7p
A megfelelő hőszigetelés nem csak télen, hanem nyáron is fontos - nem csak a kényelmünk, hanem a pénztárcánk szempontjából is. Olcsó, kétes minőségű építőanyagokkal viszont évtizedekre megkeseríthetjük az életünket. Megnéztük, hány év alatt térülhet meg egy 45 éves ház hőszigetelése - az biztos, hogy az állami támogatás sokat segíthet.

Privátbankár.hu: A lakások házak szigetelése rendre télen kerül elő. De az elmúlt időszak hőségét látva adódik a kérdés: nyáron is fontos a hőszigetelés?

Természetesen. A hő áramlási iránya ilyenkor ugyan megfordul, de a mennyiségét mindenképpen csökkenteni lehet, és kell. Annyiban más egy kicsit a nyári eset, hogy télen a távozó meleget pótoljuk a radiátorokkal, míg nyáron, ha nincs klímánk, nem vonjuk el a többlet meleget. Ezért egy hosszantartó kánikula a legjobban szigetelt épületet is fel tudja melegíteni, de okos használattal, az esti szellőztetésekkel a jobban szigetelt épület tovább ellen tud állni a hőségnek, és ez néha akár a szó szoros értelmében is életmentő lehet.

PB: Időről-időre hallani új és új innovációkról a szigeteléstechnika terén. Van már olyan értékesítő, aki úgy árulja a házát, lakását, hogy az lényegében önfenntartó, mivel a napelemek által megtermelt energia mellett olyan kiváló a hőszigetelése, hogy minimális a hőveszteség. Hihetünk-e az ilyen híreknek?

Vannak már ilyen épületek Magyarországon is, a passzívházakból már egy csokorra valót fel tudunk mutatni, és az aktívház, a pozitív energiamérlegű épület is létezik. Persze, mindig érdemes utánanézni, hogy az adott épület csak hirdeti magáról ezt, vagy valóban megfelel a szigorú követelményeknek. Az első hazai passzívház 2009-ben épült fel, és azóta több tucat hasonló minőségű épület jött létre. A nemrégiben átadott angyalföldi százlakásos passzívházzal pedig ugrásszerűen megnőtt a fokozott komfortot élvező családok száma. Ausztriában 3 millió négyzetméternyi passzívház van, és Vorarlberg tartományban a lakások 22%-a passzívház. Mi még messze vagyunk ettől, de reméljük, hogy jó irányban haladunk.

PB: A hőszigetelés egy kicsit úgy tűnik, mintha rásegítő vagy pótló megoldás lenne. Mennyiben alap a hőveszteség elkerülése érdekében az, hogy megfelelő minőségű építőanyagot válasszunk?

Ellenkezőleg, éppen hogy ez az alap. Közhely, hogy az a legtisztább energia, amit meg sem kell termelni, és az a legolcsóbb, amit nem használunk fel. Ezt pedig csak úgy tudjuk elérni, hogy kellően csökkentjük a veszteséget. A megújuló energiák nagyon hasznosak, de sajnos, jelenleg még nem tudjuk gazdaságosan olyan mennyiségben előállítani, hogy egy pazarló épület minden igényét fedezni tudjuk. Annak meg nem sok értelme van, hogy csak azért telepítsünk napelemeket a tetőre, hogy 15%-al csökkentsük a ház energiaszükségletét. Ha viszont az energiafogyasztásunkat le tudjuk csökkenteni az eredeti 15%-ára, úgy már függetlenek leszünk a gáz árától. Természetesen ez csak akkor fog sikerülni, ha minőségi építőanyagot, minőségi szigetelőanyagot választunk.

Mint más termékeknél, itt is nagy a szórás: sok olcsó, kétes minőség van a piacon a neves, megbízható márkák mellett. Nagy különbség viszont, hogy ha nem megfelelő a tej, amit tegnap vettem, akkor holnap egy másik, jobb minőségűt veszek. De szigetelőanyagból többnyire csak egyszer vásárolunk egy életben, aminek minősége 70-100 évre meghatározó lesz az otthonunkra nézve. Érdemes tehát ellenőrzött minőséget választani, mert nagy a kockázata a noname termékeknek.

Számunkra az ellenőrzött minőség viszont többet jelent, mint hogy egyszer valamikor letesztelték az anyagunkat. A jó minőséget nem csak gyártani kell, de meg is kell mutatni a vevőknek. Az Austrotherm ezért indította el idén az Átlátható minőség kampányát, amiben hetente közzétesszük a belső minőségellenőrző laborjainknak a vizsgálati eredményeit.

 

 

PB: Mindenki mindent forintosít: a megfelelő minőségű építő- és szigetelőanyagok okozta energiamegtakarítás ésszerű időtávon belül rentábilissá teszi az ilyen beruházásokat?

Vegyünk egy tipikusnak mondható, 70-es években, B30-as téglából épült házat. Ha a mai előírásoknak megfelelően szigeteljük, úgy 11 cm Grafit Reflex hőszigetelés lesz a jó választás. A 2018-tól kötelező közel zéró energiafelhasználású épületek előírásainak akkor fogunk megfelelni, ha 16 cm-es a Grafit Reflexet használunk. Előbbi ma a kereskedelemben négyzetméterenként kb. 3 500 Ft/m2 bruttó áron beszerezhető, míg a 16 cm-es változat 4 700 Ft-ba kerül. A kivitelezést mindkét esetben 2.500 Ft-nak vesszük. Egy négyzetméter hőszigetelés így 6 000 – 7 200 Ft lesz. A kérdés csak az: mennyit tudunk így megspórolni?

Meglévő B30 tégla 11 cm Grafit Reflex 16 cm Granit Reflex
Beszerzési ár, Ft/m2 0 3500 4700
Kivitelezési ár, Ft/m2 0 2500 2500
Szigetelés költsége, Ft/m2 0 6000 7200
Hőveszteség (gáz m3 egyenérték / év) 14 2,4 1,7
Megtakarítás Ft/m2 0 1624 1722
Megtakarítás / költség (hány év alatt térül meg?) - 3,69 4,18

A szigeteletlen fal egy négyzetméterén évenként 14 m3 gáz energiája szökik el, ami szigetelés után 2,4, illetve 1,7 köbméterre csökken. Így tehát az első változat esetében 1 624 Ft-ot takarítunk meg négyzetméterenként, illetve az energiatakarékos változat esetében ez 1 722 Ft lesz. A hőszigetelés négyzetméter költségét ezzel elosztva, megkapjuk, hogy hány év alatt térül meg a befektetés: 3,6-4,1 év. Ezt némileg növelik a mindig előforduló járulékos költségek, de ha kihasználjuk az állami támogatást, a megtérülési idő közel a felére is zsugorodhat.

Az elmúlt évek nem épp az építőipar sikereiről szóltak. Milyen hatással volt ez a hőszigetelő piacra és az Austrotherm életére?

Az építőiparon belül talán a hőszigetelőanyag gyártók kerültek még a legkevésbé rossz helyzetbe. Az évek óta tartó hőszigetelési vastagság növekedés többé-kevésbé kompenzálta a mennyiségi kieséseket. Komoly sikernek könyveljük el, hogy mind a három gyárunk továbbra is működik, és nem kellett leépítésekben sem gondolkodnunk. A hét szűk esztendő viszont lassan véget ér, és idén már növekedésben gondolkodunk. Ebben szerepet játszik a január elsejétől életbe lépett új épületenergetikai szabályozás, ami átlagosan 6 cm-el növeli meg az alkalmazandó szigetelési vastagságot, és előnyben részesíti az innovatívabb, fokozott hőszigetelő képességű Grafit termékek alkalmazását.

Az elmúlt években számos energiahatékonysági projekt állami vagy uniós támogatással valósult meg. Mennyire van szüksége ezek továbbvitelére a szigetelőiparnak?

Nem akarok álszent lenni, valóban hasznosak ezek a projektek az iparnak, de azért szögezzük le: elsősorban a lakosságnak van szüksége erre, és nagyon örülünk, hogy az Otthon melege pályázat idén tavasszal oly sok várakozás után végre megnyílt az épületfelújítók számára is. A halogatásnak ugyanis sajnos piac visszafogó hatása van. Ha lebegtetik a pályázat lehetőségét, úgy sokan nem vágnak bele a felújításba, mondván megvárják, amíg lehet pályázni. És hát volt olyan, hogy évekig nem írtak ki újabb pályázatot, csak a lehetősége tűnt fel a horizonton időnként. Ennek szerencsére vége, és úgy tűnik, mostantól ütemesen fognak megjelenni az új pályázatok.

A tavaszi 5-60 lakásos társasházaknak szóló támogatás után őszre a hírek szerint a nagy társasházak kapnak lehetőséget, és erre már nem csak panelépületekkel lehet pályázni, hanem hagyományos szerkezetű, 60-nál több lakással rendelkező társasházak is indulhatnak. De amit leginkább várunk, családi házaknak szóló projekt, csak a jövő évben várható. Pedig ez az, amire igazán szükség van, mivel a mintegy 2,5 millió családi ház energetikai szempontból rosszabb állapotban van, mint a társasházak. Jelentős megtakarítási potenciál van ezekben az épületekben, ezért minél hamarabb kap támogatást ez a terület, annál jobb.

Ne felejtsük el, hogy a 2020-ra európai szinten célul tűzött 20%-os energiamegtakarítást és azonos mértékű károsanyag kibocsátást csak támogatási programok segítségével érhetjük el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ki akar házat venni az akkuval elárasztott Gödön?
Mester Nándor | 2024. március 27. 18:32
Jön a harmadik akkugyár Gödre, de nem jönnek a vásárlók. Legalábbis semmi nem mutat arra, hogy megfordulna az a csökkenő tranzakciós trend, ami épp a Samsung odatelepülése, vagyis a 2010-es évek vége óta tart. Elfogytak az akkorra megépített új otthonok, újak alig jöttek helyükbe, viszont lassan, de folyamatosan növekszik a használt házak kínálata. Ez még nem menekülés, de vannak már olyanok, akik nem kérnek a környezetszennyezésből, ráadásul úgy érzik, ingatlanuk értéke is megsínyli ezt, így jobb most kiszállni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Legalább hatszor annyit kóstál ma Orbán Viktor budai háza, mint amikor vette
Mester Nándor | 2024. március 20. 18:47
Örülhet a parlamenti patkóban a nulladik szektor 14-es számú székében ülő miniszterelnök. Nem maradt le a nagy lakásár-robbanásról. Feltételezzük, hogy történt korszerűsítés a fele részben még 2002-ben tulajdonába került és a budai elitnegyedben lévő ingatlanán, így az bizonyosan megtartotta értékét a környék átlagával. Ám minthogy erről az átalakításról vagy korszerűsítésről nincsenek hivatalos adatok, a pontosabb értékmeghatározáshoz segítségül hívtuk, hogy mi minden történt a közvetlen környék lakáspiacán az eltelt több mint két évtizedben.
Ingatlan Belvárosi lakásra vágynak a fiatalok
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 16:20
A lakást bérlők egyharmada harminc év alatti, akiknél az első számú preferencia a belvárosi élet. Ezzel szemben az életkor előrehaladtával többen választják az agglomerációt bérlés esetén is. A külföldi bérlők drágábban bérelnek.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ártott Orbán Viktor a debreceni lakásáraknak 
Mester Nándor | 2024. március 13. 18:48
Továbbra is erős hiány van Debrecenben a minőségi új lakásokból, de a felújított használtakból is. A beruházók az összes új otthonnak csak egyharmadát hirdették meg, s ha elkelnek, akkor mennek tovább a többivel. Az árak főleg a tavalyi országos gazdasági visszaesés miatt csökkentek kissé. Közvetlen kapcsolat nem mutatható ki az akkugyárak és az árak között, de azt tudni lehet, hogy sokan féltik a jövőjüket és ingatlanuk értékét miattuk, s ezért vagy az ipari parkoktól távol vagy más városban keresnek ingatlant – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Irgalmatlan összeget meg lehet spórolni egy ügyes hitelkiváltással
Privátbankár.hu | 2024. március 13. 09:51
Érdemes megfontolni, hogy a tavalyi évben kötött, bőven tíz százalék feletti kamatozású lakáshiteleket átváltsuk mostani, alacsonyabb kamatozású hitelre. Ám van néhány apróság, amit érdemes figyelembe venni.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aranyárú családi házak Budán
Mester Nándor | 2024. március 6. 18:59
Nem lehetetlen jó állapotú családi házat kifogni Budán. De persze nem akárhol, a II. vagy a XII. kerületben sokkal kisebb az esély olyan használt házat elcsípni, ami a többség számára megfizethető árkategóriában van. A panelből vagy lerobbant pesti társasházból kertes házba vágyók inkább Óbuda külső részein vagy Budafokon nézhetnek körül. Már csak azért is, mert akár 20-25 százalékkal is olcsóbban juthatnak hozzá - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Még ébredezik a régió ingatlanpiaca, de a bankok már hiteleznének
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:14
Minden nagybefektető arra vár egész Európában, így a tágabb közép-európai térségben is, hogy tovább csökkenjenek az irányadó kamatlábak és folytatódjon a dezinfláció. Természetesen a kereslet számottevő növekedése is kell ahhoz, hogy újabb beruházások induljanak a kereskedelmi ingatlanpiacon, s mindezt persze hitelezni is kell. Mit mondanak minderről a bankok? - kérdezte a KPMG a főszereplőket. Jöjjenek a részletek!
Ingatlan Budapest belvárosa az ötödik legolcsóbb az EU-ban a lakáspiacon
Mester Nándor | 2024. február 29. 05:42
Átmenetinek bizonyult a 2022 közepétől 2023 tavaszáig tartó kisebb árcsökkenés az európai lakáspiacon. Tavaly nyártól sok uniós országban lelassult az olcsóbbodás, több államban stagnálásba váltott a trend, idén már több helyütt ismét elkezdtek felfelé kúszni az árak. Budapest a korábbi drágulás ellenére is az olcsóbb városok között van az EU-ban – derül ki a Privátbankár Európai Lakásmonitor februári összegzéséből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Most is a Covid alatt kialakult költsége van egy üzletnek a plázákban
Mester Nándor | 2024. február 28. 18:59
Stabilizálódtak az üzlethelyiségek összköltségei a bevásárlóközpontokban. A legjobb központokban szinte alig van kiadatlan ingatlan, de a bérlők egyelőre lanyha forgalomról számolnak be, ami hatással van az üzlethelyiségek értékére is - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Miskolc egy zsebbevágó mutatóban nagyot domborított
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 08:44
A Borsod-Abaúj-Zempléni megyeszékhelyen a legolcsóbbak az albérletek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG