3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Lassan az ingatlanok eladása és a költségcsökkentés sem lesz elég a fennmaradáshoz.

„Súlyos kételyeink vannak afelől, hogy képesek leszünk-e folytatni az üzletet”- ezt a tömör, sokat mondó kommentárt közölte a cég vezetése a most nyilvánosságra hozott második negyedéves pénzügyi adatok kapcsán. A világ irodapiacán belül a legtöbb co-working helyiséget üzemeltető vagy birtokló társaság hihetetlenül gyorsan növekedett az elmúlt pár évben, de hónapok óta sodródik a csőd felé, egyszerre több tényező is negatívan hat az üzletmenetére.

Kim Kardashian amerikai celeb és cége pár hete vette meg ezt az irodaházat a WeWork-től. Fotó: Google
Kim Kardashian amerikai celeb és cége pár hete vette meg ezt az irodaházat a WeWork-től. Fotó: Google

Az idei második negyedévben tovább nőtt a veszteség: az első negyedévi 299 millió dollár után a második háromhavi időszakban 397 millió dollárnyit hozott össze. A bevétele azonban kicsit jobb lett a 2022 első negyedévihez képest, akkor 815 millió dollárt kasszírozott, most április eleje és június vége között viszont 844 millió dollárt.

Két évvel ezelőtt több mint 40 országban még mintegy 800 helyiségben adott bérbe irodaterületet különféle időszakokra. Idén a tél végére 617-re, most június végén 610-re csökkent ez a mutató és már csupán 33 országban van jelen a cég. Térségünkben Varsóban és Prágában üzemeltet bérleményeket. 

A vállalatot átmenetileg vezető David Tolley szerint a meghatározó országok gazdaságának nagy kilengést mutató fejlődése, az irodapiaci túlkínálat, a készpénzhiány, az állandó ügyfelek lemorzsolódása okozza a lejtmenetet. Elismerte, hogy rákapcsoltak a legfőbb versenytársak, a hagyományos irodaterületek üzemeltetői is, akik úgynevezett „Flex Space” ajánlatokkal bombázzák a potenciális bérlő cégeket. Egyszerre nyújtanak többféle munkavégzésre többféle megoldást és sokkal több kedvezményre hajlandók, csakhogy megtartsák a régi bérlőiket vagy hogy bevonzzanak újakat - írta a bisnow.com amerikai szaklap.

Ellentmondást nem tűrve akarja a cég menteni, ami menthető. A következő 12 hónapban csökkenteni fogja a díjait, további ingatlanokat fog eladni, még szigorúbban visszafogja a költségeket és újabb hitelek vagy tőkeforrások után néz. Felülvizsgálja saját bérleti szerződéseit, eddig 590 helyen ez megtörtént és ezzel sok millió dollárral lefaragta a kiadásait. De a bérleti díj így is túl nagy szelet, mintegy 74 százalékot vesz el a bevételből, ami kibírhatatlannak tűnik.

A vállalat globális hálózatán belül Délkelet-Ázsia szerepel a legjobban, a foglaltság meghaladja a 80 százalékot, míg az Egyesült Államokban és Kanadában csak 67 százalékos. Európában az észak-amerikai telítettség körüli vagy annál kicsit rosszabb az arány.

Egykor a világ egyik legértékesebb startup cégének számított a WeWork, a SoftBank 2019-ben 47 milliárd dollárra becsülte az értékét. Nem sokkal a felfutás kezdete után tőzsdére akart menni, de ez sikertelen akció volt, majd menesztették az alapító Adam Neumannt. Két évvel később 9 milliárd dolláros nyitóértékkel mégis bejutott a tőzsdére. A piaci kapitalizációja most szerdán záráskor 300 millió dollár alá zuhant, részben a fent említett újabb rossz pénzügyi adatok miatt. Az elmúlt három hónapban az igazgatóság több tagja is távozott, mindannyian a pénzügyi területen dolgoztak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG