<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Felgyorsult az ingatlanok funkcióváltása, mivel az Egyesült Államokban is pang az irodapiac. Iskolákból és raktárakból is rengeteg új otthont alakítanak ki. Nálunk még gyerekcipőben jár ez az átalakítási biznisz, irodaházból viszont már itt is lett egy hotel.

Hotel lesz a magyar származású világhírű építész, Breuer Marcell által tervezett irodaházból. Az ikonikus ingatlan a Connecticut államban lévő New Heaven városában van és már több mint 50 éves. Egy befektető nem régen 1,2 millió dollárért vette meg az IKEA-tól, amelyik egy üzleti döntés után mégsem költöztette be irodistáit. A vevő egy 165 szobás hotellé alakítja át az épületet és a Hilton csoport egyik egysége fog ott működni.

A híres irodaház, amiből hotel lesz, jövőre nyílik (fotó:bisnow.com)A híres irodaház, amiből hotel lesz, jövőre nyílik (fotó:bisnow.com)

Az Egyesült Államokban rekordokat dönt az üzleti ingatlanok átalakítása más funkciójú ingatlanokká. Első sorban lakásokká, de olyan is előfordul, hogy egy rosszul vezetett irodaházból közép kategóriájú szállodát varázsolnak (Lásd fent) vagy egy plázából raktár lesz. Minthogy a globális ingatlanpiacon a legtöbb új trend a tengerentúlon indul el, érdemes odafigyelni ezekre a fejleményekre.

A RentCafé nevű elemző cég október elején jött ki egy új elemzéssel ezekről az átalakításokról, a részleteket a bisnow.com üzleti portál ismertette. Kiderült, hogy az elmúlt két évben hihetetlen tempóra váltott és lassacskán külön ágazattá nőtte ki magát az átalakítási biznisz. Idén 20 ezer új lakás jelenik meg a kínálatban, ez kétszerese a 2019-ben és 2020-ban együttesen megjelent számnak.

A legtöbb új lakást lerobbant, rosszul működő és nem túl sok bérlővel rendelkező irodaházakból alakítják ki. Tavaly és idén összesen 13250 ilyen bérlakás került a piacra. Kihasználatlan raktárakban 4350, elaggott hotelekben 3900 lakást hoztak létre.

A megszólaltatott szakértők azonban megjegyezték, hogy nem mindegyik irodaház alkalmas az átalakításra. Minden esetben szükséges egy műszaki felmérésen alapuló megvalósíthatósági tanulmány. Abban az összes gazdasági, műszaki, környezetvédelmi és ingatlanpiaci szempontot figyelembe véve kell ajánlást adni.

Amerikán belül Washington kormányzati negyede viszi a prímet, ott három nagyobb irodaházat is átalakítottak és így 1091 új bérlakás jött létre. A Virginia államban lévő Alexandriában egy leszerepelt irodaházban létre hozott 955 otthonba költözhetnek bérlők.

Más nagyvárosokban szintén előkészítés alatt vannak különféle projektek. Chicagoban 1020, Los Angelesben 904 lakás lesz, ugyancsak egykori irodaterületek felhasználásával. A következő néhány évben több mint ötvenezer bérlakás jön így létre. Érdekes, hogy iskolák és egyházi épületek is belekerültek a szórásba, több államban is paplakok és korábban az egyház által működtetett egyéb ingatlanok esetében is jön a funkcióváltás. Részben azért is, mert az adott egyház nem képes előteremteni az üzemeltetéshez szükséges pénzt.

Becslések szerint az átalakítás 30-40 százalékkal kevesebbe kerül, mintha teljesen új lakást építenének. Nem kell megvenni a telket, az épületek szerkezete általában stabil, bár a régebbi irodaházak esetében gond, hogy vizesblokkokból nincs elegendő.

Ezt a hotelt nyitották meg a közelmúltban a Boráros téren (fotó: Wing)Ezt a hotelt nyitották meg a közelmúltban a Boráros téren (fotó: Wing)

Magyarországon egyelőre nem ilyen a tempó, bár egyre több ingatlanos és városépítő szakember sürgeti, hogy érdemes lenne nagyobb számban átépíteni a nem használt középületeket, irodaházakat és a rosszul vezetett hoteleket. Van egy friss példa azért, nem régiben Budapesten, a Boráros térnél egy kisebb irodaházból alsó-közép kategóriás szállodát alakított ki a beruházó Wing vállalat. Várható, hogy egyes hotelekből apartmanházak lesznek, ezzel kissé javul a bérlakás kínálat, természetesen főleg Budapest jöhet számításba és egy-két vidéki nagyváros.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Visszaesett a befektetések értéke a kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 15:11
A kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán a befektetések értéke az első fél évben 550 millió eurót ért el, 20 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól - közölte a Colliers.
Ingatlan Van, aki egyből eladja az ingatlant, más hónapokig hirdeti - mitől függ a siker?
Natív tartalom | 2022. augusztus 9. 10:26
Miért van az, hogy valakinek az is elég, ha „szájhagyomány útján” hirdeti csak ingatlanát, mégis gyorsan talál vevőt, míg mások hiába hirdetnek hónapokig, akkor sem akad komoly érdeklődő? Az ingatlaneladás sikere számtalan tényezőtől függ, és az egyik kulcstényező bizony a hirdetés. Mutatjuk mi a titka, a hatékony hirdetésnek - az Ingatlantájoló összeállítása.
Ingatlan Így reagált a lakáspiac a rezsiváltozásra
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:17
Egyelőre higgadtak a vevők és az eladók az ingatlanpiacon. 
Ingatlan Ingatlanba menekítették pénzüket a magyarok - aztán jött a rezsiemelés
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 11:17
Az ingatlanbefektetések felértékelődése szinte megállíthatatlannak tűnt, de a jelenlegi gazdasági környezetben hamarosan vége lehet a menetelésnek. A központi bankok kamatemelési ciklusa, az itthoni rezsicsökkentés korlátozása, valamint a magas építőanyagárak csökkenthetik, de legjobb esetben is stagnálásra kényszeríthetik a lakásárakat az Equilor Alapkezelő friss ingatlanpiaci elemzése szerint. Mindezek ellenére bizonyos ingatlanszegmensek továbbra is jól teljesíthetnek.
Ingatlan Meseszép, energiatakarékos házakat mutatunk az agglomerációból
Márkázott tartalom | 2022. július 31. 15:12
Az agglomeráció továbbra is vonzó a Budapestről kiköltözők számára, hiszen a főváros környéki településeken egy budapesti lakás árán akár családi házat is lehet vásárolni. A nagyobb alapterületű otthonnak azonban a fenntartása is drágább, így most kifejezetten olyan családi házakat válogattunk össze, amelyek energiatakarékosak, gazdaságosan fenntarthatók.
Ingatlan Recseg-ropog az orosz lakáspiac, ott is kilőttek az építőanyagárak
Mester Nándor | 2022. július 31. 05:48
Egyre kevesebben tudják vagy akarják megfizetni az új ingatlanokat.
Ingatlan Érdemes inkább euróban hirdetni az ingatlanunkat?
Natív tartalom | 2022. július 26. 09:05
Az Ingatlantájoló összeszedte, hogy mikor, miként érdemes euróban hirdetni egy eladó vagy kiadó házat, lakást. És hogyan árazzunk, hogyan számoljunk, illetve milyen előnyei-hátrányai vannak annak, ha eurós árat adunk meg egy hirdetésnél.
Ingatlan Minden tizedik négyzetméter üres az irodapiacon
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 15:25
De ez még nem okoz végveszélyt.
Ingatlan Jelentősen csökkenhet a belvárosi ingatlanok értéke
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 09:29
Ez is lehet a következménye a rezsicsökkentés csökkentésének.
Ingatlan Rezsinövelés helyett az ablakcserét és a napelemeket kellene támogatnia a kormánynak
Privátbankár.hu | 2022. július 18. 16:27
Több százezer lakás fog gyorsan leértékelődni a piacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG