Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Van Budapesten néhány kevéssé felkapott városrész, ahol az új építésű lakásoknál még nem egymillió forintos négyzetméterárral lehet számolni. Egyik-másikban csak évek múlva lesz sokkal komfortosabb az élet, de a bevállalósoknak megérheti.

A napokban számoltunk be arról, hogy mennyire visszaesett az építési kedv az idei első félévben 2019 első hat hónapjához képest. A KSH csütörtöki jelentése szerint főleg a megyeszékhelyeken, ott felére zuhant az építési enegdélyek száma. Szerencsére Budapesten jóval kisebb a csökkenés, itt csak 20 százalékos az előző év azonos időszakához viszonyítva. 

Az nem újdonság, hogy a csillagászati lakásárakkal működő belvárosi és belbudai kerületeket sok vásárló elkerüli. Az egymillió forintos és az annál is magasabb árak másfél éve már megszokottak itt. Az új lakáson gondolkodók gyakorlatilag kiszorultak a külső pesti és egy-két budai kerület külső részébe, ahol a négyzetméterárak 650-800 ezer forint között mozognak. Hasonló folyamatok a vidéki nagyvárosokban is megfigyelhetők. Körülbelül 150-250 ezer forinttal olcsóbb egy négyzetméter ezeken a környékeken, mint a nagykörúton belüli vagy azzal szomszédos nem belvárosi utcákban, továbbá Angyalföld belvároshoz közeli területein.

Újpesten olcsóbban lehet telekhez jutni, a lakások ára is érezhetően alacsonyabb, mint a felkapott Angyalföldön. Az Újpest Központ környéki övezetekben a fejlesztéseknek köszönhetően a kereslet is megugrott az utóbbi években. A Dunához közeli utcák-területek felértékelődtek, a kerület külső részein található családiházas utcákban szintén egyre többen keresnek romosabb vagy jó állapotú ingatlant, ez a növekedés a koronavírus járvány alatt csak fokozódott.

Kőbányán több körzetben is méretes lakóparki beruházások indultak az elmúlt 5-6 évben. Többségük jól megközelíthető metróval vagy villamossal, busszal. Várhatóan ez a kerület lesz az egyik legnagyobb nyertese a készülő rozsdaövezeti szabályozásnak, így a fejlesztők megint 5 százalékos áfával adhatják az itt készülő lakásokat. Úgy tudjuk, hogy például a kerület Gyárdűlőnek nevezett dél-nyugati sarkában is lesz két jelentősebb építkezés, ezen kívül Újhegyen és Óhegyen is folytatódhatnak a közepes méretű beruházások.

Zuglóban a Bosnyák tér tágabb vonzáskörzetében 4-5 éve zajlanak nagy társasházi építkezések, ezek teljesen átformálják a kerületrész arculatát. Az árak itt azonban gyorsabban növekednek, meghaladják már a 900 ezer forintot. A tér közvetlen közelében viszont várhatóan nem indulnak ilyen többszáz lakásos projektek, továbbra is a kis és közepes (10-50 lakás) beruházásoké lesz a főszerep és megmaradnak az ikerházas építkezések is.  A környéken szociális és kulturális projekteket szeretne indítani az önkormányzat és sokat dob majd az itteni ingatlanok értékén, ha elkezdődik a bevásárló-és szolgáltató központ (Mundo Zuglo) kivitelezése.

A XI. kerületben hamarosan kijelölik az Újbudát Ferencvárossal összekötő Galvani hídról levezető utak nyomvonalát. Ezzel újabb lökést adhatnak a helyi lakáspiacnak. Még érdekesebb, hogy mennyire figyelnek fel a fejlesztők a Budafoki út és a Duna közötti óriási övezetre és a kapcsolódó Albertfalva északi részére.  Ez a dél-budai régió a folyó miatt ugyan vonzó lehet, de erősen szennyezett talajon álló, ipari ingatlanokkal tűzdelt városrészről van szó, így drágább lehet a hasznosítás.

A korábban csak kisebb, néhány lakásos társasházak építésével jellemezhető XVI. és XVII. kerületekben viszont már most sincs ok panaszra, több újonnan indult nagy projekteknek is köszönhetően nagy a pörgés a lakáspiacon – legalábbis ezt állítja az OTP Ingatlanpont. Itt az árak – a különféle lakásportálok adatai szerint - szintén legalább 200 ezer forinttal alacsonyabbak a belvárosiaknál. A XV. kerületi Pestújhelyen az ikerházas és nagyobb családiház felújítási projektek folytatódása várható. 

A IX. kerület külső része, különösen a Soroksári út mindkét oldala szintén esélyes arra, hogy bekerüljön a rozsdaövezeti program első ütemébe. Több ezer lakás épülhet a körúttól kifelé vezető fő ütőér mellett. A főút Dunához közelebbi oldala azonban még MÁV-terület, itt egyrészt a kelebiai vasútvonal, másrészt raktárak és csarnokok sora képez akadályt a nagyobb arányú fejlesztések előtt. A terület erősen szennyezett, ezért várható, hogy az állam csak a második ütemben foglalkozik ezek előkészítésével. 

Az OTP is emlékeztet arra, hogy az elmúlt pár évben új erőre kapott a IX. kerület, azon belül Ferencváros külső része (a Mester utca és a Vágóhíd utca környéke). Itt jövőre adnak át egy nagyjából 250 lakásos, piaci alapú bérlakás-projektet, ami igazi különlegességnek számít.

Az Otthon Centrum II. negyedéves újépítésű lakásprojekt-felmérése szerint Budapesten jelenleg 463 beruházás van folyamatban, ezekben mintegy 33.200 lakás épül, ám ezek harmada még nem elérhető a vásárlók számára. A beruházók, mintegy 6.130 lakást kínáltak megvételre a felmérés időpontjában. 2020 második negyedévben mindössze 28 új projekt indult, ez a 2019 II. negyedévben elkezdett 45 projekthez képest 37,8 százalékos csökkenés – közölte az OC.

Címkék: Ingatlan

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Meghalt vagy feléled a kormány nagy hanggal beharangozott rozsdaövezeti programja? - A hét videója
Izsó Márton - Mester Nándor | 2021. május 7. 19:33
Több mint egy éve tologatja a kormány a rozsdaövezetek kijelölését. Pedig nagy szükség lenne rá, hiszen még inkább felpörgetné a lakásépítést, új körzeteket lehetne bekapcsolni a városok vérkeringésébe és munkahelyteremtésnek sem utolsó. Az előzményeket és a lehetséges eredményeket mutatja be Mester Nándor A hét videójában.
Ingatlan Kiüti az ingyenmilliókat a drágulás a lakásfelújításkor
Mester Nándor | 2021. május 5. 18:50
Egyre nehezebb tervezni a lakásfelújításokat, mivel mind az anyagok, mind a munkadíjak ütemesen drágulnak. Akik jogosultak az állami ingyenmilliókra, azok is legalább 10-15 százalékkal több önerőt kénytelenek előteremteni a korábban gondoltnál. Egy friss felmérés szerint a járvány harmadik hulláma is óvatosabbá tette az érintetteket, csökkentette a felújításba belevágni szándékozók táborát.
Ingatlan Budapest és néhány megyeszékhely vezet a lakásátadásokban
Privátbankár.hu | 2021. május 5. 09:15
A tavalyi első negyedév alacsony bázisához képest idén az első három hónapban mintegy harmadával több lakást adtak át. A bővülés azonban csak a nagyvárosokra koncentrálódott - derül ki a KSH jelentéséből.
Ingatlan Három milliárd forintot költenek a Campona bevásárlóközpont felújítására
Privátbankár.hu | 2021. április 30. 18:10
Májusban kezdődik a 20 éves Campona bevásárlóközpont teljes felújítása. A mintegy 3 milliárd forintos beruházás során nem lesz bővítés, mint korábban tervezték, de teljesen megújulnak a belső terek, még több lesz a szabadidős és vendéglátó szolgáltatás - jelentette be a pénteki online tájékoztatón a tulajdonos CPI Property Group. 
Ingatlan Továbbra is Covid-biztos befektetés a jó irodaház és raktár, kisebb hozamú lett a lakás
Mester Nándor | 2021. április 30. 05:40
A koronavírus-járvány csak kisebb sérüléseket okozott a befektetési céllal vásárolt üzleti ingatlanok (irodaházak, bevásárlóközpontok, raktárközpontok) piacán. Még mindig infláció feletti hozamokra lehet számítani. A járvány azonban abban mindenképpen változást hozott, hogy a jövőben épülő irodaházak megfelelő szintű telítettsége egyelőre nem garantált, így a befektetők szigorúbb feltételeket szabhatnak, ami átértékelésekhez vezethet.
Ingatlan Korszakváltás az ingatlan-nyilvántartásban: átláthatóbb és állítólag olcsóbb is lesz
Privátbankár.hu | 2021. április 21. 11:58
Lecserélik az 1997-es ingatlan-nyilvántartási törvényt. Az új csomag teljes digitalizációt, egységes eljárásrendet, olcsóbb működést, egyértelműen szabályozott, EU-kompatibilis adatszolgáltatást ígér. A szakszövetséget viszont nem vonta be a kormány az előkészítésbe.
Ingatlan Külföldön is bevásárolna az Otthon Centrum a friss pénzből
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 15:21
Egyebek mellett külföldi felvásárlásokat hajtana végre az Otthon Centrum a most kibocsátott kötvényekből bejövő pénzből.
Ingatlan Panel, tégla egyre megy: majdnem mindenhol tovább drágulnak a lakások
Mester Nándor | 2021. április 13. 17:08
Már az első negyedévben is 3-5 százalékos drágulás volt és további, legalább ekkora áremelkedés jöhet a lakásoknál. Mindegy, hogy új vagy használtról van szó.
Ingatlan Rossz hír az építkezőknek: tovább drágulnak az alapanyagok és a munkadíjak
Mester Nándor | 2021. április 9. 17:34
Különféle hatások miatt az év elejei 4-6 százalékos áremelést további, akár ugyanekkora mértékű követi még idén az építőipari anyagoknál. A gyártók és a kereskedők gyakorlatilag teljesen áthárítják a fogyasztóra ezeket a hatásokat. Egyebek között ezért is drágulnak az új és felújított lakások, hiába remélték sokan, hogy az 5 százalékos áfa majd leviszi az árakat. 
Ingatlan Varsói irodaházakat vett az Indotek csoport
MTI | 2021. április 9. 07:10
Négy varsói irodaházat adott el az osztrák Immofinanz több mint 70 millió euróért a magyar Indotek csoportnak, a vételár 72,5 millió euró volt - jelentette be a bécsi tőzsdén jegyzett Immofinanz közleményben.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.