4p

Még rosszabb idők jöhetnek a világ vezető ingatlan ügynökségeire, ha a Fed az év végén nem kezdi el csökkenteni a központi kamatlábat. Mindenesetre már most is erős költségcsökkentések vannak életben a legtöbb nagy szereplőnél.

Drámai módon csökkenő forgalom, eltűnő profit, ütemes karcsúsítás – ezek jellemzik ezekben a napokban a világ legnagyobb ingatlantanácsadó cégeit, miután kiderültek a második negyedéves számaik, amik botrányosan rosszak lettek. A válság megtizedelheti az állományt, kilábalás legkorábban jövőre lehetséges.

Amerikán kívül Ázsiában sem úgy mennek a dolgok a globális ingatlan cégeknél, mint eddig. forrás: Depositphotos
Amerikán kívül Ázsiában sem úgy mennek a dolgok a globális ingatlan cégeknél, mint eddig. forrás: Depositphotos

Nem most először közöltek rossz számokat befektetőikkel a legnagyobbak - Cushman&Wakefield, CBRE, JLL, Colliers, Newmark, Marcus&Millichap –, amelyek az utolsó felsoroltat kivéve évek óta jelen vannak a magyar piacon is. Az a közös bennük, hogy nem tudják megmondani, meddig tart a lejtmenet – derül ki a bisnow.com amerikai szakportál jelentéséből.

A cégvezetők a magas központi kamatlábat, a kivitelezési és energiaárak megugrását, a bérlők és a befektetők óvatosságát emelték ki. Ezeket a tényezőket jelölték meg fő okként, amik ráadásul egyidejűleg hatnak az üzletmenetre – számukra rossz irányba terelve azt. Merthogy a tanácsadók a tranzakciókból kapott jutalékból élnek, márpedig ezekből az adásvételekből vagy bérleti szerződésekből sokkal kevesebb van mostanában, mint a békeidőkben volt. 

„Az északi-és dél-amerikai piacainkon az értékesítésekből származó bevételeink 49 százalékkal többel csökkent, mint vártuk. A vevők és az eladók egyszerűen nem hajlandók közelíteni az ajánlataikat, így nagyon elhúzódnak az ügyletek, a folyamatot az is gátolja, hogy korlátozottak a vevő hitelfelvételi lehetőségei” – kesergett Emma Giamartino, a CBRE pénzügyi vezérigazgatója. Mike Rispoli, a Newmark hasonló beosztású vezetője az amerikai befektetési piacra vonatkozóan 63 százalékos visszaesésről számolt be saját cégénél.

A világ legnagyobb ingatlan tanácsadójának számító CBRE negatív cash-flowt jelentett a második negyedévről és felülvizsgálta az év hátralévő részére várható profit előrejelzést. Bob Sulentic, a vállalat vezérigazgatója arra számít, hogy továbbra is erős nyomás alatt lesznek, mert a szektorban elterjedt várakozás szerint az alapkamat év végére nem fog csökkenni, s ez megakadályozza az elmozdulást.

A Colliers 1,1 milliárd dolláros bevételt ért el, ez 4 százalékkal elmarad 2022 második háromhavi időszakától, az akkor rekord volt. A vállalat tőkepiaci (befektetési) részlege 38, míg a bérbeadási szekció 7 százalékkal kevesebb bevételt mutatott fel a tavalyi év azonos időszakához képest. Christian Mayer pénzügyi vezérigazgató ugyanakkor azt mondta, hogy a költségek megfékezésével részben ellensúlyozhatják a bevételek elmaradását.  

A Colliers nincs egyedül a spórolásban. Michelle MacKay, a Cushman&Wakefield (C&W) első embere azt mondta, hogy a C&W további 40 millió dollárral lefaragja költségeit. Az év elején már bejelentettek egy 90 millió dolláros levágást. 

Hasonlóan cselekedett a JLL is, közölve: a januári 140 millió után nem régen újabb 70 millió dollárral vettek vissza a kiadásokból. Márciusban az egész évre csak 140 millió dollárral kalkuláltak. A vállalat most azonban azzal érvelt, hogy első sorban a bevételt nem termelő részlegeknél apasztották a költségkeretet, úgyhogy nincs ok az aggodalomra. A JLL nettó bevétele mindössze 3,2 millió dollárt mutatott, ez nem kevesebb mint 99 százalékos zuhanás a 2022 második negyedévihez képest, amikor 335 millió dollárt ért el. 

A Newmark 22 százalékos bevétel-mérséklődést és 50 százalékos profitesést szenvedett el, de Barry Gosin vezérigazgató szerint több versenytárshoz képest előbb kezdhetik meg a javulást, már az év második felében.

„Új piaci környezetben dolgozunk. Amint stabilizálódik a kamatkörnyezet (vagyis megáll az emelés – a szerk.) a tőkepiacok elkezdhetik a visszapattanást, erre várhatóan az év vége felé lesz lehetőség és erőteljes első félévre számítunk 2024-ben. Úgy véljük, hogy nem csupán a refinanszírozás felpörgése jön el, hanem a tranzakciók tőkepiaci hátterének komplex, teljes átstrukturálása is.” – vetítette előre.

Hessam Nadji, a Marcus & Millichap vezetője durva negyedévnek nevezte a másodikat. Erre meg is van minden alapja, hiszen csupán 163 millió dollárnyi bevétel jött, ez 59 százalékkal kisebb mint 2022 április-júniusában volt. Szerinte amint az eladók földhözragadt árakkal jönnek elő, illetve a vevők rájönnek, hogy nem lesz akkora árkorrekció (csökkenés) mint remélték, az egész tranzakciós piac meglódul.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Célpont lett Vecsés, Gyál, Ecser, Üllő és Ócsa is
Mester Nándor | 2024. május 15. 19:29
Idén az agglomeráció még megfizethető települései kifejezetten jó beszállási pontot kínálnak azoknak, akik önálló családi házat keresnek. A drága északi, déli és nyugati körzetekhez képest a délkeleti városokban, községekben lehet és érdemes is nézelődni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Amerikában kiváló biznisz lett az idősotthon
Mester Nándor | 2024. május 11. 17:31
Az átlagéletkor növekedésével a fejlett világban „kitermelődnek” az újfajta, erre alapozó üzleti lehetőségek. Az egyik ilyen az idősotthon, mint ingatlan típus, ami manapság befektetésnek sem rossz. Amerikában biztos nem, ahol már több évtizedes múltra tekint vissza. Az ingatlanfejlesztők is kiemelten figyelnek a demográfiai folyamatokra és ennek alapján döntik el, hogy az ország melyik alpiacán vágnak bele ilyen ingatlanok felépítését célzó beruházásba.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A NER és a mini-Dubaj mindent felforgatnak Zuglóban
Mester Nándor | 2024. május 8. 18:42
A kormány és a NER úthengerként halad Zuglóban. Már parlamenti jóváhagyás is van a mini-Dubajra és ütemesen zajlik a Bosnyák téri óriásberuházás, amit a NER egyik oszlopos tagja, a Bayer Construct végez. Mindkettő jelentős hatással van az egész ingatlanpiacra, benne a lakásokéra is.
Ingatlan Most beelőzhetjük a befektetőket a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 15:01
Egyelőre nem szállják meg a terepet, de egy-másfél év múlva már más lehet a helyzet. Főleg azért, mert az állampapírok által kínált előnyök folyamatosan fogynak.
Ingatlan Hihetetlen: ismét emelkednek a fővárosban az ingatlanárak
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 14:46
Némi lassulás és kismértékű csökkenés után újfent emelkedő árspirál jellemezi a fővárosi ingatlanpiacot, a legmarkánsabban a családi házak négyzetméterára nőtt, ismertette az Otthon Centrum elemzési vezetője az első negyedéves adatokat.
Ingatlan Tömeges áruházbezárások éve az idei - az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 14:39
A tengerentúlon nagyon megszenvedik az online előretörését.
Ingatlan Ki fog újépítésű lakást venni ilyen hitelkamatok mellett?
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 10:19
Az idei első negyedévben 23 százalékkal kevesebb új lakás épült, mint egy évvel ezelőtt. Közben 2023-ban jelentősen csökkent a kereslet az új lakások iránt is, aminek eredményeként a kínálat felduzzadt - több új lakásból válogathatnak most a vevők, ez pedig az áremelkedést is jelentősen lelassította. A lakosság és a fejlesztők számára is a kamatkörnyezet jelenti a legnagyobb kihívást.
Ingatlan Nem hisszük el, mennyibe kerül egy balatoni újépítésű lakás
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 15:32
Változatlanul Siófok az új építésű lakást vásárlók kedvence a Balaton-parton, amit az áremelkedés sem tört meg. Az Otthon Centrum mérése szerint a tóparton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések újépítésű projektjei között. A rekorder egy fővároshoz közeli község, 3,2 millió forintos négyzetméterárral.
Ingatlan Életre kel a rajzfilm varázsceruzája, megoldást hozhat a lakhatási gondokra
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 18:08
Házakat, hidakat, hajókat és szélturbinákat is lehetne nyomtatni az új gigaberendezéssel. A tervek szerint. 
Ingatlan Így lehet pályázni a felújítási ingyen milliókra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:19
Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG