2p
Nagy az ellentmondás a lakásépítési statisztikáknál: miközben az építési engedélyek száma nő, a használatba vett lakásoké csökken.

Mély zuhanásban a lakásépítés

Mint ahogyan arról korábban már beszámoltunk, idén szeptember végéig 4657 új lakás épült az országban, 9,5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - közölte a KSH. Az egyébként sem acélos adatok tehát tovább romlottak tavalyhoz képest - különösen ha még azt is hozzávesszük, hogy ugyanebben az időszakban 1001 lakás megszűnt az országban. Ennek hatására a Társaság a Lakásépítésért Egyesület négy javaslatot ajánlott, amelyek plusz költség igénylése nélkül javíthatnának ezen a siralmas adaton. Részletek>>>

Az építményadó tekinthető a fő problémának

Ugyan a kiadott lakásépítési engedélyek száma hónapok óta nő, de a használatba vett új lakásoké csökken. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint ezért az ellentmondásért a magas építményadó támadható, melyeket az önkormányzatok vetettek ki. Így alakulhat ki az a helyzet, hogy az ingatlan elkészül, a tulajdonosok be is költöznek, de amíg lehet, nem igénylik a használatbavétel engedélyét, így nem kell építményadót fizetniük - mondta Koji László.

Egy erőteljes kormányzati szerepvállalás lenne a megoldás

A Társaság a Lakásépítésért Egyesület is megfogalmazott négy javaslatot, amelyek plusz költség igénylése nélkül javíthatnának ezen a siralmas adaton. Erről itt olvashat bővebben >>>

A szakértő úgy látja, azért épül kevés lakás, mert továbbra sincs megoldva a lakossági új lakásépítés támogatása. Szükség lenne a bankok 3-4 százalék közötti kamatozású, hosszú távú forintalapú lakáskölcsön biztosítására kiszámítható feltételekkel, ami az átlagos pénzügyi helyzetben lévő családok által vállalható. Egy ilyen hitelkonstrukció csak kormányzati szerepvállalással lehetne kivitelezhető.

Koji László úgy véli az új lakások jelenlegi 27 százalékos általános forgalmi adóját 5 százalékra kellene csökkenteni, ami szerinte tartósan megjelenne az árakban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Nagy üzlet a gyorsan kiadható lakás
Mester Nándor | 2024. július 24. 18:59
Szerda este tudják meg a diákok, hogy felvették-e őket valamelyik felsőoktatási intézménybe. Ha igen, akkor élesedik az albérletkeresési terv. De a bérlakások piacán már több hete megindult a roham, főleg a külföldi hallgatók részéről. A tavalyinál 5-10 százalékkal magasabb havi díjat lehet elkérni, de a tulajdonosok az ingatlan értéknövekedésével is jól járnak, főleg, ha az jó helyen van és műszakilag is korszerű – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Még több iroda áll üresen Budapesten, ebből baj lehet
Mester Nándor | 2024. július 18. 09:31
A bérlő cégek inkább kivárnak és halogatják a döntést, hogy menjenek vagy maradjanak. Közben alig adtak át új területet a második negyedévben. 
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A mártírjelölt Donald Trump nagyot lódított a floridai birtokáról is?
Mester Nándor | 2024. július 17. 19:16
Nem sokkal az ellene elkövetett merénylet után többen újra feltették a kérdést az Egyesült Államokban: milyen anyagi háttérrel veszi fel a küzdelmet ismét az egykori elnök? Az adományok vagy a bevételt termelő ingatlanok tiszta dolognak tűnnek. De a floridai Mar-o-Lago, a volt elnök főhadiszállásnak is beillő birtokának az értékmeghatározása több kérdést is felvet - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Nyugaton a panelhelyzet nagyon is változott
Mester Nándor | 2024. július 10. 18:55
A főváros budai oldalán eladott téglalakások és az ország keleti felén található házgyári lakások kivételével országszerte a négyzetméterárak emelkedését mutatják a tranzakciós adatok. Nem is kicsit, a tavalyi átlaghoz képest 8-9 százalékot. Már panelt sem lehet tehát olcsón venni, különösen igaz ez a nyugati megyékre, de keleten és délen az egyetemvárosokban is egyre drágábbak az előregyártott tömblakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Gyorsan elfogyhat az ingyenpénz és a hitel az otthonfelújítási keretből
Privátbankár.hu | 2024. július 8. 15:11
A kormánynak állami forrásból nagyságrendekkel több pénzt kellene adnia az Otthonfelújítási Programban. Mire elég és milyen feltételei vannak a most indult támogatási rendszernek, amiben 6 millió forinthoz lehet jutni? Mekkora önrész kell és mitől függ, hogy mekkora lehet a nulla kamattal felvehető hitel? Egyebek között erről is beszélt Mester Nándor felelős szerkesztő a Trend FM Reggeli Monitor című adásában.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Fehérvár kertvárosa egyre csak drágul
Mester Nándor | 2024. július 3. 19:01
Nem dúskál az új lakásberuházásokban a királyi város, nagyon elmarad Debrecentől, Győrtől vagy Szegedtől. Az árak magasan stabilizálódtak, de egyes kertvárosi övezetekben kifoghatunk igényesen megépített családi házat vagy társasházi lakást - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Sikeres ipari-logisztikai tőkebevonást hajtott végre a Faedra Group
Privátbankár.hu | 2024. július 3. 11:38
Jelentős befektetői érdeklődés és forgalomba hozatali maximum összeg mellett, 17 millió euró értékben eredményes tőkegyűjtést hajtott végre a Faedra Group. 
Ingatlan Csak úgy repkednek a 60 milliók a balatoni ingatlanpiacon
Privátbankár.hu | 2024. június 29. 12:01
A fővárosi átlagot is meghaladta a balatoni ingatlanok vásárlására fordított összeg idén a Duna House adatai szerint.
Ingatlan Nagyvárosban venne új lakást? Ilyen árakra számítson!
Privátbankár.hu | 2024. június 28. 12:39
A korábbi években megszokott áremelkedésnél kisebb ütemben ugyan, de tovább drágultak az új építésű lakások, a debreceni átlagár pedig ismét megelőzte a sopronit.
Ingatlan Hotelcunami indulhat be Ferihegyen
Privátbankár.hu | 2024. június 28. 09:12
Több új, közepes méretű 3 és 4 csillagos szálloda is kellhet, ha tényleg felfut a tranzitutasok forgalma a következő öt évben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG