TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Van Budapesten néhány kevéssé felkapott városrész, ahol az új építésű lakásoknál még nem egymillió forintos négyzetméterárral lehet számolni. Egyik-másikban csak évek múlva lesz sokkal komfortosabb az élet, de a bevállalósoknak megérheti.

A napokban számoltunk be arról, hogy mennyire visszaesett az építési kedv az idei első félévben 2019 első hat hónapjához képest. A KSH csütörtöki jelentése szerint főleg a megyeszékhelyeken, ott felére zuhant az építési enegdélyek száma. Szerencsére Budapesten jóval kisebb a csökkenés, itt csak 20 százalékos az előző év azonos időszakához viszonyítva. 

Az nem újdonság, hogy a csillagászati lakásárakkal működő belvárosi és belbudai kerületeket sok vásárló elkerüli. Az egymillió forintos és az annál is magasabb árak másfél éve már megszokottak itt. Az új lakáson gondolkodók gyakorlatilag kiszorultak a külső pesti és egy-két budai kerület külső részébe, ahol a négyzetméterárak 650-800 ezer forint között mozognak. Hasonló folyamatok a vidéki nagyvárosokban is megfigyelhetők. Körülbelül 150-250 ezer forinttal olcsóbb egy négyzetméter ezeken a környékeken, mint a nagykörúton belüli vagy azzal szomszédos nem belvárosi utcákban, továbbá Angyalföld belvároshoz közeli területein.

Újpesten olcsóbban lehet telekhez jutni, a lakások ára is érezhetően alacsonyabb, mint a felkapott Angyalföldön. Az Újpest Központ környéki övezetekben a fejlesztéseknek köszönhetően a kereslet is megugrott az utóbbi években. A Dunához közeli utcák-területek felértékelődtek, a kerület külső részein található családiházas utcákban szintén egyre többen keresnek romosabb vagy jó állapotú ingatlant, ez a növekedés a koronavírus járvány alatt csak fokozódott.

Kőbányán több körzetben is méretes lakóparki beruházások indultak az elmúlt 5-6 évben. Többségük jól megközelíthető metróval vagy villamossal, busszal. Várhatóan ez a kerület lesz az egyik legnagyobb nyertese a készülő rozsdaövezeti szabályozásnak, így a fejlesztők megint 5 százalékos áfával adhatják az itt készülő lakásokat. Úgy tudjuk, hogy például a kerület Gyárdűlőnek nevezett dél-nyugati sarkában is lesz két jelentősebb építkezés, ezen kívül Újhegyen és Óhegyen is folytatódhatnak a közepes méretű beruházások.

Zuglóban a Bosnyák tér tágabb vonzáskörzetében 4-5 éve zajlanak nagy társasházi építkezések, ezek teljesen átformálják a kerületrész arculatát. Az árak itt azonban gyorsabban növekednek, meghaladják már a 900 ezer forintot. A tér közvetlen közelében viszont várhatóan nem indulnak ilyen többszáz lakásos projektek, továbbra is a kis és közepes (10-50 lakás) beruházásoké lesz a főszerep és megmaradnak az ikerházas építkezések is.  A környéken szociális és kulturális projekteket szeretne indítani az önkormányzat és sokat dob majd az itteni ingatlanok értékén, ha elkezdődik a bevásárló-és szolgáltató központ (Mundo Zuglo) kivitelezése.

A XI. kerületben hamarosan kijelölik az Újbudát Ferencvárossal összekötő Galvani hídról levezető utak nyomvonalát. Ezzel újabb lökést adhatnak a helyi lakáspiacnak. Még érdekesebb, hogy mennyire figyelnek fel a fejlesztők a Budafoki út és a Duna közötti óriási övezetre és a kapcsolódó Albertfalva északi részére.  Ez a dél-budai régió a folyó miatt ugyan vonzó lehet, de erősen szennyezett talajon álló, ipari ingatlanokkal tűzdelt városrészről van szó, így drágább lehet a hasznosítás.

A korábban csak kisebb, néhány lakásos társasházak építésével jellemezhető XVI. és XVII. kerületekben viszont már most sincs ok panaszra, több újonnan indult nagy projekteknek is köszönhetően nagy a pörgés a lakáspiacon – legalábbis ezt állítja az OTP Ingatlanpont. Itt az árak – a különféle lakásportálok adatai szerint - szintén legalább 200 ezer forinttal alacsonyabbak a belvárosiaknál. A XV. kerületi Pestújhelyen az ikerházas és nagyobb családiház felújítási projektek folytatódása várható. 

A IX. kerület külső része, különösen a Soroksári út mindkét oldala szintén esélyes arra, hogy bekerüljön a rozsdaövezeti program első ütemébe. Több ezer lakás épülhet a körúttól kifelé vezető fő ütőér mellett. A főút Dunához közelebbi oldala azonban még MÁV-terület, itt egyrészt a kelebiai vasútvonal, másrészt raktárak és csarnokok sora képez akadályt a nagyobb arányú fejlesztések előtt. A terület erősen szennyezett, ezért várható, hogy az állam csak a második ütemben foglalkozik ezek előkészítésével. 

Az OTP is emlékeztet arra, hogy az elmúlt pár évben új erőre kapott a IX. kerület, azon belül Ferencváros külső része (a Mester utca és a Vágóhíd utca környéke). Itt jövőre adnak át egy nagyjából 250 lakásos, piaci alapú bérlakás-projektet, ami igazi különlegességnek számít.

Az Otthon Centrum II. negyedéves újépítésű lakásprojekt-felmérése szerint Budapesten jelenleg 463 beruházás van folyamatban, ezekben mintegy 33.200 lakás épül, ám ezek harmada még nem elérhető a vásárlók számára. A beruházók, mintegy 6.130 lakást kínáltak megvételre a felmérés időpontjában. 2020 második negyedévben mindössze 28 új projekt indult, ez a 2019 II. negyedévben elkezdett 45 projekthez képest 37,8 százalékos csökkenés – közölte az OC.

Címkék: Ingatlan

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Hogyan kaphatnak milliókat lakásfelújításra a családok? Részletek
Privátbankár.hu | 2020. november 25. 18:14
Megjelent a gyermekeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítására adott támogatásról szóló rendelet, így végre információkat kaptunk arról, hogy pontosan milyen kritériumok mentén lehet igényelni a támogatást.  
Ingatlan Orbán Viktort bombázzák a lakásfejlesztők újabb kedvezményeket sürgetve
Mester Nándor | 2020. november 21. 06:07
Hiába kalapált össze a kormány egy lakáspiaci élénkítő csomagfélét, a legnagyobb ingatlanfejlesztők keveslik ezt. Kitartóan ismételgetik, hogy a kormány jöjjön elő újabb eszközökkel. Azt is sürgetik, hogy hosszabbítsa meg az új lakásokra vonatkozó 5 százalékos áfa időtartamát, különben megint az lesz, mint 2015-2019 között, vagyis kezelhetetlen lesz a drágulás.
Ingatlan Irodát és raktárt még mindig megéri bezsákolni
Mester Nándor | 2020. november 19. 15:27
Likviditási akadálya nem lesz annak, hogy újabb jelentős ingatlanbefektetési tranzakciók történjenek a következő pár hétben-hónapban. A sok pénzt azonban sokkal szelektívebben fogják elkölteni az intézményi és a magánbefektetők – mondtak ítéletet a helyzetről  vezető befektetési szakemberek a Portfolio Property Investment Forum 2020 című konferenciáján.
Ingatlan Crowne Plaza lesz a Hiltonból a Westendél
Privátbankár.hu | 2020. november 17. 13:46
Az InterContinental Hotels Group (IHG) belépteti a magyar piacra a Crowne Plaza hotelmárkáját. Az új egység a budapesti Westendben 1999-ben átadott Hilton helyén nyílik jövő nyáron.  
Ingatlan Gyorsabban térhet magához az építőipar, mint a turizmus és a vendéglátás
Mester Nándor | 2020. november 12. 05:05
Másfél-két év is elég lehet az európai építőiparnak, hogy kiheverje a koronavírus-járvány miatti sokkot. Ezzel legalább két évvel megelőzheti a turizmust és a vendéglátást. Magyarországon is optimisták az építési ágazat szereplői, főleg amiatt, hogy a kormány – más külföldi példákat átvéve – erősen megtolta a keresleti oldalt különféle adókedvezményekkel és a hitelekkel. A bankok – igaz, szigorúbban, mint korábban – készek továbbra is finanszírozni a jó projekteket és a stabil építőipari vállalatokat. 
Ingatlan Csak a magyarországiak maradtak a magyar ingatlanpiacon - ettől majd lemennek az árak?
MTI | 2020. november 11. 07:34
A beutazási korlátozást az ingatlanbefektetők se nagyon akarták megkerülni: gyakorlatilag csak azok a külföldi ingatlanbefeketetők adnak-vesznek idén, akik egyébként is Magyarországon élnek.
Ingatlan Tovább eshetnek az év végéig a lakásbérleti díjak
Privátbankár.hu | 2020. november 10. 11:20
Folytatódott a lakásbérleti díjak enyhe csökkenése szeptemberben. A szerdától érvényes újabb korlátozások miatt az év végéig is kitarthat a mélyrepülés. 
Ingatlan Egyesülhet a JLL és a Cushman, más fúziók is lehetnek a globális ingatlanpiacon
Privátbankár.hu | 2020. november 7. 12:34
Erősödhet a fúziós hullám a nagy nemzetközi ingatlanügynökségeknél. Több tranzakció előkészületeiről is tudni, de egyik sem végleges. A napokban kiderült, hogy egybeolvadásról tárgyalt a JLL és a Cushman&Wakefield, alku nem született, de még születhet. Viszont ezek a folyamatok kiválóan jelzik, hogy a mélyülő válság milyen lépésekre kényszeríti az ágazat szereplőit.
Ingatlan Nagy sebeket ejt a vírus az ingatlanügynökökön is
Mester Nándor | 2020. november 5. 11:28
A járvány miatt folytatódnak a megszorítások a világ két legnagyobb globális ingatlantanácsadó cégénél. A JLL és a CBRE is elbocsátásokra és más költségcsökkentésekre kényszerült. Mindkét vállalkozás hosszú évek óta jelen van a magyar piacon is, de a globális központok döntései vélhetően nem érintik az itteni képviseleteket.
Ingatlan Majdnem negyven százalékot esett a lakásépítési engedélyek száma
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 10:04
Felpörögtek a lakásépítések a harmadik negyedévben, de majdnem 40 százalékkal esett az újonnan kiadott engedélyek száma – derül ki a KSH csütörtökön közzé tett jelentéséből. Ebből egyértelmű, hogy ebben az időszakban már a kivárásé volt a főszerep a lakosság és a vállalkozók részéről is.
Friss
hírlevél