemzése szerint. Mindezek ellenére bizonyos ingatlanszegmensek továbbra is jól teljesíthetnek.
Ingatlan Meseszép, energiatakarékos házakat mutatunk az agglomerációból
Márkázott tartalom | 2022. július 31. 15:12
Az agglomeráció továbbra is vonzó a Budapestről kiköltözők számára, hiszen a főváros környéki településeken egy budapesti lakás árán akár családi házat is lehet vásárolni. A nagyobb alapterületű otthonnak azonban a fenntartása is drágább, így most kifejezetten olyan családi házakat válogattunk össze, amelyek energiatakarékosak, gazdaságosan fenntarthatók.
Ingatlan Recseg-ropog az orosz lakáspiac, ott is kilőttek az építőanyagárak
Mester Nándor | 2022. július 31. 05:48
Egyre kevesebben tudják vagy akarják megfizetni az új ingatlanokat.
Ingatlan Érdemes inkább euróban hirdetni az ingatlanunkat?
Natív tartalom | 2022. július 26. 09:05
Az Ingatlantájoló összeszedte, hogy mikor, miként érdemes euróban hirdetni egy eladó vagy kiadó házat, lakást. És hogyan árazzunk, hogyan számoljunk, illetve milyen előnyei-hátrányai vannak annak, ha eurós árat adunk meg egy hirdetésnél.
Ingatlan Minden tizedik négyzetméter üres az irodapiacon
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 15:25
De ez még nem okoz végveszélyt.
Ingatlan Jelentősen csökkenhet a belvárosi ingatlanok értéke
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 09:29
Ez is lehet a következménye a rezsicsökkentés csökkentésének.
Ingatlan Rezsinövelés helyett az ablakcserét és a napelemeket kellene támogatnia a kormánynak
Privátbankár.hu | 2022. július 18. 16:27
Több százezer lakás fog gyorsan leértékelődni a piacon.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG