1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az adás-vételi növekedés egyik oka a márciusi időjárásban is keresendő, mert a hideg miatt több tranzakció csúszott át áprilisra. A másik ok a tavalyi évet meghatározó Kombinált Mikrohitel Program pályázatainak lezárása volt.

Az idei első 4 hónapban a Duna House Tranzakciószám Becslése alapján 25 663 adás-vétel bonyolódott. 76 százalékpontos értékkel az idei legmagasabb szintjére emelkedett a Keresletindex, amely február óta lassú növekedést mutat.

Hol mennyiért lehetett áprilisban lakást venni?

Áprilisban is Kelet-Magyarországon vették a legalacsonyabb négyzetméterárú lakásokat. A panel átlaga 114 ezer, a tégláké 150 ezer forint volt ezen az országrészen. A legmagasabb átlagárak Budán voltak, itt a panelt 178 ezer-, a téglát 357 ezer Ft/m2 áron vásárolták. 200 nap fölötti átlagos eladási időt mutattak a budai panelek, illetve a nyugat-magyarországi és a belvárosi téglaépítésű lakások. A legkevesebbet a nyugat-magyarországi panellakás eladóknak kellett várniuk, itt 92 napos átlagon keltek el az ingatlanok. A kiváló és jó minőségű lakások tették ki a forgalom legnagyobb részét. Nagyságrendileg mindkét minőségi kategória az összes tranzakció egy-egy harmadát jelentette. Az ennél rosszabb állagú ingatlanok esetében a még lakható az adás-vételek negyedét, a kifejezetten felújítandók pedig 10% alatti részt tettek ki. Az új építésű ingatlanok forgalma minimális volt.

Esett az összes favorit-kerület iránti érdeklődés az előző hónaphoz képest. A márciusban még 20 százalékos XIII. kerület áprilisra 17,8 százalékra csökkent, ezzel a szintén — bár kisebb mértékben— népszerűséget vesztő XIV. kerület mögé került a második helyre. Az eddig legnépszerűbb budai és belvárosi, vagy azt övező kerület szinte mindegyike iránt csökkent valamennyit az érdeklődés egy hónap alatt. Ezzel szemben az eddig nem túl népszerű célpontok, a pesti külső kerületek minimális növekedést tudtak felmutatni.

Csak óvatosan a vidéki családi házakkal!

A Duna House elemzése szerint a szokásos átlagértékeket mutatták az árcsökkentési adatok. A legnagyobb veszteséget a vidéki családi ház eladói szenvedték el, nekik 8 százalékkal kellett lejjebb vinniük az elképzelt árat, hogy vevőre találjanak, akik további 13 százalékot tudtak átlagosan alkudni ebből az árból. Budapesten ugyanebben az ingatlankategóriában 4% csökkentés és 7% alku volt mérhető. A panellakások esetében egységes az országos adat, 4% irányár csökkenés után 6% alku jött ki.

Nőtt az első lakásvásárlók száma

Igen magas, 42 százalékos volt a fővárosban az első lakásukat vásárlók aránya. Átlagban 10,4 millió forintot költöttek első otthonukra. Ezzel együtt magas volt a 20-as éveikben járók aránya (30%) is, az ő átlaguk azonban ennél magasabb lett, ők 18 millió fölött költöttek.  Legdrágábban a magukat felső vezetőnek vallók vásároltak, 26 milliós átlagon, igaz ők csupán a piac öt százalékát hozták. Vidéken a vevők negyede nagyobb lakásba költözött, a másik negyede első lakást vett. Míg az első csoport 16 milliót költött átlagban és 104 m2-es lakást vett, addig az elsőlakás vásárlók 7,2 millióért, jellemzően feleakkora lakásba költöztek. A legtöbb vásárló itt nem a 20-as korosztály, hanem a 30-as volt 38 százalékkal. Ők átlag 10,7 millió forintos lakást vettek, közel 80 m2-es méretben.

A budapesti eladók nagyjából kétharmada 40 év fölötti volt áprilisban. Az összes eladó 41 százaléka azt mondta a fővárosban, hogy nagyobb lakásba szeretne költözni, ezért értékesít. Ők átlagban 13,6 millióért váltak meg ingatlanjuktól. Második legnépesebb csoport az örökölt ingatlanokat eladóké lett 19 százalékkal, majd a kisebbe vágyók jönnek 14 százalékkal. 38 százalékkal nem sokkal kevesebb vidéken sem a nagyobba költözés miatt eladók aránya. 10,8 milliós átlagon adták el lakásaikat, melyek 65 négyzetméterükkel bizonyultak kicsinek. Minden negyedik ingatlant az örökösök adtak el, átlagosan 6,8 millió Ft vagyont realizálva. Az eladók fele beosztottnak vallotta magát, ők 8,5 milliós átlag eladási áron váltak meg lakásaiktól.

Inkább a kisebb, de olcsóbb lakásokat keresik

A megvalósult adás-vételekben szereplő ingatlanok paramétereinek tavalyi és ez év áprilisi összehasonlítása a vidéki régióban elenyésző különbségeket mutat. Idén inkább a kisebb méretű, olcsóbb négyzetméter áron kapható kategóriák felé billent a mérleg. A vidékiekkel szemben a budapesti tranzakciók paramétereinek összehasonlítása már nagyobb eltéréseket mutat. Mind Budán, mind pedig pesten jóval több 40-60 m2 közötti ingatlan kelt el, mint egy évvel ezelőtt. Ezzel együtt Budán a 150-200 ezer Ft/m2 árkategória terhére jelentősen nőtt az olcsóbb 100-150, és a drágább 200-250 ezer Ft/m2-es sáv aránya. 40 millió Ft feletti árban tavaly áprilisban a vevők 8 százaléka költött, idén viszont 14% lett a részarány.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG