3p

Az ingatlanvásárlásnak - tetszik vagy sem - vannak plusz költségei. Olyan kiadások, amelyekkel neked is célszerű kalkulálni, pláne, ha eleve szűkösek a lehetőségeid. Miért? Mert így elkerülheted a likviditási gondokkal járó kellemetlen helyzeteket.

Az ingatlanvásárlás plusz költségei 2023-ban

Az ingatlanvásárlás plusz költségeit célszerű figyelembe vennetek akkor is, ha éppen az akolcson.hu babaváró hitel kalkulátorát használva ki szeretnétek választani a számotokra legkedvezőbb opciót. Az ingatlanvásárlás kiadásai ugyanis nem érnek véget a vételár kifizetésével, ahhoz még számos további költség is társulhat.

Lakásvásárlás előtt ezért érdemes egy részletes listát készítenetek arról, hogy mik ezek a kiadások, mekkora összeggel kell számolnotok. Sok esetben olyan számokkal találkozhattok, amely bizony lényegesen megnehezíti majd a dolgotokat.

Az ingatlanvásárlás plusz költségei

A megfelelő ingatlan megtalálása nem mindig megy önállóan, így nagyon sokan fordulnak ingatlanközvetítőhöz. Az ő díja az első olyan költség, amivel számolni kell - ez általában a vételár bizonyos százaléka lesz, ami 2-4% körül mozog. Cserébe segít megtalálni az általatok megadott opciók alapján a számotokra legmegfelelőbb ingatlant, tárgyal az eladóval, segít a lebonyolításban.

Az adásvétel kapcsán mindenképpen szükséged lesz egy ügyvéd közreműködésére is - az ő díja a vételár körülbelül 1-2 százaléka lehet, de ez függ az ügyvédtől és az ingatlan értékétől is. Cserébe előkészíti az adásvételi szerződést, ellenőrzi a dokumentációt, segít a tulajdonjog átírásában.

Költségként jelentkezik még: 

  • A tulajdonszerzési illeték – vevőként ezt is fizetni kell, ami a vételár egy meghatározott százaléka, és az adásvételi szerződés aláírását követően esedékes. 
  • Az ingatlan-nyilvántartási díj – az ingatlan tulajdonjogának átírásakor kell fizetni.
  • Értékbecslési költségek – az ingatlanvásárlás előtt merülhetnek fel: az értékbecslő szakértő díja, a dokumentumok másolása. 
  • Hitelezési költségek – idetartoznak a bank által felszámított hitelkamatok, a kezelési díjak, a hitelbírálati költségek és más banki költségek.

Beköltözés utáni kiadások

Tietek lett az ingatlan, de ezzel még nem ért véget a kiadások sora. Számolnotok kell:

  • Az ingatlanadóval – ezt évente kell fizetni, a helyi önkormányzatok által meghatározott adókulcsokkal.
  • A lakásbiztosítás díjával – ez védi az ingatlant az esetleges károk ellen. A díja az ingatlan értékétől, az épület típusától és a választott biztosítótársaságtól függően változhat.
  • A lakásfenntartási költségekkel – egy társasházban a társasházi közös költséggel és a lakásfenntartási költségekkel (ilyen a rezsi, a szemétszállítás, az internet és kábeltévé-szolgáltatás díjai).

És akkor még nem szóltunk az átalakítási vagy felújítási költségekről, amelyek összege változó lehet annak függvényében, hogy milyen jellegű munkálatokat végeztettek el. Az ingatlanvásárlás vételáron kívüli kiadásaival érdemes tisztában lenni, így nem érhetnek meglepetések.

Címkék: Ingatlan

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ötmillió forintos négyzetméterárú lakások Budán
Mester Nándor | 2023. november 29. 18:56
Eddig sem voltak olcsók és a jövőben tovább drágulhatnak az új építésű lakások Buda nagy presztízsű körzeteiben. Nem térünk ki a XI. kerületre, az önálló fejezet, inkább az I., a II. és a XII. kerület új építésű kínálatát és az értékeket nézzük át. Jelenleg ötmillió forintot alulról súroló négyzetméterárral is találkozunk - derül ki sorozatunk mostani részéből. 
Ingatlan Itt vannak a CSOK Plusz részletszabályai
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 09:07
Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz, a támogatott hitel indulóköltségeit is 300 ezer forintban maximálnák. A meglévő ingatlant a továbbköltözőknek nem kell eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb kell, hogy legyen a jelenleginél. A korábbi CSOK igénylők is élhetnek a lehetőségéggel, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK-ot visszafizették.
Ingatlan Tényleg jön a fordulat jövőre a lakáspiacon?
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 13:51
Átfogó elemzést közölt az MBH Bank Elemzési Centruma a hazai ingatlanpiacról, amely a hazai ingatlanpiac szinte teljes vertikumát lefedő, átfogó összegzése.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Befektetővonzó belvárosi lakások Budapesten
Mester Nándor | 2023. november 22. 19:19
Jól jött az árkorrekció a budapesti forgalomnak, de az egyes kerületekben nagyon eltérő értékek jellemzőek. A belvárosi kerületek túlnyomó részében enyhébb volt az árcsökkenés, mint például a külső pestiekben, illetve az egyik külső budai övezetben. A belvárosba visszatértek a befektetők, akik növekvő kínálatból válogathatnak, de akármit ők sem vesznek meg, előnyben vannak a felújított, berendezett, alacsony üzemeltetési költségű társasházi lakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Alig költöttek idén üzleti ingatlanokra a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. november 20. 15:05
Sovány vigasz, hogy Nyugat-Európában és Lengyelországban is nagyobb visszaesés volt.
Ingatlan Lenyomná az olcsó szállások piacát az EU
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 15:45
A megregulázott Booking vagy az Airbnb által így fenntartható lehetne a városok élhetősége, mivel már nagyon elfajult a helyzet.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Elérték az eget, de visszafordultak a lakásárak Veszprémben
Mester Nándor | 2023. november 15. 19:03
A királynék városa sem volt kivétel, ott is jelentősen nőttek a lakásárak 2018 és 2022 között. Mondhatni, elérték az eget. Talán ezt jelzi, hogy idén már nem emelkedtek tovább, sőt, inkább stagnáltak vagy nagyon enyhén csökkentek is. Hosszabb távon feltétlenül értéknövelő az időközben befejezett több infrastrukturális beruházás, de a lakásállomány megújulása Veszprémben is nagyon lelassult és nagyobb tempóra legkorábban a jövő év második felétől lehet számítani - derül ki ingatlanpiaci sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Az FBI nemsokára „felrobbanthat” egy egész negyedet
Mester Nándor | 2023. november 12. 18:25
Elkopott a mostani központja, újat építenek a világ legnagyobb nyomozószervezetének. Ám a vezetői és Virginia állam egyes politikusai szeretnék felülvizsgáltatni ezt a kormányzati döntést. A kiválasztott Maryland állam irányítói viszont örülnek, szerintük robbanásszerű fejlődést hozhat az óriásberuházás, további cégek és szolgáltatások fognak odatelepülni, egy egész negyed teljesen megújulhat. 
Ingatlan Kimaxolt CSOK Plusz-szal nagyobb új lakást vehetünk, főleg vidéken
Privátbankár.hu | 2023. november 12. 09:52
Budapesten viszont nem nézelődhetünk a legjobb helyeken, mert ott nem elég a 70-80 millió forint. Egyes vidéki városokban sikerrel járhatunk és még közepes házakra is futhatja. 
Ingatlan 3 ezer lakás épül jelenleg a Balaton partján
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 15:23
Siófok az új építésű lakást vásárlók kedvence a Balaton-parton, derült ki az Otthon Centrum felméréséből: az árak jellemzően a fővárosit idézik, de a legdrágább tóparti projektben már 3.1 millió forintot kérnek egy négyzetméterért.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG