4p

A CSOK Plusz szabályai közt ugyan nincsen felújítási hitelcél, de például a Babaváróval vagy a Falusi CSOK-kal kombinálva már megoldható, hogy a kiszemelt és kamattámogatott hitel segítségével megvásárolt használt ingatlanon elvégezzünk néhány felújítási munkálatot.

“A CSOK Plusz hitelcélja lehet építkezés, vásárlás, vásárlással egybekötött bővítés vagy a meglévő lakás bővítése is, de pusztán felújításra nem lehet igényelni a kamattámogatott hitelt. Ugyanakkor mivel kombinálható a többi elérhető támogatással, ezért működhet az is, hogy a vásárlást tervező jogosultak felújítandó ingatlant választanak, majd az igénybe vehető egyéb támogatásokat kihasználva végzik el a lakás felújítását. Ilyenkor figyelni kell arra, hogy míg a Babaváró teljes összege használható bármilyen munkálatra, hiszen szabad felhasználású, addig a preferált településen elérhető Falusi CSOK támogatásnak egy részét (maximum 50 százalékát) az ingatlan megvásárlására kell fordítani, a fennmaradó összeg fordítható korszerűsítésre, és kizárólag a jogszabályban meghatározott munkálatokat fizethetjük belőle “- emelte ki Korponai Levente, a money.hu vezetője. 

Egyre több banknál igényelhető a Falusi CSOK

A gyakorlatban tehát, ha CSOK Plusszal kombináljuk a Falusi CSOK-ot, akkor mindenképpen alapfeltétel lesz a házasság és gyermeket is kell vállalni. Vagyis, ha például egy CSOK Pluszt igénylő - még gyermektelen- házaspár két gyermeket vállal, akkor a maximum 30 milliós kamattámogatott hitel mellett 4 millió forintos Falusi CSOK vissza nem térítendő támogatásra lesz jogosult vásárlással egybekötött korszerűsítésre, amelynek legfeljebb a fele, azaz 2 millió forint mehet a vásárlásra, a többit lehet korszerűsítésre fordítani. Három gyermek esetén - melyből legalább egynek vállaltnak kell lennie - 7,5 millió forint Falusi CSOK támogatás fordítható az ingatlanvásárlásra a CSOK Plusz hitel akár 50 millió forintos összegével együtt, és 7,5 millió forint lehet a felújítási keret, mivel három gyermekre a Falusi CSOK 15 millió forintos támogatást nyújt. Szerencsére elmondható, hogy már egyre több nagy lakossági banknál igényelhető az új Falusi CSOK, például az OTP-nél, az MBH-nál, a K&H-nál és már az Ersténél is elérhető a konstrukció.

Mindenképpen alapfeltétel lesz a házasság és gyermeket is kell vállalni. Fotó: Depositphotos
Mindenképpen alapfeltétel lesz a házasság és gyermeket is kell vállalni. Fotó: Depositphotos

A különböző országrészekben a vármegyeszékhelyeken kívüli piacon, amely számos Falusi CSOK-nak megfelelő települést foglal magába, nagy eltérések láthatóak az ingatlanárakat tekintve. Az ingatlan.com azt vizsgálta meg, hogy a mennyibe kerülnek a legolcsóbb felújítandó lakóingatlanok, vagyis azok, amelyeknél a teljes kínálat háromnegyede drágább.” Pest vármegyében a 30,9 millió forint az átlagár. Győr-Moson-Sopronban és Veszprém vármegyében 24 millióért és 21,9 millióért kínálják ezeket a lakóingatlanokat.” -  mondta a kínálati árakról Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Utánuk jön Fejér, Zala, Vas és Somogy, ahol 15-19,5 millió forint az átlag. Emellett számos vármegyében átlagosan kevesebb mint 10 millió forintért hirdetik a használt és felújítandó ingatlanokat. Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés vármegyében például 6,9-9,9 millió forintnál járnak az átlagárak.  

Babaváróval kombinálva százezreket kaphatnak vissza az igénylők  

Korponai Levente azt is kiemelte, hogy bár a városokban a Falusi CSOK nem elérhető, de Babaváróval kombinálva a nagyobb - nem preferált - településeken is fel lehet újítani a CSOK Plusszal vett használt lakást. A Babaváró hitel esetében ráadásul több bank jelentős jóváírást és számlanyitási kedvezményt ad, melynek összege akár 180-276 ezer forint is lehet. 

Ugyanakkor a szakértők felhívják a figyelmet arra is, hogy kiemelten fontos a hitelképesség a támogatott hitelek esetében, mert a konstrukciók kombinálásával már jelentős hitelösszegről lehet szó, jóllehet, a gyermekek megszületése után nagyban javulhat a mérleg. Összességében a szigorú kritériumok, a változó banki kínálat és kedvezmények miatt mindenképpen érdemes hitelszakértő segítségével belevágni a támogatások, támogatott hitelek kombinálásába és igénylésébe, így sokkal gördülékenyebb és gyorsabb lehet a folyamat. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Még ébredezik a régió ingatlanpiaca, de a bankok már hiteleznének
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:14
Minden nagybefektető arra vár egész Európában, így a tágabb közép-európai térségben is, hogy tovább csökkenjenek az irányadó kamatlábak és folytatódjon a dezinfláció. Természetesen a kereslet számottevő növekedése is kell ahhoz, hogy újabb beruházások induljanak a kereskedelmi ingatlanpiacon, s mindezt persze hitelezni is kell. Mit mondanak minderről a bankok? - kérdezte a KPMG a főszereplőket. Jöjjenek a részletek!
Ingatlan Budapest belvárosa az ötödik legolcsóbb az EU-ban a lakáspiacon
Mester Nándor | 2024. február 29. 05:42
Átmenetinek bizonyult a 2022 közepétől 2023 tavaszáig tartó kisebb árcsökkenés az európai lakáspiacon. Tavaly nyártól sok uniós országban lelassult az olcsóbbodás, több államban stagnálásba váltott a trend, idén már több helyütt ismét elkezdtek felfelé kúszni az árak. Budapest a korábbi drágulás ellenére is az olcsóbb városok között van az EU-ban – derül ki a Privátbankár Európai Lakásmonitor februári összegzéséből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Most is a Covid alatt kialakult költsége van egy üzletnek a plázákban
Mester Nándor | 2024. február 28. 18:59
Stabilizálódtak az üzlethelyiségek összköltségei a bevásárlóközpontokban. A legjobb központokban szinte alig van kiadatlan ingatlan, de a bérlők egyelőre lanyha forgalomról számolnak be, ami hatással van az üzlethelyiségek értékére is - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Miskolc egy zsebbevágó mutatóban nagyot domborított
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 08:44
A Borsod-Abaúj-Zempléni megyeszékhelyen a legolcsóbbak az albérletek.
Ingatlan Mágnes az irodaháznak a jó étterem, a fitnesz központ és az élelmiszerbolt
Mester Nándor | 2024. február 25. 09:47
Még nyomott áron is érdemes kiadni az irodaházak földszintjét különféle szolgáltatóknak. Azok nélkül nehezebb lenne igazán vonzóvá tenni magát a házat a bérlők dolgozóinak szemében. Persze fontos, hogy milyen szektorokból sikerül bérlőket találni, a jelek szerint az étterem, az élelmiszerüzlet és a fitnesz központ jó választás.
Ingatlan Védeni kell a szigetet, amin Hernádi luxusszállodája áll? Új gát épül Esztergomban
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 06:38
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság megkezdte az Esztergomot védő új gátrendszer első ütemének megvalósítását, amelynek során másfél kilométernyi árvízvédelmi rendszer épül ki a Prímás-szigeten - közölte a szervezet szóvivője az MTI-vel.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Menő maradt Kádár János kedvenc kerülete
Mester Nándor | 2024. február 21. 19:41
Azt eddig is tudtuk, hogy az egykori pártfőtitkárnak oly kedves észak-pesti környéken sokan keresnek új otthont. Újdonság azonban, hogy a használt téglalakások is növelni tudták a népszerűségüket, újak és régiek gyakorlatilag egymást húzzák. Utóbbiak azonban csak akkor tudnak labdába rúgni, ha teljesen felújítottak és kiemelkedően jó közlekedéssel bírnak – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Lesújtó számokat közölt a KSH - kitalálja, melyik régióban nőtt egyedül az új lakások száma?
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 08:32
Mindenhol máshol csökkent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Budai panelt venni és eladni is érdemes
Mester Nándor | 2024. február 14. 18:58
Továbbra is népszerűek Buda több kerületének a panellakásai. Kisebb lett a kínálat, mint tavaly ősszel, de az árak csak elvétve csökkentek, 2-3 százalékkal, inkább stagnálnak. Nem ritka az egymillió forint feletti négyzetméterár, de a legjellemzőbb a 750-800 ezer forintos sáv – derül ki sorozatunk újabb részéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Csepelen egész jó lakásokat is kifoghatunk viszonylag olcsón
Mester Nándor | 2024. február 7. 19:03
Tavaly nyáron készült csepeli összefoglalónkban azt rögzíthettük, hogy legnagyobb szigetünkön lehetett a legalacsonyabb átlagáron lakóingatlant venni a fővárosban. Jelentjük, a helyzet változatlan 2024 első heteiben. A kínálat viszont erősen szűkült, ami az eladóknak kedvez - derül ki sorozatunk újabb részéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG